Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DANAS NA STAROJ PIJACI: Sa pečenim odojkom i veganskim zeljem na dalmatinski počinje Meat Me 3.0!

Objavljeno

-

Pečeni odojak s kiselim zeljem i sekeli gulaš za ljubitelje bogatih jesenskih mesnih obroka te zelje na dalmatinski i puhana puretina za vegane – to će biti glavni dio ponude prvog dana Meat Me 3.0 Festivala mesa koji počinje danas, točno u 10 sati na Staroj pijaci u sklopu tržnice na Poluotoku, a traje do subote, 15. listopada.

I ove godine organizator Festivala mesa Meat Me je Turistička zajednica grada Zadra s partnerima, čiji će kuhari pripremati jela na mesne teme koje će se izmjenjivati svakodnevno, te specijalizirani veganski restoran The Botanist koji će pripremati jela za vegane s namirnicama koje zamjenjuju pravo meso. Koji to sastojci vjerno imitiraju meso Duje Stanišić, jedan od vlasnika The Botanista, i sam vegan, drži tajnom pa pravim gurmanima još više potpiruje maštu.

Kao i prijašnjih godina u program Meat Me festivala bit će uključeni i profesori i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Svaki će dan u programu sudjelovati po jedan gost-kuhar koji će govoriti o pjedinim mesnim temama i jelima, a prvog dana Festivala bit će to poznati zadarski chef Josip Vrsaljko.

Svakodnevno će na Festivalu sa svojim vinima biti nazočni vinari zadarskog kraja, a za druga pića, sokove i koktele, pobrinut će se Maraska u svom kutku. Voditeljica prvog dana Meat Me 3.0 bit će poznata radijska i televizijska novinarka Ana Marušić, a za glazbu je zadužen DJ Davor Valčić, zvijezda zadarsko Radija 057.

Program će u četiri festivalska jutra početi u 10 sati, a završiti u 14 sati. U srijedu i četvrtak Meat Me 3.0 imat će samo jutarnja izdanja, a u petak i subotu i večernja i to od 18 do 24 sata. Treba znati da će posjetitelje će u petak, 14.listopada, zabavljati popularna i  u Zadru omiljena zagrebačka grupa Pips, Chips and Videoclips, a u subotu, 15. listopada, zadnjeg dana Meat me 3.0 riječki elektro rock duo The Siids.

I prava mesna i veganska jela prodavat će se po gotovo simboličnim cijenama od 35 kn, a dio zarade namijenjen je u humanitarne svrhe.

Meat me 3.0 je  organiziran s jednim glavnim ciljem: da u posezonskom razdoblju, u vrijeme dok je Zadar mnogim turistima atraktivan zbog svog jesenskog šarma, prezentira tradicionalna mesna dalmatinskih jela i vina, te dio bogate gastronomske baštine svoga kraja.

Potporu zadarskom Festivalu mesa i ove su godine dali Grad Zadar, Turistička zajednica Zadarske županije i Hrvatska turistička zajednica te, naravno, Tržnica Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ZIMSKA BAJKA / Božićna čarolija u Cerovačkim špiljama! 

Objavljeno

-

By

Ho-ho-ho! Djed Mraz dolazi pod zemlju – ravno u čarobne Cerovačke špilje, ali treba pomoć, dođite i vi, roditelji s djecom, pomozite nam ukrasiti naš Centar, stoji u objavi iz Cerovačkih špilja!

📅13. prosinca 2025.

⏰11:00 – Radionica izrade ukrasa i kićenje bora 

⏰12:30 – Obilazak špilje s Djedom Mrazom i slatki pokloni iznenađenja 

“Čeka vas prava zimska bajka: kreativne radionice, ukrašeni bor, pokloni i nezaboravna podzemna avantura! 

Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz u špilju!”

Obavezna prethodna najava do 12. 12. na: 099/814-4724

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića

Objavljeno

-

By

U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova

Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole. 

– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.

Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada. 

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.

– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime GregovŠime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. 

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića

Objavljeno

-

By

Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.

Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić. 

Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu