Connect with us

Nekategorizirano

Hrvatska crne kronike

Objavljeno

-


Hrvatska je još 8. listopada 1990. proglasila raskid svih državno-pravnih veza s Jugoslavijom. Taj prekid bio je samo odluka da se prekine s prevladanim modelom zajedničkog življenja. To ni u kom slučaju nije značilo namjernu deindustrijalizaciju Hrvatske i sveopću praksu – pljačku na svim nivoima. Pod geslom – Ubij kravu radi šnicle.
Hrvatska je od svih država dotadašnje Istočne Europe, u političkom, a ne u geografskom smislu, bila po svim pokazateljima standarda, socijalne i radne zaštite te osnovnog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja kao i po industrijalizaciji – bila druga zemlja! Odmah iza Slovenije.
Nije se uputno uspoređivati s bivšim suputnicima, ali uputno je znati da je donedavno ukupni bruto proizvod s područja ex-države skoro pa ravnomjerno bivao podijeljen na trećine – Slovenija jedna trećina, Hrvatska jedna trećina i sve ostale jedna trećina. U međuvremenu, Hrvatska sustavno nazaduje, a ostale ex-istočnoeuropske države rastu. Poglavito u životnom standardu vezanom uz rast proizvodnje i bruto-društvenog proizvoda, ne daljnjih zaduživanja. Koliko kapitalistički model – pohlepa kao pokretač razvoja, i svrha svega postojećeg – može izdržati, to ćemo tek vidjeti. Kako stvari stoje, uz nagomilane probleme postojeći kapitalistički okvir nije dovoljno širok.
Dug Hrvatske prešao je 45 milijardi eura. To Jadranka Kosor ne razumije. MEDIJSKE su kuće neumorno radile zadnjih dvadesetak godina kako bi cijelu Hrvatsku pretvorile u Masovnu grobnicu. Kad se analizira bilo koji “tiskani ili elektronski medij“ lako se može vidjeti da dominira CRNA KRONIKA. I u pravilu razvlače iz interesa sve po redu osim vlasnika ili političkih sponzora.
Kad se uzimaju novinari na rad, onda je to u pravilu „novinar“ koji nema ni adekvatno obrazovanje niti ima predznanje za „temu“ za koju je zadužen. Rad je, naravno, na određeno vrijeme kako bi se što lakše otpustio ako neće pisati kako gazda svira.
Ima i novinara koji imaju jednu priču dok rade kao novinari, a potpuno drugu kad postanu urednici. U takvoj knjizi poglavlje bi mogao napisati urednik Novog lista. On naravno neće napadati vlasnika Novog Lista jer ni Berlusconija ne napadaju u njegovim medijima. Vrlo poučno. Čak štoviše, novinarski profesionalno. Ni u drugim novinskim kućama nije ništa drugačije.
To je za urednika ex-novinara OK! Ali što je o tome i po tom pitanju radio Mladen Bajić? E, to još nismo, a najvjerojatnije i nećemo saznati dokle god je Bajić na toj poziciji na kojoj jest. Mnogi nisu u stanju razumjeti, mnogi ne žele, a mnogi se prave da ne razumiju!
Mnogi „profesionalci“ ionako pišu naručene tekstove. Poneki vlasnici medijskih kuća bave se jedino REKETARENJEM. Zašto u tom području MUP i Ministarstvo pravosuđa nisu našli vremena za provjeru/ istragu – teško je dokučiti. Mnogi veliki medijski igrači već godinama ne plaćaju PDV ili to rade prigodničarski.
Ali ipak na prvo mjesto „dovitljivosti“ iskočio je jedan od vodećih moralnopolitički ispravnih tajkuna. Za sve izbore on financira sve i svakog! Zlu ne trebalo.  Naime, on bi mogao biti i naš najnoviji laureat za Nobelovu nagradu. On je uspio što nitko do sada u Hrvatskoj nije – prelomio je dug prema državi, tj nije platio PDV, ali je to prelomio za poticaje u poljoprivredi. O tome u Vladi, kao ni o čemu drugome, ne znaju ništa. Kao što donedavno nisu znali tko je potpisao ugovor kojim se INA poklanja MOL-u.
O prelamanju PDV za poticaje ne zna ni Jadranka Kosor, niti u opoziciji išta znade Zoran Milanović. Do sada se to nije nikada nigdje prakticiralo. Naš domaći tajkun je tajkun genijalac. Svi mi ostali smo itekako glupi, jer se toga nismo dosjetili. O tome sigurno neće pisati izdanja EPH. Jer kada bi o tome pisali – onda bi izgubili novac od oglašavanja tvrtki ingenioznog tajkuna.
HDZ je od Hrvatske napravio masovnu grobnicu. Nekolicina entuzijasta pokušava prevenirati katastrofu kako sirotinja nebi glavom platila dvadesetogodišnje pljačkanje i izbjegavanje ikakvog plana za bilo što. Zato ih stigmatiziraju. Sve strukture zajedno u obrani vlastitih krhkih pozicija.
Očekivati da u medijima jedini kriterij bude istina – to je danas iluzija. Da bi se laž zamijenila istinom neophodno bi bilo promjeniti vlasničku strukturu. Do tada istine neće biti ni u tragovima zbog interesa vlasnika i straha većine novinara.  SDP-a ili HDZ-a – nevažno!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

Gotovinina tvrtka lani imala ogroman rast prihoda

Objavljeno

-

Tvrtka Pelagos net, čiji je suvlasnik umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina, lani je ostvarila više od 24 milijuna eura prihoda uz dobit veću od 3.1 milijun eura. Godinu dana ranije Pelagos je prijavio 16.3 milijuna eura prihoda.

Za veliki rast prihoda najzaslužniji je izvoz, piše Plava kamenica. Pelagos je lani na izvozu zaradio oko 20.5 milijuna eura, a gotovo sva tuna odlazi u Japan.

Pelagosova plavoperajna tuna spada među najcjenjenije hrvatske gastronomske proizvode, u rangu s kvarnerskim škampima i bijelim tartufima. Gotovinin toro (blijeda masna tuna) može se mjeriti s najboljima na svijetu. Osim fenomenalne tune, Pelagos proizvodi izvrsne slane srdele i slane i marinirane inćune”, piše Plava kamenica.

Nedavno su se na tržištu pojavile i verzije srdela i inćuna u maslinovu ulju, koje su prepoznatljive po uočljivim zelenim oznakama.

S 24 milijuna eura prihoda, Gotovinin Pelagos postao je treći najveći proizvođač ribe u Hrvatskoj, iza Cromarisa i bračke Sardine Postira.

Tvrtka planira veliko proširenje proizvodnje

Pelagos u blizini Dugog otoka uskoro planira pokrenuti i uzgoj bijele ribe. Uzgajalište bijele ribe imat će kapacitet od oko 700 tona godišnje, objavila je ranije Slobodna Dalmacija.

Tvrtka namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sustava uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj.

Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavila je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune.

Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 metara, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Predvidena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 puta 160 metara.

“Kavezi se planiraju izraditi iz polietilenskih plutada (obruda) ispunjenih polistirenom, na koje se vješa cilindridna mreža izrađena od poliamidnih materijala. Polimerni materijali predvideni za kavezne instalacije su biološki inertni te nemaju negativan utjecaj na okoliš”, navodi se u dokumentu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu