Connect with us

Nekategorizirano

Zbirka markica u župnom uredu Gospe Loretske u Arbanasima

Objavljeno

-

Crkva Gospe Loretske (foto: Žeminea Čotrić)
Filatelistička izložba “Don Bosco i salezijanci” svečano će se otvoriti u subotu 26. ožujka u 11,00 sati u prostoru župnog centra Gospe Loretske u Zadru (Trg Gospe Loretske 4, Arbanasi). Izložba je otvorena do 3. travnja.
Autor izloženog materijala je Berislav Turudija iz Zagreba. Rođen je 1931. g. u mjestu Veliki Raven kod Križevaca. Prve filatelističke korake započinje 1942. g. kad je došao na školovanje u Zagreb. Njegov otac Josip skupljao je marke i imao je veliku zbirku koja je, kao i on, nestala u vrtlogu Drugog svjetskog rata.
Berislav Turudija posjeduje veliku tematsku filatelističku zbirku: Košarka od prvih koraka, Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Košarka na olimpijskim igrama, Svjetske vojne igre, Europska unija, Euro, Vijeće Europe te Don Bosco i salezijanci.
Ta zadnja zbirka sentimentalno ga veže za vrijeme provedeno u salezijanskom konviktu u Zagrebu za vrijeme njegovog školovanja u ondašnjoj Nižoj gimnaziji. Turudija posjeduje zbirke maraka tri države u kojima je živio.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nekategorizirano

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ministarstvo obrane u vojnu službu prima 300 vojnika/mornara, ovo su uvjeti

Objavljeno

-

By

Izvor: MORH/J.Kopi, T.Brandt

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu javni natječaj za ugovorni prijam u djelatnu vojnu službu 300 vojnika/mornara.

U vojničku službu u trajanju od dvije godine kandidate se prima s početkom službe 5. listopada.

Probni rad traje šest mjeseci, a kandidati moraju ispunjavati uvjete za prijam u Oružane snage Republike Hrvatske iz Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Posebni uvjeti za prijam podrazumijevaju najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje, do 30 godina života te uspješno završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili odslužen vojni rok.

U vojničku službu mogu se primiti i bivši ugovorni vojnici/mornari kojima je služba prestala na osobni zahtjev uz častan otpust bez prava na mirovinu ako nisu stariji od 40 godina, uz zadovoljavanje propisanih uvjeta.

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta kandidata ili Središnjici za upravljanje osobljem (Ilica 256, 10 000 Zagreb) u roku od osam dana računajući od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Više informacija može se dobiti na internetskoj stranici Ministarstva obrane (www.morh.hr), telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima za poslove obrane i područnim odsjecima za poslove obrane.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

JOŠ JEDAN ZADRANIN PRIJAVLJEN ZA ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI U vrijeme propisane samoizolacije, 38-godišnjak došao u stanicu za tehnički pregled

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zaraznih bolesti.

Naime, sumnjiči ga se da je 24. kolovoza 2021. godine u Zadru došao na stanicu za tehnički pregled u vrijeme dok mu je bila izrečena mjera “Covid – liječenje u kući” u trajanju do 26. kolovoza 2021. godine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu