Connect with us

Hrvatska

Mogu li postojeći kućni testovi detektirati nove varijante korone?

Objavljeno

-

Covid testovi koji su bili u upotrebi tijekom posljednjih nekoliko godina i dalje bi trebali raditi na otkrivanju novih varijanti, pod pretpostavkom da nisu istekli.

Znanstvenici prate dvije nove varijante, a obje su potomci Omicrona. BA.2.86, poznata kao “Pirola” varijanta, prvi put je identificirana u Izraelu. Do 30. kolovoza pronađena je u najmanje četiri države u SAD-u, otkrivena putem uzoraka osoba s covidom ili putem otpadnih voda, tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Druga nova varijanta je EG.5, neslužbeno poznata kao “Eris”. Od 2. rujna Eris je bila najčešća varijanta u SAD-u, čineći 21,5 posto infekcija COVID-19, piše Health.

Slučajevi covida u stalnom su porastu u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Od 20. do 26. kolovoza bilo je 15,7 posto više bolničkih prijema zbog virusa u usporedbi s prethodnim tjednom, prema najnovijim podacima CDC-a. Od 27. kolovoza do 2. rujna smrtnost od virusa porasla je za 10,5 posto u usporedbi s prethodnim tjednom.

S obzirom na porast slučajeva, valja provjeriti datume isteka svih testova za covid koje imate u svom domu.

Utvrđivanje točnosti
Mnogi čimbenici utječu na točnost covid testova, posebno kućnih testova, rekao je Todd Merchak, jedan od voditelja programa Rapid Acceleration of Diagnostics (RADx) pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Ti čimbenici uključuju način na koji se rukuje setovima za testiranje i koliko su dobro uzeti uzorci. Studije pokazuju da vrijeme kada ga uzimate kao i koliko dugo nakon izlaganja čini razliku u rezultatima.

“Iako nisu tako dobri kao PCR, dobra vijest je da ako netko ima simptome covida, čak su i antigenski testovi koji se izdaju bez recepta su prilično dobri”, rekao je dr. Bernard Camins, profesor medicine i zaraznih bolesti na Mount Sinai u New Yorku.

Trenutno ne postoje testovi koji bi rekli koju varijantu imate.

Otkrivaju li trenutni covid testovi nove varijante?
Prema Merchaku, nema razloga vjerovati da trenutni covid testovi ne mogu točno otkrivati slučajeve covida. To je djelomično zato što su nove varijante potomci Omicrona, ali također i zbog načina na koji su testovi dizajnirani.

Izvorni covid test napravljen je kako bi otkrio dio virusa za koji nije tako vjerojatno da će mutirati. Da će virus nastaviti mutirati “računato je od početka”, rekao je Merchak.

Kada se pojave nove varijante, zdravstvene vlasti poput CDC-a, NIH-a i američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) proučavaju ih i prate kako bi procijenile hoće li sadašnji testovi i dalje biti specifični kao što su bili.

Nemoguće je utvrditi hoće li se trenutačni testovi možda morati prilagoditi u budućnosti kako se SARS-CoV-2 bude razvijao.

Smjernice kako i kada biste se trebali testirati na covid
CDC preporučuje da biste se trebali odmah testirati ako imate simptome i , ako ćete raditi samo jedan test, idite na PCR jer je pouzdaniji.

“Ako umjesto toga napravite antigenski test i dobijete negativan rezultat, trebali biste se ponovno testirati za 48 sati ili otići na PCR test što je prije moguće”, dodaju.

CDC preporučuje da ako ste bili izloženi covidu, ali ne osjećate nikakve simptome, trebate pričekati pet punih dana nakon izlaganja da napravite test. Ako je vaš drugi antigenski test negativan, pričekajte još 48 sati i zatim napravite treći antigenski test

Rade li testovi kojima je istekao rok valjanosti i dalje?
Američka FDA je objavila popis testova kod kuće kojima je produljen rok trajanja. Popis uključuje proizvod, kome je namijenjen i tvrtku koja ga je proizvela.

Međutim, ako imate istekle testove koji nisu na tom popisu, ne biste ih trebali koristiti ako mislite da imate covid ili ste bili izloženi virusu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu