Connect with us

Hrvatska

Ministar Bajs prisustvovao otvorenju Omladinskog hostela Zadar

Objavljeno

-


Poslijednjih se godina u Hrvatskoj, po uzoru na europske trendove, sve snažnije razvija segment omladinskog turizma i hostelskog smještaja. To potvrđuju i podaci prema kojima u razdoblju od 2008. do 2010. godine turistički promet u hostelima kontinuirano raste po prosječnoj stopi od oko 7,7 %.
Sve brojniji dolazak mladih, koji za svoj smještaj sve češće biraju hostele, usko je povezan i s pojačanim dolaskom niskotarifnih zračnih prijevoznika u Hrvatskoj. Mladi, naime, putuju dok ovi prijevznici sve više utječu i na povećanje broja putnika u hrvatskim zračnim lukama.
Danas je u Zadru ministar turizma Damir Bajs prisustvovao otvorenju Omladinskog hostela Zadar, nakon što je dio kapaciteta hostela preuređen i adaptiran. Osim njega svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, Zvonko Šupe, Dražen Grgurović, Stanko Zrilić te predstavnici hotelskih asocijacija Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije i mnogi drugi uglednici.
Zadarski hostel najveći je u hrvatskoj, a ovom 5 milijuna kuna vrijednom obnovom od čega 20% plaća Hrvatski ferijalni i hostelski savez, a ostak Omladinski hostel Zadar, dobio je 205 soba s krevetima i tuš kupaonicama te 4 sobe za osobe s invaliditetom. Sveukupno broji 295 postelja. Preuređeno je pet polivalentnih dvorana te terasa gdje će se održavati mnogi kulturno zabavni događaji.
– Cilj nam je socijalizirati mlade i proširiti mrežu omladinskih hotela po cijeloj Hrvatskoj. Zadar je ovim hostelom otvorio vrata mladima, rekao je glavni direktor Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza Tihomir Pleić.
Gradonačelin Zadra, Zvonimir Vrančić, čestitao je djelatnicima hostela na otvorenju te je rekao kako sada Zadar ima još jednu stavku u svojoj ponudi za turiste.
– Zadrani moraju biti dobri domaćini svim posjetiteljima koji u našem gradu imaju puno toga za vidjeti. Svima trebamo zaželiti ugodnu dobrodošlicu, a s ovim obnovljenim hostelom ta dobrodošlica će biti još lijepša, kazao je Vrančić.

Ministar Damir Bajs rekao je kako nije bitno da li se Hrvatska okreće masovnom ili elitnom turizmu.
– Bitno je da hrvatski turizam ide putem kvalitete. Omladinski turizam  jako je bitan jer se mladi uvijek vraćaju tamo gdje im je bilo lijepo. Oni također prenose sliku o zemlji u kojoj su bili. Država stoji iza omladinskog turizma, a to pokazjumo, ne samo mojim dolaskom ovdje, već i nekim izmjenama zakona koje idu u korist mladim turistima.
 
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. hhgugfhk

  19. lipnja 2012. at 1:41

  kako se zove decko 20-21 god.,radi na recepciji omladinskog hostela zadar,crna kosa,nizak?

   
  • Recesionist

   19. lipnja 2012. at 11:25

   Zove se Febo

    

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Izbjegnite prevare kod prelaska eura: Osam savjeta da vas ne opelješe…

Objavljeno

-

By

Brojimo sitno do početka korištenja eura kao nove službene valute u Hrvatskoj. Dvojne cijene proizvoda i usluga gledamo već od rujna, a od 1. siječnja počinjemo i plaćati eurima te ćemo isključivo eure dobivati kao ostatak.

Da se Hrvati naveliko pripremaju za ovu značajnu promjenu u svakodnevnom životu svjedoči i navala na pakete euro kovanica koje su puštene u prodaju s prvim danom prosinca. Iako se do kovanica može lako, tek šetnjom do obližnje poslovnice Fine ili Hrvatske pošte, ono što brojne građane uistinu žulja oko uvođenja eura jest strah da u cijelom procesu ne ostanu kratkih rukava. Iz tog razloga istražili smo na što posebno trebamo obratiti pažnju nakon što sat otkuca prve minute 2023. godine.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača i voditeljica projekta Tajni kupci, izdvojila je za N1 osam najvažnijih savjeta kako se zaštititi.

Nabavite paket kovanica
“Poželjno bi bilo da si građani već sada polako pripremaju određene količine eura kako bi izbjegli gužve kojih će sigurno biti pred kraj godine”, kaže naša sugovornica, koja također podsjeća i da se kovanice mogu kupovati od 1. prosinca u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine.

“Bilo bi dobro da svatko ima tih kovanica te da odmah nakon 1. siječnja plaća u eurima i izbjegne moguće zabune. Dakle, naš savjet je kupiti paket ili dva kovanica i pripremiti se”, kazala je Knežević.

Kusur samo u eurima
Prva dva tjedna, odnosno od 1. do 14. siječnja moći će se plaćati u kunama i eurima, ali vodite računa da povrat ostatka novca uvijek mora biti u eurima.

“Ne treba pristajati na izgovore trgovca da nema eura i da će vratiti kune”, ističe predsjednica HUZP-a.

Bankomati bez provizije
Knezović ističe i da je važno znati da neće svi bankomati moći odmah od ponoći 1. siječnja 2023. davati eure te je stoga važno znati da se od 15. prosinca do 15. siječnja može na svim bankomatima podizati novac bez provizije.

Automatska konverzija najjednostavnija opcija
“Kune koje građani imaju kod kuće mogu položiti na račun u svojoj banci ili otvoriti račun, ako ga nemaju, i položiti kune koje će se automatski 1. siječnja zamijeniti u eure bez ikakve naknade”, pojašnjava Knezović.

Lažne novčanice
Ističe da se treba čuvati mijenjanja novca po primamljivim ponudama jer, kako objašnjava, postoji mogućnost da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Lažni službenici na vratima
Osim uvaljivanja krivotvorenih novčanica, za očekivati je da će prevaranti novonastale okolnosti na koje građani nisu naviknuti iskoristiti i za druge vrste prevara, primjerice prilagođavajući već ustaljeni oblik prevara na kućnom pragu.

“Ne otvarati vrata osobama koje se predstavljaju kao bankarski ili policijski službenici i hoće pomoći oko zamjene kuna. Niti bankarski, niti policijski službenici ne hodaju po stanovima i kućama. U slučaju telefonskog poziva treba provjeriti identitet osobe koja se javila”, kazala nam je Knezović koja savjetuje u tom slučaju nazvati banku ili policiju.

Samo jedan tečaj, razlike nedozvoljene
Dobro je znati i da je samo jedan tečaj ispravan te prema njemu 1 euro iznosi 7,53450 kn. Ne pristajte na zamjenu koja se vrši prema tečaju koji se razlikuje od ovog jer se fiksni tečaj ne mijenja.

Bunite se!
Sve što nije u skladu s prethodno navedenim informacijama nelegalno je i lovce u mutnom trebate prijaviti. Predsjednica HUZP-a Ana Knezović građane poziva da sve uočene nepravilnosti i nezakonitosti prijave Državnom inspektoratu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava upozorava građane: Ne nasjedajte na ovu poruku!

Objavljeno

-

By

Porezna uprava RH u ponedjeljak je upozorila da je posljednjih dana primjećen povećan broj lažnih poruka (phishing)​ kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kako ističu, lažni mailovi imaju naslov: “Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren” te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna, dok im je stvarna domena ​​porezna-uprava@eidurs-edavki.com. U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske, što ne postoji.

Porezna Uprava moli građane da ne otvaraju te poveznice i da ne upisuju osobne podatke na lažnim web stranicama/portalima. Napominju da je ispravna stranica/domena Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/​

Također, građane kojima stignu takve poruke mole da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija savjetuju da građani izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, kao i da budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i podatke te pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja, zaključuje se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz Pepca povlače kalupe za kolače! Ne koristite ih

Objavljeno

-

By

Izvor: Ilustracija/Unsplash

Opozivaju se silikonski kalupi za muffine iz Pepca, podrijetlom iz Kine, zbog povećane količine hlapljivih organskih spojeva, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata RH.

Kalupi oznake SKU31053101, ORD00600442_01, STYLE310531, A/Y22 nisu u skladu s Uredbom (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom i stavljanju izvan snage direktiva 80/590/EEZ i 89/109/EEZ.

Kalupe za muffine proizvodi kineska tvrtka Ningbo General Union CO.,LTD., uvoznik je  Pepco Poland, a proizvod stavlja na tržište: Pepco Croatia d.o.o., , Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati

U trendu