Connect with us

Nekategorizirano

ZADAR JE UBIO KOŠARKU

Objavljeno

-


Zadar je ubio košarku. Iako je baš tako, nema mjesta za policiju i patologe već za antropologe, čija je domena i antropogoneza, ili znanstvena disciplina koja proučava podrijetlo čovjeka i razvojni put ljudske vrste u predhumanoj fazi. Onoj fazi humanoida koji još nisu spoznali zakonitosti u okolini, njima ovladali i stekli „viši čin“ homo fabera, a što je najmanje što je zadarsku košarku trebalo dopasti.
Taj homo faber je praktičan čovjek , stvaralac, aktivno biće, dakle s temeljnim preduvjetima za predsjednika legendarnog kluba, koji je odavno prerastao u mnogo više od sportskog, onog iz malog grada s jugoistoka Europe. Odavno je prerastao razinu na kojoj se eksperimentira, pogotovo onu na kojoj lokalni moćnici svjesno zabijaju posljednji čavao u njegov lijes.
Novoizabrani predsjednik KK Zadar, bivši predsjednik njegovog Nadzornog odbora, za godine obnašanja te funkcije nije ništa naučio niti poduzeo da klub ne kolabira. Dakle, nije spoznao zakonitosti oko sebe i nije zaslužio „viši čin“. Odatle poziv antropolozima, a ne liječnicima. Doduše, policija bi imala što reći i ne valja je se prerano odreći. Nekoliko milijuna razloga za njihov angažman svakako postoji. Pratit ćemo. Teško nam je povjerovati da će se gradska financijska elita, inkorporirana u klub, upustiti u zamagljivanja stanja.
Čovjek nikada ne zna kada i što mu može zagorčati posljednje dane u godini, pa su pojavom Edvina Šimunova na najvišoj funkciji u omiljenom klubu, to spoznali čak i površni simpatizeri istoga.
Taj „ugledni“ pravnik i lokalni gospodarstvenik, bespogovorni vojnik partije, pristao bi i na vođenje svemirskog programa, da ga dodijele Zadru, a najvjerojatnije bi pristao i na misiju u Darfuru, jer ne zna reći ne. Dobro da nije žensko. Ne čudi li da čovjek može obnašati toliki broj funkcija u karijeri i da mu nikada nije previše. Zar mu baš nikada nije palo na pamet da u istoj zemlji u kojoj je dragocijenost, ima tisuće nezaposlenih i sposobnih barem kao i on. Doduše, on priznaje da nikada i nije nikoga izvukao iz krize, ali osataje nepoznato koga je sve doveo u krizu.
No, kad iz sebe imaš partiju i Ardenu Bajlo svijet je tvoj i možeš avanzirati i kada nisi svladao osnove prethodnog stupnja. Možeš zeznuti antropologe do razine potrebe za mijenjanjem udžbenika, koji objašnjavaju nauku kakvu su dosad poznavali.
Tornado, zadarsku navijačku skupinu, koja je svo vrijeme nosila svoj klub, s njim se veselila, patila, nitko ionako ništa ne pita. Oni imaju strogo određenu, kontroliranu namjenu. Zvat će ih „Odabrani“ kada mu to dozvole mnogobrojne gospodarske, sportske i političke obveze i „pozvati na zajedničku borbu za klub“. Samo, kada magarca zovu u svatove to obično nije da se gosti, već da vodu nosi. Tornado se sastoji od mladih pismenih ljudi, uglavnom nezaposlenih i mnogobrojne dužnosti „Odabranog“ će im zacijelo imponirati. Uspjeh je zagarantiran već i činjenicom da se poznaju, da je baš taj E. Š. (50), kao dugogodišnji predsjednik Nadzornog odbora, najprirodniji izbor za novog predsjednika. Ako je, k tome, bitna i debljina kože, pogodak je pun.
U Boksačkom klubu, gdje je Šimunov također funkcioner, nije bilo revizije poslovanja, pa se ne zna koliko je klub profitirao njegovom genijalnošću, ali se molimo Bogu da se ne prihvati funkcije u AŠK Zadar.
Možda je događaj s brutalno pregaženim psima otišao u zaborav, ali sam siguran da će se za mnogostrukog direktora Šimunova odsad čuti više i češće nego ikada. Samo, tko to uopće želi?
Danima prije povijesnog ustoličenja Šimunova, mediji su nas bombardirali viješću kako će, na Skupštini KK Zadar, upravo on biti izabran. Kako su znali, ili čemu čin izbora? A možda upravo ta činjenica sve objašnjava? Klub je ipak privatiziran iako ga nikada nitko nije kupio.
Samo, ne bi li bilo normalnije da novi predsjednik, ubuduće, frustracije liječi trčeći u prirodi? Vremena su se ipak promjenila.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. nepotpisani

    30. prosinca 2010. at 12:42

    obožavam nepotpisane tekstove i novinare koji nemaju muda svojim imenom i prezimenom stajati iza onog što su napisali.

     
  2. zadar1959

    31. prosinca 2010. at 11:01

    HDZ je u ovom gradu ubio život, ekonomiju, kulturu, šport. A ne Zadar. ZNA SE tko je krivac za ovo!!! Jedino ne mogu utjecat na prognozu vremena. Kriv je narod koji za njih glasuje…

     
  3. Đuro

    31. prosinca 2010. at 13:34

    Koji bezvezan tekst

     
  4. PP

    2. siječnja 2011. at 17:33

    I sad si ti ka nešto pametno reka. Smeće, a ne kolumna!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu