Connect with us

Tech

SAR vrijednost mobitela – panika ili…?

Objavljeno

-

Zadnjih su dana mediji diljem svijeta udarnim tempom objavljivali rezultate koji djelomično ili potpuno dokazuju štetnost mobilnih telefona. Ne štetnost za naše novčanike, nego štetnost za naše tkivo – glavu, mozak…

Naravno, svima se dogodilo da se pojedini razgovor nemali broj puta odužio na trajanje i preko 30 minuta, pa da smo na lijevom ili desnom uhu, ovisno o navici držanja mobilnog telefona dok razgovaramo, lagano zamijetili zagrijavanje.

Istina, na YouTubeu su se svojedobno pojavili i video zapisi, koji su kukuruzno zrnje, okruženo nekolicinom mobilnih telefona u aktivnom stanju (podrazumijeva se stanje trajanja razgovora, kada je zračenje i najjače) uredno pretvorili u kokice. Logika nalaže da su, generalno, mikrovalovi koji su prisutni svugdje oko nas, poprilično štetni. Kako susjedima gdje je antena postavljena, zbog narušavanja ljepote okoliša i krajolika, tako i z nama samim korisnicima istih – bilo da se radi, konkretno, o mobilnim telefonima ili pak o nekim drugim vrstama signala.

Upitno je jako, koliko uopće panika oko zračenja mobilnih telefona može naštetiti operatorima, kad svi znamo da istima neće niti malo pasti promet ili zarada od korisnika, koji opet, s druge strane, neće napraviti baš ništa da se eventualno riješe potencijalno smrtonosnih uređaja.

Zašto i bi, kad smo svi nakon pročitanih natpisa, na bilo koji način, odmah nazvali nekog prijatelja, brata, sestru, ženu, curu i o tome ih obavijestiti, koristeći opet isti onaj potencijalno smrtonosni uređaj i kanal komunikacije.

Uglavnom, jedan od najčešće korištenih poslovnih mobilnih uređaja – Blackberry 9700, kanadskog RIM-a, proglašen je crnom ovcom i mobilnim telefonom s najvećom razinom zračenja, čak 1,55 W/kg, što uistinu i je puno, ali europski i američki standardi dozvoljavaju razinu emitiranja zračenja do punih 2,0 W/kg. I tko je sad tu lud – istraživači, regulatori, proizvođači? Nitko! Svi su podjednako pametni, ali i svi su toliko lijeni da se baš ništa neće promijeniti. Niti će RIM smanjiti razinu zračenja, niti će mobilni operator povećati broj baznih stanica i tako smanjiti njihovo zračenje, a neće niti korisnici smanjiti korištenje mobilnog telefona.

Ja osobno nosim 4 telefona uz sebe. Jedan od njih je upravo Blackberry 9700, koji je toliko visoko na “crnoj listi”. Drug je iPhone 4, koji zrači (samo) 1,19 W/kg. Treća je Nokia C7 koja je po zračenju skromna, čak najmanje od svih – 0,73 W/kg. Četvrti pak mobitel, za kojeg mi je neugodno uopće reći da ga imam, kad ga usporedim sa top modelima koje sam prije nabrojao, zrači svega 0,42 W/kg.

I kojeg najviše koristim – naravno, Blackberry 9700. Zašto? Pa imam sve na njemu, zato. Hoću li mijenjati naviku? Naravno da ne. Zašto i bi kad mi je ovako sasvim dobro.

Evo i linkova na kojima možete provjeriti vrijednosti zračenja – SAR – na svojem mobilnom uređaju…

Apple iPhone: 3G, 3GS, 4
Nokia: http://sar.nokia.com/
Motorola: http://rfhealth-sar.motorola.com/SAR/sar.html
Samsung: http://www.mmfai.org/public/sarpdf/eng/Samsung_SAR_Links.pdf
Razni mobilni uređaji: http://www.mobile-phones-uk.org.uk/sar.htm

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Whatsapp uvodi novu značajku za omiljene kontakte

Objavljeno

-

By

Pexels

Programeri rade na opciji “Favoriti” za kontakte, koja će korisnicima omogućiti dodavanje, uklanjanje i uređivanje kontakata na popisu za lakši i brži pristup.

Time će se izbjeći potreba za skrolanjem svaki put kada korisnik želi poslati poruku nekome s kim je često u kontaktu, a također će biti lakše i brže uspostaviti glasovni ili video poziv, prenosi klix.ba.

Međutim, ova je nova značajka tek u povojima i nije dostupna ni beta testerima, pa će vjerojatno trebati neko vrijeme prije nego što dođe do krajnjih korisnika.

Kako sada stoji, prvi će ga dobiti korisnici Androida.

 
Nastavi čitati

Tech

PRIJAVE DO 1. SVIBNJA! / Na Višnjiku 5. svibnja velika Oldtimer izložba

Objavljeno

-

By

foto: autoscena.hr
/OLDTIMER IZLOŽBA, 5. 5. 2024., ŠPORTSKI CENTAR VIŠNJIK/ 🏁🏁🏁

Automoto sport se ponovno vraća na Športski Centar Višnjik i u naš grad Zadar.

Uz auto i karting utrku Nagrada grada Zadra (Prvenstvo Regije Jug kronometar natjecanje za aute i kartinge, A11 i K11) u organizaciji Auto karting kluba Zadar, Oldtimer klub Zadar u suradnji s Vespa Klub Zadar, MK Arbanasi, Oldtimer klub sv. Krševan, Dalmatinski Fićo Klub, Automodelarski klub Zadar i automehatroničare Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar priređuje OLDTIMER IZLOŽBU uz brojne izlagače iz našeg grada, ali i iz cijele HR i okolnih država.

Izložba će se moći pogledati u nedjelju (5. 5. 2024.) od 10:00 do 18:00 sati u sklopu ŠC Višnjik. Svi su dobrodošli!

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti za izložbu putem linka:

HTTPS://FORMS.GLE/YQWU4NBS11HG5DSA8

Prijave će se zaprimati do popune mjesta ili najdalje do 1. 5. 2024. (srijeda).

 
Nastavi čitati

Tech

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri uređaja iz struje!

Objavljeno

-

By

unsplash

Ako se neki električni uređaj neko vrijeme ne koristi, mnogi jednostavno kabel isključe iz utičnice. No, to nije uvijek dobro.

Mnogi električni uređaji nastavljaju trošiti električnu energiju čak i kada su isključeni. To uključuje, na primjer, televizore, radije, LCD monitore ili bežične telefone. Njihove crvene LED diode vrlo jasno pokazuju da energija i dalje teče nakon što su isključeni. To se naziva “fantomsko punjenje”, piše Fenix-magazin.

Međutim, ne mogu svi električni uređaji podnijeti da budu potpuno isključeni iz utičnice. To može biti zbog raznih stvari. Ponekad je to zbog načina na koji funkcioniraju, ponekad zbog toga kako su programirani.

Bitan je i redoslijed isključivanja. Kako biste izbjegli oštećenje, uvijek prvo koristite prekidač, a zatim utikač.

Nikada ne biste trebali isključiti ova tri električna uređaja

1. Pisač

Kada je u pitanju električna energija, kod ink-jet pisača nije potrebno isključiti napajanje električnog uređaja. Međutim, postoji stvarni problem koji nastaje kada se pisač ne isključi pomoću gumba za uključivanje, nego se isključi iz utičnice.

Kada je uključen, spreman je za ispis i nije u stanju mirovanja. Ako se izvuče utikač, zaustavlja se u procesu bez gašenja, kao što bi bio slučaj pri normalnom gašenju.

Ovo je slično resetiranju. To znači da se ink-jet pisač potpuno ponovno pokreće i pretpostavlja da se ispisna glava nije koristila dulje vrijeme. Dakle, čisti se i koristi veliku količinu tinte.

2. WiFi usmjerivač

Imati pristup Internetu u svakom trenutku je prednost stalno aktivnih FritzBoxova, Speedport uređaja, itd. Možda bi se isplatilo noću isključiti WLAN router, ali samo ako na njega nisu povezani drugi važni uređaji.

Ako koristite svoj fiksni telefon, telefonsku sekretaricu i/ili pametne kućne električne uređaje, ne biste trebali isključiti usmjerivač. Oni tada nisu dostupni ili čak uzrokuju probleme kada se uređaj ponovno uključi.

3. OLED televizori

Moderni televizori poput OLED televizora rade smetnje kada se utikač isključi. To je zbog činjenice da se pikseli automatski ažuriraju u pozadini.

Redovito isključivanje s mreže nepravilno bi prekinulo ovaj proces i moglo dovesti do oštećenja ili pogoršanja kvalitete slike.Najbolje je unaprijed saznati od proizvođača možete li električni uređaj isključiti tipkom za napajanje ili je dopušteno potpuno isključiti napajanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu