Connect with us

magazin

Horoskop za 19. svibnja 2023.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Danas ćete biti posebno inventivni. Mogući su brzi i neočekivani potezi koji će drugu stranu ili oduševiti ili uznemiriti.
KARIJERA: Neki će zaista zablistati na poslu jer će njihove zamisliti toliko zaintrigirati druge, da im neće moći odoljeti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Netko bi vas mogao proglasiti genijem.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Otvorenost za druge i privlačnost bit će vaše sigurne dobitne kombinacije u ljubavnom životu.
KARIJERA: Mjerit će se vaša postignuća, pa se potrudite da vas primjete. Ako nešto nije jasno, objasnite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pomozite kome treba.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Zabavljanje je izvjesno, no osobni odnosi bit će ili na površnoj razini, ili na distanci. Izdržat ćete.
KARIJERA: Da bi razvili posao, svjesni ste da vma trebaju mlade snage. Danas ćete povući konkretne poteze u tom pravcu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite redovni u rekreaciji.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Distancu u osobnim odnosima danas ćete pokušati nadomjestiti većim angažmanom u seksu.
KARIJERA: Zapamtite da ne vrijedi nikog na ništa nagovarati, jer je to samo napor za vas, a mučenje za druge.
ZDRAVLJE&SAVJET: Slušajte intuiciju.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Oni koji su još sami neka obrate pažnju na osobe iz svoje radne sredine jer bi tu moglo zaiskriti.
KARIJERA: Zatvarat ćete jedno poglavlje da bi otvorili novo. Ono što je pred vama nosi u sebi više nego što mislite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opet pobjeđujete.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Bit će još malo natezanja dok pametniji ne popusti. Onda ćete oboje shvatiti da vam to nije ni trebalo.
KARIJERA: Vaši šefovi danas bi mogli izaći svojim prijedlogom koji vam neće sjesti. O njihovim zahtjevima tek ćete promisliti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite zreliji.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Možda vam je malo teško, no ako pogledate dokle ste zajedno stigli, vidjet ćete da vrijedi izdržati ove prolazne nesuglasice.
KARIJERA: Unatoč vašim dobrim namjerama da poboljšate posao, morat ćete prihvatiti određene zahtjeve druge strane s kojim se ne slažete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Svako zlo za neko dobro.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Emotivnost i potreba da dijelite bit će jake. Mnogi će se približiti voljenoj osobi više nego inače.
KARIJERA: Oni koji rade glavom danas će biti na dobitku. Rješavat će zagonetke bolje od svih ostalih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vjerni ste sebi, a to je dobro.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Male obiteljske peripetije uzet će vam vremena i energije, tako da će za druženje udvoje ostati malo prostora.
KARIJERA: Vama ne nedostaje discipline, nego naprotiv. Zato ćete i današnje zahtjeve prihvatiti kao izazov.
ZDRAVLJE&SAVJET: Birajte sport po želji.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Doći će do malog nadmudrivanja između vas i voljene osobe. Nije strašno, ali je dovoljno da vam malo zagorča dan.
KARIJERA: Nekima će njihov šef zaista ići na živce, ali morat će prihvatiti ono što jest. Najbolje je usredotočiti se na posao.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Pred vama je dan u kom se nećete najbolje razumjeti s voljenom osobom. Pokušajte biti tolerantni.
KARIJERA: Od vas će se i dalje tražiti prilagođavanje i spremnost da prihvatite nešto od onoga što niste očekivali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Mirujte.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 19.05.2023.
LJUBAV: Premda to ne očekujete, ljjubavni događaji na radnom mjestu vrlo su izgledni. Ako ste još sami, dobro otvorite oči.
KARIJERA: Premostit ćete svaki jaz uz pomoć lijepe riječi i strpljenja. Bit ćete skloni kompromisima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Vodoinstalater upozorava: Ako čujete ove zvukove iz bojlera, nipošto ih ne ignorirajte!

Objavljeno

-

By

N1

Vodoinstalaterski stručnjak upozorio je vlasnike kuća na zvukove bojlera koje ne bi smjeli ignorirati. Iako nije svaka buka razlog za zabrinutost, Kerr ističe određene zvukove na koje treba pripaziti i napominje: “Svaka od njih ima svoje razloge” – siktanje, kucanje, grgljanje i lupanje su na vrhu popisa.

Andy Kerr, osnivač i izvršni direktor tvrtke BOXT, poručuje vlasnicima bojlera da budu oprezni ako njihov počne ispuštati nepoznate zvukove, savjetujući brzu reakciju kako bi se spriječile potencijalne nesreće.

Rekao je: “Zapamtite, nikada ne pokušavajte ništa sami popraviti ako niste sigurni. Uvijek biste trebali pozvati stručnjaka ako posumnjate u zvukove koji dolaze iz vašeg bojlera.”

“Obično se problemi koji uzrokuju buku vašeg bojlera mogu brzo riješiti. No ako je vaš bojler star i spreman za zamjenu, postoji mogućnost da je problem nešto ozbiljniji. U tom slučaju možda je vrijeme za novi bojler.”

Zviždanje/šištanje/visok zvuk

Kada je riječ o zviždanju, siktanju ili visokoj buci, Kerr ističe kuhanje vode kao potencijalnog krivca. Ovaj fenomen se događa kada se protok vode unutar bojlera uspori, uzrokujući pregrijavanje i ključanje vode, što dovodi do karakterističnog zvuka kotlića, prenosi Wales Online.

Često ovaj problem proizlazi iz problema s cirkulacijom, što ukazuje na to da se voda ne pumpa ili ne cirkulira ispravno. Takvi simptomi mogu ukazivati na neispravnu pumpu ili šire probleme u sustavu centralnog grijanja.

Kuhanje vode može biti značajan problem koji zahtijeva pozornost inženjera za sigurnost plina. Uobičajeni uzroci uključuju nakupljanje kamenca, curenje bojlera ili sustava s neispravnom razinom vode, neispravan termostat koji uzrokuje pregrijavanje bojlera i neispravnu pumpu.

Kucanje

Ako primijetite zvuk škljocanja ili lupkanja, to može značiti da vaš bojler ima poteškoća s paljenjem. To može biti zbog kvara paljenja.

U takvim slučajevima nije preporučljivo pokušavati sami riješiti problem. Umjesto toga, nazovite Plinaru jer bi problem mogao biti povezan s opskrbom plina.

Grgljanje/kapanje/klokotanje

Iako mogu postojati i drugi razlozi, klokotanje obično uzrokuje zarobljen zrak u vašem radijatoru. Ponekad je zvuk klokotanja iz vašeg bojlera samo kretanje tople vode, tako da nema razloga za brigu.

Međutim, ako se zvuk nastavi i postane učestaliji, savjetujemo vam da provjerite sljedeće:

Odzračite radijator: Klokotanje može potjecati od uređaja spojenog na kotao, poput radijatora. Nakon odzračivanja radijatora provjerite tlak u bojleru i po potrebi ga dopunite.

Smanjenje tlaka u bojleru može dovesti do dodatnih problema. Ako šumovi potraju, problem je negdje drugdje.

Provjerite tlak vode: nizak tlak vode mogao bi biti krivac za klokotanje. To možete provjeriti na manometru u ormariću bojlera.

Ako je brojčanik u crvenom dijelu, to znači da je tlak prenizak i vaš bojler treba ponovno staviti tlak.

 
Nastavi čitati

magazin

MJESEC NAŠEG FILMA / U Kino Zoni u srijedu kratkometražni film “Arka”; te “Sedmi kontinent” i napeti triler “H-8”

Objavljeno

-

By

Reviju ‘Mjesec našeg filma’ u Kino Zoni nastavljamo u srijedu 22. svibnja kad su nam na programu višestruko nagrađivani kratkometražni film ”Arka” i remek-djelo hrvatske kinematografije, po mnogima i najbolje ostvarenje u povijesti našeg filma, napeta triler drama Nikole Tanhofera ”H-8”!

Radnja ”Arke” smještena je na veličanstveni prekooceanski kruzer i promatra njegove putnike i posadu prilikom plovidbe morem…
Film Natka Stipaničeva otvorena je i metaforama ispunjena kritika društva koje polako tone i propada u svojoj aroganciji, a njegovu snagu su zapazili nebrojeni festivalski selektori i članovi žirija koji su ga među ostalom okitili priznanjima u Splitu (FMFS – program Ješke), Taboru, itd.

Sa super luksuznog kruzera i nepreglednog oceana se programski zatim selimo na autocestu i autobus čije putnike očekuje fatalna sudbina. Riječ je dakako o nedovoljno opjevanoj triler drami, ”H-8”.

U noći 14. travnja 1957. godine na zagrebačkoj autocesti se sudare autobus i tvornički kamion. Sudar je pretjecanjem uzrokovao nepoznati vozač koji odmah poslije toga hladnokrvno gasi svjetla i bježi, a da se nije ni osvrnuo. Ostatak filma prati događanja u autobusu i kamionu sve do same nesreće.

Upoznajemo sudbine putnika autobusa – studentice glasovira Alme Novak, novinara Borisa, njegovog kolege i prijatelja, propalog glumca Kreše Miljuša i njegove supruge, vozača Josipa Baraća, njegovog pomoćnika Janeza Pongraca i drugih. Istovremeno, pošiljku lima kamionom prevozi vozač Rudolf Knez, a prate ga njegov sin Vladimir i njegov poznanik iz zatvora Franjo Rosić, koji im se naknadno priključi…

Ovaj neosporni klasik domaće kinematografije temelji se na istinitim događajima i premda nas redatelj filma Nikola Tanhofer već u samom uvodu upoznaje s ishodom događaja koje ćemo tek gledati i sudbinu putnika autobusa, to nimalo ne otklanja osjećaj napetosti gledanja pošto se tijekom radnje neki od njih premještaju s jednog sjedala na drugo. S druge strane, film ujedno prikazuje i svojevrsnu sliku ondašnjeg društva, počevši od društvenih položaja pa na dalje.
”H-8” je 1958. sasvim zasluženo osvojio Zlatnu arenu za najbolji film na festivalu u Puli, a izuzev fantastične režije i montaže, valja spomenuti i izvedbe uistinu impresivnog glumačkog ansambla kojeg broje neka od najvećih imena na ovdašnjim prostorima poput: Antuna Vrdoljaka, Borisa Buzančića, Đurđe Ivezić, Vanje Dracha, Mire Nikolić, Marijana Lovrića, Antuna Nalisa, Mie Oremović, Stane Sever, Pere Kvrgića, Marije Kohn i Fabijana Šovagovića.

”Arka” i ”H-8” su na rasporedu u srijedu, 22. svibnja s početkom od 20, odnosno 20:15h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

Nakon uznemirujućeg ”Bennyjevog videa” u kojem smo svjedočili posljedičnim efektima TV nasilja i razdora obitelji, ciklus velikog Michaela Hanekea nastavljamo u srijedu 22. svibnja kad je na rasporedu njegov debitantski igrani film ”Sedmi kontinent”!

Georg, njegova žena Anna i njihova kći Eva vode naizgled miran život srednje klase, ali kada se Eva započne pretvarati da je oslijepila, nešto čudno ispliva na površinu. Sljedeće tri godine obitelj se otuđuje od svijeta i jedni od drugih dok im se, iznenada, životi ne unište…

Michael Haneke je ideju za film pronašao u novinskom članku koji navodi kako je jedna obitelj počinila suicid prije čega je izuzev ostalih vrijednosti uništila i sav novac koji je posjedovala. Predvidjevši kako će publika više biti šokirana činom uništavanja novca, negoli samoubojstava, Haneke je uspio naglasiti nedostatak empatije modernog društva. Sam naslov filma se pak referira na Australiju premda su njezini sporadično prikazani kadrovi čista fikcija.

Haneke je s filmom osvojio nekoliko nagrada uključujući i posebno priznanje na festivalu u Locarnu, no prvenstveno je uspio na sebe skrenuti pozornost kritike i publike te nagovijestiti kako se od njega mogu očekivati velike stvari u što smo se na kraju svi itekako mogli uvjeriti.

”Sedmi kontinent” gledamo u srijedu, 22. svibnja s početkom od 18h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po posebnoj cijeni od 3 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Projekcije iz manifestacije ‘Mjesec našeg filma’ se održavaju u suradnji s HAVC-om.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

 
Nastavi čitati

magazin

Zemlja je pretrpjela najjaču solarnu oluju u posljednjih 20 godina, a dolazi još gore vrijeme

Objavljeno

-

By

Sunce nas godinama upozorava na nadolazeću propast. Snažne erupcije, zračenja i plazme iz naše najveće zvijezde mogla bi pogoditi naš planet, pojačati atmosferu i magnetsko polje Zemlje i učinkovito “resetirati” većinu moderne tehnologije, piše Scientific American.

Dovoljno intenzivno “bombardiranje” Suncem moglo bi pokrenuti geomagnetsku oluju koja bi izbacila satelite iz orbite, skratila podvodne kablove koji spajaju internet i bacila svijet u tamu masivnim nestankom struje zbog srušenih električnih mreža. Ipak, prošlog vikenda, kada se dogodila jedna od najjačih sunčevih eksplozija u 20 godina, uspjeli smo izaći bez većih posljedica zahvaljujući godinama pažljivog planiranja. Oluja je oslabila i iako je solarno područje koje ju je izazvalo otad izbacilo dodatne monstruozne baklje, one na sreću više nisu usmjerene na Zemlju zbog Sunčeve vrtnje. No, iako smo prošli naš najveći test dosad, stručnjaci kažu da sada nije vrijeme za popuštanje opreza: Kad govorimo o većoj kataklizmičkoj solarnoj aktivnosti ne treba postavljati pitanje koje počinje s ‘ako’, nego s ‘kada’.

“Ovo je priča o uspjehu”, kaže za Scientific American Shawn Dahl, prognozer svemirskog vremena u Centru za predviđanje svemirskog vremena (SWPC) Nacionalne uprave za oceane i atmosferu u Boulderu.

Nakon što su zemaljski i svemirski teleskopi 8. svibnja otkrili više eksplozivnih izbijanja Sunca prema Zemlji, SWPC je izdao upozorenje o neizbježnom ozbiljnom svemirskom vremenu. Najmanje sedam od ovih ispada, poznatih kao izbacivanje koronalne mase ili CME, obavilo je naš planet milijardama tona solarne plazme – međuplanetarnim udarom koji je ostavio Zemljino magnetsko polje gotovo kao da je u modricama. Geomagnetska oluja bila je najteža od 2003. Predstavljala je potencijalno ozbiljnu opasnost za globalnu infrastrukturu, dok je također okupala velik dio svijeta prikazima polarne svjetlosti.

Trenutačno je teško reći koliko smo bili blizu katastrofe jer mnoge tvrtke – od kontrolora mreže do satelitskih operatera – ne žele otkrivati informacije o tome kako je geomagnetska oluja utjecala na njih, kaže Daniel Welling, znanstvenik za klimu i svemir u Sveučilište u Michiganu. “Ne žele izgledati kao da su ranjivi”, kaže. “Satelitski operateri moraju osigurati svoje letjelice, a to može biti vrlo skupo.”

Ipak, razna raštrkana izvješća već nude neki uvid u razorne učinke oluje. Praćenje letova pokazalo je kako zračne kompanije preusmjeravaju zrakoplove kako bi izbjegle Zemljine polove, gdje bi posade i putnici bili izloženi zabrinjavajućim skokovima kozmičkog zračenja izazvanog olujom. Transpower, poduzeće u državnom vlasništvu Novog Zelanda koje upravlja električnom energijom te zemlje, objavilo je da je preventivno “isključilo neke strujne krugove diljem zemlje u subotu 11. svibnja” i kao rezultat toga, nije bilo “nikakvog utjecaja na novozelandsku opskrbu električnom energijom.” U Minnesoti je tvrtka Minnesota Power otvorila kondenzatorske baterije kako bi riješila moguće posljedice oluje. Slične mjere opreza vjerojatno su poduzete iu drugim elektroenergetskim mrežama diljem svijeta, iako je zbog nedostatka informacija “jako” teško saznati koliko su te mjere bile učinkovite, kaže Welling.

Geomagnetske oluje također mogu pokvariti signale s GPS satelita, a više farmera prijavilo je probleme s GPS-vođenom poljoprivrednom opremom tijekom vikenda. U Južnoj Dakoti, traktor jednog farmera počeo je voziti u krug tijekom oluje, a više farmera prijavilo je prekide rada na društvenim mrežama.

LandMark Implement, zastupništvo John Deerea sa sjedištem u Nebraski i Kansasu, poslalo je svojim kupcima poruku da “isključe” GPS uređaje na svojoj poljoprivrednoj opremi. LandMark je odbio daljnje komentare kada su kontaktirani.

Oluja je predstavljala opasnost i u svemiru. Sedam astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji bilo je uglavnom sigurno od posljedica oluje, rekla je NASA, ali su morali poduzeti neke mjere opreza. “Posadi je rečeno da izbjegava niže zaštićena područja svemirske postaje”, kaže Sandra Jones, glasnogovornica NASA-inog svemirskog centra Johnson.

“Određena područja pružaju manju zaštitu od zračenja, poput zračne komore, dok druga područja, poput prostorija za posadu, pružaju poboljšanu zaštitu. Posada nikad nije bila u opasnosti, a razina energije se od tada smanjila.”

Veće skupine satelita, poput SpaceX-ove mega konstelacije Starlink koja prenosi internet na Zemlju iz niske orbite, također su bile pogođene, iako je puni utjecaj nepoznat. “Uvijek je zastrašujuće vrijeme za satelitske operatere, kada je velika oluja”, kaže Jonathan McDowell, astronom u Centru za astrofiziku Harvard & Smithsonian. Elon Musk, glavni izvršni direktor SpaceX-a, samo je primijetio na X-u da su sateliti “pod velikim pritiskom”, ali da se “za sada drže”.

U veljači 2022. tvrtka je izgubila 38 svježe lansiranih Starlink satelita nakon što su te letjelice prerano ponovno ušle u Zemljinu iznenada nabujalu atmosferu zbog prevelikog otpora geomagnetske oluje, ali čini se da su takvi problemi ovaj put izbjegnuti: Još jedno lansiranje Starlinka nastavilo se prema planu tijekom vikenda, uspješno postavljajući 23 satelita u višu orbitu, manje osjetljivu na takve učinke. Sangeetha Jyothi, računalna znanstvenica sa Kalifornijskog sveučilišta, Irvine, kaže da se čini da je geomagnetska oluja ipak povećala kašnjenja u komunikaciji satelita Starlink sa zemljom. “Vidimo određeni utjecaj, ali nije bio katastrofalan”, kaže ona. Za zemaljsku internetsku infrastrukturu koja se opskrbljuje preko podmorskih kabela, oluja “nije bila dovoljno jaka” da izazove probleme, dodaje ona.

Oticanje atmosfere uzrokovano solarnom olujom posebno je uočljivo na svemirskom teleskopu Hubble, koji se stotinama kilometara iznad našeg planeta još uvijek polako spušta prema Zemlji. Oluja je udvostručila Hubbleovu stopu propadanja orbite na “oko 80 metara dnevno umjesto 40 metara dnevno”, kaže McDowell. Claire Andreoli, glasnogovornica NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, rekla je za Scientific American da se trenutno procjenjuje da će Hubble izgorjeti u Zemljinoj atmosferi “sredinom 2030-ih”.

Sve u svemu, čini se da je naš planet uglavnom preživio najnoviju solarnu tiradu – društvo i civilizacija nisu došli do preranog kraja.

Ipak, nije vrijeme za preuranjeno slavlje, upozoravaju stručnjaci. Iako je bila velika, ova oluja nije najgore s čime se možemo suočiti u nadolazećim desetljećima ili možda mnogo prije. Sunce su kreće prema vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti koji će dosegnuti 2025. godine.

Mjerenje snage bilo koje geomagnetske oluje je teško jer postoji mnogo čimbenika na Zemlji i u svemiru koji utječu na to, ali može se dati grubi broj. Snage geomagnetske oluje mogu se izraziti u nanotelasama (nT) na temelju mjerenja Zemljinog magnetskog polja, čija je baza oko –20 nT. Najsnažnije zabilježene geomagnetske oluje u povijesti, Carringtonov događaj iz 1859. i New York Railroad Storm iz 1921., obje su zabilježene na oko –900 nT, iako je prva bila potencijalno i do –1750 nT. Oluja prošlog vikenda bila je smirenija na -412 nT, kaže Dahl. “Iako je ovo bilo povijesno, nije bilo ni blizu razine iz 1921. i 1859. godine”, kaže on.

Tijekom proteklog desetljeća mnogo je naučeno o potencijalnoj prijetnji solarnih oluja, zahvaljujući radu SWPC-a i drugih organizacija. Puno smo spremniji nego što smo bili prije 10 godina.

Ishod, u SAD-u i inozemstvu, pojačao je vremenske prognoze za svemir, dajući najbolja upozorenja o nadolazećoj opasnosti od sunčevog baraža. Sunčeva oluja prošlog vikenda pokazuje da ovaj marljiv pripremni rad nije bio uzaludan. Ovaj put je sve išlo po planu. Ali kada nas udari mnogo jača oluja u stilu Carringtona, hoćemo li biti spremni? “Sunce je moćan neprijatelj”, kaže McDowell. “Nismo vidjeli najgore što može učiniti.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu