Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VELJAČA PREVRTAČA: Sunčani vikend, pa tjedan u znaku oblaka, kiše i juga

Objavljeno

-

Danas na Jadranu pretežno sunčano, u unutrašnjosti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom i uglavnom suho. Vjetar većinom slab, na istoku povremeno umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima, poslijepodne će na sjevernom dijelu oslabjeti, u noći i drugdje. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, duž obale i na otocima od 10 do 15 °C.

U subotu pretežno sunčano, osobito na Jadranu, dok će u unutrašnjosti povremeno biti i umjerene naoblake. Vjetar slab, u noći i ujutro i umjeren jugozapadni, na Jadranu sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 1, duž obale i na otocima od 3 do 8 °C. Najviša dnevna uglavnom između 10 i 15 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U unutrašnjosti barem djelomice sunčano, uglavnom na istoku povremeno više oblaka. Na Jadranu pretežno sunčano. U nedjelju je na kopnu vjerojatna i jutarnja magla, a moguća je i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab, u subotu na Jadranu umjeren sjeverozapadni, a u ponedjeljak na kopnu jugozapadni. Temperatura zraka u blagom porastu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U ponedjeljak bez vode jedna ulica u Zadru

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 13.05.2024. godine  (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 10:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u ulici Matije Gupca.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Matije Gupca, kod kućnog broja 1.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BABY LASAGNA GROZNICA / U Narodnom muzeju izložba heklanih tabletića. Svi su pozvani na sudjelovanje…

Objavljeno

-

By

Kako je nakon nastupa predstavnika Hrvatske, Marka Purišića, Baby Lasagna, na Euroviziji i njegove pobjede na Dori, nastala sveopća „euforija“ vezana uz heklanje i heklane tabletiće, iz Narodnog muzeja pozivaju da istražite s njima važnost i značenje tog dijela tradicije. Evo najave:

“Pozivamo sve zainteresirane, mlade i starije generacije da zavire u ormare i pronađu svoje heklane tabletiće (tablete, milje, ukrase, kako god ih zvali).

Pronađite ih u ormaru bake, prabake, mame ili vlastitom i pošaljite nam ih na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23000 Zadar, a mi ćemo ih prikazati u digitalnom obliku, dok će odabrani između pristiglih biti dio izložbe u prostoru Narodnog muzeja Zadar.

Uz poslane heklane tabletiće napišite nam otkud je i kakve uspomene Vas vežu uz njega.

Heklani tabletići su dio naše ne tako davne svakodnevnice, koju smo pospremili u kut ormara. Vrijeme je da ih pokažemo i da time na jednom mjestu damo podršku našem predstavniku za kojeg se svi nadamo da će nam donijeti Euroviziju u Lijepu našu. Pokažimo i kako cijenimo trud i umijeće naših mama, nona, baka…. Narodno rukotvorstvo dio je i misije muzeja pa Vas na ovaj način pozivamo da nam se pridružite u misiji čuvanja i poštivanja tradicije..

Heklane tabletiće možete slati do petka, 17. svibnja, 2024. godine ili ih donijeti osobno na gore navedenu adresu.

Osim u fizičkom obliku, možete nam poslati i fotografiju Vaših heklanih tabletića te uz nju napišite Vašu uspomenu koja Vas veže uz taj jedinstveni primjerak tradicije. Fotografije šaljite na e-mail adresu pedagog@nmz.hr (kontakt osoba Lucija Sekula, viša kustosica pedagoginja) do petka 17. svibnja, 2024. godine.

Pristigle heklane tabletiće, nakon završetka izložbe, vraćamo vlasnicima.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: “Hrvatska je dokazani partner SAD-a”

Objavljeno

-

By

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Nathalie Rayes koja je na novu dužnost stupila u siječnju ove godine. U Domu Županije ugostio ju je župan Božidar Longin sa suradnicima.

U vrlo srdačnom razgovoru župan je veleposlanici predstavio Zadarsku županiju kao centar hrvatske jadranske obale s dobrom prometnom povezanošću, vrijednim prirodnim okolišem te bogatom kulturnom baštinom. Istaknuo je kako je Zadarska županija vodeća na Jadranu u ribarstvu i marikulturi te naglasio važnost poticanja stranih investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije koja je, prema novoj indeksaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ušla među pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj.

Veleposlanicu i njezine suradnike župan Longin je upoznao s gospodarskim podacima u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike i prerađivačke industrije i sa županijskim strateškim projektima, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar i revitalizacije željezničke pruge, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe.

Župan je veleposlanici zaželio uspjeh u zastupanju interesa svoje velike države u Hrvatskoj koja je dokazani prijatelj SAD-a i pouzdani partner u NATO savezu.

Veleposlanica Rayes je, uz zahvalu na prijamu, izrazila zadovoljstvo predstavljenim informacijama o Zadarskoj županiji. Veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati razvoj poduzetništva u Hrvatskoj jer su zainteresirani za stvaranje snažnog poslovnog partnera SAD-u. Zadarska županija ima veliki razvojni potencijal, a Republika Hrvatska je kao država sa stabilnim kreditnim rejtingom sve poželjnija za strane ulagače.

Župan Longin i veleposlanica Rayes razgovarali su o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje, a nakon radnog sastanka zajednički su posjetili luku Gaženica gdje je Nj. E. razvojne planove predstavio ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu