Connect with us

Hrvatska

Sabolić: "Nesporan je značaj i uloga doktora Franje Tuđmana!"

Objavljeno

-


Prošlo je 11 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalne hrvatske države, doktora Franje Tuđmana. Na čelo države došao je krajem svibnja 1990. godine, a predsjednik je postao 26. lipnja iste. Za vrijeme njegova vodstva Hrvatska je postala neovisna i samostalna država, oduprla se agresiji tadašnje JNA te oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju. Na predsjedničkim izborima 1995. godine ostvario je drugi predsjednički mandat koji nije završio radi smrti. Umro je 10. prosinca 1999. godine.
Mišljenja o pokojnom predsjedniku Tuđmanu, danas, 11 godina nakon njegove smrti podijeljena su. Neki kažu da je vladao dobro, neki da je vladao loše, no svi se slažu u jednoj nepobitnoj činjenici, on je taj koji je uz hrvatske branitelje stvorio suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

Zadarski političari, također su podijeljeni kad se radi o predsjedniku Tuđmanu.
Sabina Glasovac, popredsjednica zadarskog SDP-a
– Doktor Franjo Tuđman puno je napravio za Republiku Hrvatsku. Uspio je dosanjati san o neovisnosti Hrvatske, no bojim se da je u poslijeratnom periodu zapravo prekršeno dosta toga, da se odstupilo od prvotne ideje demokratskog i samostalnog društva i da su neki neodgovorno i bahato pogazili, pokrali i rasprodali sve ono za što su se naši branitelji borili i ginuli.
Đani Bunja, dožupan
– Doktor Franjo Tuđman je utemeljitelj Hrvatske države i po mom mišljenju će u povijesti biti zabilježen kao najveći hrvatski predsjednik u novijoj povijesti. Cijeli život je posvetio da bi ostvario cilj i težnje hrvatskog naroda. Mogu kazati da čitam njegove knjige i kad ga se sagleda kao jednog znanstvenika izuzetno ga cijenim i poštujem, a kao državnik je postigao najviše što je mogao.
Vesna Sabolić, predsjednica gradsog HNS-a
– Nesporan je značaj i uloga doktora Franje Tuđmana u stvaranju Republike Hrvatske, ali je isto tako nesporno da su se nakon stvaranja stvari vodile krivo i onda smo došli do ovog što imamo danas. Nakon stvaranja je bilo loše rukovodstvo i svi ispaštamo zbog tih posljedica, a baš smo ovih dana svjedoci loših temelja. Ako se neke stvari ne uspiju popraviti, nadam se da ćemo ih uspjeti nekako zalijepiti.
Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra
– Osjećam veliko poštovanje prema pokojnom doktoru Franji Tuđmanu i kao osobi, ali i prema djelu koje je učinio, a to djelo je samostalna, suverena i demokratska hrvatska država, što je i bila želja svih Hrvata. Ranije težnje za samostalnom Hrvatskom nisu bile uspješne zbog povijesnih okolnosti, ali siguran sam da je doktor Franjo Tuđman dao pečat na to, a pod tim mislim na njegovo zalaganje za državu. Prema njemu osjećam veliko poštovanje, a za djelo koje je učinio mu se klanjam.
Željko Predovan, Predsjednik gradske organizacije HSLS-a grada Zadra
– Doktora Franje Tuđmana se treba sjećati po dobrom. Ipak je on stvorio Republiku Hrvatsku skupa s hrvatskim građanima i po tome ga treba pamtiti.
Darko Kasap, dogradonačelnik
– O prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu imam apsolutno pozitivan stav. Stvorio je hrvatsku državu i to će ostati zapisano u povijesti.
Dražen Grgurović, dogradonačelnik
– Pobijedili smo u krvavom oslobodilačkom ratu s Franjom Tuđmanom na čelu i to je ono što treba cijeniti, a za ostale eventualne pogreške i propuste koji su napravljeni, njih treba u ovoj situaciji staviti u drugi plan i da u ovoj situaciji nema mjesta lošim izjavama o njegovim djelima. Apsolutno ga poštujem. Lako je danas govoriti o greškama, ali u onoj situaciji koja je bila, on je napravio veliko djelo. Jedno je biti predsjednik u miru, a skroz drugačije je biti predsjednik u ratu. Nitko nije bezgrješan, pa ni on, ali o tome ne treba. Napravio je ogromnu stvar za Republiku Hrvatsku i zaslužuje moje poštovanje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. ukjzhgfd

    10. prosinca 2010. at 19:58

    Točno je da je za vrijeme Tuđmanovog vodstva Hrvatska postala neovisna i samostalna država, oduprla se agresiji tadašnje JNA te oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.
    Još je točnije da su Tuđman i njegovi mangubi u isto vrijeme pokrali i opljačkali vlastiti narod i državu do gole kože. Da nije umro trebalo mu je suditi za mito, kriminal i korupciju kojoj je bio idejni otac, ovan predvodnik i , zaštitnik.

     
  2. krivi podaci

    11. prosinca 2010. at 2:13

    Piše u tekstu da je Franjo Tuđman 1995. izborio drugi predsjednički mandat što ne odgovara istini.
    Naime, nakon izbora 1990., prvi predsjednički izbori održani su 1992., a drugi 1997. Dakle, drugi mandat osvaja 1997.

     
  3. uhro

    11. prosinca 2010. at 8:45

    Odmah nakon što su Ivica Račan i Stipe Mesić početkom 2000. godine preuzeli vlast, počela je najveća rasprodaja hrvatskih banaka strancima. U samo godinu dana, strancima je prodano 44.2% ukupnog hrvatskog bankarstva, a do kraja 2003. godine stranci su postali vlasnici 90.8 posto hrvatskih banaka.
    Pokojni predsjednik Tuđman se u načelu protivio rasprodaji hrvatskih banaka strancima, tako da je koncem 1998. godine samo 6.7 posto hrvatskog bankarstva bilo u stranom vlasništvu. Od ukupno 60 banaka koje su tada poslovale u Hrvatskoj, njih je 50 bilo u hrvatskom vlasništvu, dok su stranci kontrolirali deset manjih banaka s ukupnom aktivom manjom od 7 posto. Kada je Tuđman već obolio, tadašnji predsjednik Vlade Zlatko Mateša i potpredsjednik Vlade i ministar financija Borislav Škegro prvi počinju s rasprodajom. Samo u 1999. godini, oni strancima prodaju 33 posto hrvatskog bankarstva, da bi nakon preuzimanja vlasti, započeti posao dovršili novi premijer Ivica Račan i njegov ministar financija Mato Crkvenac.
    A o tom velikom bogatsvu Tuđmanovih govori kampanja njegova sina,pa čovjek nije imao za dva poštena jumbo plakata.

     
    • ukjzhgfd

      11. prosinca 2010. at 9:49

      Ti si uhro promašio ne samo metu već i bojno brdo. Naravno da je dio onoga što tvrdiš točno Kada je koalicija zavađenih rogova u vreći došla na vlas Tućko i njegova banda su već odavno pokrali narod i državu. Tuđman nije bio sposoban upravljati niti svojom vlastitom obitelji, a kamo li državom. Ostavi se ti Škekre,Mateše i Pašalića i ostalih debila i lupeža iz redova HDZ-a, glava i vođa zločinačke organizacije je bio Franjo Tuđman. Da, bio je on i bolestan, ali najviše u glavi!

       
  4. uhro

    11. prosinca 2010. at 11:22

    Smiješan si dečko ,zato su i nađeni svi oni pusti dragulji iz Tuđmanovog sefa koje su druga mesića doveli na vlast,zato je i Miro Tuđman imao sve one novce u predsjedničkoj kampanji,pa čovjek nije imao za pošten plakat.
    Mesić kupuje stanove od nekoliko milijuna eura,posjeduje vile,sela doživotni predsjednik ,predsjednik nadzornog odbora Ingre,prima mirovinu od Srbije pliva u novcu a vama mediokritetima za sve je kriv tuđman.
    Dug Hrvatske 1999 9.5 milijardi dolara uz sva ratna stradanja a 2003 već 19 milijardi,danas da i ne govorimo.
    Ovoom društvu potrebna je retuđmanizacija,deset godina ti i takvi mediokriteti detuđmanizirate i vidite što ste postigli.

     
    • ukjzhgfd

      11. prosinca 2010. at 20:55

      Šjor uhro pa ti sam sebi skačeš u usta. Oluja je bila 1995. a već tada su Tuđman i njegov KRADEZE opljačkali narod i državu. Već tada su hrvatsku branitelji ostali bez posla, jer dok su oni branili Domovinu Tuđman i njegova lupeška banda je privatizirala i tajkunizirala obiteljsko srebro.
      Branitelji ginuli i stradavali u obrani Domovine, a KRADEZEOVA banda lopovska se busala u prsa i bogatila se. Dok su stradalnici Domovinskog rata i hrvatski branitelji proganjani, mučeni i ubijani Tuđman i njegovi banditi su si stvarili raj na zemlji. To znaju svi samo oni kojima je rat bio brat to neće priznati, a čini mi se da si i ti od te sorte.
      Spominješ dug Hrvatske 1999 a zaboravljaš tko je taj dug i one silne milijarde koje su nakon toga došle na naplatu napravio. Tko je opljačkao i pokrao Hrvatsku i napravio sttinu puta veću štetu od rata. Nije vrag da su to učinili oni koji su došli poslije smrti oca privatizacijsko pretvorbene pljačke i tajkunizacije Hrvatske po Tuđmanovom receptu od 200 bogatih obitelji. Tko je za bakšiš kupio vilu u Nazorovoj, pa nije to bio Stipe Mesić.
      Daj uhro odi ća, prodaji te fore onima nekome drugom. Sve mi se čini da ti nisi uhro već UKRO!

       

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Nezapamćen pomor dagnji! Krivac su visoke temperature mora?

Objavljeno

-

By

U Malostonskom zaljevu događa se nezapamćeni pomor dagnji, a prema prvim procjenama u uvali Brijesta, poznatoj po najmasovnijoj školjkarskoj proizvodnji u tom kraju, šteta iznosi gotovo 80 posto, objavio je HRT.

Veliki pomor dagnji uzgajivači pripisuju visokim temperaturama mora. Braća Lazić obiteljskim uzgojem dagnji bave se na površini od desetak hektara, a uginulo im ih je gotovo devedeset posto dagnji, navodi HRT.

Školjkar Zdravko Lazić, koji uzgaja dagnje u uvali Brijesta, ne pamti takav pomor.

“Mi imamo 25 godina obrt, cijeli život se bavimo ovim, kao i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovakvo nešto”, naglasio je Lazić.

Uzgajivači pretpostavljaju da je uzrok pomora školjaka izrazita toplina mora, na ovome dijelu nezapamćena, gotovo 30 stupnjeva.

Za razliku od dagnji, kamenice se još uvijek drže.

Uzgajivači u zaljevu Bistrina i susjednim uvalama tvrde da kod njih zasad nema uginuća, no svakodnevno pomno prate stanje.

Ana Bratoš Cetinić, s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, ističe kako sve treba analizirati veterinarski inspektor i objašnjava utjecaj vrulja na području Bistrine, što je za razliku od Brijeste, na školjke moglo utjecati povoljno.

“Smatra se da je to otprilike 11 stupnjeva Celzijusa. Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dubljim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve špekulacije”, navela je za HRT Bratoš Cetinić.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz MUP-a otkrili koliko vozača ima negativne bodove i gdje ih je najviše

Objavljeno

-

By

U prvih šest mjeseci ove godine vozačima u Hrvatskoj izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova, u najvećem broju slučajeva zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Nedavno smo pisali o tome kako vozači jednostavno mogu provjeriti imaju li na svome kontu negativnih bodova za počinjenje težih prometnih prekršaja.

Vozaču je dovoljno da OVDJE, na stranicama MUP-a, unese serijski broj svoje vozačke dozvole, a potom i generiranu lozinku te dozna dokad mu je dozvola važeća, ima li i koliko negativnih prekršajnih bodova te izrečenih zaštitnih ili sigurnosnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Ove godine 372.000 prekršaja

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozačima sa skupljenih 12 negativnih bodova, a mladim vozačima (do 24 godine starosti) s 9 negativnih bodova, ukida se i oduzima vozačka dozvola. Negativni prekršajni bodovi brišu se iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju koje su upisani.

Na naš upit, iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) rekli su nam da je u 2023. godini utvrđeno 760.373 prometnih prekršaja, uključujući i prekršaje u prometnim nesrećama, dok ih je u prvom polugodištu ove godine utvrđeno 371.958. Najviše je utvrđenih prekršaja bilo zbog vožnje brzinom većom od dopuštene, nekorištenja sigurnosnog pojasa, alkoholiziranosti vozača, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje te upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom.

Negativne bodove ima 96.000 vozača

Za prekršaje počinjene tijekom prošle godine izrečeno je 96.178 negativnih prekršajnih bodova, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečeno je 14.604 negativnih prekršajnih bodova. U najvećem broju slučajeva, negativni bodovi izrečeni su za vožnju pod utjecajem alkohola.

MUP nam je dostavio i tablicu s trenutnim stanjem negativnih prekršajnih bodova, razvrstanih prema broju bodova i prema policijskim upravama gdje su izrečene.

U Hrvatskoj je više od 2,3 milijuna vozača, a njih 96.052 ili oko 4 posto ima negativne bodove. Pribrojimo li im vozače s hrvatskim državljanstvom kojima je prebivalište izvan Republike Hrvatske, 96.412 vozača ima negativne bodove.

MUP RH

U Zagrebu 22.365 vozača s kaznenim bodovima

Najviše je vozača s tri negativna boda na kontu – njih čak 57.268, a potom onih sa šest negativnih bodova – njih 13.322. Više od 9 negativnih bodova skupilo je 4.048 vozača.

Najviše negativnih bodova izrečeno je, naravno, na područjima policijskih uprava gdje je i najveći broj stanovnika. Prednjači Grad Zagreb s 22.365 vozača s negativnim bodovima, slijede Splitsko-dalmatinska županija (13.410), Osječko-baranjska (6.710), Primorsko-goranska (4.682) te Istarska (4.617). Najmanje je vozača s negativnim bodovima na području Ličko-senjske (924) te Požeško-slavonske županije (2.217).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Drama na nebu iznad Hrvatske, avion nije odgovarao kontroli leta, dignuti MIG-ovi

Objavljeno

-

By

Na nebu iznad Hrvatske odvijala se prava drama kada je maleni zrakoplov ušao u naš zračni prostor, ali nije odgovarao na pozive kontrole leta. Obaviješten je i MORH te su dignuti nadzvučni lovci presretači MiG-21.

Zrakoplov Piper PA-24 u nedjelju je oko 10:50 ušao u hrvatski zračni prostor, ali nije uspostavio komunikaciju s oblasnom kontrolom leta niti nakon desetak ponovljenih upita, piše Dnevnik.hr.

U presretanje jednomotornog zrakoplova poslan je dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih zrakoplova 91. krila HRZ-a, koji je presreo Piper te u okolici Slunja završio s akcijom, objavio je AvioRadar.

Nije uspostavljena radioveza

Taj incident potvrdila je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

“Dana 21. 7. 2024. zrakoplov registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom zrakoplova nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radioveza. U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim zrakoplovima. Zrakoplov je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH, koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu.”

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže AvioRadar, radiostanica spornog zrakoplova bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju sa zrakoplovom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu