Connect with us

Hrvatska

Uglešiću velika većina glasova za rektora Sveučilišta

Objavljeno

-


Odlukom Senata Sveučilišta u Zadru od 25. veljače 2011. pokrenut je postupak izbora rektora Sveučilišta u Zadru za mandatno razdoblje od 1. listopada 2011. do 30. rujna 2015. godine. Za rektora Sveučilšta mogao je biti izabran nastavnik Sveučilišta u Zadru iz redova redovitih profesora. Od 23 odjela njih 13 predložilo je dosadašnjeg rektora Antu Uglešića za novi mandat, a na današnjem Senatu Uglešić je dobio 26 glasova za od članova Senata dok ih petero nije glasalo.
– Ljudi na Sveučilištu rekli su svoje mišljenje i time iskazali da su zadovoljni mojim dosadašnjim radom i mojoj vizijom, rekao je Ante Uglešić, novi stari rektor.
Uglešić je iznio svoj program rada za naredne četiri godine koji je Senat prihvatio. Isto tako, rekao je kako je većina stvari iz starog programa pokrenuta, a jedino što se nije ostvarilo je početak izgradnje novog kampusa.
– U tijeku su pripreme za dobivanje sredstava iz europskih fondova za izgradnju pojedinih objekata. Moj novi program je nastavak na dosadašnji i kroz njega će se izrealizirati ono što nije završeno u prošlom programu.
Od novina koje će uvesti u novom mandatu je i to da će imati jednog prorektora više iz razloga što je opseg posla velik.
– Dijelu dosadašnjih prorektora ću ponovno ponuditi to mjesto, a nekima neću dok su neki pred mirovinom.
U novom Uglešićevom programu stoji: daljnje unaprijeđenje programski ustrojenih i profiliranih studija, organizacijsko uređenje i razvoj odjela i drugih organizacijskih jedinica Sveučilišta, osiguravanje uvjeta za provedbu svih nastavnih aktivnosti na preddiplomskim, diplomskim, doktorskim studijima i drugim programima Sveučilišta, osiguravanje materijalnih i organizacijskih uvjeta za poboljšanje rada zaposlenika, poticanje studenata na bolja postignuća i izvrsnost te poboljšanje uvijeta studiranja, nastavak poticanja aktivnosti na Sveučilištu, suradnja sa sveučilištima u Republici Hrvatskoj, inozemnim sveučilištima, znanstveno-istraživačkim, gospodarskim i drugim relevantnim institucijama te ostvarenje znanstvene i stručne prepoznatiljivosti Sveučilišta u Zadru.
– Cilj nam je prvenstveno ojačati kadrovski studije, a što se tiče novih odjela želimo isključivo prepoznatljive, a ne kopije s drugih sveučilišta, kao na primjer studij Podvodnih tehnologija. Također nam je cilj da dio programa održavamo na engleskom jeziku.
Uglešić je izrazio zadovoljstvo sa šest dodijeljenih znanstvenih novaka.
– Prije smo ih dobivali manje i nisam bio zadovoljan.

– Radi se prostorni plan Sveučilišta za narednih 30 godina i broj onih koji se prijavljuju za sredstva iz europskih fondova nije velik pa računamo da ćemo to dobiti i realizirati mnoge planove. Isto tako, izrada projektne dokumentacije za Znanstvenu knjižnicu bit će financirana iz tih fondova jer ministarstvo ne možemo čekati da financira, Ante Uglešić.
Iako je bio najavljen, studij Poslovna informatika nije još uvijek realiziran.
– Mi smo ga osnovali na zahtjev Grada Zadra, ali zbog kadrovske nemogućnosti još se nije proveo. Prostor za taj studij predviđen je na Višnjiku.
Studij Međunarodna diplomacija odvija se većinom subotom i to u prostorima koji budu slobodni i u Rektoratu.
Ličko-srijemska županija zatražila je da se odjel učiteljskog studija koji se odvija u Gospiću, iz Rijeke prebaci na zadarsko Sveučilište, što je i odobreno. Odjel ima 20ak zaposlenih i oko 350 studenata.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Za Uskrs se u Hrvatskoj očekuje više od 550 tisuća turističkih noćenja!

Objavljeno

-

By

Povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, kada se u hrvatskim destinacijama očekuje prvi veći priljev domaćih i stranih turista, Hrvatska turistička zajednica provela je anketu među županijskim, odnosno regionalnim turističkim zajednicama. Prema dobivenim podacima u našoj se zemlji tijekom produženog uskrsnog vikenda, u razdoblju od 7. do 10. travnja 2023. očekuje realizacija oko 160 tisuća dolazaka te oko 550 tisuća turističkih noćenja.

„Dosadašnji tijek turističkog prometa u skladu je s našim očekivanjima i predviđanjima s obzirom na provedene promotivne aktivnosti i povratne informacije naših najvećih partnera sa emitivnih tržišta, a dodatno nas vesele pozitivne najave za nadolazeći Uskrs. Naime, ove godine očekujemo kako ćemo tijekom uskrsnih blagdana ostvariti rast u dolascima od oko 8 posto te u noćenjima od oko 5 posto u odnosu na Uskrs prošle godine. Bila bi to odlična uvertira u preostali proljetni dio godine, a onda i u glavni ljetni dio kada u hrvatskim destinacijama boravi najveći broj turista”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dodajmo kako se tijekom Uskrsa najveći broj dolazaka i noćenja očekuje na obali, odnosno procjenjuje se kako će u jadranskim županijama biti ostvareno oko 490 tisuća noćenja, a preostali dio na kontinentu. Gledano po županijama, najveći turistički promet se očekuje u Istri i na Kvarneru, a gledano prema tržištima najveći se broj gostiju očekuje s domaćeg tržišta, ali i iz susjednih i teritorijalno bližih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i dr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz prodaje povučene popularne belgijske tamne čokolade, sadrže mikrotoksine

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Opozivaju se belgijske Kim’s Chocolates – organska tamna čokolada 72 posto s bademom i organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom, obje od 100 grama, zbog mogućnosti povećane količine mikotoksina – aflatoksina, izvijestili su u srijedu iz Državnog inspektorata RH.

Organska tamna čokolada 72 posto s bademom je pod brojem L22343, s rokom trajanja do 9. ožujka 2024., a organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom je pod brojem L23067 i s oznakom najbolje upotrijebiti do 8. lipnja 2024.

Belgijska čokoladu proizvodi Kim’s Chocolates NV, Tienen, Belgija, a na tržište stavlja Dupin d.o.o. iz Zagreba.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, stoji u priopćenju.

Iz “Delicija” su izvijestili da će potrošački koji su kupili navedene čokolade po njihovu povratu dobiti i povrat novca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski liječnici najavili štrajk, reagiralo i ministarstvo

Objavljeno

-

By

Liječničke udruge održale su sastanak u utorak na kojemu su odlučili da idu u štrajk. Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga – Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavljuju prosvjed – spremno za štrajk.

“Jednoglasni zaključak je da je daljnja aktivnost je štrajk. Kad će to biti, biti ćete pravovremeno obaviješteni”, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

“Tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati”, dodala je Čulinović-Čaić.

“Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi”, poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 liječnika na markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

“Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje”, navela je Čulinović-Čaić.

“Pripeme za štrajk počinju”, kazala je.

O najavljenom štrajku kratko se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. “Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.”

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na današnjem sastanku je odlučeno da je sljedeći korak štrajk.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu