Connect with us

Hrvatska

Sabolić: "Nesporan je značaj i uloga doktora Franje Tuđmana!"

Objavljeno

-


Prošlo je 11 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalne hrvatske države, doktora Franje Tuđmana. Na čelo države došao je krajem svibnja 1990. godine, a predsjednik je postao 26. lipnja iste. Za vrijeme njegova vodstva Hrvatska je postala neovisna i samostalna država, oduprla se agresiji tadašnje JNA te oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju. Na predsjedničkim izborima 1995. godine ostvario je drugi predsjednički mandat koji nije završio radi smrti. Umro je 10. prosinca 1999. godine.
Mišljenja o pokojnom predsjedniku Tuđmanu, danas, 11 godina nakon njegove smrti podijeljena su. Neki kažu da je vladao dobro, neki da je vladao loše, no svi se slažu u jednoj nepobitnoj činjenici, on je taj koji je uz hrvatske branitelje stvorio suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

Zadarski političari, također su podijeljeni kad se radi o predsjedniku Tuđmanu.
Sabina Glasovac, popredsjednica zadarskog SDP-a
– Doktor Franjo Tuđman puno je napravio za Republiku Hrvatsku. Uspio je dosanjati san o neovisnosti Hrvatske, no bojim se da je u poslijeratnom periodu zapravo prekršeno dosta toga, da se odstupilo od prvotne ideje demokratskog i samostalnog društva i da su neki neodgovorno i bahato pogazili, pokrali i rasprodali sve ono za što su se naši branitelji borili i ginuli.
Đani Bunja, dožupan
– Doktor Franjo Tuđman je utemeljitelj Hrvatske države i po mom mišljenju će u povijesti biti zabilježen kao najveći hrvatski predsjednik u novijoj povijesti. Cijeli život je posvetio da bi ostvario cilj i težnje hrvatskog naroda. Mogu kazati da čitam njegove knjige i kad ga se sagleda kao jednog znanstvenika izuzetno ga cijenim i poštujem, a kao državnik je postigao najviše što je mogao.
Vesna Sabolić, predsjednica gradsog HNS-a
– Nesporan je značaj i uloga doktora Franje Tuđmana u stvaranju Republike Hrvatske, ali je isto tako nesporno da su se nakon stvaranja stvari vodile krivo i onda smo došli do ovog što imamo danas. Nakon stvaranja je bilo loše rukovodstvo i svi ispaštamo zbog tih posljedica, a baš smo ovih dana svjedoci loših temelja. Ako se neke stvari ne uspiju popraviti, nadam se da ćemo ih uspjeti nekako zalijepiti.
Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra
– Osjećam veliko poštovanje prema pokojnom doktoru Franji Tuđmanu i kao osobi, ali i prema djelu koje je učinio, a to djelo je samostalna, suverena i demokratska hrvatska država, što je i bila želja svih Hrvata. Ranije težnje za samostalnom Hrvatskom nisu bile uspješne zbog povijesnih okolnosti, ali siguran sam da je doktor Franjo Tuđman dao pečat na to, a pod tim mislim na njegovo zalaganje za državu. Prema njemu osjećam veliko poštovanje, a za djelo koje je učinio mu se klanjam.
Željko Predovan, Predsjednik gradske organizacije HSLS-a grada Zadra
– Doktora Franje Tuđmana se treba sjećati po dobrom. Ipak je on stvorio Republiku Hrvatsku skupa s hrvatskim građanima i po tome ga treba pamtiti.
Darko Kasap, dogradonačelnik
– O prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu imam apsolutno pozitivan stav. Stvorio je hrvatsku državu i to će ostati zapisano u povijesti.
Dražen Grgurović, dogradonačelnik
– Pobijedili smo u krvavom oslobodilačkom ratu s Franjom Tuđmanom na čelu i to je ono što treba cijeniti, a za ostale eventualne pogreške i propuste koji su napravljeni, njih treba u ovoj situaciji staviti u drugi plan i da u ovoj situaciji nema mjesta lošim izjavama o njegovim djelima. Apsolutno ga poštujem. Lako je danas govoriti o greškama, ali u onoj situaciji koja je bila, on je napravio veliko djelo. Jedno je biti predsjednik u miru, a skroz drugačije je biti predsjednik u ratu. Nitko nije bezgrješan, pa ni on, ali o tome ne treba. Napravio je ogromnu stvar za Republiku Hrvatsku i zaslužuje moje poštovanje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. ukjzhgfd

  10. prosinca 2010. at 19:58

  Točno je da je za vrijeme Tuđmanovog vodstva Hrvatska postala neovisna i samostalna država, oduprla se agresiji tadašnje JNA te oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.
  Još je točnije da su Tuđman i njegovi mangubi u isto vrijeme pokrali i opljačkali vlastiti narod i državu do gole kože. Da nije umro trebalo mu je suditi za mito, kriminal i korupciju kojoj je bio idejni otac, ovan predvodnik i , zaštitnik.

   
 2. krivi podaci

  11. prosinca 2010. at 2:13

  Piše u tekstu da je Franjo Tuđman 1995. izborio drugi predsjednički mandat što ne odgovara istini.
  Naime, nakon izbora 1990., prvi predsjednički izbori održani su 1992., a drugi 1997. Dakle, drugi mandat osvaja 1997.

   
 3. uhro

  11. prosinca 2010. at 8:45

  Odmah nakon što su Ivica Račan i Stipe Mesić početkom 2000. godine preuzeli vlast, počela je najveća rasprodaja hrvatskih banaka strancima. U samo godinu dana, strancima je prodano 44.2% ukupnog hrvatskog bankarstva, a do kraja 2003. godine stranci su postali vlasnici 90.8 posto hrvatskih banaka.
  Pokojni predsjednik Tuđman se u načelu protivio rasprodaji hrvatskih banaka strancima, tako da je koncem 1998. godine samo 6.7 posto hrvatskog bankarstva bilo u stranom vlasništvu. Od ukupno 60 banaka koje su tada poslovale u Hrvatskoj, njih je 50 bilo u hrvatskom vlasništvu, dok su stranci kontrolirali deset manjih banaka s ukupnom aktivom manjom od 7 posto. Kada je Tuđman već obolio, tadašnji predsjednik Vlade Zlatko Mateša i potpredsjednik Vlade i ministar financija Borislav Škegro prvi počinju s rasprodajom. Samo u 1999. godini, oni strancima prodaju 33 posto hrvatskog bankarstva, da bi nakon preuzimanja vlasti, započeti posao dovršili novi premijer Ivica Račan i njegov ministar financija Mato Crkvenac.
  A o tom velikom bogatsvu Tuđmanovih govori kampanja njegova sina,pa čovjek nije imao za dva poštena jumbo plakata.

   
  • ukjzhgfd

   11. prosinca 2010. at 9:49

   Ti si uhro promašio ne samo metu već i bojno brdo. Naravno da je dio onoga što tvrdiš točno Kada je koalicija zavađenih rogova u vreći došla na vlas Tućko i njegova banda su već odavno pokrali narod i državu. Tuđman nije bio sposoban upravljati niti svojom vlastitom obitelji, a kamo li državom. Ostavi se ti Škekre,Mateše i Pašalića i ostalih debila i lupeža iz redova HDZ-a, glava i vođa zločinačke organizacije je bio Franjo Tuđman. Da, bio je on i bolestan, ali najviše u glavi!

    
 4. uhro

  11. prosinca 2010. at 11:22

  Smiješan si dečko ,zato su i nađeni svi oni pusti dragulji iz Tuđmanovog sefa koje su druga mesića doveli na vlast,zato je i Miro Tuđman imao sve one novce u predsjedničkoj kampanji,pa čovjek nije imao za pošten plakat.
  Mesić kupuje stanove od nekoliko milijuna eura,posjeduje vile,sela doživotni predsjednik ,predsjednik nadzornog odbora Ingre,prima mirovinu od Srbije pliva u novcu a vama mediokritetima za sve je kriv tuđman.
  Dug Hrvatske 1999 9.5 milijardi dolara uz sva ratna stradanja a 2003 već 19 milijardi,danas da i ne govorimo.
  Ovoom društvu potrebna je retuđmanizacija,deset godina ti i takvi mediokriteti detuđmanizirate i vidite što ste postigli.

   
  • ukjzhgfd

   11. prosinca 2010. at 20:55

   Šjor uhro pa ti sam sebi skačeš u usta. Oluja je bila 1995. a već tada su Tuđman i njegov KRADEZE opljačkali narod i državu. Već tada su hrvatsku branitelji ostali bez posla, jer dok su oni branili Domovinu Tuđman i njegova lupeška banda je privatizirala i tajkunizirala obiteljsko srebro.
   Branitelji ginuli i stradavali u obrani Domovine, a KRADEZEOVA banda lopovska se busala u prsa i bogatila se. Dok su stradalnici Domovinskog rata i hrvatski branitelji proganjani, mučeni i ubijani Tuđman i njegovi banditi su si stvarili raj na zemlji. To znaju svi samo oni kojima je rat bio brat to neće priznati, a čini mi se da si i ti od te sorte.
   Spominješ dug Hrvatske 1999 a zaboravljaš tko je taj dug i one silne milijarde koje su nakon toga došle na naplatu napravio. Tko je opljačkao i pokrao Hrvatsku i napravio sttinu puta veću štetu od rata. Nije vrag da su to učinili oni koji su došli poslije smrti oca privatizacijsko pretvorbene pljačke i tajkunizacije Hrvatske po Tuđmanovom receptu od 200 bogatih obitelji. Tko je za bakšiš kupio vilu u Nazorovoj, pa nije to bio Stipe Mesić.
   Daj uhro odi ća, prodaji te fore onima nekome drugom. Sve mi se čini da ti nisi uhro već UKRO!

    

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvati na EU izborima mogu birati i strance, DIP objasnio kako

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća da na europskim izborima 9. lipnja, pravo birati i pravo biti birani, odnosno kandidirati se, imaju i državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj.

Ostvari li to pravo u Hrvatskoj, državljanin druge članice EU, ne može ga ostvariti u matičnoj državi, niti u drugoj članici EU, na istim izborima.

Da bi mogao glasovati na europskim izborima, državljanin druge države članice EU, mora najkasnije 9. svibnja podnijeti zahtjev za upis u Registar birača nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba koje vodi taj Registar.

Uz taj zahtjev, treba predočiti izjavu u kojoj će, uz ostalo, stajati da će pravo glasa ostvariti samo u Hrvatskoj i izjavu da nije lišen prava glasovanja u državi članici EU čiji je državljanin.

Navedeni zahtjev podnosi nadležnom upravnom tijelu koje vodi Registar birača, prema mjestu prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Kontakt podaci nadležnih upravnih tijela bit će dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave – https://mpu.gov.hr/.

DIP podsjeća i da birači druge države članice EU glasuju na biračkim mjestima određenima prema mjestu njihovog prebivališta ili boravišta.

Kad je riječ o kandidiranju na europskim izborima, DIP ističe da to pravo imaju i državljani druge države članice EU ako zadovoljavaju zakonske uvjete i pod uvjetom da u Hrvatskoj i državi članici EU čiji su državljani, pojedinačnom sudskom presudom ili administrativnom odlukom protiv koje je dopušten pravni lijek nisu lišeni prava na kandidiranje i da su upisani u Registar birača.

Ima li državljana drugih država članica EU na listama za europske izbore i koliko, vidjet će se nakon što DIP u srijedu poslijepodne objavi zbirnu listu pravovaljanih lista.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Turisti u Hrvatskoj troše gotovo četiri puta manje nego u Francuskoj. Otkud tolika razlika?

Objavljeno

-

By

Hrvatski turizam suočava se s ograničenjima daljnjeg rasta, navode u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Hrvatska ima svega 15 posto kreveta u hotelskom smještaju, a kad u nazivnik uračunamo nekomercijalni smještaj, odnosno vikendice, efektivno ima tek 9,5 posto hotelskih kreveta u ukupnom smještaju, za razliku od Grčke koja u hotelima ima 71 posto kapaciteta, Italije s 43 posto hotelskih kreveta te Španjolske s 53 posto hotelskih kapaciteta.

To za posljedicu ima relativno nisku potrošnju turista u Hrvatskoj od oko 150 eura po danu u odnosu na potrošnju u Italiji i Španjolskoj, u kojima turisti u prosjeku potroše oko 250 eura po danu, dok u Francuskoj gosti pak dnevno troše i više od 550 eura, navodi se u analizi Fokus tjedna Hrvatske udruge poslodavaca iz koje poručuju da je postojeći tempo rasta turističkih prihoda u Hrvatskoj neodrživ, piše Novi list.

Poticanje investicija

“Postojeća struktura kapaciteta u kojoj dominiraju kratkoročni najam s najnižim udjelom hotelskog smještaja na Mediteranu i u Europskoj uniji u ukupnom smještaju, a koji pak konzumiraju gosti niže, narušene kupovne moći, hrvatski turizam suočava s ograničenjima daljnjeg rasta.”

To samo aktualizira HUP-ov stav da u cilju podizanja dodane vrijednosti treba ubrzano i snažno poticati usmjeravanje investicija prema organiziranom smještaju kako bismo riješili problem najlošije strukture smještaja na Mediteranu, navodi se Fokusu tjedna glavnog ekonomista HUP-a Hrvoja Stojića.

U HUP-u se pritom referiraju na Zakon o turizmu kojim je prvi put adresiran problem prekomjernog turizma, ali se još čeka donošenje podzakonskih akata.

Za poticanje investicija predlažu jednostavno dobivanje koncesije neposredno na zahtjev za tehnološki ili funkcionalno neodvojive cjeline morskih plaža, turističkih privezišta i turističkih luka s hotelima, kampovima i turističkim naseljima.

Također traže precizno i fer reguliranje statusa imovine koja je nakon završetka procesa pretvorbe i privatizacije ušla u režim pomorskog dobra, što u HUP-u smatraju preduvjetom razvoja i dizanja kvalitete hrvatskog turizma.

Iako se dobri trendovi iz prošle godine nastavljaju i u prvom kvartalu ove godine, profitabilnost domaćih hotelskih grupa izlistanih na Zagrebačkoj burzi znatno je smanjena, upozoravaju u HUP-u.

Naime, udio operativne dobiti prije oporezivanja u ukupnom prihodu pao je u 2023. godini s 31,1 na 27,2 posto, dok je marža prije oporezivanja pala za 9 postotnih bodova u odnosu na 2021. godinu.

U uvjetima povišenih cijena energenata i repromaterijala te snažnih pritisaka na trošak rada dodatno generiranog rekordnim povećanjem ‘minimalca’ nastavljaju se pritisci na profitabilnost i financijski potencijal za investiranje u turističkom sektoru, smatraju u HUP-u.

Rast noćenja

Ipak, u HUP-u tvrde da bismo ove godine mogli ostvariti bolje rezultate u odnosu na lanjsku, rekordnu sezonu jer je booking u EU-u tek lani dosegnuo predpandemijske razine, također svjedočimo snažnom rastu korporativnih putovanja, a potražnja Europljana za putovanjima je relativno neelastična na pad realnog raspoloživog dohotka s obzirom da čini mali udio (ispod 3 posto) u dohotku prosječnog Europljanina, navode u HUP-u uz napomenu da »unatoč strahu od pada kupovne moći, europski turizam ostaje atraktivan.

Podsjećaju na to da su ukupna noćenja turista u 2023. godini porasla na 107,8 milijuna ili 2,8 posto u odnosu na 2021. godinu te gotovo dosegla predpandemijske rekorde zabilježene 2019. godine.

Pritom su inozemni prihodi od turizma dosegnuli rekordnih 14,6 milijardi eura (19 posto BDP-a bez indirektnih učinaka) u odnosu na 13,1 milijardu eura u 2022. te 10,5 milijardi eura ostvarenih u 2019. godini, pri čemu rast prihoda pripisuju inflaciji.

Ubrzati procese ishodovanja radnih dozvola za strane radnike

Hrvatski turizam zabilježio je najjači oporavak u EU-u, ali je i među tri najbolje mediteranske turističke velesile u odnosu na pretkriznu 2019. godinu, podsjećaju u HUP-u i dodaju da to valja zahvaliti dobrom kriznom menadžmentu tijekom pandemije, iznadprosječnom oporavku komercijalnih avioletova do destinacije, brzom povratku investicijama sektora na predpandemijske razine te ulasku u europodručje i Schengen, što je poboljšalo percepciju Hrvatske kao atraktivne i sigurne turističke destinacije, Novi list.

No, hrvatski turizam će se i idućih godina suočavati s velikim izazovom nedostatka radne snage te je u tom smislu potrebno dodatno aktivirati sav domaći radni potencijal daljnjom liberalizacijom zakonodavnog okvira tržišta rada te ubrzati procese ishodovanja radnih dozvola za radnike iz ‘trećih’ zemalja, predlažu u HUP-u i navode da je lani u turizmu izdano 46 tisuća radnih dozvola strancima, a ove godine se očekuje 50 do 55 tisuća.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Porezna uprava objavila upozorenje vezano uz povrat poreza: Pazite na ove poruke!

Objavljeno

-

By

​Aktualizacijom povrata poreza bilježe se brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao Porezna uprava, upozorili su iz Porezne uprave.

“Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke koje im pristižu i ne daju nikakve dodatne podatke bez konzultacije s Poreznom upravom o istinitosti poruke.

Napominjemo, lažne poruke najčešće sadrže gramatičke pogreške i često upućuju na QR kod uz jednokratnu lozinku, a neophodno je obratiti pozornost na domenu s koje poruke stižu. Jedina službena domena Porezne uprave je @porezna-uprava.hr i ne sadrži dodatne znakove ni slova kao što je slučaj kod lažnih poruka (npr. @porezna-uprava.cnvelsalvador.com).

Dodatne informacije o prepoznavanju i postupanju s lažnim porukama dostupne su ovdje“, naveli su iz Porezne.

Podsjetimo, isplata povrata poreza na dohodak počinje 2. svibnja 2024. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu