Connect with us

Nekategorizirano

Titov "Galeb" postaje Muzej avangarde

Objavljeno

-

Brod Galeb (Foto: PIXSELL)
Strastveni kolekcionar, zadranin Marinko Sudac i direktor Virtualnog muzeja avangardne umjetnosti Branko Franceschi najavljuju novi spektakularni projekt u Rijeci. Naime, riječ je o velikoj izložbi aktivističke umjetnosti na brodu »Galeb«, nekadašnjoj plovećoj Titovoj rezidenciji, koja bi se trebala održati iduće godine.
Najbogatiji dio Kolekcije Marinka Sudca čini upravo aktivistička umjetnost koja je osporavala dva totalitaristička sustava u kojima je brod »Galeb« odradio svoj radni vijek: fašističke Italije u kojoj je 1936. godine izgrađen kao brod za prijevoz banana, da bi mu nakon objave rata u Velikoj Britaniji bili dodani topovi, te socijalističke Jugoslavije u kojoj je postao reprezentativno plovilo njezinog vrhovnog komandanta, šefa partije i doživotnog predsjednika.
– Kombinacija prostora koji simbolizira totalitarizme 20. stoljeća s aktivističkom umjetnosti koja ih niječe, predstavlja upravo onu eksplozivnu kombinaciju koja obje cjeline predstavlja kao kulturološki i muzeološki nezamjenjive – kaže Branko Franceschi koji je osmislio koncepciju ove intrigantne izložbe.

U tranziciji prema muzeju

Projekt radnoga naziva »Područje zastoja« povezuje potencijale dvaju naizgled nepovezanih, a zacijelo nedovoljno iskorištenih kulturoloških cjelina: broda »Galeb« i avangardne umjetnosti Kolekcije Marinko Sudac, s naglaskom na politički aktivizam. Brod i kolekcija se – svatko na svoj način – nalaze u tranziciji prema muzeju, a zajedničko im je i to što su u složenim odnosima domaće kulturne sredine i politike podjednako podržavani i sumnjivi.
Odluka Grada Rijeke i čin akvizicije zapuštenog i devastiranog »Galeba« naišli su na kontradiktorne reakcije javnosti, no inicijatori projekta smatraju da je potencijal uređenja broda u atraktivnu muzejsku cjelinu evidentan i višeznačan.
Franceschi smatra kako se izložba  »Područje zastoja« fokusira  na nemogućnost našeg društva da otvoreno prihvati, procijeni i iskoristi kulturnu baštinu nedavne prošlosti,  dok je Sudac  uvjeren da za sudbinu »Galeba« postoji globalni interes.
Ovaj umjetnički duo smatra kako će projekt dobiti prefiks najvećeg spektakla sljedeće godine. Projekt ima, smatraju,  izuzetan marketinški potencijal koji će odjeknuti cijelom regijom u pravcu Istoka i Zapada, ali i izvan tih granica. No, njihova vizija tu se ne zaustavlja. Ovaj dvojac najavljuje kako će tražiti sredstva međunarodnih fondova i sponzora za potpunu obnovu »Galeba« u ploveću jedinicu Muzeja avangarde koja će uključivati i njegove povijesne sadržaje.

Riječka podrška projektu

Brod »Galeb« simbolizira najviše aspiracije Titove socijalističke Jugoslavije kao nezaobilaznog i nezavisnog čimbenika međunarodne politike. Na njemu je u uvjetima onodobnog luksuza dobrim dijelom definirana koncepcija Pokreta nesvrstanih, a s druge strane simbolizira i Titovu sklonost lagodnom životu koja je na razini dnevne politike narodu predstavljana kao vrhunac općeg sudjelovanja u prosperitetu socijalističkog društvenog uređenja i samoupravljanja.
Na izložbi će javnost imati prigodu vidjeti radove poput »Turpitude« Marka Ristića s ilustracijama Željka Hegedušića iz 1938. godine, što ga je zabranila jugoslavenska diktatura, ili knjige objekata Vlade Marteka »Prvo i drugo zasjedanje AVNOJ-a« iz 1973. godine koji su ironizirali tadašnju indoktrinaciju.
Pregovori o izložbi u punom su jeku, a u Gradu Rijeci pružaju podršku projektu jer se smatra kako će upravo ovaj projekt pomoći da se u javnosti podigne razina svijesti o potrebi  uređenja “Galeba” kao dijela kulturne baštine.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

JEDNOGLASNO: Marin Čavić je kandidat HDZ-a za načelnika Starigrada

Objavljeno

-

By

“Obavještavamo vas da je Općinski odbor HDZ-a Općine Starigrad donio jednoglasnu odluku da kandidat HDZ-a na prijevremenim izborima 12. veljače za Općinskog načelnika Općine Starigrad bude Marin Čavić (nad. Marko)“, izvijestio je javnost v.d. predsjednika OO HDZ-a Starigrad dr.sc. Zoran Šikić.

Marin (Marko) Čavić rođen je 1981., diplomirani je ekonomist, te aktualni pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Starigrad i Povjerenik Vlade RH za Općinu Starigrad.

Član je Hrvatske demokratske zajednice.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

“RESTAURATOR” U srijedu u Matici hrvatskoj projekcija filma Luke Klapana

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru i “Jedina solucija”, udruga za audiovizualnu djelatnost pozivaju na prikazivanje filma Luke Klapana: “Restaurator”

Film će se prikazati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u srijedu 14. prosinca, s početkom u 18:00.

Luka Klapan rođen je u Pridragi. Po završetku osnovne škole, odlazi na daljnje školovanje u Zagreb. 2013. godine  vraća se u rodnu Pridragu. Tijekom dugogodišnjeg življenja u Zagrebu i Zaprešiću bavio se slikarstvom i glumom u Zagrebačkom kazalištu mladih, a filmom i videom aktivnije se bavi od 2008. od kada je član Foto-Kino-Video-Kluba Zaprešić i Udruge FFVAL.

Luka Klapan snima, montira i režira svoje filmove koji se bave suvremenim društvenim i etnografskim temama. Do sada je snimo dvadesetak naslova kratkog i srednjeg metra uglavnom dokumentarnih od kojih su mnogi prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Njegovi filmovi koji tematiziraju događaje iz Domovinskog rata „Glas Medviđe“ i „Bruški martirij“ prikazivani su i na Hrvatskoj televiziji.

Kratki film Luke Klapana govori o liku i djelu gospodina Božidara Vidakovića koji je davne 1968. godine, poput mnogih svojih sumještana, iz rodnog Kožina, „trbuhom za kruhom“ to jest bježeći od siromaštva, otišao u bolji svijet. Za sobom je, poput mnogih Hrvata tada, i Božidar ostavio mnogobrojnu obitelj.

Film Restaurator  prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Hrvatskoj Poljskoj, Turskoj, Srbiji, Republici Kosovo i Italiji, a uvršten je i u HAVC-ov Katalog hrvatskih filmova za 2021. godinu.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Horoskop za 20. listopada 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Pokazat će se da vaša najdraža osoba ima inventivne ideje. Prihvatit ćete ih i tako osvježiti svoju vezu.
KARIJERA: Osim male zbunjenosti povezane s vašim šefom, ništa vas posebno neće brinuti u vezi posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite u prirodu.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Obećanja koje ste dali ili primili, bit će održana, a vi spokojni, ispunjeni i zadovoljni u dragom vam društvu.
KARIJERA: Ne morate uvijek nalaziti razlog za prigovor. Za promjenu sagledavajte samo dobre stvari.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vaše promatranje drugih može biti naporno.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Sklad u emotivnom životu stabilizirat će vašu vezu s voljenom osobom i danas. Samci neka svakako izađu van. Bit će im lijepo.
KARIJERA: Vaša poslovna postignuća su sve očitija, tako da ne trebate brinuti zbog malih čarki i previranja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nastavite dalje.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se zateći u većem društvu tako da će vaši nemiri s partnerom biti nazapaženi u gužvi ljudi.
KARIJERA: Iskoristite dane pred sobom da malo više razmislite o sebi i svom načinu ne-prihvaćanja suradnje s drugima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pametnom je dosta jednom.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Nastavit ćete nizati jedan za drugim ljubavne uspjehe. Oni u vezama blistaju, a samci su puni nade i izlaze.
KARIJERA: S radošću ćete privesti radni tjedan kraju svjesni da ste radili dobro i još bolje nadilazili izazove.
ZDRAVLJE&SAVJET: Imate pravo na mali odmor.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Nastavljate dijeliti sreću, radost i zadovoljstvo svima oko sebe. Ako ste još sami, idite među ljude, pa makar samo do dućana.
KARIJERA: Povremeno će vam pasti na pamet stara sitna inventura koja je ostala nedovršena zbog nepristiglih informacija. No i to će se riješiti kad tad.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uživajte.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Ako ste odlučili biti ljubazniji, neka to bude iskreno. Svako pretvaranje odvest će vas korak nazad u odnosima.
KARIJERA: Analizirat ćete mogućnosti jedne poslovne suradnje s inozemstvom. Stvari još nisu definirane, nedostaju informacije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite strpljivi.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Bit ćete snalažljivi kako samo vi znate. Iz svoje mašte izvući ćete odgovor na svako pitanje partnera.
KARIJERA: Mnogi će vikend iskoristiti za istraživanje nepoznatog. Neki će to činiti na izletu, a drugi kroz duhovnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobro ćete se provesti.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Kad bi zbrojili sve svoje ljubavne snove, shvatili biste da u posljednje vrijeme samo sanjate. Spustite se na zemlju.
KARIJERA: Oni koji rade u umjetničkim krugovima, danas će funkcionirati dobro. Svi ostali jedva će čekati da nekamo zbrišu s posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uspjeh u alternativnim terapijama.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Ono čega nema u vašim osobnim odnosima danas ćete uspješno nadomjestiti uz pomoć svoje mašte.
KARIJERA: Klimanje glavom nikom nije od koristi, ali i pokretanje revolucije nije najbolje rješenje. Treba razmisliti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki će zaplesati.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Oni koji čekaju glas u vezi ljubavi iz inozemstva, bit će u poziciji nejasnoće i morat će se strpiti noš neko vrijeme.
KARIJERA: Ako proanalizirate prethodni radni tjedan, možete biti sasvim zadovoljni. Barem vam posao ide od ruke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Usredotočite se na pozitivne stvari.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 20.10.2022.
LJUBAV: Neki će pozvati prijatelje u posjetu ili će otići k njima, te zajedno analizirati svoju ljubavnu situaciju.
KARIJERA: Ne postoji recept uspješnosti koji pokušavate naći, nego jednostavno treba raditi, a rezultati onda dođu sami po sebi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vrijeme je da odrastete.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu