Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) GASTRO ADVENT: Glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (1.dio)

Objavljeno

-

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Baba Zorka by Colonna

Moreno Sambolić i njegova partnerica Diana Kreber koji vode obližnji Colonna bar, odlučili su u svojoj kućici na Pet bunara vratiti toplinu obiteljskog doma za božićnih blagdana i to kroz svima poznata klasična, seljačka jela. Teletinu koju peku u električnoj peki i koju su nazvali Didova peka, složili su u odreske Kroštulinog kruha od kiselog tijesta i tako dobili vrhunski sendvič s prilozima. Babina sarma također ima svoju street food verziju – smotuljuci sarmica su ubačeni u brioš pecivo, a slično serviraju i odličnu kobasicu od slavonske crne svinje. U ponudi imaju čak pet svojih autorskih toplih coctaila koji su dobili imena po zadarskim toponimima: Pet nebodera, Četiri kantuna, Tri bunara i Dvi pumpe. I jedna Baba Zorka. Za vegane imaju spremnu vegansku tortilju, a dok se čeka jelo gosti se mogu zabavljati – s mini pletivima.

Congo Meets La Famiglia

U ovoj su kućici snage udružila dva zadarska restorana: Congo s Puntamike i La Famiglia na Poluotoku, pa su odlučili da će se glavna ponuda sastojati od klasičnih fast food standarda u kombinaciji s toplim, zimskim jelima „na žlicu“. Uz odličan Hot Mess burger u kojem je odležana junetina umotana u cheddar sir i zalivena La Famiglia autorskim umakom, zajedno s nekoliko drugih burgera, svaki je dan u ponudi i kuhano jelo. U ponedjeljak smo probali odličnu veprovinu s njokima, a drugih će se dana kuhati fažol s kobasicom, juneći gulaš, ali i brudet od sipe s čičvardom, bakalar… Zanimljivo, na adventskoj kućici ovi su se ugostitelji potpuno odmaknuli od ponude svojih stalnih restorana. I pogodili su!

Crvenkapica

Poznata mesarsko-ugostiteljska obitelj Mikulić  iz Raštana, odnosno Biograda, ove se godine na zadarskom Adventu predstavljaju s tri potpuno različite gastronomske linije. Jedna je ona s odličnim tradicionalnim  kotarskim divenicama koje sami pune i dime po nekim starim receptima, druga je fast food linija u kojoj su tri odlična burgera koji su zovu Crvenkapica, Vuk i Lovac, a treća je manje poznati talijanski finger food. U toj su liniji kozice pržene u tempuri i što je osobitost ove kućice – talijanski arancini. Riječ je o kuglicama klasičnog crnog rižota od sipe koje se također utope u tempuru i zatim kratko poprže. Fino, za s nogu i samo s prstima.

M&M Brothers

Braća Rožman na svojoj su kućici odlučili za klasičnu ponudu burgera i kobasica iz vlastite proizvodnje. Dok je jedan brat na usluzi u kućici, drugi puni i dimi dalmatinske divenice  po vlastitoj recepturi. Burger im je sastavljen od čistog junećeg mesa, karamelizirane kapule, zelene salate i kiselih krastavaca te zaliven barbecue umakom također po vlastitom receptu. Pomiješali su kečap, majonezu, senf, luk u prahu i slatki čili i dobili osobit okus burgera.

Marvel

Ivan Šunjić je filozofiju svog palačinka bara Marvel na Relji prenio na Advent. Glavnina ponude ove kućice je slatka: vafli iz prigodnog kalupa u obliku božićne jelke zaliveni nutellom i linoladom, potom za naše pojmove neobične i zanimljive nizozemske mini palačinke koje se serviraju sa sljezovim kolačićima, fritule i bogata topla čokolada te kuhano vino i kuhani gin. Od ozbiljnije, slane ponude Marvel je osobit po pohanim palačinkama punjenim šunkom, sirom i pršutom. Bilo bi zgodno uz takvu ponudu gostima ponuditi i kakav strip iz djetinjstva ili bar matineju s projekcijom crtića s Ironmanom, Conanom ili Hulkom.

Picnic

Ekipa Vekija Božićeva krenula je u svoje street food gastro avanture prije nekoliko godina s popularnim food truckom Picnic Migle & Fun i odličnim burgerima Bleckie i Snow od odležane junetine. Sendvičima s dugo kuhanim junećim obrazima u Kroštulinim brioš pecivima osvojili su nepca čak i ozbiljne fine dining publike. Ta svoja jela nude i na ovogodišnjem adventu, kao i odlična pića poput  kuhanog gina s likerom od bazge i kuhanog whiskeya s likerom od banane, a ponudu su obogatili s dva nova, zanimljiva specijaliteta. Prvi je Drugačija sarma, atraktivna kreacija Jakova Meštrovića u kojoj je nestala rolica sarme, ali je ostao fenomeanalan okus starog jela, kao i pjenasti pire krumpir. Štrudla od bakalara je drugi ovogodišnji hit ove kućice koju ovaj tim servira, naravno, samo petkom.

Slavonska čarolija

Obitelj Jerković koja vodi Konobu Dalmacija u Kampo Kaštelu već je na ranijim zadarskim adventskim sajmovima postala poznata po sjajnim slavonskim kobasicama koje sami proizvode po samo njima poznatim receptima. I ove se godine iz njihovog kotla za kotlovinu širi sjajan miris, a u ponudi je jedna nova kobasica obogaćena cimetom. Još su zanimljivije neke druge novosti s kojima su Jerkovići točno pogodili filozofiju uličnog finger fooda prilagođenog ovdašnjim ukusima. Pravo su otkriće hrskave burek rolice (naravno, s junetinom) koje serviraju s odličnim kajmakom. Pohane palačnike punjene jabukom i servirane sa šlagom čine fenomenalan slatkiš za poćapat prstima, uz što je odlično popiti i Čoko guc, vruću čokoladu s pelinkovcem s narančom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJEN PROGLAS / U subotu započinje hodočasnička sezona Sv. Šimi. Postavljena je mrežna stranica svetišta

Objavljeno

-

By

Don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru, objavio je Proglas povodom početka hodočasničke sezone župa Zadarske nadbiskupije u svetište sv. Šime u Zadru koja započinje u subotu, 24. veljače.

Hodočasnička sezona u subotu će započeti slavljem mise s blagoslovom djece u 18 sati koju predvodi don Damir Šehić. Uz organizirana hodočašća župa iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije, pozivaju se vjernici da kao pojedinci ili zajednice hodočaste u to drevno svetište grada Zadra te pohodom počaste relikviju proroka Šimuna iz Jeruzalema čije se neraspadnuto tijelo već osam stoljeća čuva u Zadru.

Vrijeme hodočašćenja će trajati do osmine blagdana sv. Šime i završit će misom sa svečanim Tebe Boga hvalimo na kraju 40-satnog klanjanja u srijedu, 16. listopada 2024. godine.

Providonosno je da osmina od blagdana završava na blagdan sv. Hedvige, svetice čiju relikviju od 14. studenoga 2023. također posjeduje svetište sv. Šime, kao dar krakowskog metropolite. Sv. Hedvigu, poljsku kraljicu, Poljaci nazivaju ‘kraljicom majkom’, a ona je po majci hrvatskog podrijetla. Sv. Hedviga je kćer hrvatsko – ugarske kraljice Elizabete Kotromanić koja je u 14. st. kao zavjetni dar dala izraditi Škrinju sv. Šimuna u kojoj se nalazi svečevo tijelo. Na stražnjem dijelu Škrinje u reljefnom prikazu nalazi se prizor kraljice Elizabete i njene tri kćeri kao djevojčice, među kojima je i lik malene Jadvige.

Upućenim Proglasom o početku hodočašća, don Damir poziva pojedince, grupe, zajednice i sve ljude dobre volje da pohode svetište sv. Šime i u njemu mole milost pred relikvijom svetog Šimuna pravednika koji je na svoje ruke primio dijete Isusa za njegovog prikazanja u hramu. Tada je sv. Šimun u djetetu Isusu prepoznao obećanoga Mesiju i rekao za njega da je ‘Svjetlost na prosvjetljenje naroda i slava puka izraelskoga’.

Od ove godine, hodočasnička misa u svetištu sv. Šime će se slaviti svake subote u 10 sati, pred otvorenim sarkofagom sv. Šime u kojem se nalazi svečevo tijelo, iznad glavnog oltara u prezbiteriju svečeve crkve.

„Svetište sv. Šime predstavlja molitvenu i oazu mira za grad Zadar i Zadarsku nadbiskupiju. Ono u svojoj tišini prima vjernike u prisutnost sv. Šime, a kroz stoljeća su, prema vlastitim kazivanjima vjernika, brojna uslišanja vjernika po zagovoru sv. Šime. To je svetište života koje je osobito značajno danas, u vremenu kada prevladava kultura zatvorena rađanju života, što potvrđuje i demografska situacija našeg naroda.

Živimo u izazovnim i zahtjevnim vremenima naročito za odgoj i razvoj mladih te preporučam roditeljima i svima da se sv. Šimi utječu osobito za potrebe djece, mladih, kao i za zaštitu života od začeća do prirodne smrti“, rekao je don Damir. Šehić ističe da je svetište sv. Šime u Zadru nezaobilazno odredište hodočasnicima na putu prema drugim hodočasničkim središtima, npr. prema Međugorju. Osobito tijekom ljeta svetište pohode brojni turisti i budu zadivljeni tim velikim duhovnim, crkvenim i kulturnim blagom koje se nalazi u Zadru.

„Naša dužnost, kao svećenika i vjernika Zadarske nadbiskupije je toga velikog sveca širom otvoriti ljudima i svijetu i prikazati ga, predstaviti vjernicima kako bi ga mogli častiti i po njegovom zagovoru zadobiti milosti zdravlja duše i tijela i zaštitu od nevolja života; da kroz njih prođu duhom i snagom Isusa Krista i sv. Šime“, poručio je don Damir.

Novost iz svetišta sv. Šime je i mrežna stranica toga svetišta čija je poveznica www.svetiste-sv-sime.com na kojoj se nalaze podaci o svetištu i obrazac putem kojega će se zainteresirani moći prijaviti za pohoditi svetište sv. Šime. Ispunjavajući obrazac za prijavu organiziranih hodočašća grupa i zajednica, čuvar svetišta će hodočasnicima omogućiti vodstvo kroz svetište i mogućnost slavlja mise u crkvi sv. Šime. Suvremeni dizajn i sadržaj stranice svetišta sv. Šime tehnički je realizirao i izradio mag. inf. rač. inf. Paško Ivanović iz Kistanja, računalni stručnjak i web dizajner koji je izradio i novu mrežnu stranicu Zadarske nadbiskupije krajem 2023. godine.

„Molimo za mir u svijetu i blagostanje svakog čovjeka. Starce neka utješi i ohrabri, mladima neka ulije nadu i radost, svima neka donese mir i pouzdanje. Molimo da svi koji pohode ovog Božjeg ugodnika, budu uslišani za milosti koje po njegovom zagovoru mole“, poručuje čuvar svetišta don Damir u Proglasu povodom početka hodočasničke sezone u svetište sv. Šime.

Ines Grbić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UDRUŽENJE OBRTNIKA I COIN: Poziv na prezentaciju paketa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a

Objavljeno

-

By

Udruženje obrtnika Zadar i COIN coworking, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Zadar, organiziraju prezentaciju paketa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a, na kojoj će biti prezentirani uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera u 2024. godini.

Prezentacija će se održati u utorak 5. ožujka u prostorijama COIN coworking-a, na adresi Put Murvice 16/II, s početkom u 10 sati.

Na prezentaciji će polaznici imati prilike od predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Zadar saznati informacije o novom paketu mjera HZZ-a za 2024. godinu, kao i aktivno sudjelovati i postavljati konkretna pitanja o temama koje će biti prezentirane:  

Potpore za zapošljavanje

Potpore za samozapošljavanje

Stalni sezonac

Osposobljavanje na radnom mjestu

Potpore za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena

Potpore za pripravništvo

Potpore za usavršavanje

Obrazovanje nezaposlenih osoba i ostalih tražitelja zaposlenja

Aktivacijski program

Pozivaju se svi zainteresirane za sudjelovanje na ovoj edukaciji, da potvrde svoj dolazak do srijede, 28. veljače 2024. godine na sljedeće kontakte COIN coworkinga:

e-mail: info@coinzadar.hr,

tel. 023/627-777.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu