Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ SV. FILIPA I JAKOVA / Izvršena primopredaja POS-ovih stanova na Rabatinu!

Objavljeno

-

foto: Žeminea Čotrić

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov predao je ključeve novim vlasnicima 24 stana izgrađenim po programu poticane stanogradnje u Sv. Filip i Jakovu

Danas je u Sv. Filip i Jakovu održana prigodna svečanost dodjele ključeva vlasnicima od 24 novoizgrađena POS stana, koji su dio programa društveno poticane stanogradnje kojeg Općina Sv. Filip i Jakov provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju, kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, odnosno kupnja stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih.

Vrijednost radova bila je 16,5 milijuna kuna a na zemljištu površine 2775 četvornih metara izgradile su se četiri zgrade na četiri etaže – podrum, prizemlje i dva kata – s parkirnim mjestima i uređenim okolišem.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov predao je ključeve novim vlasnicima 24 stana izgrađenim po ovom programu a svečanosti su nazočio i direktor APN-a Dragan Hristov. Načelnik je posebno pozdravio vlasnike novih stanova u POS-ovim zgradama, zaželjevši im dobrodošlicu i zahvalio na strpljenju.

“U ovaj projekt uloženo je jako puno truda, rada i entuzijazma te je rezultiralo time da je dvadeset četiri obitelji danas u Sv. Filip i Jakovu dobilo svoj dom“, kazao je načelnik Pelicarić.

Za 24 POS-ova stana kamen temeljac stavljen je u studenom 2021., a izgradnja koja je trebala trajati oko 500 dana dovršena je gotovo u roku, s minimalnim kašnjenjem.

Općina Sv. Filip i Jakov ishodila je četiri građevinske dozvole za gradnju četiri zgrade a plaćena je i sva projektna dokumentacija za izgradnju ovih stanova. Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba bio je ukupne vrijednosti od 248.625,00 kn sa PDV-om u skladu sa provedenim otvorenim postupkom javne nabave. Kroz POS-ov program na Rabatinu je osigurana sva potrebita projektna dokumentacija te je u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogućena sva potrebita infrastruktura, putevi, priključak na kanalizaciju, vodu i struju.

“Općina je u projekt uložila te je dovela svu infrastrukturu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš. Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice ”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov te nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radova te ishođenja građevinskih dozvola i same gradnje, danas predajom ključeva i službeno je završen ovaj projekt.

“Interesa za POS-ove stanove bilo je puno. Izgrađene su četiri zgrade, ali da ih je izgrađeno još toliko, sve bi se popunilo. Naš cilj bio je mladima omogućiti rješavanje stambenog pitanja po povoljnjim uvjetima i u tome smo uspjeli”, rekao je načelnik Zoran Pelicarić.

Izgrađeno 8500 stanova

Sama priča je počela otprilike prije dvije godine kad je Općina sklopila s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Ugovorne strane ovim Predugovorom utvrdile su zajednički interes i načelnu spremnost pristupanju izgradnji građevina sukladno predmetnom programu stanogradnje utvrđenom na temelju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

“S veseljem pozdravljam sve koji su omogučili realizaciju ove lijepe priče o poticajnoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Izrazito me veseli što smo mi kao jedna mala općina dobili priliku za izgradnju stanova za mlade”, izjavio je načelnik općine Sv. Filip i Jakov.

Tadašnji direktor APN-a , Krešimir Žunić tada je poručio: “Ovo je jedna lijepa priča koja je odlično zamišljena, i za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda. Moram naglasiti da smo u općini Sv. Filip i Jakov pronašli kvalitetnog suinvestitora, jer su uspjeli u manje od godinu dana donijeti uvjete, mjerila i kriterije kako bi ovaj projekt zaživio”.

U samom projektu društveno poticajne stanogradnje, koji u Republici Hrvatskoj postoji od 2002. godine, izgrađeno je 8500 stanova čime su riješena životna pitanja brojnih sugrađana. Na taj se način uz značajna sredstva iz državnog proračuna pomaže prvenstveno mladim ljudima da mogu riješiti svoje stambeno pitanje.

Tekst: BnM portal

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. GTJ

    2. lipnja 2023. at 7:43

    Prekrasno!!! Neka vam je sa srećom, dragi ljudi!!!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OD 18. SVIBNJA DO 30. LIPNJA / Etno dani Zadarske županije 2024. Donosimo PROGRAM…

Objavljeno

-

By

Predstavljamo program ETNO DANA Zadarske županije 2024. koji se odvija u svibnju i lipnju 2024. od. 18. 05. – 30. 06. 2024. i u rujnu, listopadu i studenom od 15. 09. – 30. 10. 2024.

Etno dani Zadarske županije 2024. objedinjuju međužupanijsku, međugradsku i međuinstitucionalnu suradnju.

Program se nastavlja Etno šušurom kojim predstavljamo Programe zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara područja sjeverne Dalmacije i glazbeno plesnu tradicijsku baštinu sjeverne Dalmacije te zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu kroz niz radionica na Narodnom trgu u Zadru ispred Gradske lože i u prostoru Etnološkog odjela NMZ, Gradska straža, Narodni trg, Zadar.

Izložba Zalistavac 23. 05. 2024., otvorenje u 13h, suradnja EO- NMZ i ŠPUD, Zadar, prostor Etnološki odjel NMZ, Gradska straža, Narodni trg, Zadar

Zalistavac; ukrasni plastron nekad i danas, izložba muzejskih predmeta iz Zbirke tekstila EO-NMZ u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar koji pridružuju izložbi radove projekta Zalistavac – tekstilni mozaik u nakitu, modne ilustracije, nakit i odjeću inspiriranu zalistavcem. Mentorice za ŠPUD: Kate Prskalo, prof., Sandra Bačić, prof., Ivana Vitlov, prof. Kustosica izložbe: Marija šarić-Ban

Radionice izrade tekstilnog rukotvorstva i nakita, zaštićene nematerijalne kulturne baštine RH:

Svibanj

18. 05. 2024. od 10h do 12 h, Radionica izrade jezerske ogrice, Etnološki odjel, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. Radionicu izvode članice KUD- a Koledišće iz Jezera.

Svi koji se žele okušati u izradi jezerske ogrice mogu se pridružiti radionici u prostoru Etnološkog odjela NMZ.

Radionica će se nastaviti tijekom mjeseca svibnja prema prijavama i dogovoru s polaznicima u trajanju 15 sati, dva puta tjedno po 3 do 4 h u proljetnom periodu.

U jesenskom dijelu programa Etno dana Zadarske županije u rujnu i listopadu će se održati još jedna radionica u trajanju 15h.

20. 05. 2024. od 16h – 18h, plesna radionica sibenski tanac, atrij Kneževe palače

Glazbeno plesna radionica Sibenskog tanca, ples otoka Silbe će započeti u ponedjeljak 20. 05. 2024. od 16h – 18h. Radionica se odvija 6 puta (ponedjeljkom), sveukupno trajanje 12h.

Mentorica Matilda Sindičić.

Lipanj

3. 06. 2024. od 16h – 19h, će početi radionica izrade četverokuke, Etnološki odjel, Gradska straža, narodni trg, Zadar

Radionica izrade četverokuke se odvija 10 puta, u trajanju 30h, namijenjena je građanstvu. Radionicu vodi Nada Šarlija

15. 06. 2024. prezentacijska radionica izrade paške čipke, Etnološki odjel, Gradska straža, Narodni trg, Zadar

 Radionica izrade paške čipke, planirana je započeti prezentacijom u subotu 15. 06. 2024. u 10h – 12h (radionica je namijenjena građanstvu) na Narodnom trgu, Zadar i nastaviti je u jesenskom periodu od 27. 09. – 31. 10. 2024. u trajanju 10 puta po 3h, sveukupno 30h.

Radionica je namijenjena građanstvu prema prijavi. Radionicu vodi Neda Oros, Udruga paških čipkarica.

Predstavljanje na Narodnom trgu, glazbenoplesne radionice:

Svibanj

Subota, 18. 5. 2024., od 10 – 12 – Običaji jezerskog mornarskog bala uz izvedbu balarina, KUD Koledišće iz Jezera, otok Murteru (svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra od 2021., KUD KOLEDIŠĆE, Jezera, otok Murter (gosti)

25. 05. 2024. glazbeno plesna prezentacija, dječja skupina KUD Luzarica iz Pridrage izvesti će ples i pjevanje pridraškog kraja

LIPANJ

O1. 06. 2024. od 10h – 12h, glazbeno plesna prezentacija IFS Silba uz prezentaciju radionice sibenski tanac

Ples otoka Silbe, sibenski tanac će predstaviti Izvorna folklorna skupina Silba u subotu 01. 06. 2024., predstavljanju će se pridružiti i polaznici radionice sibenski tanac. To će biti prilika i za gledatelje koji će uz članove kuda i mentoricu radionice moći isprobati i naučiti osnovne korake plesa, te na kraju i zaplesati sibenski tanac.

15. 06. 2024. 10h – 12h, Gradska loža, Narodni trg, Zadar, glazbeno plesno predstavljanje KUD Pakoštanske Drage uz predstavljanje tradicijskih zanata i nošnje te radionicu zalistavca

29. 06. 2024. 10h – 12h, Gradska loža, Narodni trg, Zadar, predstavljanje glazbene tradicije, KUD Vrgada

Jesenski dio programa Etno dani 2024:

16. 09. 2024. 16h – 19h, radionica izrade samoborskog kraluša, Etnološki odjel, Gradska straža, narodni trg, Zadar. Voditeljica Jelica Ročenović, etnologinja.

Radionicu Umijeće izrade samoborskog kraluša- pleteni kraluš i kraluš na košic planiramo započeti u ponedjeljak 16. 09. 2024. u 16h – 19h (radionica je namijenjena građanstvu) i nastaviti u kontinuitetu tijekom 6 dana po 5 h, u trajanju sveukupno 30h. Radionicu vodi

Održati će se i radionice:

Radionica izrade paške čipke, planirana je započeti prezentacijom u subotu 15. 06. 2024. u 10h – 12h (radionica je namijenjena građanstvu) na Narodnom trgu, Zadar i nastaviti je u jesenskom periodu od 27. 09. – 31. 10. 2024. u trajanju 10 puta po 3h, sveukupno 30h.

Radionica je namijenjena građanstvu prema prijavi. Radionicu vodi Neda Oros, Udruga paških čipkarica

Planirane su i radionice:

zalistavca – ukrasni plastron, dio nošnje, te radionica mrskanja F(v)uštana prema najavi i prijavi polaznika će se odrediti datum početka, radionice su namijenjene ŠPUD- u i građanstvu. Mentorice: dr. art. Marija Šarić-Ban, Pedagoginja NMZ Lucija Sekula

Održati će se i radionica izrade četverokuke samo za učenike ŠPUD- A , Zadar.

Izložba u rujnu:

Ornamentika na tradicijskim torbama sjeverne Dalmacije uz patchwork inspiriran ornamentima Marice Jurišić – kako nastaviti priču o tradiciji.

U jesenskom dijelu nastavljamo i planiramo gostovanja i prezentacije glazbeno plesnog izričaja. Gosti su KUDOV- i Zadarske županije, prema njihovoj najavi.

U jesenskom dijelu planiramo i okrugli stol na temu Etnologija i etnolozi u muzejima danas te vezano uz budući razvoj Smotre folklora Zadarske županije u 2025. godini. Gosti će biti cijenjeni stručnjaci s područja etnologije, muzeologije, scenskih i likovnih umjetnosti, sveučilišni profesori, predstavnici Zadarske županije, Grada Zadra, turističke zajednice i predstavnici KUD- ova Zadarske županije.

Organizacija: dr. art. Marija Šarić-Ban kustosica i dr. sc. Jasenka Lulić -Štorić savjetnica

Program je podržan od Ministarstva kulture i medija RH, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra.

Organizacija: Etnološki odjel NMZ, kustosica, dr. art. Marija Šarić Ban, savjetnica dr. sc. Jasenka Lulić Štorić, etnologinja

Za radionice se građanstvo može prijaviti na: etnoloski.nmz@gmail.com,

TEL: 023 211198 i na 092 2916995

Sve informacije o programima i radionicama će biti objavljene na stranicama www.nmz.hr

Pogledajte video Etno dana Zadarske županije 2023 – ovdje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

8 zemalja i 40 gradova zajedno u Noći tvrđava

Objavljeno

-

By

Grad Zadar u suradnji s TZ Grada Zadra priključio se manifestaciji “Noć tvrđava” i održao cjelodnevni program u petak 10. svibnja 2024.

Zadarski program održao se u utvrdi Forte (Perivoj Vladimira Nazora), a sastojao se od 1 stručnog vodstva, 2 sportska programa 1 radionice za djecu, 1 turnira i 1 koncerta. Za sudjelovanje u programskim aktivnostima, zahvaljujemo se Sportskoj zajednici Grada Zadra, atletskom klubu Fortius, Muzeju anitčkog stakla, Šahovskom klubu Zadar, tvrtci Nasadi i ustanovi Natura Jadera.

Noć tvrđava ove se godine odvila u 8 zemalja i 40 gradova diljem Hrvatske i regije. Dočekala je na tisuće posjetitelja koji su imali prilike uživati na ukupno 135 raznovrsnih događanja na atraktivnim utvrđenim lokalitetima. Noć tvrđava obuhvatila je 38 radionica, 34 stručna vodstva, 19 koncerata, 14 predavanja, devet filmova i predstava, devet izložbi, četiri gastro eventa. 

Od 2022. do 2024. godine, tri uspješna izdanja ove manifestacije povezala su i promovirala programe na 50 utvrđenih lokacija u osam europskih zemalja: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji i Ukrajini. Podsjetimo, “Noć Tvrđava”, godišnji kulturno-turistički događaj održava se na utvrđenim spomenicima kulturne baštine, premijerno je održan 2022. godine u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao rezultat zajedničkog europskog projekta FORTITUDE.

Cilj manifestacije je unaprijediti kulturnu i turističku ponudu europskih gradova s utvrđenom baštinom, potičući suradnju i podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine. “Noć Tvrđava” u samo tri godine je postala platforma za povezivanje, dijeljenje iskustava i angažiranje publike, okupljajući utvrđene lokalitete širom Europe.

Međunarodne organizacije EFFORTS-a i FORTE CULTURA također su prepoznale kvalitetu i značaj ove manifestacije kao prekograničnog kulturnog događaja koji povezuje utvrđene lokacije diljem Europe i uvrstile događaj u europsku manifestaciju “European Fortress Summer”.

U nastavku popis svih lokaliteta na kojima se održala Noć tvrđava 2024. godine:

HRVATSKA Bakar (Stari grad Hreljin), Bribir (Kula Turan), Brod na Kupi (Kaštel Zrinskih), Desinić (Dvor Veliki Tabor), Dubrovnik (Lovrijenac, Tvrđava Revelin, Tvrđava sv. Ivana, Tvrđava Imperijal), Duga Resa  (Stari grad Novigrad na Dobri), Hvar (Tvrđava Fortica), Karlovac (Stari grad Dubovac), Klis (Tvrđava Klis), Knin (Kninska tvrđava), Korčula (Grad Korčula), Kraljevica (Dvorac Nova Kraljevica), Makarska (Interpretacijski centar Veliki Kaštel u zaseoku Kotišina), Momjan / Buje  (Kuća istarskih kaštela), Nacionalni park Krka  (Utvrde Trošenj i Nečven), Našice (Dvorac Pejačević i Crkva sv. Martina), Ogulin (Stari grad Ogulin), Omiš (Omiške fortifikacije),Osijek (Osječka Tvrđa), Ozalj (Stari grad Ozalj), Pag  (Kula Skrivanat), Pakoštane/Vrana  (Maškovića Han), Pašman (Utvrda Pustograd), Preko (Tvrđava sv. Mihovila), Senj (Tvrđava Nehaj),Slavonski Brod  (Tvrđava Brod i Kuća tambure), Svetvinčenat  (Kaštel Morosini-Grimani), Šibenik (Tvrđava sv. Nikole, Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava Barone, Tvrđava sv. Ivana), Trakošćan (Dvorac Trakošćan), Trogir  (Kula Kamerlengo i Muzej grada Trogira),  Varaždin (Utvrda Stari Grad), Vrgorac  (Kule Vrgorca), Zadar  (Utvrda Forte)

BOSNA i HERCEGOVINA Muzej Hercegovine u Trebinju, Tvrđava Kaštel Banja Luka 

CRNA GORA Danilovgrad, Stari grad Bar, Stari grad Ulcinj, Tvrđava Forte Mare, Herceg Novi 

ČEŠKA Tvrđava Terezin, Terezin 

SLOVENIJA Dvorac Rajhenburg, Brestanica 

SRBIJA Skobaljić Grad, Leskovac 

RUMUNJSKA Tvrđava Rasnov 

UKRAJINA Dvorac Mezhybizh 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu u pratnji Enrica Bruguésa, savjetnika za institucionalne odnose.

U Domu županije primio ih je župan Božidar Longin sa suradnicima te ih upoznao s gospodarskim, prirodnim i kulturnim resursima Zadarske županije. Župan je govorio o razvojnim mogućnostima u sektorima energetike, turizma, marikulture i gospodarstva te naglasio važnost poticanja investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije. 

Naveo je i neke od županijskih strateških projekata, stavivši naglasak na planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar, revitalizacije željezničke pruge te daljnjeg razvoja luke Gaženica s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe. 

Eric Hauck je šef Delegacije Vlade Katalonije za Jugoistočnu Europu, a iz ureda u Hrvatskoj zastupa interese Katalonije u osam država jugoistočne Europe.  Ovo mu je prvi službeni posjet Zadarskoj županiji u koju je stigao s ciljem da se potakne suradnja na više područja, od kulturne, sveučilišne do transregionalne, posebice u okviru programa Jadransko-jonske euro-regije. Upravo je Vlada Katalonije organizirala summit za mediteransku makroregiju u Barceloni u studenom 2023. kako bi okupila ključne dionike ističući prednosti i mogućnosti koje ona može pružiti kao instrument za ublažavanje učinaka i posljedica klimatskih promjena u regiji, istaknuo je Hauck.

Naglasio je želju da potakne daljnju sveučilišnu suradnju te otvori nove mogućnosti ulaganja i za katalonske poduzetnike na ovom, za njih izrazito atraktivnom području. Posebno je istaknuo dobar primjer suradnje sa Sveučilištem u Zadru gdje se na studiju španjolskog jezika i književnosti može studirati i katalonski jezik.

Također, iskazao je zadovoljstvo pokretanjem zračne linije između Zadar i Barcelone te naglasio važnost uspostave cjelogodišnje veze koja bi na taj način potakla i bolju gospodarsku suradnju.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu