Connect with us

magazin

IDETE NA SKIJANJE? Provjerite što sve smijete, a što ne smijete nositi preko šengenske granice

Objavljeno

-

Premda je Hrvatska u šengenskom prostoru već nešto više od godinu dana, brojni naši sugrađani zimske praznike i sezonu skijanja provode u zemljama koje su i daleko preko granica Schengena. Uzmemo li u obzir i to da su neke od zemalja unutar Schengena, među kojima su i neki naši susjedi, na svojim državnim granicama postavile strože kontrole zbog migrantske krize, dobro je znati što se smije, a što ne smije nositi “preko granice”.

Hrvatska je ulaskom u šengenski prostor početkom 2023. godine ušla u zonu slobodnog kretanja robe i ljudi u 27 zemalja članica. Prolaz je slobodan na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok na je graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom pojačana kontrola vanjskih granica.

Ipak, dobro je podsjetiti da postoje ograničenja stvari, vrijednosti i proizvoda koje smijete nositi kada prelazite vanjsku granicu Schengena. Često se pitamo koliko cigareta smijemo nositi sa sobom? Koliko mesa, kobasica, parfema ili žestokih pića smijemo donijeti u torbama kada dolazimo, primjerice, iz Srbije ili BiH, ili pak ako se vraćamo iz nekih udaljenijih i egzotičnih zemlja doma?

Meso, jaja i druga hrana i biljke

U Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice EU-a i Schengena te udaljenih ili zemalja trećeg svijeta ne smijete sa sobom nositi meso ni mliječne proizvode. Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvode od jaja i med, piše Dnevnik.hr.

Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog podrijetla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, do dva kilograma po osobi.

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, tako jedna osoba može unijeti 20kg “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi.

Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće te rezano bilje, potreban je fitosanitarni certifikat o zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima.

Dozvoljeno je najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni.

Alkohol, duhan, gorivo, parfemi

Preko granice možete unijeti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 posto vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto vol. alkohola ili dvije litre “pojačanog” vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino.

Kod unosa duhana moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 g duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku ili 430 eura po putniku koji putuje zrakom ili morem.

Uz gorivo koje se nalazi u vašem spremniku, možete nositi najviše 10 litara goriva u prijenosnom spremniku. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste motornih vozila.

Gotovina

Ako preko granice planirate nositi više od 10.000 eura u gotovini (ili u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, uključujući valute koje više nisu u optjecaju, ali ih banke prihvaćaju za konverziju), morate ih prijaviti carinskim tijelima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu.

Bez ograničenja

Preko granice bez ograničenja i prijave idu sve vrste kruha, kolača, keksa i termički obrađenih i trajnih pekarskih proizvoda. Mogu se prenijeti i čokolade i slatkiši, tjestenina i rezanci, također termički obrađeni i bez mesnih proizvoda, kao i koncentrati juhe i poboljšivači okusa.

Imajte na umu da carinska tijela na vanjskim granicama Schengena mogu provoditi pojedinačne provjere, kao i provjere prtljage i vozila. Carinska tijela intervenirat će i ako postoje sumnjivi proizvodi ili naznake da je gotovina povezana s kriminalnom aktivnosti, čak i ako je iznos ispod praga od 10.000 eura.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR: Predstava “Čarobnjak iz Oza” by Jurica Milin

Objavljeno

-

By

Udruga mladih Ahimsa, uz financijsku podršku Košarkaškog kluba „Diadora“, organizira kazališnu predstavu pod nazivom „Čarobnjak iz Oza“. Autor predstave je Jurica Milin, mladi Zadranin s Down sindromom koji je još jednom pokazao svoju kreativnost i dokazao da za njega i njegov talent, granice ne postoje. Jurica s volonterima i članovima Udruge već nekoliko mjeseci ulaže mnogo vremena, truda i energije kako bi se na kazališne daske postavila njegova vlastita interpretacija romana Čarobnjak iz Oza (1900.), autora L. Franka Bauma. Jurica je veliki ljubitelj istoimenog filma kojeg gleda gotovo svakog vikenda, a upravo iz želje da jednog dana postane glumac i ljubavi prema filmu, proizašla je ideja za ovu kazališnu predstavu.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uživaju u predstavi te na taj način uveličaju ovaj veliki dan za našega Juru koji će utjeloviti lik Strašila, njegovog najdražeg junaka iz romana. Ostale uloge je dodijelio svojim najdražim prijateljima i rodbini prije više od tri godine. Lik Vještice utjelovit će Juričina majka, Klaudija Milin, Dobru Vilu prikazat će Josipa Ćurić, Toni Lovrović transformirat će se u likove Henrija i Lava, a Tomislav Babić u farmera i Limenog. Mira Treursić preuzima ulogu Doroti, Vida Treursić ulogu tete Eme, a Petra Baković, osim što je zadužena za scenografiju, utjelovit će i Stablo jabuke. Glas liku Čarobnjaka posudio je Tomislav Kabić, a naratoru Donat Kalito Pavić.

Predstava će se održati u subotu, 25. svibnja 2024., u Kazalištu lutaka Zadar, u sljedećim terminima: 17h i 19h.

Rezervacije se vrše putem e-mail adrese: carobnjakizahimse@gmail.com. U slučaju nemogućnosti dolaska, molimo Vas da nas o tome informirate najkasnije dva dana prije održavanja predstave putem iste e-mail adrese.

Mjesta su ograničena, a ulaznice za predstavu su besplatne. Svi oni koji žele poduprijeti budući rad i aktivnosti Udruge to mogu učiniti putem QR koda, koji se može skenirati s mobilnom aplikacijom banke za jednostavniju uplatu, ili uplatom na račun:

Udruga mladih Ahimsa

IBAN: HR9623400091111042030

Model plaćanja: 00

Šifra namjene: Dobrotvorno plaćanje

Opis plaćanja: Donacija za rad Udruge

QR kod za uplatu:

Na dan predstave na ulazu će biti postavljena i kutija za donacije.

Više informacija možete pronaći na našim društvenim mrežama: Udruga mladih Ahimsa (Facebook) i udruga_mladih_ahimsa (Instagram) ili na našoj web stranici: udruga-ahimsa.hr

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Nova pjesma i spot zadarskog glazbenika. Glavna glumica u spotu – Ava Karabatić! 

Objavljeno

-

By

Zadranin Mario Tomas, kojeg pamtimo kao natjecatelja Masterchef Hrvatska i večere za 5 predstavio je svoju novu pjesmu “Bella”.

Mario je ovog puta prešao na drugačiji žanr, odnosno trap. Istaknuo je da podržava  Gršu i njegov stil pjesama.

U spotu su se našla i poznata imena, tako je za glavnu ulogu angažirao Avu Karabatić i Victoriu Memić, kao i reality zvijezdu Marijanu Zonjić.

Za kraj je poručio čitateljima da pjesma ne smije imati ograničenja i zabrane, jer ljubav spaja sve.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu