Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

24. GODIŠNJICA SMRTI / HSP AS odao počast Tuđmanu: “Vizionar, lider, idealist!”

Objavljeno

-

S posebnim pijetetom, HSP AS se prisjeća 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, stoji u najnovijem priopćenju iz ove stranke.

“Povjesničar, znanstvenik, akademik, predsjednik. Veliki doprinos hrvatskoj povijesti kroz mnogobrojne knjige, članke i znanstvene radove. Njegovo protivljenje nametanju kompleksa krivnje hrvatskom narodu zbog NDH u 2. svjetskom ratu, izložilo ga je političkom progonu, te je morao napustiti Institut za povijest radničkog pokreta koji je osnovao. Period nakon odlaska je bio najplodonosniji za njegov znanstveno- istraživački rad, te se sve više razvijala vizija tisućljetnog hrvatskog sna o  samostalnoj i suverenoj državi.

Nakon sto mu je vraćena putovnica krajem osamdesetih, počinje njegovo intenzivno političko djelovanje kao što su javne tribine i predavanja hrvatskoj dijaspori. Istovremeno se u domovini budi nacionalna svijest.

Prepoznavši u dr. Franji Tuđmanu sve o čemu su sanjali, hrvatski narod ga bira za predsjednika na 1. demokratskim izborima 30. 5. 1990., te još 1992. i 1997. godine.

Uspješnim vodstvom unutarnje i vanjske politike, te vještim vođenjem vojno- redarstvenih operacija tijekom Domovinskog rata dao je nemjerljiv doprinos samostalnosti Republike Hrvatske i međunarodnom priznanju RH” – rekao je predsjednik HSP AS Slobodan Pićo Dević.

Ovom prigodom je predsjednica GO HSP AS Zadar Miranda Jamnicki Doimi di Delupis izjavila:

“Vizionar, lider, idealist! Samo takvi autentični i neponovljivi ljudi pišu povijest! HSP AS osobito želi naglasiti značaj njegovog djelovanja u razdoblju agresije na Hrvatsku, jer su to bile vrlo teške i neizvjesne političke okolnosti. Hvala i slava našim braniteljima koji su slijedili naš zajednički san!”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SIR, SOL, BAŠKOTINI, RAFAJOLI, ČIPKA… / Predstavljanje Grada Paga u Ženevi

Objavljeno

-

By

Na poziv Stalne misije RH pri Uredu Ujedinjenih naroda i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi prigodom obilježavanja Dana državnosti predstavio se Grad Pag u prekrasnom prostoru Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo sa sjedištem u Ženevi.

Pred više od dvije stotine uzvanika, diplomata i visokih predstavnika mnogih zemalja grad Pag je i ovaj put izvrsno predstavio svoje bogatstvo s kojim se ponosi – sir, sol, čipku, tradiciju i ljepotu svog grada i otoka.

Mnogobrojni posjetitelji uživali su u degustaciji paškog sira, baškotina, rafajola. Predstavljena im je i paška sol, umijeće šivanja paške čipke te paška narodna nošnja. Uz promotivne materijale, gosti su mogli uživati u ljepoti grada i otoka Paga putem promotivnih filmova na nekoliko ekrana.

Nazočne je pozdravio Gordan Markotić ispred Stalne misije RH pri Uredu Ujedinjenih naroda te posebno zahvalio Turističkoj zajednici Grada Paga i Gradu Pagu na sudjelovanju i pomoći u ovom predstavljanju te predstavnicima koji su bili u Ženevi: gradonačelniku Paga Anti Fabijaniću, Vesni Karavanić, direktorici TZ Grada Paga, Martini Pernar Škunca, voditeljici marketinga Paške sirane, Nikolini Franušić Bajlo, predstavnici Solane Pag, djelatniku TZ Grada Paga Bernardu Maržiću, Mariji Buljanović koja je nosila pašku narodnu nošnju te čipkaricama Nedjeljki Oros i Ivanki Benzia.

Bilo je zaista lijepo vidjeti kako uzvanici uživaju u svemu što im je pripremljeno i s koliko zanimanja pitaju o baškotinima i rafajolima Benediktinskog samostana sv. Margarite, o paškoj soli  dok je,  kao i obično, najviše zanimanja bilo za paški sir. Divljenje je izazvala i jedinstvenost paške čipke te njezin način izrade. Uzvanici su se divili ljepoti i posebnosti paške narodne nošnje i nisu se zaboravili fotografirati za uspomenu. Svi uzvanici su ponijeli i prigodan poklon kojeg im je osigurala Solana Pag.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TEŠKA PROMETNA U BIBINJAMA: Jedna osoba poginula u sudaru motocikla i osobnog automobila

Objavljeno

-

By

Danas oko 13.30 sati na državnoj cesti DC-8 u mjestu Bibinje, dogodila se prometna nesreća,  kojom prilikom je jedna osoba poginula. Prema prvim raspoloživim informacijama u nesreći je sudjelovao motocikl i osobni automobil.

Na mjestu dpgađaja prometne nereće provodi se očevid kojim rukovodi  županijski državni odvjetnik,  a promet navedenom dionicom državne ceste je obustaljen te se odvija obilazno.

Nadopuna informacije:

Promet navedenom dionicom od 15,40 sati odvija se na obje kolničke trake, uz regulaciju policije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

USUSRET SEZONI: Zadar bilježi najveći dosadašnji porast turističkih dolazaka i noćenja u 2024. godini!

Objavljeno

-

By

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je jučer, 28. svibnja održan prvi sastanak turističkog sektora na čelu s Ministrom turizma i sporta Tončijem Glavinom, koji je okupio predstavnike turističkog i povezanih sektora, posebice prometa. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici hitne medicine, HGSS-a, MUP-a, DIRH-a, Lučkih kapetanija i zračnih luka, ACI-ja, HGK, strukovnih udruga i drugi.

U diskusiji je naglašeno kako hrvatski turizam ima impresivne rezultate s oko 11 posto višim prometom nego lani na nivou RH, što znači kako je do sada ove godine Hrvatsku posjetilo 3,4 milijuna turista, koji su pritom ostvarili 10,4 milijuna noćenja ili oko 11% više nego lani.

Od pojedinačnih destinacija najveći porast turističkih noćenja bilježi grad Zadar s rastom od 24% u usporedbi s prošlom godinom u istom periodu. Ne računavši dnevne posjete cruiserskih i drugih gostiju, sukladno zabilježenim podacima u sustavu eVisitor grad je dosad posjetilo 160.985 turista koji su ostvarili 428.052 noćenja, što trenutno čini najveći indeks rasta turističkog prometa u Hrvatskoj. Pritom Dubrovnik bilježi rast od nepunih 20%, a potom su tu Pula i Medulin s 11%, Zagreb sa 7,50% te Poreč sa 7% rasta.

Najveći udio u ukupnim noćenjima u Zadru ostvarili su domaći gosti (21%), a zatim slijede Nijemci (15%), Poljaci (9%) i Austrijanci (7%). Gosti iz Ujedinjene Kraljevine i Slovenije bilježe 4%, Francuske i Bosne i Hercegovine 3%, dok 2% udjela u ukupnim noćenjima bilježe Nizozemska i Mađarska.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu