Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“KAKAV ODGOJ ŽELIMO?” / Evo koji su zaključci Međunarodno znanstveno-stručne konferencije održane u Zadru…

Objavljeno

-

U nastavku donosimo tekst zaključnih misli konferencije „Kakav odgoj želimo?“, održane na Sveučilištu u Zadru:

“U organizaciji Odjela za pedagogiju i Centra ,,Stjepan Matičević“ Sveučilišta u Zadru te suorganizaciji EU-CONEXUS-a i partnerskih institucija, Sveučilišta u Klaipėdi (Litva), Katoličkog sveučilišta u Valenciji (Španjolska), Sveučilišta Frederick (Cipar), Sveučilišta primijenjenih znanosti u Tarnowu (Poljska), Agencije za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uspješno je održana Međunarodna znanstveno-stručna konferencija Kakav odgoj želimo? (What Kind of Education and Upbringing do We Want?) od 18. do 20. svibnja 2023.

Prva radni dan konferencije je otvoren pozdravnim obraćanjima Predstavnika Grada Zadra Jose Nekića, prof., Predstavnika Zadarske županije Ivana Šimunića, prof., Ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčića, prof., Predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje Vlade Matasa, prof., Pročelnice Odjela za pedagogiju te Predsjednice Programskog odbora konferencije izv. prof. dr. sc. Matilde Karamatić Brčić te Rektorice Sveučilišta u Zadru, prof.dr. sc. Dijane Vican.

Svečanost otvaranja međunarodno znanstveno-stručne konferencije su glazbenim  nastupom otvorili učenici dječje klape Benje i dječje klape Riva iz Zadra pod vodstvom maestre Marije Vičević, prof.

U okviru konferencije se argumentirano raspravljalo o odgoju u širem smislu pa je time znanstveno-stručni diskurs namijenjen odgojiteljima, nastavnicima osnovnih i srednjih škola, stručnim suradnicima, ravnateljima, odgajateljima u učeničkim domovima, nastavnicima visokoobrazovnih ustanova, studentima prijediplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija te stručnjacima kojima su odgoj i obrazovanje znanstveno-stručni interes, kao i široj javnosti.

Predviđenim programom konferencije, uspješno su realizirana plenarna predavanja, rad u sekcijama, okrugli stola na temu Vladanje u školi, radionice, studentske panel diskusije Uloga pedagoga u partnerstvu roditelja i odgojno-obrazovne ustanove i izložbe postera. Govornice na okruglom stolu su bile: Mirela Sučević, prof. (pedagoginja), Maja Krišto, prof. (profesorica hrvatskog jezika u srednjoj strukovnoj školi), Nikolina Matovina-Hajduk (učiteljica razredne nastave) i Maja Mačinko, prof. (predmetna nastavnica tehničke kulture). Tema Vladanje u školi je potaknula sudionike konferencije na promišljanja o aktivnoj ulozi svih sudionika procesa odgoja i obrazovanja kao i pozicije učenika u kontekstu vladanja.  

Plenarna izlaganja su uspješno otvorila promišljanja o relevantnosti odgojne tematike u suvremenom pedagogijskom diskursu s aspekta znanstvenih smjernica.

Slijedi prikaz održanih Plenarnih izlaganja:

prof. dr. sc. Dijana Vican, Sveučilište u Zadru

(Ne)ravnoteža društveno-kulturnih vrijednosti i odgoj i obrazovanje

prof. dr. sc. Elzbieta Osewska, Sveučilište primijenjenih znanosti u Tarnowu (Poljska)

Supporting Children’s Search for Meaning and Spirituality. Pedagogical and Theological Approach

izv. prof. dr. sc. Nikleia Eteokleous, Sveučilište Frederick u Nicosiji (Cipar)

Digital Pedagogies and Competencies for Quality Education and Life-Long Learning

doc. dr. sc. Raquel Blave Gomez, Katoličko sveučilište u Valenciji (Španjolska) Internationalization: A Key Factor for a Comprehensive 21st Century Education

prof. dr. sc. Igor Radeka, Sveučilište u Zadru

O odgoju ili koja je svrha obrazovanja?

izv. prof. dr. sc. Reda Jacyne, Sveučilište u Klaipedi (Litva)

Transformation of Teacher’s Competencies: why and what next?

dr. sc. Nansia Kyriakou, Sveučilište Frederick u Nicosiji (Cipar)

Translanguaging as a Teaching and Learning Choice for all Students: a Retrospective View and a Prospective Change

Predviđeni i realizirani prikazi i prezentacije znanstveno-stručnih radova su se smjestila u sljedeća tematska područja koja su pobudila interes znanstvenika i praktičara u području suvremene pedagogijske teorije i pedagoške prakse.

Tematski okviri unutar radnih sekcija su pokrivala teme sudionika znanstvene konferencije u slijedećim područjima: Odgojne vrijednosti, Ciljevi odgoja i obrazovanja i njihovo ostvarivanje, Inovativni odgojni stilovi, metode i sredstva, Regionalni centri kompetentnosti u sustavu odgoja i obrazovanja, Obitelj, odgojitelj, učitelj, Suvremeni vis á vis tradicionalni odgojni koncepti, Odgojni izazovi odgojno-obrazovnih ustanova, Odnos pedagogijske teorije i pedagoške prakse: razmjena dobrih iskustava, Međunarodna perspektiva odgoja. Navedenim tematskim područjima se uspješno prikazala potreba za kvalitetnom suradnjom sudionika pedagogijske teorije i pedagoške prakse s relevantnošću za međunarodnom perspektivom.

Prikazima znanstveno-stručnih radova istaknute su različite perspektive odgojne dimenzije u širem smislu riječi s naglaskom na pozicioniranje odgoja u kontekstu odgojno-obrazovnih sustava. Tako je kroz prikaze znanstveno-istraživačkih radova istaknuta odgojna dimenzija unutar procesa stjecanja znanja, umijeća i navika kao temelja svake promjene u sustavu rada odgoja i obrazovanja, a kroz provedbu u okviru formalnih, neformalnih i informalnih aktivnosti odgojno-obrazovne ustanove.

Utoliko, a u kontekstu internacionalizacije procesa odgoja i obrazovanja, aktivnosti škole nadilaze aktivnosti unutar same ustanove s ciljem što uspješnijeg odgovora zahtjeva društva u cijelosti.

Istaknuto je kako je uključivo djelovanje usmjereno na inovativna i kreativna rješenja ključ uspješne suradnje dionika procesa odgoja i obrazovanja.

Aktivnom provedbom radionica predviđenih programom konferencije istaknula se potreba spajanja teorijskih znanja i praktičnih rješenja s ciljem što uspješnijeg odgovora na zahtjeve koje društvo postavlja pred nas.

Prikazom određenih rezultata istraživanja te teorijskih polazišta usuglašeno je kako su temeljna obilježja kvalitetne odgojno-obrazovne ustanove jasan sustav znanja temeljen na vrijednosti odgovornosti, inovativni modeli učenja, izvrsnost učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, predavača i mentora te visokokvalitetna infrastruktura. Također, pokazalo se kako su konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom te gospodarskim subjektima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice ključni za podizanje kvalitete rada odgojno-obrazovne ustanove.

Njegujući kulturu kvalitetne suradnje i jačanja povezanosti pedagogijske teorije i pedagoške prakse, prikazi i rasprave na ovoj konferenciji predstavljaju rezultat zajedničkog promišljanja o područjima koja traže poboljšanje i zajedničko djelovanje.  Pozicioniranjem odgoja kao središta pedagogijskog promišljanja pozvani smo da pomičemo granice, da širimo naša znanja, da kreiramo sigurno okruženje, da budimo kvalitetan odnos prava, obveza i odgovornosti. 

Njegujući vrijednosti znanja i odgovornosti pomičemo postojeće granice na bolje, svodimo razlike na minimum i podižemo svijest o potrebi za usmjerenosti na ono dobro, a smanjujemo razinu trošenja energije na posljedice lošega.

Kroz kvalitetnu raspravu u okviru 7 plenarnih predavanja, 9 radnih sekcija, 70 prikaza znanstveno-stručnih radova, 8 radionica, studentske panel diskusije i prikaza nekoliko postera, potaknuli smo promišljanja o temeljnom stupu sustava odgoja i obrazovanja, o odgoju kao ključnog temelja sustava vrijednosti znanja i odgovornost, te time i pokretača svake promjene na bolje.

U kontekstu iskazanih zaključnih razmatranja, a s nastojanjem pružanja odgovora na pitanje Kakav odgoj želimo?, spajajući znanstvena polazišta i praktična promišljanja, proširili smo put za pomicanje postojećih granica. Svaka promjena polazi od sustav kojega čine ljudi. Budimo pokretači promjene svi zajedno s ciljem zajedničke odgovornosti. 

Rezultati konferencije u svim predviđenim radnim oblicima će biti prikazani kroz cjelovita priopćenja koja će biti prezentirana u znanstvenoj i stručnoj monografiji Kakav odgoj želimo?

Dozvolimo da nam suradnja uz zajednička promišljanja bude pokretač istaknutih promjena uz kreiranje kvalitetnih smjernica za odgojno-obrazovnu ustanovu ispunjenju srećom, znanjem i sigurnošću.”

U Zadru, 29. svibnja 2023.

Predsjednica Programskog odbora, izv. prof. dr. sc. Matilda Karamatić Brčić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ GRADA: Od ponedjeljka dezinsekcija komaraca na području Zadra! Evo rasporeda po kvartovima…

Objavljeno

-

By

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 24.06.2024. do 27.06.2024. godine prema priloženoj dinamici, stoji u obavijesti iz Grada.

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Danas do 34°C. Sljedeći tjedan olujna bura, pa jugo i pljuskovi…

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice malo kiše, osobito na istoku lokalno i pljuskovi s grmljavinom, poslijepodne i navečer moguće i izraženiji. U Dalmaciji uglavnom suho i sunčano. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Sredinom dana na jugu uz obalu jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 24 do 29, na Jadranu između 29 i 34 °C.

U ponedjeljak promjenljivo i nestabilno uz mjestimične pljuskove praćene grmljavinom, lokalno u unutrašnjosti moguće i izraženije, posebice u prvom dijelu dana. U Dalmaciji barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Vjetar na kopnu povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, a u Dalmaciji većinom umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 20, na Jadranu između 20 i 25 °C. Najviša dnevna između 23 i 28, na obali i otocima od 28 do 32 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno, mjestimice će biti kiše te pljuskova praćenih grmljavinom, lokalno i jače izraženih, osobito na kopnu. Na krajnjem jugu zadržat će se većinom suho i sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita u ponedjeljak i jaka, ponegdje s olujnim udarima. U utorak pak mjestimice u Dalmaciji i jugo. Temperatura bez značajne promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U DUĆAN? / Evo kako danas rade trgovine i centri u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 09:00 do 14:00 sati.

KAUFLAND:

07:00 – 22:00

EUROSPIN:

4. Gardijske Brigade 1 – Radno vrijeme: 08:00 – 21:00

Ulica Matije Gupca 59 – Radno vrijeme: 08:00 – 22:00

HEY PARK

nedjelja – od 7 do 21

TOMMY

Put Dikla 60 – od 7 do 21

Ulica Marka Marulića 7 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 21

Put Bokanjca 37 – od 7 do 21

Krešimirova obala 47 – od 7 do 21

Trg pet bunara 1 – od 8 do 21

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

A.G Matoša 22 – od 7 do 20

Josipa Strossmayera 6 – od 7 do 13

Dalmatinskog Sabora 8 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 20

Ulica bleiburških žrtava 17 – od 7 do 21

LIDL:

od 7 do 22

INTERSPAR

A. Starčevića 5a – od 7 do 20

PLODINE

Biogradska 68 – od 7 do 22

Put Cerodola 1 – od 7 do 22

Zagrebačka 2 – od 7 do 22

SUPERNOVA:

od 9 do 22

STUDENAC:

Put Vukića 1 – od 7 do 21

Ulica Dalmatinskog Sabora 2 – od 7 do 21

Ul. Nadbiskupa Mate Karamana 4 – od 7 do 21

Velebitska ulica 14, Zadar – od 7 do 21

Ul. Mihovila Pavlinovića 49 – od 7 do 21

Zrinsko Frankopanska 4 – od 7 do 21

Obala kneza Branimira 14 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Zlatarska ulica 4 – od 7 do 21

Ulica Stjepana Radića 26 – od 7 do 21

Put Stanova 63 – od 7 do 21

Ulica Nikole Tesle 17A – od 7 do 21

Mate Balote 54 – od 7 do 21

RIBOLA

Ulica Matije Gupca 22A, Zadar – od 7 do 21

Vukovarska ulica 6a, Zadar – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a, Zadar – od 7 do 21

Ulica Krste Odaka 5a, Zadar – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu