Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE Gradonačelnik Dukić: “Ovo gradsko vijeće je bilo ispred svih drugih, no sada je postalo poligon za divlje ispade!”

Objavljeno

-

U nastavku donosimo reagiranje gradonačelnika Branka Dukića na situaciju na 13. sjednici Gradskog vijeća:

“Ovo je 13. sjednica ovog saziva Gradskog vijeća, i 13. put zaredom kako predsjednik Vučetić ne može, ne zna i ne želi osigurati niti minimalne uvjete za bar koliko-toliko normalan tijek sjednice. Imamo brutalno vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje od strane vijećnika Rubeše, a u tome ga dobro prati i sam Vučetić.

Pitanje je samo do kada. Treba to jednom zaustaviti. jer smo slušali u Maloj vijećnici urlanja, gledali naguravanja. Nenormalno.

Što bi trebao napraviti gradonačelnik? Ovo je sjednica Gradskog vijeća, nju saziva i vodi predsjednik. A vodi je kako vodi: dopušta verbalno silovanje. Napadi ad hominem su postali pravilo.

Zamolio sam stanku i predložio sastanak predsjednika vijeća s predsjednicima klubova kako bi se dogovorili o daljnjem nastavku sjednice dostojnom građanima koji su ih izabrali. Odbio je i najavio moje udaljavanje ne prestajući s vrijeđanjem.

Ja imam svoje dostojanstvo, kao što imam i poštovanje prema svakom čovjeku i sugovorniku. Kućni odgoj. Ali ni Vučetić ni Rubeša to nemaju. To je jedan sasvim drugi svijet kojemu ne želim pripadati.

Poslije svega, Vučetić je izbrojao 9 vijećnika. a zatim je većina gradskog vijeća pokazala da ne želi više sudjelovati u takvom radu sjednice. To je jasna poruka predsjedniku vijeća da se na takav način sjednice ne vode.

Ne bojim se vijećničkih pitanja, sva pitanja će biti odgovorena. Prvenstveno je u mom interesu da sve odgovore dam, da pojasnim u kojem se smjeru Grad Zadar kreće.

I naravno, meni i čitavoj Gradskoj upravi itekako je stalo da se ova sjednica održi jer su točke dnevnog reda prevažne za grad Zadar. Ali narcisoidni način na koji Vučetić dovodi vijećnike do bijesne rasprave u kojem daljnji rad nije moguć. Netko mu to treba reći, pa makar me zato udaljio iz vijećnice.

Da pojednostavnim: to je obično divljaštvo i nema veze sa vijećem ni sa kritikama ili raspravom. A ovo gradsko vijeće je po svemu bilo ispred drugih vijeća u državi, no sada je postalo poligon za divlje ispade i to se odražava na grad.

To će u konačnici i zaustaviti grad ako se ovako nastavi. Kao gradonačelnik radim projekte od javnog interesa i želim da netko tko me naslijedi također ima projekte koji će moći ostvarivati, a bojim se ako se ovako nastavi da će moj nasljednik imati vrlo malo toga za odraditi.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Danas ljetne temperature. Za Praznik rada jugo i kiša…

Objavljeno

-

By

Danas sunčano i u većini krajeva poslijepodne vrlo toplo. U unutrašnjosti vjetar slab i umjeren, većinom istočni i jugoistočni, na istoku zemlje u drugom dijelu dana prolazno i jak. Ujutro uz obalu burin, a potom do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 23 i 28 °C.

Na Praznik rada oblačnije, nestabilno, na Jadranu i razmjerno vjetrovito. Od sredine dana mjestimice kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji, najprije na Jadranu i uz njega, a potom i u ostatku unutrašnjosti. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren istočni i jugoistočni, na istoku prolazno i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 14 i 18 °C. Najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 °C, ponajprije na istoku moguće i malo toplije.

IZGLEDI VREMENA:

U srijedu postupan porast naoblake, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimična kiša te pljuskovi s grmljavinom, ponajprije na Jadranu te krajevima uz Jadran. Potom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku zemlje i s jakim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo, u četvrtak prolazno jugozapadni vjetar. U petak slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Manje toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Objavljeno

-

By

Prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu za područje društvenih znanosti.

Odluku je donijelo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjtnosti na svojoj redovitoj sjednici održanoj 27. ožujka 2024. godine, a Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.  

Prof. dr. sc. dr. h. c. stekao je zvanje diplomiranog arheologa i profesora povijesti1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na istom fakultetu je doktorirao 1997. godine. Danas je redoviti profesor u trajnom izboru na Odjelu za arheologiju. 

Svoju studiju U potrazi za Višeslavovom krstionicom napisao je metodološki znanstveno, jasno i koncizno bez uljepšavanja realnosti. Krsni zdenac simbol je hrvatskoga duhovnoga, kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Više od 170 godina predmetom je znanstvenih rasprava, prijepora i kontroverza. Legitimna stručna rasprava u svezi s tim vrhunskim ranosrednjovjekovnim spomenikom zacijelo će dobiti novi zamah jer je simbol kršćnske vjere u Hrvata. Sa sintagmom Višeslavova krstionica vjernici i ini odrastali su generacijama i uspostavili su s njome emotivan kontakt, koji je danas, nakon više od 80 godina otkako je dopremljena u Hrvatsku, još prisniji. Rasprava Ante Uglešića o “Višeslavovu” krsnom zdencu velik je doprinos njegovu upoznavanju i bit će zasigurno poticaj za daljnja istraživanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U ZGRADI POLIKLINIKE ZADAR / U četvrtak s radom počinje Farmakološka ambulanta. Donosimo sve detalje

Objavljeno

-

By

U četvrtak 02.05.2024. godine s radom počinje Farmakološka ambulantai to u sobi 335, na 3. katu u zgradi Poliklinike Opće bolnice Zadar, priopćeno je iz Opće bolnice.

U ambulanti će raditi Juraj Ban Jović, dr.med., specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom.

Farmakološka će ambulanta raditi utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Pregledavat će se 8 pacijenata po danu, a što se termina tiče dva se odnose na e-naručivanje, dva su prioritetna i četiri termina su dostupna za naručivanje preko Jedinice za centralno naručivanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu