Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: U 2023. godini isplaćeno gotovo milijun eura za novorođene bebe i za smještaj u privatnim domovima za starije

Objavljeno

-

Zadarska županija u 2023. godini nastavila je s provođenjem niza socijalno-demograskih mjera, od kojih su posebno značajna sredstva osigurane za isplatu novčane pomoći za novorođenčad te sufinanciranje smještaja starijih i nemoćnih osoba u privatnim domovima na području Zadarske županije.

Samo za te dvije mjere isplaćeno je gotovo milijun eura, a uz to se i dalje značajna sredstva ulažu u širenje socijalnih usluga u zajednici poput projekata pomoći u kući starijim osobama, dodatne zdravstvene zaštite štićenika domova za starije i nemoćne, za dodatne usluge koje se provode u Centru Mocire, DV Latica te za niz drugih aktivnosti. Sve te aktivnosti nastavit će se i kroz 2024. godinu za što su osigurana sredstva u županijskom proračunu.

Za djecu rođenu u 2023. godini podneseno 1420 zahtjeva

U 2023. godini Zadarska županija nastavila je s mjerom novčane pomoći za novorođenu djecu. Novčana pomoć za prvo i drugo novorođeno ili posvojeno dijete iznosila je 135 eura, a za treće i svako sljedeće dijete 675 eura. Isplaćivala se temeljem zahtjeva koje su podnosili prilikom prijave djeteta u matičnom uredu ili predajom zahtjeva Upravnom odjelu za hrvatske branitelje, udruge, demografije i socijalnu politiku. Ukupno je za djecu rođenu u 2023. godini podneseno 1420 zahtjeva za 1447 djece i isplaćeno je nešto više od 357 tisuća eura. Za prvo dijete podneseno je 618 zahtjeva, drugo dijete – 490, treće dijete – 205, četvrto dijete – 61, peto dijete – 13, šesto dijete – 2, sedmo dijete – 1, deveto dijete – 1, deseto dijete – 1, jedanaesto dijete – 1 zahtjev dok je za blizance zaprimljeno 27 zahtjeva.

Najviše rođene djece u 2023. godini, prema podacima kojima raspolaže Zadarska županija bilježe sljedeći gradovi i općine: Zadar – 644, Benkovac – 85, Sv. Filip i Jakov – 59, Poličnik – 50, Pakoštane – 49, Biograd na Moru – 48, Sukošan – 44, Bibinje – 41, Posedarje – 38 i Vir – 31 novorođeno dijete.

Više od 500 korisnika koristi mjeru sufinanciranja smještaja u privatnim domovima

Zadarska županija nastavila je ulagati u širenje socijalnih usluga u zajednici te je u 2023. godini povećan iznos za sufinanciranje smještaja starijim i nemoćnim osobama u privatnom smještaju na području Zadarske županije na 110,00 eura mjesečno. Ovaj program provodi se od 2018. godine, a Zadarska županija prva je u Hrvatskoj pokrenula tu mjeru. U 2023. godini za ovu namjenu u proračunu je osigurano 583.981,00 eura, ali su zbog povećanog broja zahtjeva planirana sredstva uvećana rebalansom te je ukupno isplaćeno 617.154,87 eura.

Tijekom zadnjih šest mjeseci 2023. godine, mjesečni broj zahtjeva za osobe koji su ostvarili navedeno pravo kretao se između 500 i 520 korisnika. Trenutno je 26 privatnih domova na području Zadarske županije.

Županijski proračun ima značajnu socijalno-demografsku komponentu

Svakako da nam je, uz razvoj gospodarstva, iznimno važno podizanje kvalitete života naših stanovnika, a posebice briga o mladim obiteljima i stanovnicima treće životne dobi, poručuje župan Božidar Longin.

„Baš zato županijski proračun ima i značajnu socijalno-demografsku komponentu u iznosu od 5,9 milijuna eura koja će biti raspoređena za izgradnju Hospicija na Babindubu, za pomoći ustanovama u zdravstvu, za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima, za provođenje projekata pomoćnika u nastavi kojima će se povećati iznos satnice, za besplatan prijevoz učenika srednjih škola, za naknade za novorođenčad, za donacije udrugama te za opremanje odjela za dementne osobe u zadarskom Domu za starije i nemoćne“, kaže župan i dodaje da su u proračunu za 2024. godinu osigurana sredstva i za paket mjera kojima će se stimulirati deficitarna zanimanja, prvenstveno zdravstvene djelatnike.

„Veseli nas činjenica da je u proteklih nekoliko godina na području Zadarske županije izgrađeno ili dograđeno više od 50 dječjih vrtića, za što su naši gradovi i općine dobili sredstva iz nacionalnih i europskih fondova, a kroz NPOO izgradit ćemo i dograditi najmanje desetak školskih objekata u županiji. Kad smo kod naših umirovljenika, Općina sv. Filip i Jakov dobila je sredstva za izgradnju novog Doma za starije i nemoćne kapaciteta 98 korisnika, a vjerujem da će se uspješno pronaći sredstva za još dva doma za koje je pripremljena projektna dokumentacija, u Poličniku i Preku. Sinergija je ključ svih naših uspjeha i zato je jako važan nastavak naše uspješne suradnje s Vladom RH za provođenje svih projekata koje smo planirali“, zaključuje župan Longin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu