Connect with us

Nekategorizirano

Kako se udati u Zadru?

Objavljeno

-


Ako ste singl, u 30-ima i živite u Zadru, te nemate nikakvu izglednu priliku da se s nekim sparite u kratkoj budućnosti… welcome to the club! Najgore što vam se može dogoditi u takvoj situaciji jest da se nađete na obiteljskom piru SAMI, a svi, ili većina vaših rođaka i prijatelja, dolaze s boljom polovicom. U tom trenu za babe, tetke, susjede i slične, mladenci više nisu predmet pogleda i komentara već to postajete VI. Da, da, sve ostalo ostaje po strani, uključujući početni domjenak, a vi postajete predmet komentara starih frustriranih baba.
– I, mala, kako to da si sama? Vidiš kako ti sestra ima diiiiivnog momka?
– Pa, eto, nemam dečka. Zamisli, došla sam sama.
– Aaaa… Nije ti to dobro, već si se približila godinama (!??) kad bi trebala razmisliti o svojoj budućnosti!
U tom trenu dođe vam da joj kažete:
– Glupa, retardirana babo! JA imam budućnost, posao iz snova, plaću o kojoj ti ne možeš niti sanjati…
Ali ne, ne, ti nisi udana i da joj kažeš da imaš milijune na banci – opet ćeš čuti odgovor:
– Ma sve je to lipo, mala, ali ipak bi trebala imati mladića. Lipa si, mlada, u čemu je problem?
Ti je blijedo gledaš jer ti nisu i dalje jasna pitanja, ali ništa ne govoriš. Misliš, glupa baba će valjda uočiti da je rižot došao za stol, pa će odustati. No, slijedi legendarna:
– Ma nemoj se ti mala brinuti, bit će sve ok, doći će već netko!
Ma odjebi babo, pa nisam ti rekla da sam u terminalnoj fazi raka i da me očekuje još 3 mjeseca života!!! Što će biti dobro?! Moj život je sasvim dobar! To što tvoj nije i fali ti kronično seksa, pa si se okomila na mene, to nije moj problem!
Dođe vam da vrištite, ali na seljačkom ste piru, a i rodbina je tu, pa se ipak susprežete. Babi se zahvalite na razgovoru i odlučite natočiti dva deca viskija da se smirite.
No, nakon ta dva deca dođe vam do glave babino tješenje “doći će već netko”.
Hm, a gdje da ja tog nekog upoznam u ovom prekrasnom gradu?
Neću kritizirati noćnu scenu Zadra, to sad nije tema, ali teško da vas vaša ljubav života čeka na šanku jednog kluba. Al’ recimo da vas u onoj nemiloj gužvi netko i uoči, dolazi do vas i pita – što ćete popiti. Misliš “ok, nije neki genijalni upad, al’ Bože moj nisam ja ni najtrijeznija, pa nema veze”. I onda – šok. Prvo ne zna složiti puno, ne puno, zapravo niti jednu rečenicu, a nakon toga vadi mac novčanica, eura, kuna… i vi bi sad iz toga trebali  misliti “jebate, ovaj je pun love, TOOOOO”.
No, ono što meni, a vjerujem i vama prvo padne na pamet ipak je:
“O Bože, jadan li si!? Garant si danas dobio plaću ili utjerao nekom dug, što god da je, s time bit će plaćaš stanarinu, struju ,vodu, a meni se kurčiš da imaš ne znam koliko love.”
Uglavnom, a to će vam potvrditi bilo koji muškarac, vani se traži “one night stand”, a ako mislite da se iz toga rađa ljubav tipa “Šeherezada”, gadno se varate, ali o tome neki drugi put.
Sljedeće što vam preostaje je prijatelj prijateljevog prijatelja. No i to vam je nategnuto. Jer uglavnom svaki prijatelj o svom prijatelju misli najbolje. Pa vam kaže:
“Znaš, imam genijalnog tipa za tebe, ima faks, posao, bla bla bla…”
Ti, u nedostatku boljeg, pristaneš. Kad – gle čuda, ovaj je debil totalni. Ti očekuješ princa, jer ga je prijatelj tako i opisao, kad ono – ovaj ne zna  ništa dalje od svog auta koji ima 74.864 brzina i blindiran je, a frajer k tome samo što ne pije kavu svaki dan s Obamom. Na kraju ti kaže da je, eto, malo bio i na psihijatrijskom promatranju jer je bio malo depresivan. Malo depresivan???!!!
Prijatelji s posla ili faksa su mogući, no činjenica je – ako se u nekoliko mjeseci niste s njima sparili, niti nećete!
Najgora vam je sitauacija da vam majka traži partnera, pa su njoj svi divni, visoki i markantni. Izađete na dejt jer je on sin tete Mare, a na kraju dobijete situaciju sličnu onoj s prijateljem.
Gdje dalje možete upoznati potencijalnog muža, ja vam se sad ne mogu sjetiti, ali s obzirom da ćemo se još čitati, javim vam.
No, isto tako je činjenica da vam se dogodilo da ste svog princa izgubili po putu jer, ruku na srce, ipak smo mi Zadranke turbo izbirljive. Mi ni sa kim ne pričamo (kad smo u klubu), svi su nam glupi i retardirani, a da ne kažem i – ružni. Kao da je ljepota karakterna osobina, pa je ona najvažnija.
Jednom mi je jedan moj prijatelj rekao:
“Lakše je dobit’ Nobelovu nagradu nego zbariti Zadranku!”
To je istina, bar je bila u moje vrijeme. Stoga, cure, malo manje kritike i malo više razumijevanja jer ni njima nije lako kad vam prilaze. A kad dobiju nogu, prema sljedećoj će biti grozni. Ta sljedeća možete biti vi jednog dana.
Teško je naći nekog kad se na vas vrši presing i najgluplji razlog je samo zbog toga nekog imati. S druge strane, biti s nekim tko vam ni po čemu ne odogvara jednako je jadno, no pazite kad nekog odbijate – da vam se to ne bi odbilo o glavu!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. zadar

    6. prosinca 2010. at 11:05

    niste vi izbirljive nego patite od toga da vam druga polovica ima para, vozi doba<r auto, ako nema kvadrat stana kojem je cijena manja od 2000eura vas ne zanima

     
  2. zadar

    6. prosinca 2010. at 11:06

    veca ne manja od 2000 eura 🙂

     
  3. boatenga

    6. prosinca 2010. at 11:54

    I onda se na kraju skrasiš kao ljubavnica..Ah, ništa zato..
    Pa obećao je da će ostaviti nju, s kojom nema ništa zajedničko više..osim dvoje prekrasne dijece, kredit na stan, te njenu familiju kojoj duguje zaposlenje i napredovanje u karijeri..

     
  4. Jaca

    6. prosinca 2010. at 16:56

    i što je najgore ovo sve napisano je i istina…..

     
  5. lusi

    6. prosinca 2010. at 17:30

    više manje istina, imam ja dosta takvih prijateljica “izbirljivih”, ali veći je gušt kad skupa s curom/dečkom prolazite sve te stvari, faks, početak s konobarenjem pa do nekog ozbiljnijeg posla(ako si u mogućnossti) pa na kraju zajedno zaradite za auto i dignete kredit za stan 😉
    jbg, one bi tile sve na gotovo ..

     
  6. Ivan

    6. prosinca 2010. at 17:51

    zadranke su pored splicanki najgore zene u Hrvatskoj….imao sam solidan broj cura u zivotu i niti jedna ozbiljna nije bila iz zadra….obozavam ovaj grad i zato cu u njega dovesti normalnu curu da barem malo popravi prosjek

     
  7. lusi

    6. prosinca 2010. at 22:41

    ivane a ne mores tako generalizirati, ima nas normalnih 😛

     
    • Mali Mate

      7. prosinca 2010. at 1:59

      ma ima vas i normalnih al ste onda najčešče gabori 🙂

       
    • Mali Mate

      7. prosinca 2010. at 2:00

      ma ima vas i normalnih al ste onda najčešče gabori :-), jebiga..

       
  8. bomba

    7. prosinca 2010. at 1:35

    pa ko se normalan sa 30 žuri u brak koji će se ionako raspasti……………

     
  9. donat

    7. prosinca 2010. at 2:23

    tako je ivane zadranke su najlipse zenske ali su umisljene do neba i glumice…..opustite se malo a ne idete sve uzdignutog nosa po gradu jer svi znamo kad otiđete studirati ili ziviti u zg,ri,..neki drugi grad da je odma druga prica odma se razuzdate a ode svetice glumite….jadni mi sa vama…..vanka cure su za zabavu nema tu puno mudrovanja kuvanja..ode te odma krivo pogleda ako je i pitas nesto..fala bogu na studenticama

     
  10. Mias

    7. prosinca 2010. at 10:19

    problem je bio 😉 kao uvijek omjer 7:1 hhhahahaha
    a onda iskreno sa ženskog stajališta..rijetki su bili oni tipovi po gradu s dobrim uletom…
    većina je s obje strane..ame majko.. 😛 ( bez obzira od izgleda, ponašanja, inteligencije, suvislosti ,,,svojeg JA 😉
    ne svi, ali većina tako da većinom i rijetki su dolazili u obzir…

     
  11. lusi

    7. prosinca 2010. at 12:52

    da,upravo tako,kad bi vi malo poradili na sebi možda priča bila malo drukčija
    i realna očekivanja, nema to veze ivane s izgledom,najčešće su one manje lipe puno više isfrustrirane.. :/

     
  12. mala matea

    7. prosinca 2010. at 13:47

    a sto ces kad svi zadrani razmisljaju kako ovaj tenkre od malog mate…sto reci vise :O

     
  13. mali zadranin

    7. prosinca 2010. at 16:15

    Nije problem u curama i deckima. Problem je u godinama. 😉

     
  14. zzzz

    7. prosinca 2010. at 22:02

    prošao sve! i na kraju u 35 ozenio Zadranku!
    koji zajeb.. di mi je pamet bila….

     
  15. Vrhovnik

    8. prosinca 2010. at 7:56

    sv srića sve je veći broj slavonki i bosanki koje se posljednjih godina udaju ovdje inače bi neoženjenih bila još veća hrpa…

     
  16. Mias

    8. prosinca 2010. at 10:39

    a Vrhovnik jake su ti i slavonke i bosanke…sve za uhljebiti 😛 😀
    …ali ima ipak u ovom gradu normalnih dečki i cura…

     
  17. chomli

    8. prosinca 2010. at 17:43

    Vrhovnik je itekako u pravu! Eto i ja sam sebi priskrbio Slavonku studenticu koja izgleda puno bolje od većine Zadranki a nije ni bahata ni umišljena(možda malo 🙂 )

     
  18. Ivan

    9. prosinca 2010. at 9:56

    Što se tiče lipote, zadranke nikako ne zostaju…dapače, iznad prosječno su zgodne. Problem je drugi i već je naveden. Kriteriji su im jaako visoki i isti se naglo spušta kada odu na studiji u ZG ili RI. Razlog je što onda vide da zadrani baš ništa ne zostaju za “konkurenciom”, ustvari napreduju 🙂
    90% mojih prijatelja iz srednje i sa faksa koji su ostali u ZG, ostali su oženjeni za purgericu. Niti jednoj se nije sviđa zagrepčanin…malen, tapast, plav sa kockastom glavom… nešto tipa Josipović 🙂
    Jednom sam prilikom razgovara sa nekoliko zagrepčanki baš u vezi ovoga, i dobija jako zanimljive odgovore. Sada mi se baš ode ne tipka toliki post, ali samo ću pokušati njihove odgovore sažeti u jednu rečenicu: Zadranke nemaju pojma koliko imaju sriće 😉

     
  19. Mias

    10. prosinca 2010. at 11:41

    chomli …rijetko koja slavonka izgleda bolje od zadranke 😛 :P.. u globalu uopće od Dalmatinki…
    što se tiče cura iz našeg kvarta, ne znam kako Vi, ali moja iskustva su pozitivna…rekoh već da u ovom gradu, u svakoj generaciji ima normalnih osoba suprotnog spola…
    ….što se tiče studija i ostanka..pa čak i tu rijetki su oni koji su oženili fureštu 😉
    a svi mi koji smo to napravili itekako smo se dobro “shebali”… 😛
    iz osobnog iskustva sve što nije iz Dalmacije, više neeee dolazi u obzir!
    ni u ludilu!!!!!!!!!

     
    • Danka

      22. prosinca 2010. at 5:23

      iz osobnog iskustva sve što nije iz Dalmacije, više neeee dolazi u obzir!
      ni u ludilu
      zašto?

       
  20. muppet

    10. prosinca 2010. at 15:49

    Bože, ovo je tema koja me intrigira dobrih 20 godina. U životu sam imao stvaaaarno puno cura, čast izuzecima, ali zadranke su daleko najnepristupačnije cure na daleko. Nije stvar ni u uletu ni u spici jer sam tisuće puta doživio da ženi pričam u potiljak prije nego sam uopće imao priliku demonstrirati svoje verbalne uletačke sposobnosti. Da nisam otišao na faks valjda bi sve do sada ostao junfer. …a tek obrazloženja koja sam čuo od njih, za ne vjerovati. “Ti mene hoćeš samo odvesti u krevet” PA NARAVNO DA HOĆU, ALI PRIJE TOGA TE HOĆU UPOZNATI, PRIČATI S TOBOM, PROVESTI LIJEPIH TRENUTAKA, OTIĆI U KINO, VEČERU, IZLET, ZEZATI SE, LJUBITI, A ONDA AKO OBOJE TO ŽELIMO, ONDA ĆEMO SE I SEKSATI KOKOŠO JEDNA!!!!!!!!

     
    • mica maca

      10. prosinca 2010. at 23:18

      koliko primjećujem naslov je “kako se udati u Zadru” i totalno se nalazim u priči koja je napisana i koja me nasmijala :)) A vidim većinom se našlo par pametnih Zadrana da u većini još i popljuvaju Zadranke!!! A Zadrani nisu nimalo od akcije..oni stariji od 30 i par se srame pokazati da im se cura sviđa. Ne pamtim kad sam zadnji puta imala ikakav ulet od nekog normalnog tipa, a ako imam njemu se gaće tresu jer ne zna pitati broj mobitela tj. boji se da ga ne razotkrijem da me možda želi pozvati van. Uglavnom na kraju nema ni broja, ni dejta ni događaja, ni sexa, pa ni udaje (HA HA). Uglavnom gospoda samo gledaju (a sam vrag zna što misle) i ništa ne poduzimaju pa se pitam ko bi tu ustvari htio ‘sve na gotovo’??!
      Na kraju i nađu neke koje nisu iz Zadra iz razloga što nemaju muda uletiti lipoj, pametnoj i normalnoj Zadranki… jer hoćeš nećeš Zadar je toliko mali grad da o svakom ko te interesira možes doznati sve vrlo lako.

       
  21. chomli

    11. prosinca 2010. at 0:04

    Možda si samo ružna, ko će znati…

     
    • mica maca

      11. prosinca 2010. at 8:55

      Koda sam znala da će ovakav odgovor uslijediti. Ne Chomli, nisam ružna..dapače..zato i ne shvaćam Zadrane koji samo bulje i jedino što znaju je prokomentirati frendu “mala je komad” i na tome sve ostaje. I govorim naravno o onim likovima iznad 30. Mlađi se ne ustručavaju uletiti pa makar sa najglupljim komentarom. Jednostavno ste lijeni potruditi se oko cure koja vam se svidi..a onda se još i žalite.

       
      • franck

        20. prosinca 2010. at 13:11

        Eto vidis sad si sve sama rekla mi se moramo toliko truditi, zasto toliko puno otezavate tu pocetnu fazu i igrate hard to get? Dobro ne kazem da ne treba toga ali dajte to barem pravilno dozirajte je nikome se neda cekati mjesecima da se neko odluci za nesto ….

         
  22. chomli

    11. prosinca 2010. at 10:34

    Zezao sam se, no hard feelings 🙂
    Nisam mlađi, ima san svakakvih cura, naravno Zadranki najviše. I Zadranke su super cure ali i istina je da su malo teže pristupačne i često u početku drže arogantan stav koji im je zapravo nekakav štit.
    Ali isto tako ne sviđa mi se bahat stav naših ljudi “Zadranke su najlipše, Zadrani najzgodniji, drugi mali, ružni, žuti, debeli…”.

     
  23. Mias

    11. prosinca 2010. at 12:49

    mica maco…hahahah u pravu si..
    koliko puta..se znalo desiti ako nisi u čoporu..gledaju curu na šanku koja pijucka..čita novine..prije ponoći 😉 dok društvo ne stigne.. i nemaju herca..a kad već nemaju..takve ni ne trebam.. 😛
    tema je zbilja pogođena, srećom takve upravo takve se na taj način u startu eliminira..;)
    ..naravno chomli da svugdje ima svakakvih ljudi…

     
  24. Vrhovnik

    11. prosinca 2010. at 14:28

    Mici, evo lipo je čuti da u zadru postoji cura koja nije prepotentna, bahata i puna sebe (naravno ovo još nije potvrđeno)….ali ako je to i tako, što je to prema velikoj većini koja i danas nosom dodiruje oblake dok šeta Kalelargom…..
    a ovo “Zadranke su najlipše, Zadrani najzgodniji, drugi mali, ružni, žuti, debeli…”. to može tvrditi samo onaj koji nije otputovao dalje od Crnog…

     
    • Mirjana

      22. prosinca 2010. at 0:34

      Ajme već me glava zabolila od vaših prepucavanja zadranke ovakve zadrani onakvi….Poanta cijele priče je da ovim gradom vladaju glupe predrasude s obje strane i na kraju se ponašamo kao da smo neprijatelji umjesto da se volimo. Uostalom nitko nikog ne želi zaista upoznati jer svi misle da svakog znaju ili se raspituju o nekome kao da nisu dovoljno pametni sami donijeti neko mišljenje o nekom;od toga mi se ježi kosa…vrlo jednostavno netko ti se sviđa pozoveš ga/ ju van i upoznaješ se bez glume i pretvaranja i možda ti se netko i učini jako simpatičan/a.

       
      • Danka

        22. prosinca 2010. at 5:26

        slažem se 🙂

         
      • mica maca

        22. prosinca 2010. at 20:53

        Sažem se u potpunosti Mirjana s tobom..nego zar misliš da je curi u Zadru jednostavno pozvati tipa van? hmmmm…..meni nije, nimalo!
        Mislim da bi cijeli grad brujio o tome “kako sam ja njega pozvala van” nakon nekog vrimena, u slučaju da se taj izlazak ne pretvori u simpatiziranje s obje strane tj. kasnije u vezu

         
        • Jaca

          23. prosinca 2010. at 17:38

          Je, cili bi grad brujio to tome… Aj ne seri! Koga zaboli kita za tebe i nekoga koga si ti vanka pozvala!
          Pozvala bi ti njega da on ima para i čisto bi te bolika ku*** što drugi o tome bruje. BTW, ko si uopće ti da cili zadar bruji o tvojima vezama???!!

           
          • mica maca

            23. prosinca 2010. at 21:34

            Ti očito spadaš u skupinu bahatih i prepotentnih Zadranki o kojima ovdi ovi dečki raspravljaju..i još si sponzoruša.
            Na sreću ne razmišljam ko ti i neću se spuštati na tvoju razinu…
            I ako nisi znala…. daaaa svi jedva čekaju neki novi trač i priču ko je s kim, kako, di i kada..bla..bla..bla..
            Tvoj komentar nema veze s realnošću jer ima masu cura kojima se neki frajer sviđa i obrnuto (a nije iz njezine/njegove ekipe) i pokušavaju doći do njega ali taj put nije baš tako jednostavan! Nemoš doć frajeru i reć ‘ej oš vanka s menon, ti se meni sviđaš’ (šalu na stranu), već moraš potegnuti neke ‘veze’ što automatski upliće i druge ljude. Da je sve tako jednostavno ne bismo o ovome raspravljali i svi bi bili sretno udani tj. oženjeni

             
  25. srdela

    22. prosinca 2010. at 14:34

    kolko ljudi tolko ćudi

     
  26. hard

    23. prosinca 2010. at 20:11

    jaco kraljice, duboki naklon i postovanje :))))))

     
  27. chomli

    26. prosinca 2010. at 21:49

    mica maca a jesi napunila tlinaest?

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

Gotovinina tvrtka lani imala ogroman rast prihoda

Objavljeno

-

Tvrtka Pelagos net, čiji je suvlasnik umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina, lani je ostvarila više od 24 milijuna eura prihoda uz dobit veću od 3.1 milijun eura. Godinu dana ranije Pelagos je prijavio 16.3 milijuna eura prihoda.

Za veliki rast prihoda najzaslužniji je izvoz, piše Plava kamenica. Pelagos je lani na izvozu zaradio oko 20.5 milijuna eura, a gotovo sva tuna odlazi u Japan.

Pelagosova plavoperajna tuna spada među najcjenjenije hrvatske gastronomske proizvode, u rangu s kvarnerskim škampima i bijelim tartufima. Gotovinin toro (blijeda masna tuna) može se mjeriti s najboljima na svijetu. Osim fenomenalne tune, Pelagos proizvodi izvrsne slane srdele i slane i marinirane inćune”, piše Plava kamenica.

Nedavno su se na tržištu pojavile i verzije srdela i inćuna u maslinovu ulju, koje su prepoznatljive po uočljivim zelenim oznakama.

S 24 milijuna eura prihoda, Gotovinin Pelagos postao je treći najveći proizvođač ribe u Hrvatskoj, iza Cromarisa i bračke Sardine Postira.

Tvrtka planira veliko proširenje proizvodnje

Pelagos u blizini Dugog otoka uskoro planira pokrenuti i uzgoj bijele ribe. Uzgajalište bijele ribe imat će kapacitet od oko 700 tona godišnje, objavila je ranije Slobodna Dalmacija.

Tvrtka namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sustava uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj.

Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavila je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune.

Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 metara, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Predvidena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 puta 160 metara.

“Kavezi se planiraju izraditi iz polietilenskih plutada (obruda) ispunjenih polistirenom, na koje se vješa cilindridna mreža izrađena od poliamidnih materijala. Polimerni materijali predvideni za kavezne instalacije su biološki inertni te nemaju negativan utjecaj na okoliš”, navodi se u dokumentu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu