Connect with us

Tech

Želite revoluciju? Ako ste korisnik Windowsa, dobit ćete je!

Objavljeno

-

Naredno veliko izdanje Windows operativnog sustava, za sada poznato kao “osmica – 8″, moglo bi donijeti računalnu revoluciju korisnicima koji to priželjkuju.

Veliki korak naprijed najavio je Microsoft prije nekoliko dana, predstavljajući svoje “popločane” Windowse, koji su pokazali kako je sljedeća verzija ovog OS-a izgubila “prozore”. Doduše, isti princip već smo vidjeli na Windows Phone-u, koji je očito Microsoftu poslužio za inspiraciju.

Zanimljivo je kako je i Apple napravio istu stvar – postojeći mobilni operativni sustav iOS sada integriraju u novu inačicu svog desktop operativnog sustava.

Integracija postojećih “pločica” iz Windows Phone-a u novu generaciju Windows desktop sustava ne znači da Microsoft nije imao alternativu, već da se odlučio ponuditi već provjereni i poznati koncept.

Iako je novo sučelje prvenstveno namijenjeno tabletima i prijenosnim računalima s ekranima osjetljivim na dodir, u pozadini svega i dalje se vrte “punokrvni” Windowsi, koji će korisnicima omogućiti i normalno korištenje ovog OS-a.

Nedvojbeno je kako će u budućnosti OS sve više komunicirati na principu dodira s korisnikom, ali je vrlo upitno koliko će aplikacije poput Photoshop-a, AutoCAD-a, Office-a ili nekih sličnih moći uspješno iskoristiti to dodirno sučelje. Microsoft je već sada programerima ponudio odabir – razvoj za sučelje bazirano na unosu i komunikaciji mišom, ili razvoj za sučelje bazirano na dodiru. Ovisno o odzivu velikih programskih kuća, vjerodajno će ovisiti i daljnja implementacija ovog novog sučelja.

Slična dodirna opcija za komunikaciju s Windowsima već je prisutna u posljednoj komercijalnoj verziji Sedam kao i prethodniku Visti. Riječ je o Media Centru, koji je namijenjen da bude središte kućne zabave, koji omogućava slušanje glazbe te gledanje TV programa i filmova.

Ukoliko se Microsoft odluči u potpunosti integrirati dodirno sučelje u Windowse, upitno je koliko će korisnika migrirati na novu verziju, ako nam je poznata činjenica o broju dodirnih ekrana u kućanstvima diljem svijeta. Istina je da broj korisnika tableta u zadnjih nekoliko mjeseci drastično raste, ali je isto tako i poznata činjenica kako je jako mali postotak instaliranih Windowsa na tim tabletima. Naime, tablet tržištem vladaju Appleov iOS i Googleov Android.

Možda će novi Appleov OS pokazati neke bolje ideje, koje će naknadno Microsoft poboljšati i integrirati u svoje nove Windows-e, pa će cijela priča dobiti i svoj sretan završetak. A možda i neće, pa će korisnik birati između pokretanja dodirnog ili “normalnog” sučelja.

Podsjetimo se kako je upravo Microsoft prije nekoliko godine predstavio poprilično dobro zamišljen projekt “Surface”, koji u pravilu nije zaživio, jer prema informacijama koje su dostupne na Internetu, prodano je svega desetak primjeraka ove vrste računala. Cijeli koncept baziran je na potpuno dodirnoj komunikaciji s računalom, ali i na još nekoliko naprednih načina RF komunikacije.

Minority Report, film u kojem je Tom Cruise glumio prvo pozitivca pa kasnije, pukom igrom sudbine, zamijenio uloge, pokazao je potencijalnu budućnost integracije s računalom. Koliko je Microsoft upravo ovaj film uzeo kao zvijezdu vodilju, upitno je. Ali je isto tako nedvojbena činjenica kako ćemo svoja računala i prijenosne uređaje sve više dodirivati. Htjeli mi ili ne. Ionako veliki igrači diktiraju ono što mi, kao korisnici, koristimo i čime se služimo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati

Tech

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri uređaja iz struje!

Objavljeno

-

By

unsplash

Ako se neki električni uređaj neko vrijeme ne koristi, mnogi jednostavno kabel isključe iz utičnice. No, to nije uvijek dobro.

Mnogi električni uređaji nastavljaju trošiti električnu energiju čak i kada su isključeni. To uključuje, na primjer, televizore, radije, LCD monitore ili bežične telefone. Njihove crvene LED diode vrlo jasno pokazuju da energija i dalje teče nakon što su isključeni. To se naziva “fantomsko punjenje”, piše Fenix-magazin.

Međutim, ne mogu svi električni uređaji podnijeti da budu potpuno isključeni iz utičnice. To može biti zbog raznih stvari. Ponekad je to zbog načina na koji funkcioniraju, ponekad zbog toga kako su programirani.

Bitan je i redoslijed isključivanja. Kako biste izbjegli oštećenje, uvijek prvo koristite prekidač, a zatim utikač.

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri električna uređaja

1. Pisač

Kada je u pitanju električna energija, kod ink-jet pisača nije potrebno isključiti napajanje električnog uređaja. Međutim, postoji stvarni problem koji nastaje kada se pisač ne isključi pomoću gumba za uključivanje, nego se isključi iz utičnice.

Kada je uključen, spreman je za ispis i nije u stanju mirovanja. Ako se izvuče utikač, zaustavlja se u procesu bez gašenja, kao što bi bio slučaj pri normalnom gašenju.

Ovo je slično resetiranju. To znači da se ink-jet pisač potpuno ponovno pokreće i pretpostavlja da se ispisna glava nije koristila dulje vrijeme. Dakle, čisti se i koristi veliku količinu tinte.

2. WiFi usmjerivač

Imati pristup Internetu u svakom trenutku je prednost stalno aktivnih FritzBoxova, Speedport uređaja, itd. Možda bi se isplatilo noću isključiti WLAN router, ali samo ako na njega nisu povezani drugi važni uređaji.

Ako koristite svoj fiksni telefon, telefonsku sekretaricu i/ili pametne kućne električne uređaje, ne biste trebali isključiti usmjerivač. Oni tada nisu dostupni ili čak uzrokuju probleme kada se uređaj ponovno uključi.

3. OLED televizori

Moderni televizori poput OLED televizora rade smetnje kada se utikač isključi. To je zbog činjenice da se pikseli automatski ažuriraju u pozadini.

Redovito isključivanje s mreže nepravilno bi prekinulo ovaj proces i moglo dovesti do oštećenja ili pogoršanja kvalitete slike.Najbolje je unaprijed saznati od proizvođača možete li električni uređaj isključiti tipkom za napajanje ili je dopušteno potpuno isključiti napajanje.

 
Nastavi čitati

Tech

WhatsApp uveo veliku promjenu koja će olakšati dopisivanje, evo kako koristiti novu opciju

Objavljeno

-

By

WhatsApp je nedavno pokrenuo veliko ažuriranje kako bi olakšao pronalaženje određenih chatova. Sada možete brzo pretraživati svoje poruke bez potrebe za bjesomučnim listanjem stotina starih poruka, bilo da tražite, primjerice, adresu prijatelja ili naziv restorana.

Ova nova značajka nazvana “Chat Filters” omogućuje korisnicima da filtriraju svoje poruke prema tri kategorije: “Svi”, “Nepročitani” i “Grupe”. Odabirom “Svi” možete pretraživati sve poruke, dok će “Nepročitani” ograničiti pretragu na poruke koje niste još otvorili. S druge strane, kategorija “Grupe” omogućuje vam pretragu samo u vašim grupnim razgovorima, pojašnjava Daily Mail.

WhatsApp je objasnio da je cilj ove nove značajke omogućiti korisnicima brzo pronalaženje željenih razgovora bez potrebe za dugim listanjem kroz cijeli inbox. Vjeruju da će ovi filteri pomoći korisnicima da ostanu organizirani i fokusirani na svoje najvažnije razgovore. “Nastavit ćemo razvijati više opcija kako bismo vam pomogli da se usredotočite na ono što je najvažnije”, dodali su. Ažuriranja su već krenula kod nekih korisnika i bit će dostupna svima u u nadolazećim tjednima, prenosi Večernji list.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu