Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Nova poslovna zona u Pridrazi spremna je za investitore. Donosimo sve detalje…

Objavljeno

-

Završetkom projekta „Izgradnja infrastrukture u Poslovnoj zoni Pridraga 1“ dovršena je nova poslovna zona u općini Novigrad. Na tu temu danas je u Pridrazi održana konferencija za medije. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OP Konkurentnost i kohezija.

Uskoro objava natječaja za kupnju zemljišta

Na konferenciji za medije bili su u ime Općine Novigrad nazočni načelnik Joso Klapan i odvjetnik Josip Bašić.

Josip Bašić pozvao je sve zainteresirane poduzetnike na iskaz interesa za kupnju zemljišta u novoj poslovnoj zoni.

„Zona je kompletno komunalno uređena. Na 15 hektara zemljišta izgrađena je infrastruktura za male i srednje poduzetnike. Tu su prometnice, javna rasvjeta, elektronička komunikacijska infrastruktura, voda, oborinska i sanitarna odvodnja s pripadajućim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda te električna energija.“

Istaknuo je da je natječaj za prodaju zemljišta u pripremi te da bi zona za koji mjesec trebala biti spremna.

„Tijekom rujna ili listopada planiramo objavu natječaja. Trenutno smo u fazi dobivanja uporabne dozvole. S izdanom uporabnom dozvolom bit će omogućeno da poduzetnici kupe zemljište i krenu s vlastitim aktivnostima pripreme i gradnje objekata.“

Načelnik Joso Klapan zadovoljan je odazivom zainteresiranih strana.

„Javni poziv je u tijeku, interes je već iskazalo nekoliko proizvođača i trgovaca, donesena je odluka o cijeni. Cijena će iznositi 130 kn/m2. Da bismo izašli u susret investitorima, unutar poslovne zone formirat će se parcele prema iskazanom interesu i stvarnim potrebama gospodarskih subjekata. Najmanja površina koju će biti moguće kupiti je 1000 m2, a gornja granica nije određena i ovisi o potražnji. 126.266 m2 je ukupno predviđeno za prodaju, cijela zona je ukupne površine 152.274 m2. Općina Novigrad je kupcima spremna omogućiti i određene pogodnosti koje će biti uređene Ugovorom o kupoprodaji.“

Prepoznavši razvojne potencijale novigradskog područja, Općina Novigrad pozvala je ovom prilikom sve zainteresirane strane na javni poziv na iskaz interesa za kupnju građevinskog zemljišta poslovne namjene u novoj gospodarskoj zoni.

O poslovnoj zoni

Novi poduzetnički dragulj smješten je sa sjeverne strane državne ceste D502 (D. Zemunik-Smilčić-Karin) u naselju Pridraga. Zona je udaljena 30 km od Zadra i samo 8 kilometara od čvora autoceste Zadar 2, što joj omogućava vrlo povoljan položaj. Iako je njezina namjena prvenstveno gospodarsko-proizvodnog karaktera, moguća je i uporaba za druge sadržaje poput uslužnih, trgovačkih te komunalnih djelatnosti. U planu je da su svi osnovni sadržaji poput proizvodnih pogona, malih obrta, trgovina, komunalnih i drugih sadržaja poslovnog karaktera smješteni tako da su dostupni s planiranih pristupnih prometnica.

Unutar površina gospodarske zone proizvodne namjene (time i unutar građevinskih čestica) obodno su planirane obvezne površine zaštitnog zelenila, a prema pristupnoj prometnici zona kolnog ulaza, parkirališta i zelenila. Središnji dio je planiran za gradnju gospodarskih sadržaja. Ostalih planiranih sadržaja (osim infrastrukturnih objekata) nema. U zoni nije moguće realizirati sadržaje poput stanovanja odnosno drugog vida smještaja (hoteli, moteli, apartmani i sl.).

Čitavi projekt naziva „Izgradnja infrastrukture u Poslovnoj zoni Pridraga 1“ u tijeku je od 2019. Nositelj projekta je Općina Novigrad, a ukupna vrijednost projekta je 14.992.351 kn s PDV-om, od čega će EU osigurati 9.421.003,15 kn s PDV-om iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OP Konkurentnost i kohezija. Izgradnjom infrastrukture u poslovnoj zoni Pridraga 1 osiguravaju se površine za bavljenje gospodarskom djelatnosti, privlačenje investitora, razvoj gospodarstva i povećanje zaposlenosti, što u konačnici dovodi do povećanja razvijenosti.

Dodatne informacije svi zainteresirani mogu dobiti na mailu: info@opcina-novigrad.hr ili na web stranici poslovne zone www.poslovna-zona-pridraga.hr.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Od 3. svibnja zatvara se sjeverno parkiralište!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve svoje korisnike i javnost o sljedećem:

– Dana 5. svibnja 2024. (nedjelja) na sjevernom parkiralištu održat će se automobilistički i karting spektakl Nagrada Grada Zadra 2024.

– Od petka, 3. svibnja 2024. 00 sati navedeni će prostor biti ZATVOREN.

– Sjeverno parkiralište NEĆE biti otvoreno za javno korištenje od trenutka zatvaranja do ponedjeljka, 6. svibnja 2024. do 24 sata.

– ŠC Višnjik i organizator Nagrada Grada Zadra 2024. mole vlasnike svih vozila i opreme da ih sa sjevernoga parkirališta UKLONE najkasnije do četvrtka, 2. svibnja do 24 sata.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu