Connect with us

Sport

"Jednog dana se više jednostavno nismo razumjeli"

Objavljeno

-

Vlade Divac i Dražen Petrović
Bili smo prijatelji, i onda jednog dana više nismo bili. I to je to”, tako je, bez puno riječi, Dražen Petrović u intervjuu za CNN pokušao opisati kako je puklo jedno prijateljstvo.
Dvadeset godina kasnije, scena zbog koje gotovo da smo zaboravili povod druženja s Vladom Divcem.
“Bili smo prijatelji, pa više nismo bili. Jednog dana se više jednostavno nismo razumjeli. I to je bilo to”, priča ikona srpske košarke, nakon Sabonisa i Ćosića, vjerojatno najbolji europski centar svih vremena.
U zagrebačkom Kaptol centru, uoči hrvatske premijere ESPN-ovog dokumentarnog filma “Jednom braća” strpljivo je primao jednog po jednog novinara. Profesionalac od glave do pete, a to u Divčevom slučaju nije malo, odgovarao je uz osmijeh i na najveće kontroverze oko odnosa koji su Amerikanci manje realno, a više profitabilno pretočili na platno. Ipak, kada smo ga pitali sjeća li se kako je njihov razlaz svojevremeno opisao Dražen, uslijedila je duga stanka. Sjetio se njegovih riječi i onoga što je sam maločas rekao.
“Rat se zahuktao, ja sam od svojih prijatelja tražio da i dalje budemo prijatelji. No, oni su htjeli da se nastavimo družiti kada se stvari malo srede.”
Je li vaš odnos zaista bio onakav kakvim ga prikazuje naslov filma?
“Zajedno smo krajem 80-ih otišli u Ameriku, bila je to teška godina za nas i jasno da smo se tako daleko, bez prijatelja i obitelji, oslanjali jedan na drugog. Mnogi nam nisu vjerovali da možemo uspjeti u NBA-u. Hrabrili smo jedan drugoga. Odlazak u NBA tada je bio kao odlazak na Mars. No, generacijski sam bio bliži s Dinom i Tonijem, s njima sam prošao kadetske, juniorske, pa i seniorske dane u reprezentaciji. No, Draženove dvije posljednje godine bio je to zaista OK odnos. Bili smo super.”
– Najdraže uspomene? Svakako period proveden u reprezentaciji, do svjetskog zlata 1990. u Argentini. Toliko se toga dogodilo…
Bilo je to vrijeme koje se našoj košarci teško više ikada može dogoditi. I u filmu se pokušalo opisati dominaciju ekipe koja je možda jedina mogla parirati Amerikancima. No, stvari su krenule drugim tijekom.
– Je li film realan? Priča kao takva jest, ali datumi, godine… Istina je da je dijelom amerikaniziran jer rađen je za to tržište. Ideja je došla od ESPN-a, meni se odmah svidjela jer djeca u Srbiji danas ne znaju tko je bio Dražen Petrović. To nije u redu. Drago mi je da su film radili Amerikanci, jer nisu potezali ni lijevo ni desno. To  bi ovdje izgledalo sasvim drugačije.
Mitski incident sa zastavom u Argentini?
– Tamo nije bilo mjesto ni hrvatskoj ni srpskoj zastavi. To uostalom nije ni bila hrvatska, već nacionalistička zastava. Reagirao sam na uvredu i zamolio da je se skloni sa strane. Nisam gazio ni palio, ne nosim upaljač dok igram košarku.
Ni danas ne razgovarate sa Stojkom Vrankovićem. Nema ga ni u filmu, a morao je biti, kao jedan od najvećih Draženovih prijatelja i suigrača.
– Žao mi je zbog toga. Ljudi koji su radili film kontaktirali su ga, ali je on odbio sudjelovati. Kasnije se predomislio, ali je bilo kasno, film je već bio gotov. Žao mi je zbog toga.  Istina je da ne razgovaramo, mnogo je tu stvari koje treba riješiti.
S Draženom je također želio riješiti mnoga pitanja. Nije stigao.
– I uvijek ću žaliti zbog toga. Bio sam jako tužan kada sam došao na njegov grob. Istina, nisam prvi puta stigao tek prilikom snimanja filma, bio sam i prije privatno kod njegovih roditelja. Uvijek je teško kad netko tako mlad ode, nisam mogao shvatiti da Dražena nema. Shvatio sam to tek kada sam došao na njegov grob. Toliko je toga mogao napraviti, danas bi sasvim sigurno bio jedan od najboljih Europljana koji su igrali u NBA ligi.
Danas situacija u regiji, kada je košarka u pitanju, nije bajna. Dapače…
– Nema se novca i to je glavni problem, kao i rad s mladima. Treba sve to vratiti u vrijeme Kreše Ćosića, koji je bio i moj mentor. Od hrvatskih igrača u startu ću istaknuti Tomića, jako mi se sviđa…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

TENISOM DO ZDRAVLJA / Od ponedjeljka u Zadru humanitarni teniski turnir – igra se za Cukriće i Udrugu za Down sindrom

Objavljeno

-

By

Nakon uspješno održana dva humanitarna turnira Tenisom do zdravlja, vrijeme je da i po treći puta u Zadru zajednički napravimo lijepe stvari za našu zajednicu, stoji u najavi iz Teniskog kluba Zara.

Ovogodišnji turnir Tenisom do zdravlja počinje 6. svibnja 2024., a sudionike turnira i finaliste ćemo bodriti dva tjedna.

Cilj ovogodišnjeg turnira je podizanje svijesti o osobama s Down sindromom  i osobama oboljelima od šećerne bolesti  te omogućavanje daljnjih terapijskih postupaka za članove Udruge za Down sindrom Zadar i Udruge Cukrići Zadar.

“S obzirom na to da se trudimo svake godine napraviti još i više, treći turnir Tenisom do zdravlja obogatiti ćemo i Pub kvizom teniske tematike koji će se održati 15. svibnja 2024. u 20:30 sati u caffe baru Porat.

Prijavite se na kviz putem e-mail adrese klisej@yahoo.com. Prostora ima za 20 ekipa po 5 članova pa požurite jer se mnogo ekipa već prijavilo.

S obzirom da je događanje humanitarnog karaktera, nema klasične kotizacije nego će na samom kvizu biti postavljena kasica za dobrovoljne priloge. U prijavi je potrebno navesti ime ekipe i broj članova. Nagrade za najbolje plasirane ekipe osigurava cafe bar Porat. Vidimo se jer zaista, dobro je činiti dobro”, poručuju iz Kluba.

 
Nastavi čitati

Sport

5. SVIBNJA / Niko Kovač dolazi u Zadar trčati Wings for Life World Run 

Objavljeno

-

By

Bivši kapetan i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač dolazi u Zadar trčati 5. svibnja za one koji ne mogu, na 11. izdanju Wings for Life World Run utrke.

Zadar će i ove prve svibanjske nedjelje biti krcat pozitivnom energijom. Ukupno 8 tisuća natjecatelja velikog srca jurnut će točno u 13 sati s Liburnske obale, ujedinjeni u želji učiniti ozljede leđne moždine izlječivima.

A među njima će biti i jedno svima poznato lice. Riječ je o proslavljenom bivšem nogometašu Niki Kovaču. Poznat po svojoj borbenosti i disciplini na travnjaku, Kovač je početkom novog milenija bio kapetan i jedan od najvažnijih igrača hrvatske nogometne reprezentacije.

U klupskoj karijeri može se pohvaliti da je osvojio dvostruku titulu s Bayernom 2003. godine, a igrao je još za Herthu, Bayer Leverkusen i HSV. Igračku karijeru je završio titulom u Austriji s Red Bull Salzburgom 2007. godine, a s istim klubom je kao pomoćnik započeo i svoju trenersku karijeru.

Danas 52-godišnji strateg može također reći da je vodio hrvatsku reprezentaciju kao izbornik na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, nakon čega je s Eintrachtom oduševio osvajanjem njemačkog Kupa 2018. godine. Ponovio je kao trener dvostruku krunu iz igračkih dana s Bayernom 2019. godine, a zatim je još trenirao Monaco i Wolfsburg.

Sada jedan od najcjenjenijih hrvatskih trenera dolazi u Zadar, gdje će se pridružiti zaljubljenicima u kretanje koji iz godine u godinu neumorno trče za one koji ne mogu, u humanitarnoj utrci u kojoj stopostotna vrijednost svih startnina i donacija ide za istraživanja ozljeda leđne moždine.

Iako je zadarski Wimgs for Life World Run rasprodan, još uvijek se možete prijaviti i sudjelovati na utrci uz aplikaciju bilo gdje, osim u Zadru.

 
Nastavi čitati

Sport

SJAJNA! Klara Bošnjak iz KDP Donat oborila rekord na Državnom prvenstvu u Zagrebu

Objavljeno

-

By

Na jučer održanom Državnom prvenstvu u Zagrebu, na 5 km u bazenu, Klara Bošnjak članica kluba daljinskog plivanja Donat je postala prvakinja Hrvatske i srušila 13 godina star hrvatski rekord koji sada iznosi 58 minuta, 59 sekundi i 58 stotinki. 

Klara je time poboljšala stari rekord čak za 23 sekunde, što je fantastično, a kad je to napravila u odnosu na bivšu vlasnicu Karlu Šitić onda je to još cjenjenije.

Za podsjetnik – Karla Šitić je najbolja hrvatska maratonka koja je osvojila 11. mjesto na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu. 

Sa ovim rekordom je Klara pokazala da pred njom stoji lijepa maratonska budućnost.

Dražen Adžić, predsjednik Kluba:

“Znamo da je Klara najbolja Hrvatska plivačica, ali moram priznati da me ugodno iznenadila ovim rušenjem rekorda. Klara je jako mlada plivačica za ovaj sport i izgleda da se sve lagano slaže u njezinoj karijeri. 

Ovo je fantastičan motiv našoj Klari za Europsko prvenstvo koje slijedi početkom lipnja u Beogradu.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu