Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KRAJ LJETA? / Toplinski val sve do nedjelje, potom jugo, kiša i jesenske temperature!

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti uz mjestimice jači razvoj oblaka moguć je poneki pljusak praćen grmljavinom, ponajprije poslijepodne na sjeverozapadu. Ujutro na kopnu lokalno magla. Vjetar većinom slab, na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 16 do 21, na Jadranu između 24 i 29, a najviša dnevna od 32 do 37 °C.

U četvrtak pretežno sunčano i vruće, uz obalu i vrlo vruće. U unutrašnjosti uz ponegdje više oblaka moguć je poneki pljusak s grmljavinom ili malo kiše. Vjetar većinom slab, na Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 16 do 21, na Jadranu između 24 i 29, a najviša dnevna od 31 do 36 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, a uz nastavak toplinskog vala bit će vruće i vrlo vruće. U unutrašnjosti u popodnevnim satima postoji mala mogućnost za lokalni pljusak. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu u noći i ujutro sve rjeđe će puhati umjerena bura, danju slab i umjeren sjeverozapadnjak i sve češće jugozapadnjak.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Maslinari na radionici u Splitu

U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i  OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?

Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt,  nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.

Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska  i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska  21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere,  daleko su  ispod.

Tajna uzlazne putanje

Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema  Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu.  Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

-Tajna je  u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja  u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je  dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.

Žanetić  je još  dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.

 Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom  posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica  iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.

Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina

Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima  i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.

Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino.  Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar  je na nedavno održanom Noćnjaku  u Zadru osvojio titulu šampiona   za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina. 

Najviše pozornosti izazvala  robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje  Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.

-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu,  a  s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.

Njegovo ulje  Santa Justina od oblice i  drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i  gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris  i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.

Dr. Mirela Žanetić o ulju Ante Vulina: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Slične  ocijene  su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu.  Ima sve odlike  vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je   voditeljica Žanetić.

Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.

Stvari se dobro razvijaju.  Stanje  u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu,  donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim  natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju   nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.

N.J./Dani Masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Na Sveučilištu u Zadru promovirano 28 prvostupnica i prvostupnika anglistike 

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru jučer je promovirano 28 prvostupnica i prvostupnika Odjela za anglistiku.

Uoči svečane podjele diploma promotorica Leonarda Lovrović prisjetila se vremena u kojem su tadašnji brucoši prvi put došli u zgradu u kojoj primaju diplomu, svatko sa svojim ciljem i vizijom budućnosti, ali i strahovima koji obično prate nove životne okolnosti. Na prijediplomskog studija trebali su se prilagoditi novom načinu rada koji nam je svima bio nepoznat te je zahtijevao poseban angažman i razvijanje nekih drugih vještina i zato danas mogu biti ponosni jer su, unatoč svim preprekama, uspješno prešli prvi dio svog akademskog puta.

– Ne samo da ste svojim trudom, upornošću i disciplinom ispunili određena očekivanja koja je pred Vas stavio ovaj studijski program, nego ste se i hrabro nosili sa svim problemima. Danas ste ovdje jer ste pronašli načina i snage da se uhvatite ukoštac sa svim poteškoćama, a zato ćete primiti diplomu kao krunu svog dosadašnjeg uspjeha, rekla je Lovrović, čestitajući i nazočnim roditeljima i bližnjima koji su im bili najveća potpora i oslonac.

Izrazila je uvjerenje kako su profesori uspjeli na njih prenijeti svoje znanje, potaknuti ih na kritičko promišljanje te pomogli razviti vještine koje će im biti potrebne u budućnosti.

-Pozivam Vas da svojim djelovanjem mijenjate svijet oko sebe i da promičete istinske vrijednosti kojima smo Vas učili jer vi ste budućnost i pokretačka snaga našeg društva. Nemojte nikad prestati raditi na sebi jer ovo je tek prva stepenica koja Vam je osigurala ulazak u akademsku zajednicu. Obrazovanje je proces koji traje i nadam se da smo u Vama uspjeli zapaliti iskru radoznalosti koja će vas tjerati da se cijeli život usavršavate, poručila im je promotorica.

Nakon svečane prisege v. d. pročelnice Odjela za anglistiku prof. dr. sc. Sanja Škifić podijelila je diplome nazočnim promoventima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu