Connect with us

magazin

Neuroznanstvenik upozorio na tri rana znaka Alzheimerove bolesti

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Neuroznanstvenik koji govori o različitim načinima na koje ljudi mogu bolje razumjeti demenciju naveo je tri upozoravajuća znaka koja ukazuju na to da netko možda pati od Alzheimerove bolesti.

Američki neuroznanstvenik Robert Love podijelio je tri znaka upozorenja da bi netko mogao oboljeti od demencije. Kaže da je poznavanje ovih iznenađujućih ranih simptoma važno za brzo postavljanje dijagnoze i liječenje kako bi se usporila Alzheimerova bolest.

U videu na TikToku objasnio je: “Ključ za zaustavljanje ili prevenciju Alzheimerove bolesti je uočavanje u ranom stadiju ili i prije nego što počne. Što ranije počnete s programom prevencije, veće su šanse da spriječite Alzheimerovu bolest i poništite gubitak pamćenja povezan s Alzheimerovom bolešću.”

Love upozorava da je jedan veliki znak kada svoje stvari ostavljate na čudnim mjestima. Spomenuo je: “To nije samo gubljenje stvari, to podrazumijeva stavljanje stvari na čudna mjesta, pa pronalaženje ključeva od automobila tamo gdje ključevi od auta ne stoje, ili vam je telefon ispod jastuka, ili nešto slično.”

Osobe s Alzheimerovom bolešću mogu postati manje društvene, ne žele viđati svoje prijatelje ili obitelj, ili se manje žele uključiti u društvene aktivnosti. Prema Loveu, ovo je važan znak ranog upozorenja, prenosi Mirror.

Posljednji rani simptom koji treba uočiti uključuje promjene u vašem raspoloženju. Love je rekao: “Alzheimerova bolest nije samo razmišljanje. Alzheimerova bolest je također i raspoloženje.”

Drugi uobičajeni simptomi Alzheimerove bolesti uključuju:

– gubitak pamćenja

– poteškoće s koncentracijom

– teško obavljati uobučajene dnevne zadatke (npr. zbunjeni ste oko iznosa sitniša prilikom kupnje)

– mučite se pratiti razgovor ili pronaći pravu riječ

– zbunjeni ste oko vremena i mjesta

– promjene raspoloženja

Ovi su simptomi često blagi i mogu se pogoršati vrlo postupno. Često se naziva “blago kognitivno oštećenje” jer simptomi nisu dovoljno jaki da bi se dijagnosticirali kao demencija. Zdravstvena služba preporučuje da razgovarate s liječnikom opće prakse što prije ako ste zabrinuti zbog problema s pamćenjem ili drugih simptoma demencije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

CIKLUS MICHAELA HANEKEA / U petak u Kino Zoni krimi horor drama “Bennyjev video”

Objavljeno

-

By

Iz vela misterije i užasnih događaja koji su pogodili aktere malog njemačkog sela viđenih u fantastičnoj ”Bijeloj vrpci”, u petak 17. svibnja nastavljamo s ciklusom velikog Michaela Hanekea kad na program Kino Zone stiže jedan od njegovih ranijih radova, šokantna psihološka krimi horor drama, ”Bennyjev video”! 

Benny je tinejdžer iz bogate obitelji. Roditelji ga uglavnom prepuštaju samom sebi, a emocionalnu zamjenu pronalazi u svijetu video filmova. Postupno, a da ljudi oko njega to ne primjećuju, njegove vrijednosti i osjećaj za stvarnost počinju se mijenjati. Upoznaje djevojku otprilike svojih godina i vodi je sa sobom jednog vikenda. Stan je prazan – roditelji su mu otišli na selo. Ono što počinje kao sramežljiva ljubavna priča završava katastrofom: život obitelji nikada više ne može biti isti…

Nakon zapaženog kino debija ”Sedmi kontinent”, Michael Haneke je za sljedeći projekt izabrao silovitu kritiku efekta televizijskog nasilja, ali i triler koji kazuje kako se zlo zna na neviđene načine može ušuljati u nečije živote koji se naizgled čine sigurnim, mirnim i banalnim.

”Bennyjev video” je jedno provokativno i posve direktno ostvarenje koje vas nipošto neće ostaviti ravnodušnim, a Hanekea je s lakoćom uvrstilo među najzapaženije nove redatelje svjetskog glasa. Poseban dojam je u filmu ostavio i mladi Arno Frisch u jezivoj i proganjajućoj ulozi naslovnog dječaka Bennyja, a kritika je itekako prepoznala autorsku snagu Hanekea te mu je dodijelila FIPRESCI nagradu na Europskim filmskim nagradama.

”Bennyjev video” gledamo u petak, 17. svibnja s početkom od 18h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače nakon koje slijedi i filmska analiza koju vodi filmski entuzijast, redatelj, snimatelj i montažer, Erik Lončar! Ulaznice po posebnoj cijeni od 3 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Ciklus filmova Michaela Hanekea sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Austrijskog kulturnog foruma i udruženja Europa Cinemas

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

 
Nastavi čitati

magazin

Moljci ne podnose miris ove biljke: Nabavite je i nećete ih više viđati po ormarima i kuhinji

Objavljeno

-

By

unsplash

Hranu nikada ne smijete držati u kuhinjskim ormarićima iznad štednjaka jer moljci lako mogu ući unutra i položiti svoje ličinke. Mali nametnici veliki su ljubitelji cjelovitih žitarica, posebice smeđe riže, heljde, prosa i brašna.

Hranu je najbolje čuvati u posebnim staklenkama s poklopcem. Moljci ne podnose miris lavande, cedra i citrusa. Stavite kap ulja na vatu i vatu stavite u kuhinjske ormariće.

Ne podnose ni miris ulja limunske trave.

Jednostavna zamka za moljce

Napravite privjesak od komada drveta i konca, pošpricajte drvo s nekoliko kapi ulja i objesite privjesak na vješalice u ormaru ili kuhinjskom elementu.

Sprej protiv moljaca

Potrebna vam je žlica alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande i 1 dcl destilirane vode. Dodajte sastojke redoslijedom navedenim u boci, protresite prije upotrebe i pošpricajte površinu polica i ormara nakon čišćenja.

Odbija ih miris lovora

Osim za pripremu ukusnih jela, lovor je odličan i za tjeranje moljaca. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce da uđu u ormar ako ga stavite u prozračnu vrećicu ili cijele listove direktno na policu, piše krstarica.com.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Predstavljanje eno-gastronomske ponude Zadarske županije medijima i turističkom sektoru u Ljubljani

Objavljeno

-

By

U utorak 14. svibnja 2024. u Ljubljani, u prostoru međunarodnog kreativnog i društvenog centra Rog, Turistička zajednica Zadarske županije je organizirala ekskluzivnu prezentaciju eno-gastro mogućnosti Zadarske županije za brojne predstavnike slovenskih medija i turističke profesionalce. 

U suradnji s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani i uz podršku partnera – TZ grada Zadra, TZ Kali i Preko, TZ Paga i Kolana te TZ Pakoštane, Turistička zajednica Zadarske županije je ovu prezentaciju održala s ciljem predstavljanja županije kao iznimno raznolikog područja, destinacije održivog turizma, promocije dalmatinskog načina života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima ovoga kraja. Događanje koje govori o Zadarskoj regiji kao regiji punoj okusa, regiji koja je više od sunca i mora, u kojoj sunce i more stvaraju proizvode i jela iznimnih okusa. A da se zadarska regija čvrsto usidrila na putnim listama gurmana koji žele kušati najkvalitetnije domaće proizvode, dokazali su brojni domaći ponuđači koji su svoje delicije predstavili na susretu u Centru Rog.

Okosnicu eventa činile su pomno odabrane brendirane eno-gastro postaje koje su provele uzvanike na uzbudljivo putovanje puno boja, okusa i mirisa koje Zadarska regija ima za ponuditi. Događanje je započelo uz piće dobrodošlice i to koktel od likera maraške s potpisom Vinarije Fiolić , te koktelom inspiriranim kultnim zadarskim pićem PT-om, kombinaciji gorkog Maraskinog Pelinkovca i tonika.

Zadarsku gastro scenu predstavio je chef Saša Began kojeg je prestižni gastronomski vodič Gault & Millau Croatia proglasio 2023. “velikim chefom sutrašnjice”. Saša u svojim jelima ponosno koristi brancina i druge namirnice autentičnih i karakterističnih za zadarsku regiju – poput paškog sira i janjetine, novigradske dagnje,  a vinskom kartom dominiraju vina zadarskog vinorodnog podneblja, stoga je pravi ambasador eno-gastro ponude Zadra i županije.

Saši je “ruku“ dala ekipa koja vlada zadarskom street food scenom – Picnic Mingle & Fun, te su skupa oduševili jelima od namirnicama po kojima su Zadar i zadarska regija poznate – vrhunska riba i janjetina. Gosti su između ostalog kušali  tartar od jadranske tune i carpaccio od brancina, a jela su začinjena solju Solane Nin i acetom OPG Matulić. Ambijent zadarskih kala ispunjenih klapskom pjesmom dočarala je klapa Feral. Učenici zadarske gimnazije Vladimira Nazora pod stručnim mentorstvom profesorice Ive Mustać Klarić pokazali su svoje umijeće i dokazali kako klapska pjesma i dalmatinska tradicija živi i u srcima mladih.

Pag i Kolan su zajedno s Udrugom proizvođača paškog sira , predstavili asortiman raznih sireva od ovčjeg i/ili kravljeg sira sirana Paške sirane, MIH-a i Gligore, a kralj prezentacije je, naravno, bio „paški sir“, sir koji osvaja nagrade na svjetskim natjecanjima.

Na postaji Zadar Archipelago predstavili su se zadarski otoci i to ribarskom tradicijom začinjenom maslinovim uljem. Tu je Livio Perin, vlasnik ribarsko prerađivačkog obrta „Šiš-mar” u Kalima, pripremio mornarsku salatu i rižoto od sipe i kozica, ponosno predstavljajući svoju novu kuharicu. 

Zeleno zaleđe punom bujnih povrtnjaka i voćnjaka dočarala je TZ Pakoštane proizvodima s obala Vranskog jezera i Vranskog polja. Uz zeleno bogatstvo kušale su se i suhomesnate delicije lokalnog OPGa „Didini vrtovi/Agroturizam Plavica“.

A kako bi se okusila i ona tekuća esencija naše regije, predstavljeni su naši vinari i maslinari koji su najbolji ambasadori prave male renesanse boutique proizvođača koji suvremenim proizvodnim procesima garantiraju izvrsnu kvalitetu. Za predstavljanja vina bio je zadužen sommelier Ivan Stiblik, dok je za prezentaciju vrhunskih maslinovih ulja bio zadužen Filip Erceg. Gosti su uživali u vinima Kraljevskih vinograda, te vinarija Fiolić, Bora i Vinketa, a kušali su ulja 2 Štorije, MasVin, Dalma Oleum i Antino.

Tim je povodom direktorica Mihaela Kadija izjavila:

Slovensko je tržište od iznimne važnosti za turizam Zadarske županije. Naši nas susjedi i prijatelji Slovenci godinama u velikom broju posjećuju i to je razlog zbog kojeg smo se još jednom odlučili predstaviti u Ljubljani, no ovaj put s naglaskom na naše eno-gastro mogućnosti. Predstavili smo našu gastro, a možemo slobodno reći i premium ponudu jer kvaliteta i posebnost proizvoda i namirnica koje ima Zadarska županiji to i zaslužuju. Sudeći po reakcijama uzvanika, iako nas već dobro i poznaju, kao veliki ljubitelji dobre hrane i vina, format predstavljanja je pogođen. Želimo i ovo naše ključno tržište potaknuti da kao motiv za dolazak, osim sunca i mora, odaberu eno-gastro ponudu te nas posjećuju tijekom cijele godine. 

Kao partneri u ovoj sjajnoj prezentaciji u Ljubljanu sudjelovale su tvrtke iz Zadarske županije i to Labrax fish and wine bar, Picnic Mingle & Fun, Maraska, Paška sirana, Sirana Gligora, sirana MIH, Pelagos Net Fama, Marfish, vinarije Fiolić, Kraljevski vinogradi, Bora i Vinketa, zatim uljari OPG Plastić, PZ Maslina i vino, OPG Lalin, OPG Ante Vulin i obrt ŠIŠ-MAR, Marikomerc, Ninska solana i Kroštula.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu