Connect with us

Hrvatska

Vrančić: "Nekadašnji i sadašnji Bili brig ne mogu se usporediti"

Objavljeno

-

Predizborna kampanja HDZ - a u MO Bili Brig (foto: Žeminea Čotrić)
Suradnja dosadašnjeg Mjesnog odbora Bili brig i Grada Zadra može se ocijeniti vrlo uspješnom zbog čitavog niza postignutih rezultata: asfaltirane su brojne ulice, postavljena javna rasvjeta, izgrađena je osnovna škola i dječje igralište, zaključeno je na večerašnjem predizbornom skupu HDZ-a u prostorijama Mjesnog odbora Bili brig.
– Bili brig kakav je nekad bio, kada se sjetimo onog skupa nabacanih zgrada, i sadašnji Bili brig ne mogu se usporediti. Po mome mišljenju, najvažniji je projekt bila izgradnja osnovne škole. Naravno da ima još dosta stvari koje se mogu i trebaju popraviti, ali nema bolje liste od naše da to provede, naglasio je Zvonimir Vrančić, gradonačelnik i član Predsjedništva GO HDZ-a Zadar.
Među HDZ-ovim planovima za Bili brig je uređenje i obnova kolnika na križanju Splitske i Bihaćke ulice, Putu Biliga, u Novigradskoj i Prilazu Hrvatskog sabora. Najavljuje se uređenje parkirališta u Šibenskoj i Kninskoj ulici, dječja igrališta, poboljšana javna rasvjeta i nove klupe.
Zasigurno najveći problem dijela stanovnika Bilog briga je još nedovršen sustav odvodnje u dijelovima kvarta. Direktor zadarske Odvodnje Grgo Peronja rekao je na skupu da se u Ulici Svete Marije uskoro očekuje dovršetak radova i pripajanje preostalih kućanstava na kanalizaciju, a Ulica Viktora Vide je “ključna” i vjeruje da će uskoro biti riješena.
Živko Kolega, član Predsjedništva GO HDZ-a Zadar i predsjednik Gradskog vijeća upozorio je da u visokim predjelima Zadra nije moguće raditi odvojen sustav, nego će on biti gotov u sklopu spajanja na kolektor.
– Prema ugovoru sa Svjetskom bankom i Hrvatskim vodama, sva će kućanstva u Zadru moći biti spojena na jedinstveni sustav odvodnje u roku od tri godine, rekao je Kolega.

ANA LOVRIN: “NAŠA JE SNAGA U KONTINUITETU”
Popraćena pljeskom, na skupu se okupljenima obratila Ana Lovrin, predsjednica GO HDZ-a Zadar i saborska zastupnica, koja je još jednom naglasila važnost izbora za mjesne odbore.
– Koliko god visoka politika utječe na izbore na najnižoj lokalnoj razini, isto tako život građana, isto tako svakodnevni životni problemi utječu na visoku politiku. Naša snaga u Zadru je prvenstveno u kontinuitetu, zahvaljujući biračima. Zadrani imaju povjerenja u HDZ jer nikada ne obećavamo ono što ne možemo ostvariti. Često možemo čuti kako netko kaže “ne može mjesni odbor ništa učiniti”. To nije istina, kvalitetan odbor s vrijednim ljudima može učiniti itekako puno. Zato su ovi izbori važni, rekla je Lovrin.
KANDIDATI HDZ-A ZA MO BILI BRIG:
Božidar Tičić, Ante Marić, Predrag Ivković, Josip Granjak, Anđela Longin, Miroslava Vrkić, Danijel Zelić, Ivica Gambiraža, Ive Zubčić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

DHMZ objavio prognozu za zimu. Evo što nam slijedi…

Objavljeno

-

By

Državni hidrometeorološki zavod objavio je kratku sezonsku prognozu. Prenosimo je u cijelosti:

“Prema dostupnom prognostičkom materijalu zima 2022./23. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna) uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka, ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina.

Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Za ovu zimu predviđa se količina oborine oko prosjeka ili veća od njega uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom na Jadranu i uz njega u sva tri mjeseca postoji signal za više oborine od mjesečnog srednjaka. U unutrašnjosti je vjerojatnost za više oborine od uobičajenih količina veća u prosincu nego u siječnju i veljači.

Svakako treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati sušna razdoblja s uglavnom kraćim razdobljima, kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne količine oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike (kojih je Hrvatska članica)”, donosi DHMZ u sezonskoj prognozi.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Sutra možete po kovanice eura, ali ne koristite ih do 1. siječnja!

Objavljeno

-

By

Izvor: HNB

Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica, javlja HNB.

Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će u bankama, Financijskoj agenciji i Hrvatskoj pošti d.d. od 1. prosinca 2022. nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji.

Početni paket sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100,00 kuna.

Tako pribavljenim kovanim novcem građani će se moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj, izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Na svojoj kući izvjesio zastavu Jugoslavije, susjedi zvali policiju

Objavljeno

-

By

ilustracija: Njuškalo

Muškarac (47) je u mjestu Jakšić kod Požege na vlastitoj kući istaknuo zastavu Jugoslavije, javlja PU požeško-slavonska. Susjedi su obavijestili policiju.

Iz policije kažu kako je 47-godišnjak time “vrijeđao moralne osjećaje građana”.

Protiv 47-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. studenoga. Obilježavao je godišnjicu 2. zasjedanja AVNOJ-a 29. studenoga 1943., kada su predstavnici partizanskoga pokreta otpora proglasili federalni ustroj Jugoslavije te ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. studenoga 1945. Dan Republike prestao se obilježavati raspadom SFRJ.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu