Connect with us

magazin

Što najbolje pomaže kod anemije?

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Jedan od čestih uzroka manjka energije je i nisko željezo ili anemija. Dijagnosticira se na temelju smanjenog broja eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u krvnoj slici, a ovisno o nedostacima razlikujemo više vrsta anemije.

Najčešći uzrok mikrocitne anemije je nedostatak željeza u prehrani, smanjenje apsorpcije željeza iz probavnog trakta (ponekad kao posljedica operacije u probavnom traktu), povećana potreba za željezom (trudnoća, tijekom djetinjstva i u pubertetu), povećani gubitak željeza iz tijela (kod obilnih menstruacija u žena) ili krvarenja (iz probavnog trakta ili drugih organskih sustava).

Važno je imati na umu da je anemija simptom te da svakako treba proći detaljne pretrage da se utvrdi uzrok i djeluje na njega, piše 24sata.

Često nije dovoljno piti pripravke koji sadrže željezo jer ga bolest u podlozi i dalje “krade”, no možete si pomoći pripravcima koji sadrže kombinaciju željeza, folne kiseline i vitamina B12.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Horoskopski znakovi u kojima se rađaju najstabilniji partneri

Objavljeno

-

Stabilnost u partnerskim odnosima jedan je od ključnih faktora za dugotrajnu i sretnu vezu. Partneri koji su emocionalno stabilni, pouzdani i predani često su temelj za izgradnju zajedničkog života i planiranje budućnosti. Ovakve osobine ne samo da doprinose harmoniji i razumijevanju, već i pomažu u prevladavanju izazova koji neizbježno dolaze s vremenom. U astrologiji, određeni horoskopski znakovi poznati su po stabilnosti u ljubavnim odnosima.

Bik

Bikovi su strpljivi i pouzdani. Pojedinci rođeni u znaku Bika vole sigurnost i stabilnost, kako u financijskom, tako i u emocionalnom smislu. Oni su pouzdani partneri koji cijene dugoročne veze i posvećeni su očuvanju mira i harmonije u odnosima. Bikovi su također poznati po svojoj odanosti, što ih čini idealnim partnerima za one koji traže sigurnu i stabilnu vezu.

Rak

Rakovi su poznati po svojoj intenzivnoj povezanosti s obitelji i domom. Osobe rođene u ovom znaku su emotivne i posvećene svojim partnerima. Rakovi stvaraju snažne emocionalne veze i cilj im je pružiti podršku i ljubav. Njihova sposobnost empatije i brige za druge čini ih izuzetno stabilnim i pouzdanim partnerima u dugotrajnim vezama.

Jarac

Jarčevi su simbol discipline, organiziranosti i ambicije. Ljudi rođeni u znaku Jarca ozbiljno shvaćaju svoje obaveze, uključujući i one u romantičnim odnosima. Jarčevi su poznati po svojoj sposobnosti održavanja stabilnosti i reda što ih čini pouzdanim partnerima sposobnima izgraditi i održavati trajne odnose.

Djevica

Djevice su pažljive i metodične u svom pristupu vezama te uvijek teže poboljšanju i održavanju harmonije. One su pažljivi i promišljeni partneri koji svoje obveze shvaćaju ozbiljno. Njihova stabilnost proizlazi iz njihovih sposobnosti organiziranja i planiranja, što im omogućava izgradnju čvrstih i stabilnih temelja za svaku vezu.

 
Nastavi čitati

Magazin

Četiri zlatna pravila za suzbijanje nasilja i tjeskobe među djecom, prema psihologu

Objavljeno

-

Rijetki se danas smatraju sretnima. Razine sreće opadaju među onima mlađima od 30, prema ovogodišnjem Svjetskom izvješću o sreći. Stručnjaci za to krive odrastanje tijekom pandemije covida-19, polariziranu političku scenu i klimatske promjene.

U svojoj novoj knjizi The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness, autor i psiholog Jonathan Haidt ističe još jednog krivca – pametne telefone.

Kaže da djeca koja su imala pristup društvenim mrežama i pametnim telefonima u osnovnoj i srednjoj školi prijavljuju višu razinu anksioznosti i depresije.

“”Najveći učinci društvenih medija dogodili su se tijekom puberteta, osobito ranog puberteta. Čini se da je najveća šteta u dobi od 9 do 15 godina”, napisao je.

Za suzbijanje nasilja, anksioznosti i depresije među tinejdžerima Haidt preporučuje četiri stvari:

  • Zabranite pametne telefone prije srednje škole; djeca mogu koristiti samo klasične mobitele
  • Nema društvenih mreža prije 16. godine
  • Zabranite korištenje telefona u školama
  • Omogućite djeci više slobodne igre i neovisnosti, uključujući više kvalitetnijeg odmora.

“Roditelj može imati kontrolu nad time kada će svom djetetu dati telefon ili mu dopustiti pristup Instagramu, ali neke od strukturalnih promjena, poput oslobađanja škola od telefona i davanja prioriteta odmoru, ne mogu se tako brzo provesti”, svjestan je psiholog.

Ističe se da pametni telefoni povećavaju rizik od izoliranosti i izopćenosti iz društva što negativno utječe na mentalno zdravlje.

 
Nastavi čitati

Magazin

Rim Tim Tagi Dim je u top 5 Global Spotify‘s Viral 50

Objavljeno

-

Na Spotifyevoj globalnoj ljestvici najviralnijih novih pjesama Lasagna se penje već danima, a čini se da bi uskoro mogao doći i na sam vrh. Trenutno je na petom mjestu. Uspjehom se pohvalio i sam Marko Purišić (aka Baby Lasagna) na svom Instagram profilu.Marko je ostvario povijesni rezultat za Hrvatsku na Eurosongu, završio je na drugom mjestu i imao je samo nekoliko desetaka bodova manje od Švicarske koja je na kraju pobijedila. Da je glasala samo publika, a ne i žiri, Lasagna bi pobijedio.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu