Connect with us

Hrvatska

WEBINAR INSTITUTA ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA: U četvrtak saznajte sve o studentskim vizama za studij u SAD-u!

Objavljeno

-

Ovaj četvrtak svi zainteresirani za studij u SAD-u moći će dobiti više informacija o studentskim vizama potrebnima za studij u toj zemlji na zanimljivom webinaru koji se održava u okviru programa Obrazovni četvrtak u IRO-u.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), jedini ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj, ovaj četvrtak organizira pretposljednji webinar iz programa Obrazovni četvrtak u IRO-u prije ljetne stanke. Riječ je o webinaru o studentskim vizama za studij u SAD-u, na kojem će IRO uz pomoć Veleposlanstva SAD-a dati odgovore na brojna pitanja budućih studenata u Americi o postupku prijave za studentsku vizu te ostalim detaljima vezanima uz vize koje omogućuju studiranje u SAD-u.

Zašto su potrebne studentske vize za studij u SAD-u?

Nedavno je Hrvatska formalno imenovana 40. članicom Programa izuzeća od vize (Visa Waiver Program) pa je većini poznata činjenica da zbog toga hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje u SAD u turističke ili poslovne svrhe nije potrebna viza za ulazak u tu zemlju. Međutim, važno je naglasiti i da je posjetiteljima koji planiraju ulazak u SAD u okviru Programa izuzeća od vize dozvoljeno boraviti u toj zemlji samo tijekom 90 dana te da će posjetiteljima koji planiraju duži boravak u SAD-u, primjerice radi studiranja ili odlaska na Work and Travel program, ipak biti potrebna viza.

Kako do studentske vize?

SAD je već dugi niz godina izrazito popularna obrazovna destinacija za studente iz mnogih zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj se nalazi među top 10 obrazovnih destinacija hrvatskih studenata, stoga je važno da svi koji svoje obrazovanje planiraju nastaviti u SAD-u znaju koji je postupak prijave za studij u toj zemlji, ali i koji su im dokumenti potrebni za ostvarivanje tog cilja. Jedan od tih dokumenata svakako je i studentska viza. Za dobivanje studentske vize potrebno je biti upisan na neko od certificiranih visokih učilišta u SAD-u koje primljenom studentu izdaje obrazac I-20 na temelju kojega se student registrira u sustav SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) i traži studentsku vizu od Veleposlanstva SAD-a.

Više informacija o studentskim vizama

Budući da svake godine mnogi hrvatski studenti odlaze na studij u SAD te su im potrebne informacije o postupku dobivanja vize za studij, IRO je organizirao informativni webinar za sve one kojima je potrebno više informacija o ovoj temi. Sudionici će dobiti sve potrebne informacije o vrstama studentskih viza, načinu prijave za studentsku vizu te intervjuu za dobivanje vize iz prve ruke, od gošće iz Konzularnog odjela Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Webinar će se održati u četvrtak, 14. srpnja, u 13:00 sati. Sudjelovanje je besplatno, a registracija obavezna. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje preko sljedeće poveznice: https://bit.ly/3nHLdv2.

Više informacija o studiranju u Americi

Više informacija o studiranju u SAD-u i uslugama koje pruža EducationUSA centar u IRO-u mogu se pronaći na stranici www.iro.hr. Dodatne informacije dostupne su i na Facebook stranici i Instagram profilu EducationUSA centra u Hrvatskoj.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Uskok dobio na korištenje Audi koji je oduzet dileru droge

Objavljeno

-

Zamjenici ravnateljice Uskoka nedavno su na sud stigli u luksuznom Audiju crne boje. Uobičajeno smo ih viđali u službenim Opelima, a N1 piše da su ga dobili na korištenje nakon što je oduzeto dileru droge kojeg je policija uhitila upravo po nalogu Uskoka.

Oduzimanje imovine kriminalcima

Novi je to, dakle, slučaj da imovina oduzeta osuđenim osobama završava u državnim tijelima na svakodnevnom korištenju.

Prije dvije godine portal Telegram objavio je da vozilo što ga je ranije koristio krijumčar droge koristi ondašnji državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Goran Hanžek, koji je sada savjetnik za obnovu u Gradu Zagrebu.

Njemu je bilo dodijeljeno puno luksuznije vozilo od ovog. Naime, Hanžek je dobio luksuzni Audi Q7 s 268 konjskih snaga, proizveden 2015. godine. Ubrzo nakon Telegramovog otkrića Hanžek je vozilo vratio.

Uskok tražio automobil

Iz Uskoka su za N1 potvrdili da im je na njihov zahtjev za dodjelu službenog vozila Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine još u srpnju 2022. na korištenje dalo Audi A4.

Radi se, kako su pojasnili, o automobilu koji je oduzet u kaznenom predmetu vođenom upravo na temelju Uskokove optužnice. U tom slučaju, potvrđuju, okrivljenici su se nagodili, odnosno priznali krivnju, a dio nekretnina i pokretnina za koje su stekli nezakonito, im je oduzet.

Koliko se imovine oduzima?

Oduzimanje nezakonito stečene imovine dio je zakonom propisane procedure, pa se tako u rukama države našao i ovaj Audi A4. To je vozilo, zajedno s ostalom imovinom na temelju izvansudske nagodbe zaključene između okrivljenika i Građansko upravnog odjela Državnog odvjetništva, predano Republici Hrvatskoj.

“U predmetima iz nadležnosti Uskoka oduzet je veći broj raznih vozila, no ovo je jedini slučaj u kojem je vozilo oduzeto u kaznenom postupku odlukom ministarstva dodijeljeno na korištenje upravo USKO-u”, pojasnili su za N1 iz Uskoka .

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska u top deset najtraženijih destinacija u Europi

Objavljeno

-

By

Većina Europljana planira ove godine putovati na odmor, a među top deset najtraženijih destinacija, posebice za ljeto, je i Hrvatska, pokazalo je novo istraživanje Europske putničke komisije (ETC) predstavljeno na sastanku ETC-a u Litvi, izvijestili su u srijedu iz HTZ-a.

Na sastanku odbora direktora ETC-a u litvanskom gradu Kaunasu sudjelovao je i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, ujedno i potpredsjednika ETC-a, koji je poručio da novo ETC-ovo istraživanje, kao i najave s tržišta potvrđuju dobru poziciju turističke Hrvatske.

“Istraživanje potvrđuje naše najave i pozitivna očekivanja od turističke 2024., a da je Hrvatska među traženijim europskim destinacijama pokazuju i podaci do sada ove godine iz sustava eVisitor, s više od 3,4 milijuna dolazaka turista i 10,4 milijuna noćenja, što je za 11 odnosno 10 posto više nego u isto vrijeme prošle godine”, ističe Staničić.

Staničić je izvijestio i da se se na sastanku direktora ETC-a razgovaralo i o prioritetima Europe za razdoblje od 2024. do 2029. s naglaskom na održivost i zelenu tranziciju, konkurentnost i digitalizaciju, kao i o aktualnim geopolitičkim i tržišnim trendovima.

O istraživanju ETC-a napominje da je provedeno na deset europskih tržišta, među kojima nisu bile obuhvaćene zemlje poput Slovenije, Češke, Slovačke ili Mađarske, na kojima je Hrvatska vodeća inozemna destinacije za ljetna putovanja, a da jesu, rezultati bi za Hrvatsku, smatra Staničić, bili i bolji.

Hrvatska na 7. mjestu najtraženijih destinacija

Riječ je o 18. istraživanju ETC-a o namjerama turističkih putovanja unutar Europe, provedenom u travnju ove godine na uzorku od gotovo 6000 odraslih pojedinaca iz 10 zemalja – Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva. Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije, Švicarske, Španjolske, Poljske i Austrije – od kojih 75 posto u 2024. ili 3 posto više nego 2023. planira putovati između svibnja i listopada.

Oni od oko 55 godina će najviše putovati, njih 81 posto, a većina Europljana ili 60 posto planira bar jedno putovanje po regiji (Europi), dok su najpopularniji mjeseci za putovanje srpanj i kolovoz, za 44 posto njih. Najviše ih, oko 36 posto, pritom želi odmarati na suncu i plažama te kratko posjetiti gradove (‘city breaks”), a slijede motivi poput ljepota krajolika, lokalne kuhinje, atrakcije i drugi.

Hrvatska je u tom istraživanju, među preferiranim destinacijama u Europi za odmore, u top deset, odnosno na 7. mjestu, dok su na prva dva Italija i Španjolska, koje slijede Francuska, Grčka, Njemačka, Portugal, a nakon Hrvatske do desetog mjesta su još Austrija, Velika Britanija i Turska.

Iz ETC-a komentiraju i da Španjolska inače privlači najveći broj stalnih posjetitelja, a slijede Grčka, Italija i Francuska. Za Grčkz, Portugal i Hrvatsku prognoziraju da će u proljeće i ljeto 2024. ugostiti više novih posjetitelja od ostalih destinacija. Iznose i da među 10 tržišta gdje su provodili istraživanje, u 2024. u idućih šest mjeseci najviše namjeravaju putovati turisti iz Italije, Španjolske, Poljske, Ujedinjegno Kraljevstva i Nizozemske.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Društvene mreže preplavljene lažnim oglasima! Prevaranti se predstavljaju kao poznate tvrtke

Objavljeno

-

By

Društvene mreže preplavljene su lažnim oglasima u kojima se oglašavaju nevjerojatne rasprodaje i popusti, a prevaranti imitiraju stranice poznatih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj.

Reagirale su i tvrtke koje su se našle na meti. Tako su iz Sancta Domenice upozorili kupce na lažne oglase i lažne stranice njihovim logom.

“Molimo vas da uvijek provjeravate URL adresu te nikada ne ostavljate svoje osobne podatke ili podatke o kreditnim karticama nepoznatim osobama. Također, ukoliko vidite sporni profil, molimo vas da ga prijavite zbog zlouporabe”, poručili su.

Mall.hr je također upozorio na lažnu stranicu koja pod njihovom imenom nudi nagradnu igru te pozivaju kupce da ne sudjeluju u njoj.

“Savjetujemo vam da uvijek provjerite autentičnost objava, primljenih poruka, web stranica i pošiljatelja prije nego što na njih odgovorite”, poručili su.

O ovim lažnim oglasima pisao je i Faktograf koji je upozorio na lažnu stranicu Elipso.hr na kojoj se Marshall zvučnik prodaje po cijeni od 2 eura.

U ovom slučaju radi se o klasičnoj prevari s ciljem prikupljanja osobnih podataka. Klik na link u objavi odvodi na sumnjivu stranicu na domeni techshady.com na kojoj se od korisnika traži da ispune anketu.

Nakon ispunjavanja ankete otvara se prozor s Marshall kutijama i na tom koraku treba pronaći “kutiju” koja sadrži zvučnik, a potom se od korisnika traži da ispuni obrazac s osobnim podacima. Radi se o takozvanom phisingu odnosno mrežnoj krađi podataka.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu