Connect with us

magazin

FOTO Slasni i mirisni Advent: Glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (2. dio)

Objavljeno

-

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Santa’s Barrel

Barrel mnogi Zadrani dobro znaju kao trgovinu s odličnim izborom vrhunskih vina i drugih alkoholnih pića, s tim da u asortimanu ovog butika prevladavaju domaći vinari. Naravno da je u ponudi adventske kućice ove tvrtke naglasak stavljen na ponudu odličnih vina, a u ponudi hrane su se odlučili na relativno kratak, ali ekskluzivan jelovnik. Jedini su na adventski sajam doveli originalnu istarsku kobasicu, onu od tamošnjeg goveda boškarina koju su jednostavno nazvali Boškarin Saur. Glavni kuhar u kućici, Antonio Božić, servira je u pecivu s kiselim kupusom i definitivno spada u sam vrh kobasičarske ponude na ovogodišnjem Adventu. Barrelov obilni burger Božić je autorizirao s vlastitim umakom od povrća i, čega bi drugog, crnog vina.

Brioche con Gelato

Jedan od zanimljivijih deserta na adventskim kućicama je svakako Brioche con Gelato, izvorno talijanski street food kolač, pa su ga prijatelji Goran Ležaić i mladi kuhar Josip Šantek odlučili ne samo staviti u ponudu nego i po njemu nazvati svoju kućicu. Sladoled od vanilije ili čokolade ubačen u toplo i mekano brioš pecivo rijedak je gastronomski doživljaj ma kako to jelo bilo jednostavno. U istoj kućici, osim sladoleda možete naručiti i fritto misto, frigadu od svježih kozica, gavuna ili liganja, ali sasvim pristojnu, umjereno pikantnu slavonsku kobasicu. A Goran i Josip su mislili i na vegane te za njih imaju Vege burger.

Finger Food, Finger Food & More, La Spiza

Ove tri kućice su dio iste priče koju je osmislio profesionalni kuhar Dino Barić koji za sebe kaže da je „kuhar koji je odustao od kuhanja“. Naravno, u šali, jer se pokazalo da Dino priprema neka od najzanimljivijih jela na adventskom sajmu. Meso koje priprema, recimo ramstek za sendvič, ili svinjska rebarca koje grila i servira na drvenoj podlozi, najprije dugo kuha sous vide tehnikom kako bi ga maksimalno omekšao. Ta jela kombinira s coleslaw salatom te ih je podigao do restoranske kvalitete. Domaću divenicu pak servira s kiselim kupusom na panceti i čipsom od kapule, a ni to više nije obični sendvič. Pikantna pileća krilca i trgana svinjetina također su u ponudi kućica Finger Food i La Spiza dok je Finger Food & More orijentirana prvenstveno na prodaju pića.

Hedonist Winter Tale

Popularni zadarski bistro Hedonist Dining & Hangout i ove je godine sa svojom kućicom stigao na Advent. Višeslav Magaš, voditelj Hedonistove priče objasnio nam je da su se ovaj put odmaknuli od svoje poznate ponude burgera te na Adventu ponudili drugačiju gastro priču. Ossobuco, svima poznati talijanski specijalitet od juneće koljenice, ubacili su u ciabattu, obogatili demi glace umakom i grana padana sirom i postigli – vrhunski doživljaj za nepca. Još jedno Hedonistovo jelo podiglo je adventsku uličnu hranu na višu razinu – Low & Slow Prasičica obogaćena Jack Daniels umakom s medom i hrskavom pancetom je vrhunski sendvič koji se ne bi sramio ni kraljevskih stolova. Zgodno je još napomenuti da ova kućica u ponudi ima vegansku ponudu te, uz ostalo, i selekciju od četiri vrste craft piva.

Maguro Street Food

Božić na azijski način – radni je naziv izlaska poznatog zadarskog restorana sa specijalitetima azijske kuhinje Maguro na ovogodišnji Advent. Dan Dan kineski žuti rezanci s mljevenom svinjetinom u umaku od crnog graha i shiitaki gljivama te tigraste kozice s rezancima i povrćem iz woka obogaćene yakisoba umakom dva su najvažnija jela koja ponudu ove kućice čine potpuno drugačijom od drugih. Jela Japana, kineskih pokrajina te drugih azijskih zemalja odavno su stekla mnoštvo poklonika i u Zadru pa je gastronomska multikulturalnost više nego dobrodošlo osvježenje Adventa. U Maguro kućici na svoje mogu doći i ljubitelji slatkog i to s odličnim Ginger tofee pudingom sa sladoledom od vanilije i datulom, ali i vegani koji mogu uživati u Dan Dan rezancima s povrće i gljivama.

Master & Chef Christmas House

Ovu zanimljivu i jelima bogatu priču vodi Roko Viduka koji u Novigradu ima jedini tamošnji hotel Roccia. Roko i njegov tim nude tri vrste odličnih kobasica – dvije vrste dalmatinskih divenica te jednu slavonsku, ali su im glavni aduti Master & Chef burger sa chedar sirom i umakom od tartufa te fenomenalne tanke sarme u sendviču s preprženom pancetom. Steak sendvič s whiskey umakom bogati je i sočan izbor za dobru marendu, ali Roko na tome nije stao. Friga fritule od bakalara i talijanske arancine s kozicama, petkom kuha brudete i bakalar, povremeno juneći gulaš i fažol s kobasicom, a za desert će uvijek ponuditi odličnu zimsku pitu s preljevom od vanilije.

Red Fox Burger

Vinka Faina sretali smo i na prijašnjim adventskim sajmovima i redovito je imao zanimljivu i hrabru ponudu, recimo jela na žlicu servirana u tanjurima od kruha. Ovaj put je odlučio da su mu glavni aduti burgeri: Black Garlic, u kojem su čak četiri mesna sastojka – junetina, svinjska vratina, janjetina i čvarci, te sočni Pulled Pork Burger, trgana svinjetina u brioš pecivu. I jedan i drugi burger su obogaćeni Fainovim black garlic umakom (od crnog češnjaka, naravno). Ovaj je put Vinko opet iznenadio s jestivim posuđem: bićerinima za rakiju i likere koje izlijeva od bijele i tamne čokolade, koji podnose i nekoliko rundi ispijanja, a na kraju se naravno, mogu pojesti. U njih pak ne toči svoj kuhani gin sa sokom od bazge i brusnice te medom i paprom, čokolada bi ipak kratko trajala, ali to vruće piće svakako treba popiti iz neke čvrste ambalaže i to za najhladnijih večeri.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Psiholozi: U redu je biti tužan. Toksična pozitivnost je rizik za zdravlje

Objavljeno

-

By

Pexels

Imate loš dan? Potišteni ste, depresivni ili negativni? Ljudi bi vas mogli savjetovati da se oraspoložite, fokusirate na pozitivno i koncentrirate na vedriju stranu, no dio stručnjaka to naziva toksičnom pozitivnošću.

U redu je biti potišten, depresivan ili negativan, a pretjerano pozitivno razmišljanje čini nam više štete nego dobra, tvrde stručnjaci.

„Većina ljudi ima dobro znanje o pozitivnim emocijama i kako njima upravljati”, rekla je Dorothee Salchow, predavačica Njemačkog društva za pozitivnu psihologiju (DGPP).

Ona je navela deset pozitivnih emocija: zadovoljstvo, inspiracija, radost, spokoj, samopouzdanje, ponos, interes za svijet, zahvalnost, ljubav i privrženost.

No, ističe Salchow, negativne emocije često su zanemarene, iako je „važno dopuštati cijeli raspon osjećaja”.

Pri objašnjavanju ona se koristi slikom: „Ako potisnete svoje negativne osjećaje, oni se upute u podrum i tamo rade na svojoj snazi. U nekom trenutku se vrate snažniji”.

Još jedna analogija su negativni osjećaji poput lopte koja je gurnuta ispod vode – u jednom trenutku ona snažno iskoči van. Ako ih pokušate potisnuti stvara se začarani krug u kojoj postaju sve snažniji.

Profesorica Astrid Schuetz sličnog je stava. Ona je voditeljica odjela za psihologiju osobnosti i dijagnostiku na sveučilištu u Bambergu.

„Ako nekome kažete da ne razmišlja o ružičastom slonu, on neće razmišljati ni o čemu drugom”, rekla je. „Isto je s negativnim emocijama”.

Neprestano potiskivanje predstavlja i neprestani stres.

„Kognitivno ste u potpunosti energetski nabijeni. U ekstremnim slučajevima možete mentalno izgorjeti”.

Neugodni osjećaji su veoma važni i iz drugog razloga: „Negativnost je jednostavno dio svega. Ne bismo mogli uživati u pozitivnom ako ne bi bilo kontrasta negativnom”, objašnjava Schuetz.

Negativne emocije su više od od kontrasta lijepome: „One nam daju važne signale da nešto nije u redu”, dodaje profesorica.

Kroz evoluciju čovječanstva osjećaji poput straha, bijesa, tuge i srama štitili su ljude, rekla je Salchow. Sram nas štiti od društvene izopćenosti, strah od opasnosti.

Bijes je signal nepravde ili kršenja važnih vrijednosti i znak da se moramo zauzeti za sebe.

„Naš mozak neprestano traži nešto što nije u redu ili čak opasno. To je osiguravalo ljudski opstanak”.

Danas nam ta zaštita više nije toliko potrebna, no negativne emocije i dalje su korisne: one pružaju važne znakove da je nešto bitno pod prijetnjom.

Primjerice, ljutimo se na partnera jer nam je u interesu da naša veza funkcionira. Stoga treba obratiti pozornost i na loš osjećaj, no ne i previše kako nas negativnost ne bi preplavila.

Salchow objašnjava kako puno snažnije percipiramo negativne emocije, zbog čega nam je za emocionalnu ravnotežu potreban omjer jedan na tri – tri pozitivne emocije u odnosu na jednu negativnu.

Slušate savjete s društvenih mreža? Nemojte.

Situacija na mrežama poput Instagrama je potpuno suprotna: sretni ljudi, odlična iskustva, savršeni domovi – korisnici prikazuju samo svoje najbolje strane, a riječ je ipak samo o isječcima njihovih života.

„Društvene mreže djeluju kao pojačalo fenomena poput toksične pozitivnosti”, rekla je Schütz.

Zbog toga je još važnije osigurati dobru ravnotežu negativnog i pozitivnog offline. No kako se to može postići?

Iako taj termin zvuči pomalo otrcano – ‘mindfullness’ pomaže pri radu na svim osjećajima.

„Živite u trenutku, primjećujte: Kako je trenutno?”, objašnjava Schütz.

„Prihvatite svoje osjećaje, čak i negativne, no nemojte se zadržavati na lošim trenucima. I uvijek djelujte prema onim pozitivnima”, zaključuje.

 
Nastavi čitati

magazin

BOGATA GLAZBENA KOLEKCIJA / U prodaji dvostruki vinil “25 Greatest Hits –Tomislav Ivčić”

Objavljeno

-

By

Tomislav Ivčić velikan je hrvatske pop i zabavne glazbe, a njegove pjesme ostavile su neizbrisiv trag na domaću glazbenu scenu. Njegovo glazbeno putovanje obilježilo je više od 200 napisanih pjesama i tekstova te 23 albuma s kojima je postigao milijunsku nakladu. 

Na dvostrukom vinilnom izdanju “25 Greatest Hits – Tomislav Ivčić” zaokružena je njegova bogata glazbena kolekcija koju krase bezvremenski hitovi kao što su “Večeras je naša fešta”“Tamo gdje sam rođen”“Zapivajmo noćas u kolibi” i “Najljepša si”. Oprema ovog luksuznog vinila donosi i intervju sa Izabelom Vrtar, kćeri Tomislava Ivčića, kao i kratke priče o veličini i opusu Ivčića od strane kolega sa scene – Davora Pekote, Ivane Husar Mlinac, Nene Belana, Mije Dimšić, Marine Tomašević, Tomislava Bralića i Mladena Grdovića.

“U tom silnom tatinom opusu naravno da se istaknulo par pjesmama, kao i većine autora i kantautora, koji su rjeđa vrsta u Hrvatskoj. Sve ove godine da su i htjeli glazbenici nisu mogli ne pjevati ‘Večeras je naša fešta’ na feštama od Istre do Dubrovnika. ‘Zapivajmo noćas u konobi’, ‘Tuđi čovik nikad neće znati što to veže’… Postoje ti neki stihovi koji se nisu samo pjevali, nego su dio gradskih murala”,ispričala je Izabela Vrtar.

Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma “Večeras je naša fešta”, koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova. 

Mladen Grdović prisjetio se početaka i Tomislavovog velikog utjecaja:“Stvarali smo zajedno, jednostavno smo odgovarali jedno drugome. Tomislav je prvi vidio u meni sve, on je vidio da sam kantautor i da sam kompozitor. (…) Zajedno smo bili surađivali 20 godina i kad me netko za njega pita onda me uvijek uhvati nostalgija i tuga.”

Za vrijeme Domovinskog rata skladao je i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku “Stop the war in Croatia”, jednu od najpoznatijih antiratnih pjesama nastalih početkom devedesetih godina. Ivčić je za života nastupio na brojnim festivalima. Osim koncerata u Hrvatskoj i regiji, na samostalnim turnejama nastupao je u SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Americi te diljem Europe.

“Bez obzira na sve godine koje su prošle, pjesme Tomislava Ivčića i dalje su aktualne i postale su evergrini. Meni možda omiljena pjesma Tomislava Ivčića je ‘Gdje si sad moj anđele’ zato što se jako puno vrtila na radiju kad sam bila mala i nekako me baš fascinirala i uvijek bi zastala kad bi čula uvod te pjesme”prisjetila se Mia Dimšić

Glazbenu ediciju “25 Greatest Hits” isključivo na vinilima, Croatia Records
pokrenula je prošle godine. Riječ je o glazbenom projektu koji ima za cilj podsjetiti na najznačajnije, najpopularnije i najtiražnije autore, izvođače i pjesme. Autori su glazbeni zaljubljenici i znalci: Želimir Babogredac, direktor diskografske kuće Croatia Records, i Zlatko Turkalj, glazbeni kritičar, novinar i radijski urednik. Za grafičko rješenje zaslužna je Iva Vianello (Črčke).

Dvostruko vinil izdanje “25 Greatest Hits – Tomislav Ivčić” možete naći u prodaji po cijeni od 25 eura na svim prodajnim mjestima Croatia Records te na webshopu.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 4. svibnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Vaš ljubavni život lijepo se razvija, a danas ćete si dopustiti malo više opuštanja i konzumiranja alkohola.
KARIJERA: Za razliku od vas, vaši nadređeni danas neće znati što žele. Oslonit će se na vaše stručno znanje. Pomozite im.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s pićem.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Mali disbalans u emotivnim pitanjima bit će povezan s potrebom da dominirate. No to je prolazno, a vaša veza je dobro.
KARIJERA: Dobro će vam ići sve djelatnosti gdje možete pokazati svoje stručna znanja. Neki će konačno dobiti priliku da se izraze.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male emotvine frustracije.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se malo nadmudrivati s voljenom osobom oko toga tko je glavni u vezi. Ništa strašno, ali uzet će vam energije.
KARIJERA: Malim koracima možete napredovati jednako kao i velikim. Razlika je u tome što nema senzacije i treba strpljenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne budite tvrdoglavi.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Mirnoća kojom ćete zračiti ulijevat će drugoj strani osjećaj sigurnosti. Još će se više prikloniti vama.
KARIJERA: Izlaze na vidjelo dobri financijski rezultati. Zadovoljni ste i kontaktirate suradnike oko novih poduzimanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Osim dobre zabave i bogatog društvenog života, vjerojatno ćete isprobati neki novi jelovnik u društvu drage osobe.
KARIJERA: Danas lako rješavate većinu stvari. Ozračje na radnom mjestu bit će prolazno kaotično, no vi ćete se snaći.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pomozite kolegama.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Bit ćete sposobni čitati između redova, te detektirati i ono najskrivenije u odnosu s osobom do koje vam je stalo.
KARIJERA: Pokušat ćete blažim pristupom i kreativnim varijantama pridobiti druge za svoje projekte. Bit ćete uvjerljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Mogli bi se napiti u većem društvu.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Maštom i kreativnošću vi ćete doskočiti frustracijama koje stoje između vas i voljene osobe.
KARIJERA: U radu s mladima moglo bi doći do nejasne situacije. Držite se postavljenih kriterija i sve će se razbistriti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neka vas vodi intuicija.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Netko od vaših prijatelja mogao bi danas nehotice osujetiti vaš ljubavni plan tokom izlaska.
KARIJERA: Pokušajte biti kooperativniji bez obzira što vam se netko od suradnika ne sviđa. Jedini kriterij je profesionalnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se uz ugodnu glazbu.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, sve će vam biti jasnije da ništa ne možete popraviti na silu. Utješit će vas prijatelj.
KARIJERA: Zahtjevi na poslu su sve veći, ali i vi ste spremni za takve izazove. Možda nije po vašem planu, ali nije ni loše.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne zamarajte se sitnicama.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Vjerojatno ćete izaći van s dobrim prijateljem kojem ćete povjeriti svoje ljubavne probleme i očekivanja.
KARIJERA: Napredovat ćete prema zahtjevima drugih. Uspjet ćete pomiriti ono što ste vi željeli i ono što jest.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sazrijevate.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Površne priče bit će zabavne. Šarmirat ćete druge. Ipak, u duši će ostati mala praznina. Treba strpljenja.
KARIJERA: U poslovnoj korespondenciji koja je intnezivna moglo bi doći do malog kaosa. Jasno postavljajte pitanja i jednako odgovarajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte se napiti.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.05.2024.
LJUBAV: Oni koji su odlučili udvarati danas će dobiti posebno nadahnuće za prave pjesničke riječi. Bit će ih zanimljivo slušati.
KARIJERA: Ako krećete na poslovno putovanje, provjerite stanje automobila, da li ste sve prirpemili, kao i rezervacije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prolazni kaos s rodbinom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu