Connect with us

magazin

FOTO Slasni i mirisni Advent: Glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (2. dio)

Objavljeno

-

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Santa’s Barrel

Barrel mnogi Zadrani dobro znaju kao trgovinu s odličnim izborom vrhunskih vina i drugih alkoholnih pića, s tim da u asortimanu ovog butika prevladavaju domaći vinari. Naravno da je u ponudi adventske kućice ove tvrtke naglasak stavljen na ponudu odličnih vina, a u ponudi hrane su se odlučili na relativno kratak, ali ekskluzivan jelovnik. Jedini su na adventski sajam doveli originalnu istarsku kobasicu, onu od tamošnjeg goveda boškarina koju su jednostavno nazvali Boškarin Saur. Glavni kuhar u kućici, Antonio Božić, servira je u pecivu s kiselim kupusom i definitivno spada u sam vrh kobasičarske ponude na ovogodišnjem Adventu. Barrelov obilni burger Božić je autorizirao s vlastitim umakom od povrća i, čega bi drugog, crnog vina.

Brioche con Gelato

Jedan od zanimljivijih deserta na adventskim kućicama je svakako Brioche con Gelato, izvorno talijanski street food kolač, pa su ga prijatelji Goran Ležaić i mladi kuhar Josip Šantek odlučili ne samo staviti u ponudu nego i po njemu nazvati svoju kućicu. Sladoled od vanilije ili čokolade ubačen u toplo i mekano brioš pecivo rijedak je gastronomski doživljaj ma kako to jelo bilo jednostavno. U istoj kućici, osim sladoleda možete naručiti i fritto misto, frigadu od svježih kozica, gavuna ili liganja, ali sasvim pristojnu, umjereno pikantnu slavonsku kobasicu. A Goran i Josip su mislili i na vegane te za njih imaju Vege burger.

Finger Food, Finger Food & More, La Spiza

Ove tri kućice su dio iste priče koju je osmislio profesionalni kuhar Dino Barić koji za sebe kaže da je „kuhar koji je odustao od kuhanja“. Naravno, u šali, jer se pokazalo da Dino priprema neka od najzanimljivijih jela na adventskom sajmu. Meso koje priprema, recimo ramstek za sendvič, ili svinjska rebarca koje grila i servira na drvenoj podlozi, najprije dugo kuha sous vide tehnikom kako bi ga maksimalno omekšao. Ta jela kombinira s coleslaw salatom te ih je podigao do restoranske kvalitete. Domaću divenicu pak servira s kiselim kupusom na panceti i čipsom od kapule, a ni to više nije obični sendvič. Pikantna pileća krilca i trgana svinjetina također su u ponudi kućica Finger Food i La Spiza dok je Finger Food & More orijentirana prvenstveno na prodaju pića.

Hedonist Winter Tale

Popularni zadarski bistro Hedonist Dining & Hangout i ove je godine sa svojom kućicom stigao na Advent. Višeslav Magaš, voditelj Hedonistove priče objasnio nam je da su se ovaj put odmaknuli od svoje poznate ponude burgera te na Adventu ponudili drugačiju gastro priču. Ossobuco, svima poznati talijanski specijalitet od juneće koljenice, ubacili su u ciabattu, obogatili demi glace umakom i grana padana sirom i postigli – vrhunski doživljaj za nepca. Još jedno Hedonistovo jelo podiglo je adventsku uličnu hranu na višu razinu – Low & Slow Prasičica obogaćena Jack Daniels umakom s medom i hrskavom pancetom je vrhunski sendvič koji se ne bi sramio ni kraljevskih stolova. Zgodno je još napomenuti da ova kućica u ponudi ima vegansku ponudu te, uz ostalo, i selekciju od četiri vrste craft piva.

Maguro Street Food

Božić na azijski način – radni je naziv izlaska poznatog zadarskog restorana sa specijalitetima azijske kuhinje Maguro na ovogodišnji Advent. Dan Dan kineski žuti rezanci s mljevenom svinjetinom u umaku od crnog graha i shiitaki gljivama te tigraste kozice s rezancima i povrćem iz woka obogaćene yakisoba umakom dva su najvažnija jela koja ponudu ove kućice čine potpuno drugačijom od drugih. Jela Japana, kineskih pokrajina te drugih azijskih zemalja odavno su stekla mnoštvo poklonika i u Zadru pa je gastronomska multikulturalnost više nego dobrodošlo osvježenje Adventa. U Maguro kućici na svoje mogu doći i ljubitelji slatkog i to s odličnim Ginger tofee pudingom sa sladoledom od vanilije i datulom, ali i vegani koji mogu uživati u Dan Dan rezancima s povrće i gljivama.

Master & Chef Christmas House

Ovu zanimljivu i jelima bogatu priču vodi Roko Viduka koji u Novigradu ima jedini tamošnji hotel Roccia. Roko i njegov tim nude tri vrste odličnih kobasica – dvije vrste dalmatinskih divenica te jednu slavonsku, ali su im glavni aduti Master & Chef burger sa chedar sirom i umakom od tartufa te fenomenalne tanke sarme u sendviču s preprženom pancetom. Steak sendvič s whiskey umakom bogati je i sočan izbor za dobru marendu, ali Roko na tome nije stao. Friga fritule od bakalara i talijanske arancine s kozicama, petkom kuha brudete i bakalar, povremeno juneći gulaš i fažol s kobasicom, a za desert će uvijek ponuditi odličnu zimsku pitu s preljevom od vanilije.

Red Fox Burger

Vinka Faina sretali smo i na prijašnjim adventskim sajmovima i redovito je imao zanimljivu i hrabru ponudu, recimo jela na žlicu servirana u tanjurima od kruha. Ovaj put je odlučio da su mu glavni aduti burgeri: Black Garlic, u kojem su čak četiri mesna sastojka – junetina, svinjska vratina, janjetina i čvarci, te sočni Pulled Pork Burger, trgana svinjetina u brioš pecivu. I jedan i drugi burger su obogaćeni Fainovim black garlic umakom (od crnog češnjaka, naravno). Ovaj je put Vinko opet iznenadio s jestivim posuđem: bićerinima za rakiju i likere koje izlijeva od bijele i tamne čokolade, koji podnose i nekoliko rundi ispijanja, a na kraju se naravno, mogu pojesti. U njih pak ne toči svoj kuhani gin sa sokom od bazge i brusnice te medom i paprom, čokolada bi ipak kratko trajala, ali to vruće piće svakako treba popiti iz neke čvrste ambalaže i to za najhladnijih večeri.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Druga polovica godine donijet će ludu sreću za ova tri horoskopska znaka, čeka ih obilje i blagostanje

Objavljeno

-

By

Pexels

Jedva da smo okom trepnuli, a već smo na pragu petog mjeseca 2024. godine. Nebeski tranziti najavljuju uspješan nastavak godine za pojedine horoskopske znakove, posebice u sferama posla, financija i ljubavi.

Astrolozi predviđaju veliki uspjeh pripadnicima triju znakova Zodijaka koji će do kraja godine uspjeti ostvariti ljubavne i poslovne planove.

Druga polovica za njih će biti znatno uspješnije od početka, prenosi krstarica.com.

Blizanci

Do kraja godine, Blizanci bi mogli doživjeti uspjeh kroz prilagodljivost i komunikacijske vještine.

Kroz fleksibilnost koju posjeduju i otvorenost za nove ideje, mogu očekivati ​​napredak u karijeri ili ostvarenje poslovnih ciljeva.

Važno je da ostanu usredotočeni, ali i da iskoriste svoj dar za umrežavanje i izgradnju korisnih odnosa, kako bi maksimalno iskoristili prilike koje im se pružaju.

Lav

Lavovi će doživjeti uspjeh u ljubavnim i obiteljskim odnosima.

Njihova karizma i samopouzdanje mogu privući pozitivne promjene u dugoročnim ljubavnim vezama ili donijeti dublju povezanost s novim partnerom. Također, mogu očekivati ​​sklad i bliskost unutar obitelji, poticanje čvrstih veza i pružanje podrške među najbližima. Ključna je otvorenost za komunikaciju i spremnost na zajedničko ulaganje u odnose.

Vaga

Zbog sposobnosti postizanja ravnoteže, harmonije i dubljeg razumijevanja, Vage će procvjetati u bliskim odnosima, posebice ljubavnim.

Njihova sposobnost prilagodbe i empatije može im pomoći da stvore dublje i ispunjenije veze u ljubavi i prijateljstvu. Važno im je izraziti svoje osjećaje i potrebe, ali i slušati i uvažavati potrebe bliske osobe.

Komunikacijom i kompromisom Vage mogu ostvariti stabilne i sretne ljubavne veze koje će im donijeti radost i zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati

Magazin

Kombinacija ove dvije namirnice za doručak najbolja je za zdravlje crijeva

Objavljeno

-

By

Mikrobiom bogat dobrim bakterijama važan je ne samo za pravilnu probavu, već i za imunološko zdravlje, regulaciju raspoloženja i čak bi mogao igrati ulogu u sprječavanju kognitivnog pada.

Stoga je jako važno započeti dan hranom koja podržava zdravlje crijeva. Gastroenterologinja dr. Caroline Soyka otkrila je šta bi takav doručak trebao sadržavati.

“Jaja i jogurt izvrstan su način da dobijete zasitne proteine, kao i zdrave probiotike koji su izvrsni za diverzifikaciju crijevnog mikrobioma”, rekla je.

Ove dvije namirnice podržavaju zdravlje crijeva. Jogurt se fermentira prirodnim bakterijama i kvascima, pružajući prirodni izvor probiotika. Dok su jaja prepuna nutritivnih dobrobiti, uključujući proteine, omega-3 masne kiseline, vitamin B i vitamin D, prenosi Klix.ba.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 25. travnja 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Nezahvalno je biti zavodnik kad vas ne prihvaćaju onako kako biste vi željeli. Nemojte se zato nametati, nego se strpite.
KARIJERA: Danas nećete lako nalaziti zajednički jezik niti sa suradnicima, niti sa šefovima. Stoga šutite i radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izdržite.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Ako je bilo obiteljskih peripetija, danas će se raščistiti, ali vaši osobni odnosi još vam ne pružaju zadovoljstvo kakvo očekujete.
KARIJERA: Kako dan bude prolazio, vi ćete se sve manje truditi oko posla jer će vam nedostajati motivacije za rad.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam relaksacija.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Razmatrat ćete svoje i partnerove životne navike, te nastojati svoj zajednički život organizirati što bolje.
KARIJERA: Napokon će krenuti one male protekcije koje će vam olakšati posao. Bit će to dragocjena pomoć.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne sjedite na hladnom.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Male nesuglasice bit će potpuno zaboravljene u popodnevnim satima kad ćete se još više zbližiti.
KARIJERA: Mala nadmudrivanja sa nekim od suradnika danas će biti završena i stvari će krenuti u novom pravcu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite tamo gdje volite ići.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Balansirat ćete između onog što bi vi željeli i onog što otkrijete kao realnost. To neće biti isto.
KARIJERA: Danas biste u poslu mogli pokazati zavidnu razinu intuicije. Stoga se oslanjajte na svoj unutrašnji glas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nalazite rješenje za manje probavne smetnje.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Dok dan bude prolazio, vi ćete sve više razmišljati o sebi i svom partneru, kao i o tome kakva vam je veza.
KARIJERA: Bit će potrebne vaše male prilagodbe kako bi sklopili jedan posao. Zato ne srljajte, nego surađujte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duševni nemir.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Još ćete malo dvojiti oko toga trebate li popustiti, a onda ćete shvatiti da vam je ljubav važnija od tvrdoglavosti.
KARIJERA: Činit će vam se da ne poznajete neke od ljudi s kojim radite, pa ćete si dati truda da ih otvorite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite uporni.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: U popodnevnim satima moglo bi doći do malog emotivnog uznemirenja, pa računajte s tim. Proći će.
KARIJERA: Danas trebate biti maksimalno taktični i više slušati što vam sugeriraju ljudi oko vass s kojim radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne namećite svoje mišljenje.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Svaki vaš potez bit će pažljivo promatran, saslušan, primijećen. Zato pazite kako se ponašate, druga strana je ozbiljna.
KARIJERA: Ako ste čekali legalizaciju nekih papira, ima šansi da se to ostvari. Neki će dobiti službenu potvrdu o svom radu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Vaše društvo i prijatelji neće biti u skladu s vašom vezom ili partnerom. Ovaj put morat ćete ih razdvojiti.
KARIJERA: Nećete biti zadovoljni svojim rezultatima. Činit će vam se da niste dobili adekvatnu nagradu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne uspoređujte se s drugima.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Dan je pogodan za izlaske i zabave. Bez obzira što možda radite, ne dopustite da vam društveni život stagnira.
KARIJERA: Spremni ste pružiti ruku podrške svim mladim suradnicima na poslu. Oni će to znati cjeniti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 25.04.2024.
LJUBAV: Bit ćete jako raspoloženi za ljubav, ali će partnera ili vas okolnosti navoditi na previše strastvena reagiranja.
KARIJERA: Oni koji rade od kuće ili u malim firmama danas će se morati boriti svim srcem za svaku sitnicu. Bit će naporno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Umor, nervoza i tjeskoba.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu