Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZDANO UPOZORENJE ZA CIJELU ZEMLJU / Od danas kiša i pad temperature. Uz obalu jaka grmljavinska nevremena!

Objavljeno

-

Danas jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će već u noći i ujutro sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne kopnene predjele, a najkasnije, tek kasno popodne, doći će do Slavonije. Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27. Najviša dnevna većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 °C.

U utorak promjenljivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Mjestimice je moguće i nevrijeme te obilnija oborina. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka većinom od 13 do 18, duž obale i na otocima između 19 i 24 °C. Najviša dnevna uglavnom od 23 do 28 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i vrlo nestabilno te manje toplo. Povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, češće na Jadranu i uz njega, a lokalno će biti i nevremena. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren, u utorak većinom južni i jugozapadni, a zatim sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu južni i jugozapadni vjetar te jugo u srijedu će oslabjeti, a u četvrtak na sjevernom dijelu okrenuti na buru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode Ninski Stanovi, Žerava i Poljaci

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 16.05.2024. godine  (četvrtak) u vremenu od 08:00h do 14:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestima Ninski Stanovi, Žerava, te zaseok Poljaci.  

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Žeravi u ulici Žerava kod kuć. br.42, u Ninskim Stanovima u Ulici Domovinskog rata kod kuć.br. 32B, te u zaseoku Poljaci, kod kuć.br. 22.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Grad Zadar na treningu “Aktivni mladi za aktivnu zajednicu”

Objavljeno

-

By

Tijekom Europskog tjedna mladih u Zadru se održao četverodnevni trening pod nazivom “Aktivni mladi za aktivnu zajednicu”. Događaj je okupio 22 predstavnika jedinica lokalne samouprave, udruga za mlade i neformalnih inicijativa mladih. Na događaju je sudjelovala djelatnica Grada Zadra zajedno s djelatnicom CINAZ-a – udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Cilj treninga bio je upoznati sudionike s mogućnostima koje pruža Erasmus+ program, posebno kroz Aktivnosti sudjelovanja mladih, s ciljem doprinosa istih na razvoj lokalnih zajednica. Trening se usredotočio na teme poput aktivnog sudjelovanja mladih i mehanizama uključivanja mladih u procese donošenja odluka kroz vođene interaktivne sesije koje su obuhvaćale predavanja, prezentacije i razmjenu iskustava. Sudionici su tako upoznati s fazama projektnog ciklusa, od ideje do realizacije, uz fokus na uspostavu kvalitetnih partnerstava i suradnje s ciljem stvaranja održivih projekata.

Uvodni dan bio je posvećen predstavljanju programa i ciljeva te upoznavanju sudionika. Tijekom ovog dana sudionici su raspravljali o mehanizmima aktivnog sudjelovanja mladih i načinima uključivanja u demokratske procese, kao i različitim alatima koji mogu pomoći u izgradnji zajednice. Drugi dan fokusirao se na upoznavanje s Aktivnosti sudjelovanja mladih u okviru Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince i praktične savjete za prijavu projekata. Treći dan bio je posvećen detaljima u provedbi projekata Aktivnosti sudjelovanja mladih, uključujući praktične aspekte kao što je definiranje i mjerenje učinaka projekta te osiguravanje visokog stupnja uključenosti mladih u svim fazama provedbe projekta. Završni dan bio je rezerviran za raspravu o održivosti projekata, diseminaciji i vidljivosti rezultata.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA: Predavanje dr. sc. Borisa Dželalije, prof. emeritusa: “Otrovanja životinjskim otrovima” 

Objavljeno

-

By

Odjel za zdravstvo Ogranka Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje dr. sc. Borisa Dželalije, prof. emeritusa: “Otrovanja životinjskim otrovima”. Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u četvrtak 16. svibnja, s početkom u 19:00.

U Hrvatskoj stradavanje od ugriza ili uboda otrovnih životinja traje tijekom toplih mjeseci; u proljeće, ljeto i  ranu jesen, a tijekom zime ili ih nema ili su rijetkost.  Najveću opasnost za ljudsko zdravlje prijete otrovi i mikroorganizmi, uneseni u ljudsko tijelo ugrizom ili ubodom, zmije otrovnice (poskok, riđovka), pauka crne udovice, krpelja, pčela, osa, stršljena, bumbara, morskih ježeva, vlasulja, meduza, riba paukovki, škarpinki i ostalih.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu