Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) “BIO KUGLE ZA BIO BUDUĆNOST” – Cromaris i saljski osnovnoškolci pomažu u obnovi podmorja

Objavljeno

-

Cromarisovi su stručnjaci najprije učenicima govorili o bioraznolikosti Jadranskog mora, zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama te načinima smanjenja ljudskog utjecaja na morska staništa. Nakon toga su  učenici uz pomoć djelatnika Cromarisa izrađivali bio kugle. Izrađene od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u okolišu, bio kugle raspadanjem na morskom dnu, more obogaćuju kisikom i drugim korisnim elementima* Ovo je prva takva akcija u zadarskom arhipelagu, no Cromaris slične aktivnosti planira provoditi i u drugim primorskim općinama u Zadarskoj županiji

Zadar, 15. rujna 2023. – Morski ekosustavi suočavaju se s brojnim izazovima, uključujući klimatske promjene te zagađenje plastikom i drugim otpadom. Uz konkretne aktivnosti i projekte, podizanje svijesti o važnosti mora i morskih staništa, pogotovo kod djece i mladih, ključni su koraci u zaštiti priobalnih i morskih ekosustava.

Cromaris, lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade, predvodnik je održive akvakulture. Odgovornost i predanost održivosti, prije svega vezano uz okoliš, preduvjet je uspješnosti poslovanja te konkurentska prednost Cromarisa. Njegova se temeljna djelatnost uzgoj odvija u moru, dio je morskog ekosustava, pa je zaštita mora i morskog okoliša imperativ poslovanja. Pritom se uspostavljaju suradnje s ključnim dionicima s ciljem dijeljenja znanja i zajedničkog pronalaženja održivih rješenja.  

Dio tih napora jest i projekt “Bio kugle za bio budućnost” koji Cromaris provodi u suradnji s Osnovnom školom „Petar Lorini“ u Salima. Cromarisovi su stručnjaci najprije učenicima govorili o  bioraznolikosti Jadranskog mora, zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama te načinima smanjenja ljudskog utjecaja na morska staništa. Nakon toga je 70-ak učenika, uz pomoć djelatnika Cromarisa, izrađivalo tzv. bio kugle. Izrađene od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u okolišu, bio kugle raspadanjem na morskom dnu, more obogaćuju kisikom i drugim korisnim elementima.

Učenici su, uz pomoć Cromarisovih zaposlenika, predvođenih predsjednikom Uprave Cromarisa Ivanom Lekom, i drugih saljskih volontera izradili gotovo pet_ tisuća kugli. Nakon mjsec dana sušenja, Cromaris će početkom listopada organizirati akciju čišćenja podmorja od mehaničkog otpada u luci Sali te baciti pripremljene bio kugle. Prvi rezultati ovog inovativnog projekta trebali bi biti vidljivi već početkom sljedeće godine, što će pratiti i redovita mjerenja.

Ovo je prva takva akcija u zadarskom arhipelagu, no Cromaris slične aktivnosti planira provoditi i u drugim primorskim općinama u Zadarskoj županiji.

Projekt “Bio kugle za bio budućnost” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZAGRLJAJ / Večer pripovijedanja u zadarskoj udruzi slijepih

Objavljeno

-

By

Mirjana Mrkela zove vas U ZAGRLJAJ!

17. svibnja u 18 h dođite u zadarsku udrugu slijepih!

https://www.auto-karta-hrvatske.com/zadar/poljana-pozarisce/1

U zagrljaj priča povest će vas majstorice pripovijedanja Jadranka Dunatov, Sanja Grgina i Željana Buljat.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STUDENTSKI PROJEKT / U Gradskoj knjižnici Zadar “Sajam mogućnosti”

Objavljeno

-

By

U petak, 17. svibnja 2024., u Gradskoj knjižnici Zadar, od 13 do 18 sati, održava se Sajam mogućnosti – događaj nastao u sklopu studentskog projekta koji okuplja udruge mladih s područja Zadra.

Cilj događaja je predstaviti udruge srednjoškolcima, studentima i svim zainteresiranima te im pokazati kako mogu realizirati svoje ideje kroz volonterstvo i prakse. 

U sklopu događaja održat će se panel rasprava udruga te niz radionica, a prijave za radionice vrše se putem poveznice: https://forms.gle/eNxNrFubeDenqZHo7

Za sve sudionike osigurana je besplatna kava, a tu su i različite nagrade za one koji posjete štandove udruga. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Oblačno sa sunčanim razdobljima. Za četvrtak najavljeni obilni pljuskovi

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro mjestimice u unutrašnjosti magla. Ponegdje kiša i grmljavina, u prvom dijelu dana uglavnom na Jadranu i u krajevima uz njega, a poslijepodne i u središnjim predjelima. Navečer mjestimice na Jadranu može biti izraženijih pljuskova. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu jugo, ponegdje i jako. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C.

U četvrtak promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom, a uglavnom su navečer lokalno mogući izraženiji i obilniji pljuskovi s grmljavinom. U Dalmaciji će biti najviše sunčanih razdoblja, a past će i najmanje kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, na Jadranu između 15 i 19 °C. Najviša dnevna većinom od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te nestabilno. Mjestimična kiša bit će češća u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a posebice su u četvrtak navečer i u noći na petak mogući izraženiji i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom. U subotu sunčanije uz rijetku oborinu. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku na udare i jak, od petka jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, ponegdje i olujno, u petak u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu