Connect with us

Hrvatska

Grad Zadar omogućio “pronevjeru” 20 hektara zemlje na Boriku!

Objavljeno

-

Zemljište Borik (foto: Žeminea Čotrić)
Slijedom ugovora o deposedaciji iz 1991. godine između ondašnje Općine Zadar, odnosno Mjesne zajednice Borik, i privatnih zemljoposjednika, pravni sljednik Općine, Grad Zadar, na čelu sa ondašnjim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, dopustio je da Grad ostane bez skupocijenog predmetnog zemljišta (pored Ekonomske škole na Boriku), da se na istome nikada ništa ne sagradi, te, posredno, da u konačnici na ovome umjesto naručenog projekta od općeg dobra sjedi – hipoteka, i to u vrtoglavom iznosu od 60 milijuna kuna!? Da stvar bude gora, tvrtku koja je proizvela cijelu ovu aferu koja podsjeća na “Paška rebra”, Grad Zadar do današnjega dana nije ničim prisilio na ispunjenje ugovorenih obveza temeljem kojih i jesu postali vlasnici u tom trenutku – gradske zemlje.
Priča koja započinje naivnim Sporazumom o naknadi, a koji vlasnicima garantira da će za deposediranu zemlju dobiti poslovne prostore u na tom mjestu sagrađenom sportsko-poslovnom objektu, a završava hipotekom nad ledinom u spomenutom iznosu, svoj početak ima u svibnju 1991. godine, kada Općina Zadar, Mjesna zajednica Borik i vlasnici zemlje potpisuju da će MZ Borik vlasnicima zemlje istu kompenzirati kroz udio u objektu koji će se na tom mjestu sagraditi. Ovi prihvaćaju ponudu, potpisuju Sporazum (faksimil u prilogu teksta) i utvrđuju da se za slučaj nepridržavanja nagodba smatra raskinutom.
Devet godina kasnije, u rujnu 2000., opunomoćenik jedne od stranaka obuhvaćenih Sporazumom od Grada Zadra, pravnog nasljednika Općine Zadar i MZ Borik, traži “isplatu odštete za deposedirano zemljište”, na što ondašnji pročelnik Grada, Zdravko Livaković, odgovara:
“Očevidom je na licu mjesta utvrđeno da su predmetne čestice zemljišta u naravi neizgrađene. Kako je u tom pogledu Sporazum o naknadi iz svibnja 1991. godine nemoguće i realizirati, predlažemo da se predmetne čestice zemljišta vrate u vlasništvo Vašim strankama.”
Međutim, osam mjeseci nakon Livakovićeva prijedloga, događa se sasvim suprotno. Grad Zadar i dalje je vlasnik deposediranog zemljišta i, štoviše, isto – prepušta zagrebačkom Euroingu d.o.o.!
Ondašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta potpisuje u ime Grada Ugovor o stjecanju prava vlasništva na zemljištu sa direktorom Euroinga, Željkom Žnidarićem, a koji kaže da je Grad deposedacijom postao vlasnik dvadeset i šest čestica zemljišta koje povezuju 2 hektara zemlje (20.722 metara četvornih) na području k. o. Zadar, sve u cilju izgradnje poslovno-sportskog centra.
U nastavku Ugovora, podsjeća se da se Euroing ’91. obvezao MZ Borik bivšim vlasnicima zemljišta isplatiti naknadu za deposedirane nekretnine, odnosno na jednom dijelu istih koje se vode kao društveno vlasništvo – sagraditi nogometno igralište.
Grad konstatira u Ugovoru da je od intervencije vlasnika kod Livakovića, osam mjeseci ranije, istima isplaćena novčana naknada za deposedirano zemljište i Euroing preuzima obvezu istima izgraditi poslovne objekte obećane ’91.
Grad i Euroing u nastavku dogovaraju da u roku dvije godine, dakle zaključno sa ljetom 2003. godine, Euroing sagradi otvoreno igralište, umjesto nogometnog, i to na novoformiranoj građevinskoj čestici koja će nastati objedinjavanjem tri postojeće, te da će Grad ostati vlasnik istih. Euroing se istovremeno obvezao Gradu izdati tabularnu izjavu za uknjižbu prava vlasnišva na takvoj čestici.
Također, na dijelu zemlje od 2.389 četvornih metara koji su u vlasništvu Euroinga, isti se složio da će biti sagrađen uređaj za pročišćivanje otpadnih voda Borik i da će se na iste uknjižiti Grad Zadar.
Grad Zadar, zauzvrat, Euroingu se odužuje na način da mu dopušta uknjižavanje na čestice zemlje ukupne površine 19.929 četvornih metara – “bez njegovog daljnjeg sudjelovanja i pitanja”.
Posljednje navedeno zapravo i jest jedino realizirano u cijeloj ovoj priči o poslovnoj suradnji Grada i zagrebačkog poduzeća kojemu ni za što od navedenoga Ugovorom nije naznačen rok izvedbe.
Na današnji dan, devet godina kasnije, Grad je i dalje bez igrališta, a zemljište na koje se 2001. uz brzopletu dozvolu Božidara Kalmete Euroing upisao, otkriva Z NET, opterećeno je hipotekom u ukupnom iznosu od 60.000.000,00 kn!?
Godine 2007., Euroing je vlasništvo nad dijelom zemljišnih čestica koje je dobio od Grada Zadra prenio na tvrtku Forum Centar d.o.o. Zagreb koja je u vlasništvu tvrtke Adepto, a koja je, opet, u vlasništvu Instituta građevinarstva Hrvatske, sve na osnovu potraživanja iste prema Euroingu u iznosu 1.050.000,00 eura.
No, ni tu nije kraj. U rujnu prošle godine Zagrebačka banka kao sporednu hipoteku radi osiguranja tražbine temeljm mjenice upisuje na isto zemljište, a u iznosu od 50.000.000,00 kn.
Tek nakon reakcije na cijelu stvar Z NET-a, Grad Zadar najavljuje da će reagirati prema Euroingu, ne znajući da isti – ne postoji već pet godina!

GRAD JOŠ NIKOGA NIJE TUŽIO!?
“Predmetno zemljište je 1991, godine deposedirala Skupština Općine Zadar i dodijelila ga Mjesnoj zajednici Borik (koja je tada imala pravnu osobnost). Mjesna zajednica Borik i tvrtka Euroing su iste godine sklopile ugovor o prodaji zemljišta Euroingu s tim da se Euroing obvezuje isplatiti bivše vlasnike, a Gradu Zadru izgraditi nogometno igralište. Kako je Grad Zadar imao potrebu za zamljištem za izgradnju uređaja za pročišćavanje na Boriku, a koje je bilo u vlasništvu Euroinga, 2001. godine je sklopljen Ugovor prema kojem je Euroing ustupio zemljište Gradu za izgradnju uređaja za pročiščavanje, a umjesto velikog nogometnog igrališta, ostala je obveza izgradnje malonogometnog igrališta. Istina je da Euroing do sada nije ispunio obvezu izgradnje malonogometnog igrališta. Grad Zadar će poduzeti potrebne radnje da se osigura ispunjenje obveza.” – poručili su jučer iz Grada Zadra.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. Mate

  3. prosinca 2010. at 13:50

  Evo kako funkcionira naše pravosuđe i stalno spominjana ”borba protiv korupcije”: Dotični Željko Žnidarić je u suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom grad Zagreb zakinuo za milijunske naknade u vidu neplaćenih komunalnih doprinosa za stambene objekte koje je gradio na Vrbiku, prevario je državu za PDV, prevario je brojne tvrtke i još brojnije građane kojima je prodavao stanove bez valjane dokumentacije ili je jedan te isti stan prodao više puta. Zbog toga su građani Zagreba koje je prevario Žnidarić bili prisiljeni osnovati i službeno registrirati Udrugu kako bi se na taj način pokušali boriti protiv njegovih nedjela (sve ovo može se naći i na internetu, ako samo malo ”googlate” tu spodobu). No Željko Žnidarić ne samo da je još uvijek na slobodi, nego sa svojim tvrtkama Ining, Ivar, Euroing,…..itd. i dalje dan danas bez problema posluje i što je najgore, još uvijek se bahati. Osim gradonačelnika Zagreba i Zadra, dotični ima zaštitu i od ministrice zaštite okoliša. Njezin je suprug projektirao njegove stambene vile na Goljaku, koje nisu sagrađene u skladu s potrebnim dozvolama. No, građevinski inspektori koji su to ustanovili, nagrabusili su, a Žnidarić je opet ostao netaknut. Do državnog zemljišta na Goljaku za gradnju privatnih stambenih vila, također je došao na nezakonit način, ali naravno to nikoga od institucija ne zanima. Sve navedeno može se naći i u medijima, puno je novinara istraživalo njegov lik i djelo te isto objavilo, ali naravno da mu se do danas ništa nije desilo, jer su očito privatni interesi pojedinaca u vlasti neusporedivo jači od nacionalnih.

   
 2. Stanarac

  3. prosinca 2010. at 16:34

  P akako naš narod kaže “Ako neće milom , onda će silom”. Na kraju će se u ovoj “uređenoj” državi tako poćeti stvari riješavati.

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TEMPERATURE I 20 STUPNJEVA NIŽE! / Stiže velika promjena vremena, u dijelu zemlje bit će i snijega

Objavljeno

-

By

Pretežno vedro je je diljem zemlje, prilike su stabilne, kako se sa sjeverozapada Europe prema našim krajevima proteže greben anticiklone. U nastavku subote sunca će biti u izobilju diljem Hrvatske. Temperature će lokalno prijeći 30 vrlo vjerojatno.

nedjelja će dijelovima zemlje donijeti vruće prilike, moguće i do 32, posvuda će biti sunčano.

Ponedjeljak će početi sunčanim vremenom, no jugozapadnjak u unutrašnjosti i jugo na moru će jačati, kao uvod u promjenu vremena.

Tijekom utorka slijedi postupni porast naoblake, poslijepodne će kiša i pljuskovi s grmljavinom biti sve češći. Lokalno je moguće nevrijeme. Prema večeri, kako temperature budu padale, kiša će prelaziti u snijeg u gorju.

Temperature će osjetno pasti, u srijedu bi tako na mjestima u unutrašnjosti mogle biti i 20-ak stupnjeva niže.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlači još jedan proizvod, sadrži bakteriju

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda: SOJINA SAČMA, broja šarže 300324068, datum proizvodnje 08.03.2024., datuma najbolje upotrijebiti do 08.03.2025., zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp.

Proizvod nije u skladu s Pravilnikom o sigurnosti hrane za životinje („Narodne novine“, broj 102/2016, 60/2020).

Detalji o proizvodu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom za životinje.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Fanon d.o.o., Vladimira Nazora 126, Petrijanec

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Provjerite police! Povlači se popularni čaj zbog povećane količine aluminija

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda MATCHA ČAJ PRAH 80g, najbolje upotrijebiti do 30.6.2026., barkod: 6 922163 621264, lot NL02-230630, zbog povećane količine aluminija u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se na stranicama HAPIH-a.

Podaci o proizvodu:

Zemlja podrijetla: Kina

Dobavljač: ASIA EXPRESS FOOD, Kilbystraat 1, Kampen, 8263 CJ, Nizozemska

Stavlja na tržište: Asia project d.o.o., Ilica 52, Zagreb

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu