Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) GASTRO ADVENT: Glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (1.dio)

Objavljeno

-

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Baba Zorka by Colonna

Moreno Sambolić i njegova partnerica Diana Kreber koji vode obližnji Colonna bar, odlučili su u svojoj kućici na Pet bunara vratiti toplinu obiteljskog doma za božićnih blagdana i to kroz svima poznata klasična, seljačka jela. Teletinu koju peku u električnoj peki i koju su nazvali Didova peka, složili su u odreske Kroštulinog kruha od kiselog tijesta i tako dobili vrhunski sendvič s prilozima. Babina sarma također ima svoju street food verziju – smotuljuci sarmica su ubačeni u brioš pecivo, a slično serviraju i odličnu kobasicu od slavonske crne svinje. U ponudi imaju čak pet svojih autorskih toplih coctaila koji su dobili imena po zadarskim toponimima: Pet nebodera, Četiri kantuna, Tri bunara i Dvi pumpe. I jedna Baba Zorka. Za vegane imaju spremnu vegansku tortilju, a dok se čeka jelo gosti se mogu zabavljati – s mini pletivima.

Congo Meets La Famiglia

U ovoj su kućici snage udružila dva zadarska restorana: Congo s Puntamike i La Famiglia na Poluotoku, pa su odlučili da će se glavna ponuda sastojati od klasičnih fast food standarda u kombinaciji s toplim, zimskim jelima „na žlicu“. Uz odličan Hot Mess burger u kojem je odležana junetina umotana u cheddar sir i zalivena La Famiglia autorskim umakom, zajedno s nekoliko drugih burgera, svaki je dan u ponudi i kuhano jelo. U ponedjeljak smo probali odličnu veprovinu s njokima, a drugih će se dana kuhati fažol s kobasicom, juneći gulaš, ali i brudet od sipe s čičvardom, bakalar… Zanimljivo, na adventskoj kućici ovi su se ugostitelji potpuno odmaknuli od ponude svojih stalnih restorana. I pogodili su!

Crvenkapica

Poznata mesarsko-ugostiteljska obitelj Mikulić  iz Raštana, odnosno Biograda, ove se godine na zadarskom Adventu predstavljaju s tri potpuno različite gastronomske linije. Jedna je ona s odličnim tradicionalnim  kotarskim divenicama koje sami pune i dime po nekim starim receptima, druga je fast food linija u kojoj su tri odlična burgera koji su zovu Crvenkapica, Vuk i Lovac, a treća je manje poznati talijanski finger food. U toj su liniji kozice pržene u tempuri i što je osobitost ove kućice – talijanski arancini. Riječ je o kuglicama klasičnog crnog rižota od sipe koje se također utope u tempuru i zatim kratko poprže. Fino, za s nogu i samo s prstima.

M&M Brothers

Braća Rožman na svojoj su kućici odlučili za klasičnu ponudu burgera i kobasica iz vlastite proizvodnje. Dok je jedan brat na usluzi u kućici, drugi puni i dimi dalmatinske divenice  po vlastitoj recepturi. Burger im je sastavljen od čistog junećeg mesa, karamelizirane kapule, zelene salate i kiselih krastavaca te zaliven barbecue umakom također po vlastitom receptu. Pomiješali su kečap, majonezu, senf, luk u prahu i slatki čili i dobili osobit okus burgera.

Marvel

Ivan Šunjić je filozofiju svog palačinka bara Marvel na Relji prenio na Advent. Glavnina ponude ove kućice je slatka: vafli iz prigodnog kalupa u obliku božićne jelke zaliveni nutellom i linoladom, potom za naše pojmove neobične i zanimljive nizozemske mini palačinke koje se serviraju sa sljezovim kolačićima, fritule i bogata topla čokolada te kuhano vino i kuhani gin. Od ozbiljnije, slane ponude Marvel je osobit po pohanim palačinkama punjenim šunkom, sirom i pršutom. Bilo bi zgodno uz takvu ponudu gostima ponuditi i kakav strip iz djetinjstva ili bar matineju s projekcijom crtića s Ironmanom, Conanom ili Hulkom.

Picnic

Ekipa Vekija Božićeva krenula je u svoje street food gastro avanture prije nekoliko godina s popularnim food truckom Picnic Migle & Fun i odličnim burgerima Bleckie i Snow od odležane junetine. Sendvičima s dugo kuhanim junećim obrazima u Kroštulinim brioš pecivima osvojili su nepca čak i ozbiljne fine dining publike. Ta svoja jela nude i na ovogodišnjem adventu, kao i odlična pića poput  kuhanog gina s likerom od bazge i kuhanog whiskeya s likerom od banane, a ponudu su obogatili s dva nova, zanimljiva specijaliteta. Prvi je Drugačija sarma, atraktivna kreacija Jakova Meštrovića u kojoj je nestala rolica sarme, ali je ostao fenomeanalan okus starog jela, kao i pjenasti pire krumpir. Štrudla od bakalara je drugi ovogodišnji hit ove kućice koju ovaj tim servira, naravno, samo petkom.

Slavonska čarolija

Obitelj Jerković koja vodi Konobu Dalmacija u Kampo Kaštelu već je na ranijim zadarskim adventskim sajmovima postala poznata po sjajnim slavonskim kobasicama koje sami proizvode po samo njima poznatim receptima. I ove se godine iz njihovog kotla za kotlovinu širi sjajan miris, a u ponudi je jedna nova kobasica obogaćena cimetom. Još su zanimljivije neke druge novosti s kojima su Jerkovići točno pogodili filozofiju uličnog finger fooda prilagođenog ovdašnjim ukusima. Pravo su otkriće hrskave burek rolice (naravno, s junetinom) koje serviraju s odličnim kajmakom. Pohane palačnike punjene jabukom i servirane sa šlagom čine fenomenalan slatkiš za poćapat prstima, uz što je odlično popiti i Čoko guc, vruću čokoladu s pelinkovcem s narančom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

10. SVIBNJA / Dan Europe na Narodnom trgu u Zadru

Objavljeno

-

By

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar, u suradnji sa školama ambasadorima EU parlamenta Gimnazijom Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira obilježavanje Dana Europe u Zadru. Događanje će se održati na Narodnom trgu u Zadru u petak, 10. svibnja 2024. godine u razdoblju od 10 do 12 sati.

Evo najave:

“Dođite i proslavite s nama Dan Europe!

I ove godine, EUROPE DIRECT Zadar za posjetitelje je pripremio EU publikacije i prigodne poklone i iznenađenja. Sretnu ruku posjetitelji će moći okušati na „kolu sreće“, a praznih ruku s događanja neće otići ni najmlađi posjetitelji. 

U programu će sudjelovati i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, te će učenici u pratnji nastavnika mjeriti tlaka i glukozu posjetiteljima.

Dan Europe obilježava u spomen na obljetnicu Schumanove deklaracije. Stoga se u svim zemljama EU početkom svibnja prigodnim programom obilježava sjećanje na taj povijesni dan. Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE CIKLONA / U najavi grmljavinski pljuskovi i jak vjetar. Evo kad će ljepše vrijeme…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo, na zapadu pretežno oblačno, mjestimice kiša te pljuskovi s grmljavinom, u unutrašnjosti lokalno moguće izraženi. Na jugu zemlje uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, uz pljuskove i jači. Na Jadranu većinom umjereno do jako jugo, navečer u slabljenju. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 18 i 23 °C, na istoku ponegdje malo viša.

U srijedu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu sjeverozapadnjak, na jugu do sredine dana i jugo, a navečer će na sjevernom dijelu zapuhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 13, na Jadranu od 13 do 17 °C. Najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U srijedu mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito u unutrašnjosti, a u četvrtak i petak oborina tek rijetko. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u četvrtak ponegdje na udare i jak. Na Jadranu u srijedu umjeren sjeverozapadnjak i jugo, navečer će na sjevernom dijelu zapuhati jaka bura s olujnim udarima. U četvrtak će bura puhati duž cijele obale, a u petak oslabjeti i prema otvorenom moru okretati na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: JobIT 2024 – Danu karijera u IT-ju 

Objavljeno

-

By

Želite li JobIT 2024 – Danu karijera u IT-jusaznati više o mogućnostima karijere u području informacijskih tehnologija? Pozivamo Vas da nam se pridružite na JobIT 2024, koji će se održati 9. svibnja 2024. na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

JobIT u organizaciji Stručnog prijediplomskog studija Informacijske tehnologije pružit će Vam priliku da se povežete s lokalnom obrazovnom/akademskom i poslovnom zajednicom, kao i s drugim sudionicima iz područja informacijskih tehnologija.

JobIT je idealna platforma za umrežavanje i susretanje studenata s potencijalnim poslodavcima iz IT sektora. No, nije rezerviran samo za studente tehničkih fakulteta – pozivamo sve zainteresirane studente s ne-tehnoloških studija, srednjoškolce, njihove nastavnike te sve sugrađane koji su znatiželjni i žele saznati više o aktualnim tehnološkim izazovima i trendovima.

Ne propustite priliku biti dio ovog inspirativnog događaja!

jobit.unizd.hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu