Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

196 NOVOZARAŽENIH NA ZADARSKOM PODRUČJU Capak: Varijanta BA.4 i BA.5 je dominantna, maske ne bi puno pomogle u širenju

Objavljeno

-

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jutros je na HRT-u rekao da je varijanta koronavirusa BA.4 i BA.5 u ovom trenutku već vjerojatno dominantna u Hrvatskoj, da izaziva relativno blagu bolest, ali i da je toliko zarazna da protiv širenja ni maske ne bi puno pomogle, zbog čega smatraju da u ovome trenutku ne treba uvoditi epidemiološke mjere.

Capak je rekao da brojke s COVID-om rastu u čitavom svijetu te da je prošlo već mjesec dana od pojave varijante BA.4 i BA.5 – podvarijanti omikrona koje su još zaraznije od samog omikrona.

“Srećom, nisu maligne, izazivaju relativno blagu bolest, nema puno hospitalizacija, nema puno ljudi na respiratoru. To se proširilo, naravno, i kod nas. Mi smo u drugom tjednu lipnja za koji imamo rezultate sekvencioniranja imali već više od 30 posto BA.4 i BA.5 varijante. Dakle, ona se izuzetno brzo širi. I sada je, u ovom trenutku, već vjerojatno dominantna u Hrvatskoj, iako još nemamo rezultate sekvenciranja. Danas će nam vjerojatno doći rezultati za treći tjedan lipnja pa ćemo više o tome znati”, rekao je Capak.

Iako je bolest uglavnom blaga, upozorio je na oprez.

“Treba se cijepiti, treba se držati onih klasičnih epidemioloških mjera. Tamo gdje je gužva, bilo bi dobro da ljudi nose maske, iako je ova bolest jako zarazna pa se niti maske nisu pokazale dovoljno učinkovitima. One su uvijek djelomično učinkovite, ali u ovom trenutku je ova varijanta toliko zarazna da ni maske ne bi tu puno pomogle u širenju i zbog toga smatramo da u ovome trenutku ne trebamo uvoditi epidemiološke mjere. Ljeto je, više boravimo na otvorenom prostoru”, rekao je Capak.

Rekao je i da je u ovom trenutku vrlo teško reći što će se dalje događati s cijepljenjem, dodajući da će Europska agencija za lijekove za nekoliko dana vjerojatno registrirati Pfizerovo cjepivo koje sadržava varijantu omikron.

“U ovom trenutku znamo da ćemo najesen krenuti s cijepljenjem s novim varijantama”, rekao je Capak.

Post- i long-COVID

Capak je u HTV-ovoj emisiji govorio i o vodiču za post-COVID pod imenom “Povratak zdravlja i snage nakon COVID-19”, čiji je jedan od autora uz Mariju Bubaš, a koja je objavljena i na web-stranici HZJZ-a.

Capak je objasnio da se ubrzo u pandemiji spoznalo da ljudi koji su preboljeli COVID nakon nekoliko mjeseci mogu dobiti simptome koji mogu biti slični COVID-u, ali mogu napasti i bilo koji drugi organski sustav u organizmu, a ne mogu se objasniti nijednom drugom dijagnozom ni uzorkom. Ta bolest nazvana je post-COVID ili long-COVID.

Kod tih ljudi, rekao je, bris u 99 posto slučajeva ne bi bio pozitivan, iako je i to moguće.

“Najčešće nisu pozitivni, dakle, ne može se dijagnosticirati brisom, nego dobrom anamnezom i povezivanjem s bolesti i s težinom bolesti”, rekao je Capak.

Naveo je da je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno već 25.000 slučajeva. Ljudi se u post-COVID ambulante, kojih ima u većini kliničkih i općih bolnica u Hrvatskoj, javljaju s različitim simptomima. Capak je između ostalog istaknuo probleme s koncentracijom, poput nemogućnosti prisjećanja za određene doživljaje, nazive, imena – takozvani zamagljeni mozak, što je prijevod s engleskog “brain fog”.

“To su problemi s kognicijom, inteligencijom i brzim rješavanjem problema koji se javljaju nakon COVID-a”, dodao je.

Capak je napomenuo da ljudi koji imaju ozbiljne simptome koji im smetaju svakako trebaju otići kod liječnika.

Prema posljednjim podacima Stožera, u posljednja tri dana na području Zadarske županije 196 je novozaraženih osoba koronavirusom.

Testirano je 448 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 13 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / U Zadru su danas otvorene sljedeće trgovine i trgovački lanci…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Put Vrela 2 – od 7 do 21

Ulica Ivana Skvarčine 18 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Ul. Roberta F. Mihanovića 62 – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

RIBOLA

Put Pudarice 11 – od 7 do 20

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SPLITSKI MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA / Među devet nagrađivanih dalmatinskih ulja predstavljena i dva iz Zadarske županije

Objavljeno

-

By

Maslinari na radionici u Splitu

U vođenoj degustaciji kušavana ulja Ante Vulina iz Pakoštana i  OPG-a Ante Urema iz Biograda na moru. Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh?

Kad se dalmatinska maslinova ulja pojave na nekoj od međunarodnih manifestacija, uz respekt,  nerijetko izazovu i reakcije konkurencije : „Ajme, pokupit će sve glavne nagrade“.

Slično je bilo i na nedavno završenom najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku, gdje su dalmatinski maslinari zajedno sa istarskim, osvojili čak 62 zlatne medalje. Jednako kao i maslinarske velesile Španjolska i Amerika koje su se natjecale s puno više uzoraka. Po stopi uspješnosti daleko smo ispred svih. Sa samo 97 uzoraka osvojili ukupno 80 nagrada sa stopom uspješnosti od 82 posto, dok Italija, Španjolska  i Amerika imaju 62 posto, Turska 56, Grčka i Portugal po 52, Tunis 36, Francuska  21 su posto . Sve ostale zemlje sjeverne hemisfere,  daleko su  ispod.

Tajna uzlazne putanje

Zašto su  dalmatinska maslinova ulja svjetski vrh? – logično je pitanje. A to je ujedno naziv i tema  Radionice u sklopu manifestacije Vinski podrum, koja se održava u Splitu.  Radionica je održana jučer u popodnevnim satima u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

-Tajna je  u tradiciji. Imamo i odličan sortiment s čak 40 autohtonih sorti. U posljednjih 30-ak godina dodajemo im i strane, sada već udomaćene sorte kao što su pendolino, coratina, leccino i slične. Našoj oblici, još uvijek najzastupljenijoj u našim maslinicima, kao dobar oprašivač pokazao se pendolino. Sada rađa redovitije. Imamo odličan teroar, znači tlo, klimat i zemlju, elemente koji ističu okus i miris rodnog kraja  u kojemu je ulje proizvedeno, rekla je  dr.sc. Mirella Žanetić voditeljica radionice.

Žanetić  je još  dodala: – Naš forte je i krš. Tu maslina sama iz sebe izbaci sve najbolje.

 Dalmatinsko maslinarstvo ide uzlaznom putanjom  posljednji 30-ak godina od kada mladi uzgajivači počinju uvažavati struku, istaknula je Žanetić. Ona je poznata stručnjakinja i istraživačica  iz splitskog Instituta za jadranske kulture gdje radi u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja. Voditeljica je i stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja.

Uremova pakovina i Vulinova Santa Justina

Uz vođenu degustaciju na radionici je predstavljeno devet nagrađivanih ulja iz cijele Dalmacije, a među njima  i dva s područja Zadarske županije: OPG Ante Urem iz Biograda na moru i OPG Ante Vulin iz Pakoštana.

Urem posjeduje maslinike s 850 stabala maslina. Uz domaće oblicu, krvavicu, mašnjaču, levantinku, lastovku, istarsku bjelicu tu su i introducirane: coratina, pisholine, pendolino i leccino.  Podsjetimo, ovaj sve uspješniji maslinar u uljar  je na nedavno održanom Noćnjaku  u Zadru osvojio titulu šampiona   za svoje ulje od sljubljenih sorti u kategoriji pakovina. 

Najviše pozornosti izazvala  robna marka Antino vlasnika Ante Vulina i njegovo ulje  Santa Justina koje je osvojilo zlatno odličje na najvećem svijetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.

-Godina jest bila zahtjevna. No, i uz vremenske nepogode uspjeli smo sačuvati plod. Berbu obavili 24. listopada, ulje iz masline isti dan „iscijedili“ u Uljari Željka Vrsaljka u Nadinu. Ostalo sve po redu, pretok nakon mjesec dana, čuvanje u inox posudama na tempereturi od 16-17 stupnjeva, zatim punjene i boce i tako redom, rekao je Vulin. Vulin s obitelji uzgaja oko 550 stabala maslina na rodu,  a  s novo posađenima ima ih ukupno 1000 na više lokacija uz Vransko jezero. Uspio je izbjeći i štetnike. „Maslinine muhe kod nas i nije bilo“, kaže.

Njegovo ulje  Santa Justina od oblice i  drobnice ocijenjeno je u New Yorku kao vrhunsko. Srednje intezivnog je okusa, dobro usklađeno, ugodne pikantnosti i  gorčine. Ima vrlo dobar voćni miris  i okus. Osjeti okusa podsjećaju na list masline, zeleni bajam i rikolu, istaknuto je u arganoleptičkoj analizi u New Yorku.

Dr. Mirela Žanetić o ulju Ante Vulina: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Odlike vrhunskog ulja: Kompleksno, rezistentno i harmonično

Slične  ocijene  su izrečene i tijekom vođene degustacije na radionici u Splitu.  Ima sve odlike  vrhunskog ulja. Kompleksno, rezistentno i harmonično, lakonski kratko zaključila je   voditeljica Žanetić.

Na radionici je bilo govora i o nužnosti izrade maslinarskog katastra, obnovi zapuštanih maslinika na otocima, sadnji novih i brendiranju maslinovih ulja. Naravno i o tekućoj maslinarskoj sezoni za koju maslinari vjeruju da će biti bolja od lanjske.

Stvari se dobro razvijaju.  Stanje  u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je, kažu,  donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu sezonu. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja u konobama , ali i na najvećim svjetskim  natjecanjima, posebno u New Yorku i Tokiju, poručuju   nagrađivani maslinari sa manifestacije Vinski podrum u Splitu koja završava danas u večernjim satima.

N.J./Dani Masline

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Izmjenjivat će se kiša i sunce. Najviše padalina u utorak, najsunčanije u srijedu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana lokalno kiša te pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, gorskoj i istočnoj Hrvatskoj gdje poslijepodne lokalno mogu biti i izraženiji. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar većinom slab, u drugom dijelu dana na Jadranu do umjeren jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu moguće bura. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 16, na moru između 14 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 21 do 26 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije očekuje se u utorak, a najrjeđe uz više sunca u srijedu. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, u srijedu jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u utorak mjestimice jaki. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu