Connect with us

Hrvatska

"Ovisnici uzimaju metadon bez ičije 'paske'!"

Objavljeno

-


Vezano za temu koju je ovih dana na Z NET-u pokrenuo dr. Slavko Sakoman, jedan zadarski liječnik ispričao je našoj redakciji kako i sami liječnici imaju problema sa ovisnicima i metadonskom terapijom.
– Mogu vam to pouzdano reći, s narkomanima i metadonskom terapijom većina liječnika stalno vodi ratove. Ovisnici, kad god dođu kod liječnika, imaju prednost pred svima ostalima, nebitno radi li se o trudnici ili staroj baki koja jedva stoji na nogama, priča nam naš sugovornik.
– Rijetko se koji liječnik može pohvaliti da je nekog ovisnika “skinuo” s terapije metadonom. Neki ovisnici liječe se po petnaest godina bez ikakvog uspjeha. Krenu sa 15 do 20 metadona dnevno, skinu se na deset, uzmu drogu, pa se opet vrate na 15 metadona i tako stalno. Svi smo mi protiv te metadonske terapije jer je skupa za sve, osim za ovisnike koji je dobivaju besplatno, kao dio liječenja. To se naravno financira iz džepa poreznih obveznika, znači mene i vas. S time da vi, ako hoćete kupiti lijek koji vam je neophodan u vašem liječenju, morate platiti pravo malo bogatstvo, objašnjava nam liječnik.
– Količinu metadona koju dobivaju terapijom ovisnicima prepisuje liječnik u Centru za ovisnost. Na nalazu piše doza prema kojoj im se daje terapija. Metadon se smrvi i pomiješa sa Cedevitom. Osim ako nalazom nije drukčije propisano, ovisnici prepisanu im terapiju uzimaju sami bez ičije paske i skrbi, a što je također jedan od velikih problema.

POLICAJCI SNABDIJEVAJU ZATVORENE OVISNIKE?
Zadarski liječnik opće prakse s kojim smo razgovarali napominje i da je vrlo “interesantna” stvar sa ovisnicima koji se nalaze na odsluženju zatvorske kazne…
– Po njihovu terapiju kod liječnika dolazi policajac, koji zatim to nosi zatvorskom liječniku koji ovisniku prepisuje terapiju. Za sve što treba zatvorenom ovisniku, policajac trči okolo i to mu pribavlja. Eto, gotovo hotelska usluga, nasmijao se kiselo naš sugovornik.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

 1. Ivan

  6. prosinca 2012. at 23:09

  ovo je prestrašan i totalno pristran članak, pogotovo ako uzmemo u obzir da ga diktira “doktor”. naravno da grubih propusta ima ali zašto kao primjer nije naveo koji milijun penziča što zadnjih 50 godina žderu svaki po 10-12 lijekova, bez kojih bi priroda učinila svoje, a ovako sa svojih 99 godina u prosjeku čine puno veći teret za proračun od ovissnika. ako čemo tako grubo globalizirati i marginalizirati ljude, idemo se onda riješiti i jednih i drugih pa če “ostale poštene hrvatine” sigurno živjeti bolje. jer lakše nam je puniti glave “problemom” bolesnih ljudi, ovisnika, koji valjda kao krpelji čuće i sišu krv svakome, nego pravim krvopijama iz sabora što su nam posisali do sada i novac i krv a čini se i zdrave mozgove. jer ako doktori izgovaraju ovakove rijeći o PACIJENTIMA, nije bitno od čega boluju, to su BOLESNI LJUDI, onda mi kao društvo mozga zaista i nemamo! pozdrav od “metadonskog gulikože” iz Zagreba!

   
 2. Ivan

  6. prosinca 2012. at 23:21

  i još samo nešto, u zatvoru se prema ljudima sa problemom ovisnosti odnose kao prema zadnjemu šljamu, pa makar oni bili na odsluženju mjesec dana zbog bankovnoga duga. nitko ne “trči i dvori” ovisnike već su prisilno podvrgnuti reduciranju doze propisane od SPECIJALISTE, a ne od zatvorskoga nekompetentnoga piskarala u kuti, otupjeloga pogleda u kojemu sebe vidiš kao komad smrdljiva mesa. zašto se ne piše o stopi samoubistava po zatvorima, od kojih jako velik broj je direktno povezan sa neljudskim odlukama tih bijelih kuta koji su prisegnuli pomagati. ne, nema toga pranja koje može sprati krivnju, krv, zadrtost i neznanje sa tih kuta, kao i one dotičnoga doktora iz ovog bijednoga članka. da VI radite svoj posao kako valja i NAS bi bilo manje; no da je barem grižnja savjesti ono što vas tjera na ovakve patetične napise, no vas nagoni nešto što hvala dragome Bogu ne mogu razumjeti!

   
  • zd

   8. prosinca 2012. at 1:16

   Naplatila bi ja njima taj metadon,to su bolesnici koji su sami izabrali tu bolest,a jedne tablete za očuvanje trudnoće ili mast koštaju 50 kn sa receptom,onda žali bože novaca koji se troši na te ljude koji se uopće ni ne trude izlijećiti nego samo piju po 30 tbl dnevno kad im se neda trošiti pare na dop spavajui ko prasci cijeli dan.

    

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Cijena ovog povrća nezaustavljivo raste: Kilogram čak 12,5 eura!

Objavljeno

-

By

Unatoč usporavanju inflacije, cijena jedne važne prehrambene namirnice u Hrvatskoj i dalje raste.

Protekli tjedan cijena češnjaka na tržnicama u prosjeku je iznosila 7,36 eura za kilogram, što je 1,5 posto više nego prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi češnjak se prodavao za čak 12,5 eura!

Na tržnicama u Zagrebu prosječna je cijena prošli tjedan bila 7 eura, Bjelovaru 6,5 eura, Koprivnici 7,5 eura, Čakovcu 8 eura, a Varaždinu 10 eura za kilogram, piše Danica.hr.

Cijena češnjaka već godinama kontinuirano raste, i to zbog drastičnog pada domaće proizvodnje. U odnosu na isti tjedan lani kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17 posto, a u odnosu na predlani za 24 posto.

Najviše češnjaka dolazi iz Kine

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, tijekom 2008. godine – zadnje prije ulaska u EU – Hrvatska je proizvela oko 36.000 tona češnjaka, a predlani manje od 17.000 tona. Riječ je o padu od nevjerojatnih 53 posto.

Najviše češnjaka, očekivano, na naše tržište dolazi iz Kine koja je uvjerljivo najjači svjetski proizvođač tog povrća. Prema posljednjim podacima, Kina drži čak 70 posto svjetske proizvodnje luka i češnjaka.

Uvozni je češnjak u dućanima jeftiniji od domaćeg na tržnicama. Kilogram češnjaka iz Kine u Konzumu se danas, primjerice, prodaje za 5,99 eura. To je oko 20 posto jeftinije od prosječne cijene na tržnicama prošli tjedan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Privremeno se povlači nekoliko serija poznatog lijeka, HALMED poslao upozorenje

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio kako se privremeno povlači iz prodaje nekoliko serija poznatog lijeka koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama.

“Tvrtka Bayer d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina (9 biljnih pripravaka), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka”, javljaju iz HALMED-a.

“Predmetni postupak provodi se temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, nastavlja se u priopćenju.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, podsjeća HALMED.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu