Connect with us

Hrvatska

"Za onečišćenje Zrmanje krivi su rat, bivša tvornica i kiša"

Objavljeno

-


Sanacija rijeke Zrmanje trajat će “dok god je to potrebno”, njezina cijena “sada nije poznata”, odgovornih nema, a onečišćenje je rezultat “iznadprosječnih padalina”, “ratnih aktivnosti” (rat je završio prije 15 godina) i “bivše tvornice” (koja također ne radi desetljećima) – to su, ukratko, odgovori na naša pitanja, koji su danas stigli iz Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda, Jadranka Husarića.
* Je li provedena analiza vode nakon druge dojave o onečišćenju Zrmanje i što je utvrđeno?
– Prijava zagađenja je dobivena 3. prosinca (petak). Međutim, zbog izrazito visokog vodostaja i velike brzine tečenja rijeke Zrmanje, nije se moglo pristupiti pretpostavljenom lokalitetu izvora zagađenja već se planirala intervencija kada hidrološke prilike omogue organiziranje intervencije. (Pristigla informacija o „zagađenju mazutom“ je ukazala na ponovnu pojavu istjecanja onečišćenja iz podzemlja na prije poznatim lokalitetima.)
– Očevid državne vodopravne inspektorice Tee Markoč s dežurnim djelatnikom Hrvatskih voda Ivanom Čarijom i Dragom Tudićem iz tvrtke CIAN iz Splita, izvršen je 5. prosinca. Pri očevidu je potvrđeno mišljenje Hrvatskih voda da isto nastaje zbog istjecanja na poznatim lokalitetima (od čega je najjače izraženo istjecanje onečišćenja mineralnim uljima iz podzemlja – „vrulja“ – na lokalitetu „Smokva“ na desnoj obali, cca 300 m od oznake plovnog puta br. 60). Vizualno je potvrđeno da se najveći dio zagađenja zadržava na raslinju uokolo „vrulja“, a manji dio ulazi u vodotok Zrmanje. (Napomena: Dana 03.12.’10. pristigle fotografije uz dojavu o zagađenju rijeke Zrmanje su snimljene cca 1 km nizvodno od lokaliteta glavnog izvora zagađenja.)
* Koji je uzrok onečišćenja?
– Istjecanje mineralnih ulja davno ispuštenih i nataloženih u podzemlju, također uslijed iznadprosječnih oborina.
* Kako se provodi sanacija?
– Djelatnici tvrtke CIAN provode sanaciju na način da su položili plivajuću branu nizvodno od najjačeg izvora onečišćenja („vrulje“) koja će spriječiti istjecanje mineralnih ulja u vodotok te će izvršiti posipanje tvari za absorpciju nataloženih mineralnih ulja na raslinju (osušena prešana mahovina – naziv Spill Sorb).
* Koliko će ona trajati?
– Sanacija će trajati dok se procijeni da je potrebna (ovisi o dotoku onečišćenja iz podzemlja), a u srijedu ili četvrtak će se izvršiti pregled saniranog zagađenog lokaliteta.
* Koliko će nas to stajati?
– Ukupna cijena sanacije sada nije poznata.

* Je li se ovaj ekološki incident ikako mogao izbjeći?

– Po mome mišljenju, ovo onečišćenje se nije moglo izbjeći, odnosno ono je rezultat „starih“ onečišćenja krškog podzemlja koje uslijed inteziviranja podzemnih tokova izlazi na površinu – u Zrmanju.
* Tko je odgovoran za onečišćenje ili nemar?
– Onečišćeno krško podzemlje od mineralnih ulja te istjecanje u vodotok Zrmanje kod velikih oborina, po mojem je mišljenju rezultat „starih“ onečišćenja prilikom rada tvornice glinice Obrovac (mislim na tvorničko postrojenje, a ne na „bazene“) te ratnih događanja na lokalitetu tvornice (oštećenje postrojenja i instalacija u kojima su bila mineralna ulja koje je isteklo i nataložilo u krševitom podzemlju pa kod većih podzemnih tokova istječe vani – nažalost u Zrmanju).

Iz zapisnika državne vodopravne inspektorice Tee Markoč, koja je posjetila mjesto onečišćenja u nedjelju, 5. prosinca, treći dan nakon dojave:
Oko dva i pol kilometra uzvodno od Obrovca u vodi uz desnu obalu rijeke izvire vrulja većeg dotoka oko koje su močvarno tlo i riječni šaš izrazito onečišćeni mazutom. U vrijeme obilaska iz vrulje nije izlazila mineralna masnoća. Voda ispire onečišćenje s okolnog tla i raslinja. Po površini vode oko vrulje uočljiv je tanak film ugljikovodika…Mineralna masnoća izbila je još na nekoliko mjesta manjim vruljama…Počinitelj onečišćenja je nepoznat…Rečenim onečišćenjem nije ugrožena zdravstvena ispravnost vode za piće.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Capak o porastu zaraženih koronom: “Imamo tri nova soja koji izbjegavaju imunitet”

Objavljeno

-

By

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je za N1 novi porast broja oboljelih od koronavirusa.

Capak je rekao da u Hrvatskoj imamo jednu stabilnu epidemiološku situaciju s covidom. “Od početka 8. mjeseca nam je broj novootkrivenih slučajeva nešto narastao, ali to nisu još uvije zabrinjavajuće brojke. Hospitalizacije, iako rastu, ne rastu tako bitno”, rekao je.

“U svijetu cirkuliraju tri nova soja koji imaju značajne mutacije na šiljastom proteinu što im omogućava da izbjegavaju imunitet stečen bilo preboljenjem bilo cijepljenjem.  Zato u čitavom svijetu vidimo porast, ali taj porast još uvijek nije zabrinjavajući i mi pažljivo pratimo situaciju”, dodao je.

Otkrio da se za sada ne uvode nikakve nove mjere. “Pratimo što se u svijetu i u Europi događa i ako se situacija pogorša spremni smo reagirati”, tvrdi Capak.

Dodao je da imamo novo cjepivo. “To je strahovito bitno. Mi smo 18.09. počeli s cijepljenjem s novo-varijantnim Pfizerovim cjepivom. Ono je dostupno i preporučamo da se rizične skupine cijepe, prije svega one starije od 65 godina i kronični bolesnici, ali cjepiva ima dovoljno i moći će se cijepiti i svi oni drugi koji žele”, rekao je.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Tko radi najviše, a tko najmanje u EU-u? Evo gdje su Hrvati

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Građani Grčke rade duže od svih ostalih u Europskoj Uniji.

Radno sposobni stanovnici te zemlje stari između 20 i 64 godine u prosjeku rade 41 sat tjedno.

Slijede ih građani Poljske (40,4) i Rumunjske i Bugarske (po 40,2).

S druge strane, najmanje ukupno radno vrijeme imaju građani Nizozemske koji tjedno rade “svega” 33,2 sata.

Za njima ne zaostaju mnogi ni oni u Njemačkoj (35,3) i Danskoj (35,4).

Stanovnici Hrvatske i Slovenije nalaze se ispod sredine liste jer u obje države se radi u prosjeku 39,6 sati tjedno.

U EU-u se 2022. godine u prosjeku radilo 37,5 sati, objavio je Eurostat.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

ZA VIKEND NAJAVLJENE INTENZIVNE OBORINE / Slovenci i Grci u strahu od novog potopa. Što čeka Hrvatsku?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Meteorolozi u mediteranskom području za vikend najavljuju formiranje nove ciklone iznad Genovskog zaljeva, što će donijeti intenzivne lokalne oborine. U Grčkoj, koju je početkom mjeseca pogodila oluja Daniel te je u ovoj zemlji i u Libiji uzela tisuće života, strahuju od ponavljanja smrtonosnog nevremena.

Prognostičari sa stranice Neurje.si objavili su na svojoj stranici na Facebooku animaciju ciklone koja će se u petak formirati iznad Genovskog zaljeva.

Navode da će ta ciklona donijeti obilnu kišu, posebice u dijelovima zapadne i središnje Slovenije. U kratkom vremenskom razdoblju lokalno može pasti i do 100 mm oborina, prenosi tportal.

U Sloveniji će doći do nekoliko pojedinačnih nevremena kada prođe fronta, koja će ponovno biti učestalija na zapadu i jugu zemlje, a zatim očekujemo promjenljivo vrijeme uz povremene padavine. Pogoršanje će biti kratkog vijeka jer će temperature ubrzano rasti. Od utorka nas ponovno očekuju temperature između 25 i 27 stupnjeva Celzijusa, kažu s Neurja.

Slovenski lovci na oluje prognoziraju da bi ciklona mogla nastaviti put prema Grčkoj i Libiji, gdje je oluja Daniel početkom ovog mjeseca ostavila strahovite posljedice i odnijela velik broj života.

Ova teza već izaziva podjele među grčkim meteorolozima. Nakon što je grčki meteorolog Klearchos Marusakis najavio novo nevrijeme jačine Daniela, a koje će, po njemu, ponovo pogoditi područje Tesalije, uzvratio mu je Teodoros Kolidas, direktor grčkog Nacionalnog meteorološkog centra.

“Očekujemo kišu, ali do sljedećeg utorka ne predviđamo ništa dramatično važno. Oni koji uspoređuju sustave trebaju biti svjesni toga da se obraćaju prosječnom građaninu, a da ne govore na konferenciji”, rekao je te priložio podatke o kiši i meteograme koji ovoga puta ne izgledaju toliko drastično kao početkom mjeseca.

I hrvatski DHMZ za vikend najavljuje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U petak, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, lokalno kiša i pljuskovi. Za vikend kiša, ponegdje i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a mjestimice može pasti i veća količina oborine, osobito na zapadu u subotu.

Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni, u gorju i jak, u subotu u okretanju na sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, prolazno i olujno, a u nedjelju će ponajprije na sjevernom dijelu zapuhati bura. Nakon vrlo toplog petka, za vikend će danju biti svježije, osobito na kopnu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu