Connect with us

Nekategorizirano

Svi smo mi odgovorni

Objavljeno

-


S desna u lijevo svi viču KRIZA, KRIZA! Naravno da je kriza, ali ono što muči Hrvatsku nije samo kriza koja je uvezena te je zapljusnula i naše obale. Kriza u kojoj se mi nalazimo ima malo dublje uzroke nego li je to kriza u kojoj se kotrljaju Sjedinjene Američke Države i pripadajući joj sateliti. Cijeli kapitalistički svijet utonuo je u moralnu krizu besmisla, ili jedinog smilsla – profita. Može li profit “biti ili ne biti” jedini pokretač svijeta pitanje je oduvijek! Sad vidimo da ne može.
Možda mnogi još i ne vide, ali je odgovor jednoznačan. PROFIT ne može biti jedini pokretač niti oslonac niti korektiv suvremenog svijeta.
Ukoliko uzmemo da bi u usporedbi sa čovjekom profit bio kostur, jasno je da kostur za sebe i po sebi ne može i nije niti će biti čovjek. Kostur su kosti, vješalica i okvir unutar kojeg stoluje duh, svidjelo se to kome ili ne. Uključujući i marksiste – lenjiniste koji su se snašli idealno – materijalistički.
Ukoliko se želi preživjeti, onda taj i takav profit mora biti u funkciji općih vrijednosti čovjeka i društva koje postoji za čovjeka i po čovjeku. Očekivati da profit bude sve i sva pokazatelj je koji imamo danas u Hrvatskoj. Sve je na prodaju!
“Sve prodam samo da prodam”. Kako bi poniženi i porobljeni u bezidejno i bezumno vrijeme ostali trajno podložni imamo već razrađene mehanzme. Ključne poluge su reketarski mediji koji razaraju sve elemente zdravog društva izvrgavajući ruglu bilo kakav pokušaj osmišljavanja života dostojnog čovjeka – uz i nasuprot profitu, te sustavno podvrgavanje cijele nacije, kao poželjnog ponašanja, utapanje u raznim vrstama stimulansa. Sedativi kao supstitucija za okrutnu stvarnost.
Narkotika, sedativa i ostalog smeća za dušu i tijelo bilo je na ovim prostorima uvijek, ali nikada kao do sada – previše, širokog izbora i uz najnižu moguću cijenu.
Kad su Talibani u Afganistanu došli na vlast, kao američki saveznici u borbi protiv posrnulog sovjetskog imperija, proizvodnja maka bila je zabranjena. Kazna vrlo jednostavna i svima razumljiva – SMRT. Mak se proizvodio samo u onim djelovima u kojem Talibani nisu imali apsolutnu kontrolu. Uglavnom u sjevernom dijelu Afganistana gdje su Paštuni u manjini. S vremenom, iz ovih ili onih razloga, Talibani su nakon napada Al Qaide na Twinse u New Yorku, imali priliku izručiti Osamu Bin Ladena i njegove sudrugove. Kako su to odbili, suočili su se sa američkim gnjevom. Unatoč neizmjernoj američkoj vojnoj nadmoći nisu niti će biti poraženi. Toga su poodavno svjesni ruski vojni stratezi koji su već plomili zube na vještim i surovim afgancima. I Britanci su toga svjesni, a vojni poraz u Afganistanu neće im biti prvi u toj zemlji.
Američki vojni stratezi smatraju kako je cijena ostanka u Afganistanu podnošljiva. Prihvatljivo ili ne – za Hrvatsku nevažno. Bitno da ćemo pojačati kontigent na 350 hrvatskih vojnika.
Koji su hrvatski strateški interesi u Afganistanu, to znaju samo predsjednik i premijerka. Oni imaju itekako bogato ratno iskustvo iz Domovinskog rata. No kako god rat u Afganistanu tekao, ima li Hrvatska razloga dizati kao žaba nogu dok se konji potkivaju, manje je važno. Najvažnije je to da je kao posljednica svrgavanja Talibana s vlasti u Afganistanu procvjetala proizvodnja opijuma. I to za skromnih 1.500 posto.
Pad cijena heriona pratile su i cijene ostalih droga. Tako je pad cijena narkotika, između ostalog i na hrvatskom narkotržištu, zahvatio široke mase, te pustio duboko korjenje u stanovništvu duhovno opustošenom divljim kapitalizmom balkanskog podtipa.
U duhovno i moralno opustošenoj zemlji, tradicionalno provincijalnoj, u kojoj kao jedini motiv caruje – PROFIT, stanje je dodatno otežano višegodišnjim obrambenim ratom tijekom kojega su odabrani u pozadini – pljačkali sve. Rat nije ni završio a odabrani su već postali nova klasa, elita – mjerilo vrijednosti.
Unatoč svemu, jedino je rješenje novi početak u kojem rad ne smije i ne može biti proskibiran.
U sadašnjem okruženju, političkom rasteru, lopova, ulizica, doušnika, netalentiranih “savjetnika” Hrvatska nema nikakvih šansi. Hrvatska cijela ostavljena je ovakva kakva je na milost i nemilost krupnom kapitalu koji će sve zanimljivo podrediti isključivo i jedino svojim interesima. Usput će pomesti “odabrane” koji se u ulozi “poduzetnika” ne snalaze.
Nagrađeni će biti samo ponizni trenutno na ili pri vlasti, ma kako se deklarativno zvala njihova politička udruga!
Imamo li hrabrosti, znanja i kapitala suprotstaviti se? To pitanje mora svatko sam sebi postaviti, jer SVI SMO MI ODGOVORNI – ma koliko šutjeli o tome.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu