Connect with us

magazin

Azijski stršljen proširio se Europom: Evo kako ih prepoznati i za koga predstavljaju najveću prijetnju

Objavljeno

-

Wikipedia

Azijski stršljen uočen je u nekoliko europskih država, a budući da je riječ o prilično invazivnoj vrsti, mogao bi predstavljati veliku prijetnju pčelarima.

Azijski stršljen (Vespa velutina) porijeklom je iz jugoistočne Azije i hrane se medonosnim pčelama. Samo jedan azijski stršljen navodno može uloviti i pojesti do 50 pčela dnevno, piše The Conversation.

Azijski stršljeni također love domaće oprašivače kao što su bumbari, pa mogu imati ozbiljan utjecaj i na oprašivanje. Osim toga, ova vrsta stršljena ne samo da se hrani pčelama nego ih i tjera od cvijeća.

Ova vrsta stršljena dosad je uočena nekoliko europskih zemalja: Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugalu, Španjolskoj i Njemačkoj.

Zašto predstavlja veliku prijetnju?

Europsko pčelarstvo nikada se ranije nije suočilo s tako velikom prijetnjom kao što je azijski stršljen. Europski stršljen (Vespa crabro), na primjer, izgleda slično azijskom stršljenu i gotovo je dvostruko veći. Ali ova vrsta predstavlja vrlo malu opasnost za ljude ili pčele.

Ogromna šumska osa (Urocerus gigas) također se može naći diljem Europe, a može narasti do oko 5 cm, ali je potpuno bezopasna.

Zbog nedostatka domaćih predatora, europski pčelari namjerno uzgajaju pčele koje su lakše za rukovanje i koje su sposobne proizvesti veće količine meda. Posljedično, ove su pčele bespomoćne protiv strašnog grabežljivca poput azijskog stršljena.

Nekoliko vrsta pčela diljem Japana, Kine i Južne Koreje znatno su vještije u obrani od napada azijskih stršljenova od svojih europskih pandana. Divovska medonosna pčela (Apis dorsata) toliko je velika da svojom tjelesnom masom uguši stršljena. U međuvremenu, njezine sestre napadaju napadača, postupno ga zagrijavaju i kuhaju živog, što je prilično učinkovita obrana.

Kako ih prepoznati?

Azijski stršljeni nešto su manji od europskog stršljena. Imaju tamnosmeđi prsni koš, noge sa žutim vrhovima, crnu glavu i narančasto lice. Međutim, potencijalno najizrazitija karakteristika azijskog stršljena je njegov abdomen, koji je tamnosmeđe boje pri čemu je četvrti segment gotovo potpuno narančast.

Ako posumnjate da vam se u blizini pojavio azijski stršljen, kontaktirajte nadležne službe.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Noć tvrđava u Zadru 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

VEČERAS NA FORUMU / Od 20 sati javno gledanje finala Eurosonga!

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom organizira javno gledanje finala Eurosonga koje će se održati danas s početkom od 20 sati na Forumu.

Ovo je izvrsna prilika za sve Zadrane i mnogobrojne turiste u našem gradu da na jedinstven način uživaju u najvećem svjetskom televizijskom glazbenom natjecanju.

Hrvatsku u finalu Eurosonga predstavlja Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim, a slovi za jednog od favorita za osvajanje prvog mjesta.

Ovogodišnje 68. izdanje Eurosonga održava se u švedskoj Malmö Areni, nakon što je na prošlogodišnjem natjecanju pobjedu odnijela njihova predstavnica Loreen.

Pridružite nam se na Forumu i budite dio ove velike glazbene fešte koja će obilježiti subotnju večer u Zadru!

 
Nastavi čitati

magazin

Internetom se dijeli hashtag #SettleForCroatia. Evo o čemu je riječ

Objavljeno

-

By

Nakon drugog polufinala Eurosonga, u kojem je izraelska predstavnica Eden Golan s pjesmom Hurricane izborila finale natjecanja, toj su zemlji jako porasle šanse za pobjedu, ako je suditi po eurovizijskim kladionicama.

Eden Golan je prije polufinala bila na osmom mjestu eurovizijskih kladionica, no skočila je na visoko drugo mjesto i ozbiljna je prijetnja hrvatskom predstavniku Baby Lasagni za pobjedu. Zbog toga su tviteraši osmislili hashtag – SettleForCroatia.

O čemu je riječ?

Fanovi Eurosonga, barem oni koji su od početka željeli bojkotirati Izrael i smatrali da mu nije mjesto na ovogodišnjem natjecanju, sada pozivaju sve gledatelje da glasaju za Hrvatsku samo kako Izrael ne bi pobijedio. Hashtag koji se masovno dijeli u prijevodu znači “zadovoljiti se Hrvatskom”.

Pogledajte što sve pišu gledatelji Eurosonga.

Nekima je zbog toga krivo jer smatraju da Baby Lasagna zaslužuje pobijediti bez ovakvih stvari u pozadini.

“Prvi put imamo predstavnika koji ima podršku publike i koji apsolutno zaslužuje pobjedu zbog svega što je napravio i sad imamo tu situaciju s Izraelom i ljudi na Twitteru pozivaju da se za Hrvatsku glasa da Izrael ne pobijedi. Čak postoji i i #SettleForCroatia tag koji meni baš grdo zvuči”, napisala je korisnica X-a (bivšeg Twittera).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu