Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ OB ZADAR / Odjel za pulmologiju konačno svoj na svome – na 3. katu nove zgrade Dnevnih bolnica!

Objavljeno

-

„Stigao sam prije nekoliko dana iz Splita ovdje u zadarsku bolnicu na pretrage. Ne znam što bi vam rekao prije, jesam li više zadovoljan osobljem, uslugom, opremom… Ovo je nevjerojatno!”, priča nam jutros pacijent na Odjelu za pulmologiju dok se, na otpustu, pozdravlja s voditeljem Odjela, dr.med. Željkom Čulinom. Ni dr.Čulina ne skida osmijeh s lica jer njegov se Odjel konačno „skućio“! Puna dva desetljeća bili su podstanari na Odjelu za pedijatriju, da bi se ovih dana preselili na 3.kat nove zgrade Dnevnih bolnica.

„Preseljenje nam jako puno znači. Oduševljeni smo mi, ali i naši pacijenti. Na Odjelu je ukupno 10 soba i sve su dvokrevetne. Svaka ima svoj sanitarni čvor. Sobe su prozračne, osunčane i klimatizirane. Imaju i televizor. Sada konačno zadovoljavamo apsolutno sve visoke standarde i usuđujem se reći kako je naš Odjel pulmologije trenutno najbolji u zemlji.“, s ponosom nam govori dr.Tajana Vukić Jurjević.

„Iz jednog potpuno neadekvatnog, skučenog prostora, došli smo u svoju kuću!“, dodaje glavna sestra Odjela, Dragana Jurlina. „Pacijenti su dobili mnogo, no medicinske sestre su dobile najviše. Naime, svi naši pacijenti zahtijevaju obradu. To znači da smo ih mi, sestre, i po kiši, i po vjetru, morale voditi na preglede. Sada smo, pak, mostom povezani s Poliklinikom gdje se pretrage i obavljaju. Ovo je jako elegantno rješenje, nema više izlazaka i nepotrebnog gubljenja vremena.“, ističe Jurlina.

Ovdje na Odjelu za pulmologiju nalazi se i Ambulanta za bronhoskopiju te soba za otkrivanje poremećaja u snu, „sleep apnea“. Upravo je za ovu pretragu u Hrvatskoj duga lista čekanja. Zahvaljujući nedavno nabavljenom bolničkom uređaju za polisomnografiju naši pacijenti više neće morati putovati u druge centre. Bilo kakvi poremećaji spavanja uskoro će se moći otkriti i liječiti i kod nas. Za veljaču je planirana nužna edukacija osoblja, a potom kreće i samo provođenje pretrage.

Dakle, u našoj se ustanovi mogu ispitati kompletne plućne funkcije, čime je skrb o pacijentima podignuta na izrazito visok nivo.

Odjel za pulmologiju, kako smo naglasili, godinama je djelovao u neadekvatnom prostoru. No, to nikako ne znači da se radilo u manjem obimu. Samo kroz 2023.godinu na Odjelu je liječeno 712 pacijenata. Obavljeno je 949 bronhoskopija, a od toga su ukupno 84 novootkrivena karcinoma pluća. Uvedena je i nova dijagnostička bronhološka procedura; tehnika EBUS. Primjena endobronhijalnog ultrazvuka osigurava precizniju i uspješniju dijagnostiku tumorskih promjena u plućima. Tek je jedna ustanova, i to u Zagrebu, imala ovakvu mogućnost prije nas u Zadru. U protekloj je godini napravljeno ukupno 97 ovakvih pregleda.

Opća bolnica Zadar sudjeluje i u Nacionalnom programu za probir i rano otkrivanje raka pluća. Za probir se koriste kompjuterizirane tomografije niske doze zračenja (LDCT). Kako napominje dr.Vukić Jurjević, u sklopu Nacionalnog programa kroz našu ambulantu prođe dosta pacijenata. Otkrije se, nažalost, i dosta karcinoma. Većina je, pak, u ranom stadiju što je dobra vijest. Pacijenti su tada operabilni, s dobrim prognozama.

Sve spomenute pretrage i puno njih koje nisu stale u ove retke, na Odjelu pulmologije izvodi ukupno 6 specijalista pulmologije i dvoje liječnika na specijalizaciji. Desna ruka su im medicinske sestre, njih 12. Na Odjelu su i dvije njegovateljice. Nisu u deficitu, kažu. Ima ih sasvim dovoljno kako bi svi pacijenti dobili uslugu na vrijeme.

Na radost Odjela za pedijatriju, koji je sada na raspolaganje iznova dobio „pulmološki“dio, Odjel pulmologije sada je na 3.katu nove zgrade Dnevnih bolnica. Za sve informacije možete zvati na 023/505-139. Glavna sestra je dostupna na 023/505-616, a broj Odjelne ambulante za bronhoskopiju je 023/505-615.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode Ninski Stanovi, Žerava i Poljaci

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 16.05.2024. godine  (četvrtak) u vremenu od 08:00h do 14:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestima Ninski Stanovi, Žerava, te zaseok Poljaci.  

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Žeravi u ulici Žerava kod kuć. br.42, u Ninskim Stanovima u Ulici Domovinskog rata kod kuć.br. 32B, te u zaseoku Poljaci, kod kuć.br. 22.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Grad Zadar na treningu “Aktivni mladi za aktivnu zajednicu”

Objavljeno

-

By

Tijekom Europskog tjedna mladih u Zadru se održao četverodnevni trening pod nazivom “Aktivni mladi za aktivnu zajednicu”. Događaj je okupio 22 predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga za mlade i neformalnih inicijativa mladih. Na događaju je sudjelovala djelatnica Grada Zadra zajedno s djelatnicom CINAZ-a – udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Cilj treninga bio je upoznati sudionike s mogućnostima koje pruža Erasmus+ program, posebno kroz Aktivnosti sudjelovanja mladih, s ciljem doprinosa istih na razvoj lokalnih zajednica. Trening se usredotočio na teme poput aktivnog sudjelovanja mladih i mehanizama uključivanja mladih u procese donošenja odluka kroz vođene interaktivne sesije koje su obuhvaćale predavanja, prezentacije i razmjenu iskustava. Sudionici su tako upoznati s fazama projektnog ciklusa, od ideje do realizacije, uz fokus na uspostavu kvalitetnih partnerstava i suradnje s ciljem stvaranja održivih projekata.

Uvodni dan bio je posvećen predstavljanju programa i ciljeva te upoznavanju sudionika. Tijekom ovog dana sudionici su raspravljali o mehanizmima aktivnog sudjelovanja mladih i načinima uključivanja u demokratske procese, kao i različitim alatima koji mogu pomoći u izgradnji zajednice. Drugi dan fokusirao se na upoznavanje s Aktivnosti sudjelovanja mladih u okviru Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince i praktične savjete za prijavu projekata. Treći dan bio je posvećen detaljima u provedbi projekata Aktivnosti sudjelovanja mladih, uključujući praktične aspekte kao što je definiranje i mjerenje učinaka projekta te osiguravanje visokog stupnja uključenosti mladih u svim fazama provedbe projekta. Završni dan bio je rezerviran za raspravu o održivosti projekata, diseminaciji i vidljivosti rezultata.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA: Predavanje dr. sc. Borisa Dželalije, prof. emeritusa: “Otrovanja životinjskim otrovima” 

Objavljeno

-

By

Odjel za zdravstvo Ogranka Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje dr. sc. Borisa Dželalije, prof. emeritusa: “Otrovanja životinjskim otrovima”. Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u četvrtak 16. svibnja, s početkom u 19:00.

U Hrvatskoj stradavanje od ugriza ili uboda otrovnih životinja traje tijekom toplih mjeseci; u proljeće, ljeto i  ranu jesen, a tijekom zime ili ih nema ili su rijetkost.  Najveću opasnost za ljudsko zdravlje prijete otrovi i mikroorganizmi, uneseni u ljudsko tijelo ugrizom ili ubodom, zmije otrovnice (poskok, riđovka), pauka crne udovice, krpelja, pčela, osa, stršljena, bumbara, morskih ježeva, vlasulja, meduza, riba paukovki, škarpinki i ostalih.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu