Connect with us

Hrvatska

"Zaštitimo vozače mopeda, motocikla i bicikla"

Objavljeno

-


Svakodnevnim praćenjem stanja sigurnosti prometa na području ove Policijske uprave uočena je pojava svakodnevnog teškog stradavanja vozača koji u prometu sudjeluju upravljajući motociklom, mopedom i biciklom.
Analizirajući statističke podatke o stradavanju vozača mopeda i motocikla u prometnim nesrećama, za mjesec travanj i svibanj 2009/2010. godina, evidentno je smanjenje broja smrtno stradalih osoba za 200 % (2009.g. – 2 osobe, 2010.g.–0 osoba), odnosno smanjenje teže ozlijeđenih osoba za 44,4 % (2009.g. – 9 osoba, 2010.g. – 5 osoba), te povećanje lakše ozlijeđenih osoba za 18,7 % ( 2009.g.- 16 osoba, 2010.g. – 19 osoba).
Među najčešćim greškama i uzrocima stradavanja navedenih kategorija sudionika u prometu su: nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju, alkoholiziranost, nekorištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanje i obilaženje i dr.
U svim tim prometnim nesrećama, poglavito sa teškim tjelesnim ozljeđivanjem, vozač ili suvozač mopeda ili motocikla nije koristio zaštitnu kacigu.
Nadalje i kod biciklista, kao jedne od najranjivijih skupina sudionika u prometu, bilježi se smanjenje broja ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Tako je za promatrano razdoblje u 2010. godini, 1 biciklist je zadobio teže, a 3 lakše tjelesne povrede, dok je ta brojka nešto veća u dijelu težih i lakših ozljeda u 2009. godini (2 osobe zadobile su teže a 4 lakše tjelesne povrede).
Problem ove kategorije sudionika u prometu je i u pomanjkanju prometne kulture te nepoznavanju prometnih propisa vezanih za prometovanje bicikla i to kako onih koji biciklima upravljaju (vožnja zabranjenim smjerom, vožnja suprotnom stranom kolnika, nepoštivanje semaforskog uređaja, prelazak kolnika preko pješačkog prijelaza), tako i onih koji se s njima susreću kao pješaci ili vozači drugih vrsta vozila. Nesrećama svakako doprinosi i činjenica da na našem području postoji vrlo malo izgrađenih prometnih površina namijenjenih za kretanje biciklista.
Prema meteorološkim prognozama u narednim mjesecima biti će povoljni vremenski uvjeti za vožnju dvokotača, te stoga želimo najaviti i pojačanu prisutnost i povećani nadzor policije u predstojećim mjesecima, koja će pomoći vozačima i ostalim sudionicima u prometu da sigurno stignu do svog cilja.
Isto tako, najavljujemo dosljedno kažnjavanje grubih kršenja prometnih propisa (nepropisna brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje zaštitne kacige i vožnje pod utjecajem alkohola), koja rezultiraju najtežim stradavanjem naših sugrađana.
S tim u vezi, u narednom razdoblju, najavljujemo provođenje preventivno-represivnih aktivnosti “Zaštitimo vozače mopeda, motocikla i bicikla”.
 
 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. lol

    2. travnja 2011. at 20:34

    a ko ce mene zastiti od vozača mopeda, motocikla i bicikla? svaki kreten koji pretice s desne strane na cesti zasluzuje da bude zgazen…

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

OPREZ! Iz prodaje se povlači popularno smrznuto povrće

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači proizvod jer na ambalaži nije označeno da sadrži alergen – kikiriki.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Golden turtle Grašak Wasabi, 140 g, GT, Kina, (04610 Peas Wasabi coated GT can 140g), najbolje upotrijebiti do 24.10.2024., zbog neoznačenog kikirikija u sadržaju istoga.

S obzirom da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u objavi.

Podaci o proizvodu:

Stavlja na tržište: PEKINŠKA PATKA j.d.o.o., Samobor

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici trgovine Pekinška patka, naveo je HAPIH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Što ako vozite presporo? Evo kolike su kazne

Objavljeno

-

By

Kad se govori o sigurnosti na cesti, najčešće se spominju kazne za vožnju pod utjecajem alkohola ili kaznama za prebrzu vožnju, ali i vozači koji su prespori mogu ozbiljno ugroziti promet, pogotovo na otvorenim cestama izvan naseljenih mjesta te autocestama i brzim cestama gdje su dopuštene brzine osjetno veće.

Kako piše portal Revija HAK, zakon propisuje da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu.

Kad se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene ili je manja od brzine prometnog toka vozila na tom dijelu ceste te se nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu iza sebe.

Kazna za nepoštovanje tih odredbi je 130 eura. Kada je pak brzina kretanja vozila manja od polovice najveće dopuštene, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera. Kazna za nepoštovanje te odredbe je 30 eura.

Važno je također znati i kako se brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije ograničiti ispod 30 kilometara na sat.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ide li Hrvatska prema recesiji?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Turizam je Hrvatskoj ove godine donio očekivano povećanje inozemnih prihoda, ali s druge strane vrijednost robnog izvoza, kad se gledaju kvartalni podaci, pada još od posljednjeg tromjesečja prošle godine, a raste i minus što ga Hrvatska ima u robnoj razmjeni sa svijetom.

Uz, to prva tri mjeseca primjene Zakona o trgovini kojom je zabranjen rad trgovina nedjeljom, pokazuju da su kretanja po pitanju prihoda u trgovini, potpuno ista kao i u prvom polugodištu kad su trgovine radile svaku nedjelju. Sve to pokazuju podaci Hrvatske narodne banke o platnoj bilanci za prvo polugodište, među ostalima izvozu i uvozu roba i usluga, ali i informacije Porezne uprave o fiskaliziranim računima za prvih devet mjeseci ove godine.

Već tri kvartala, u odnosno na isto razdolje u prethodnoj godini, u Hrvatskoj pada vrijednost i robnog izvoza i robnog uvoza, unatoč inflaciji i rastu cijena, što jasno sugerira da već od jeseni prošle godine usporavaju gospodarske aktivnosti i da Hrvatska moguće ide prema recesiji, piše Novi list.

U drugom tromjesečju ove godine, prema informaciji HNB-a, vrijednost robnog izvoza bila je 4,7 milijardi eura i manja je za 453 milijuna eura, odnosno za gotovo deset posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Kad se gleda cijelo prvo polugodište, hrvatski je izvoz nekoliko desetak milijuna eura veći nego lani i to zahvaljujući tome što je u prva tri mjeseca bilježio rast. U drugom tromjesečju pala je i vrijednost izvoza, ali je taj pad blaži oko 3,5 posto, pa je u drugom kvartalu Hrvatska ostvarila minus u robnoj razmjeni sa svijetom koji je veći od onoga što je sama izvezla, što znači da je prihod od izvoza bio upola manji od vrijednosti robnog uvoza. Dio pada vrijednosti u robnoj razmjeni s inozemstvom moglo bi se tumačiti padom cijena energenata, ali s obzirom na to da je Hrvatska puno veći uvoznik nego izvoznik energije, a uvoz je ipak sporije padao, jasno je da stabiliziranje cijena energenata nije glavni razlog trenda pada izvoza.

Kretanje u glavnim hrvatskim izvoznim tržištima Njemačkoj i Italiji, već je donijelo očekivanu posljedicu, usporavanje hrvatske industrije što prema kraju godine, možda već u trećem i četvrtom kvartalu najavljuje recesiju, koju su već projicirali pojedini analitičari, piše Novi list.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu