Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ KATEDRALE Nadbiskup Puljić zaredio za svećenike Marija Mršića, Franu Šindiju i Matu Žilića

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je za svećenike trojicu kandidata za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je u subotu, 18. lipnja predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru. Novi zadarski svećenici su don Mario Mršić iz župe Biograd – Kosa, don Frane Šindija iz župe Bibinje i don Mate Žilić iz župe Briševo.

Uz brojne svećenike među kojima su bili i odgojitelji ređenika pristigli iz drugih dijelova Hrvatske, u misi je koncelebrirao i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Svećeništvo je milosni Božji dar Duha Svetoga, a svećenički poziv posebno zvanje, rekao je mons. Puljić. „Svećeničko zvanje nije shvatljivo mjerilima ovoga svijeta, nego mjerom vjere. Jer, u njemu se ostvaruje vječno svećeništvo Isusa Krista. Druga zvanja čovjek može vršiti dobro ako i nema vjere. U svećeničkom zvanju to je temelj jer svećenik može biti samo čovjek vjere. Narod Božji gleda i prihvaća svećenika očima vjere“ istaknuo je nadbiskup, rekavši da su svećenici svetim činom reda i biskupovim dekretom ovlašteni propovijedati, dijeliti svete Tajne i odgajati Božji narod.

„Istina, ima ljudi koji bi mogli i znali ljepše i zanimljivije sve to činiti. Ali, nisu pomazani ni poslani. Nemaju ovlasti ni „kredencijalnog pisma“. Stoga, pitanje svećeništva silno je ozbiljna stvar“ naglasio je mons. Puljić, rekavši kako su svećenici pozvani biti „Kristovi svjedoci i znak protivljenja u ovom opakom svijetu“. Trebaju biti „svjetlo za sinove svjetla i tama za sinove tame“, kako je govorio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić.

Poželjevši da Duh Sveti ređenike obdari poniznošću srca, postojanošću duha i pouzdanjem u Boga, nadbiskup je poručio: „Neka postojanim duhom svjedoče da neće biti dvorjani koji se dodvoravaju kriterijima ovoga svijeta, već neustrašivi propovjednici onostranih vrednota; da neće biti trstika koju vjetar ljulja, već proročki navjestitelji Božje pravde i njegovog kraljevstva, poput Ivana Krstitelja. Neka čvrstim pouzdanjem u Boga, poput Abrahama i blaženika Alojzija Stepinca, prolaze svijetom pjevajući sa psalmistom: U Tebe sam se, Gospodine, pouzdao“ potaknuo je nadbiskup Puljić.

Prostracija ređenika na zemlju, dok se zaziva zagovor svetaca nebeske Crkve, „vanjski je izraz naše nemoći, ali i molitve za nove ređenike, da ih Duh Sveti obdari darovima poniznosti, postojanosti i pouzdanja u Boga“ rekao je nadbiskup.

Sveti red je dar Crkvi, narodu, zajednici, nadbiskupiji i svijetu, rekao je mons. Puljić, poželjevši da svećenici budu „dar ljubavi bez koristoljublja, darivanja bez pridržaja i služenja bez uvjetovanja“.

Nadbiskup je zamolio Gospodina koji je svećenike uzvisio na službu nebeskih tajna, „da budu dostojni sluge oltara te da ono što njihov glas iznese, njegovom posvetom bude i potvrđeno“.

„Gospe od zdravlja i Kraljice svećenika, potkrijepi naše molitve pred Srcem svoga Božanskog Sina. Neka svi ovogodišnji hrvatski mladomisnici budu svjetlo“ zamolio je mons. Puljić.

U ime ređenika koji su na kraju mise uputili svoj mladomisnički blagoslov, prigodnu riječ uputio je don Mario Mršić. Zahvalivši za darove vjere, života i poziva, don Mario je rekao: „Lako je postati svećenik, ali teško je ostati. Stoga vas molim, da još jače i žarče molite za nas, kako bismo izbjegli svaki oblik oslanjanja na svoje snage, hladni pristup prema drugima, banalizaciju sakramenata, samo biti i imati. Kako bismo izbjegli svaki oblik nezdravog aktivizma. Daj nam Bože, ponizno i otvoreno srce koje će biti poslušno poticajima Duha Svetoga“.

U želji da ih prati Božji blagoslov i zagovor Marije, Majke svećenika, nadbiskup Puljić čestitao je srebrni svećenički jubilej ovogodišnjim zadarskim misnicima, koji su 1997., prije 25 godina, primili svećenički red. To su Josip Lenkić, Alojzije Knežević, Šimun Šindija i o. Ryszard Reikowski, kao i zadarskim kanonicima koji slave 40. obljetnicu svećeničkog ređenja (1982.); to su Anđelko Buljat i Zdenko Milić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

GLOBALNI MARŠ PRIJATELJSTVA / Lions klub poziva u ponedjeljak na Narodni trg. Dolazi i Oli Walker, svjetski putnik i ambasador prijateljstva

Objavljeno

-

By

Poseban događaj najavljen je za ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u 10:00 sati na Narodnom trgu u Zadru. 

Domaćin ovog važnog okupljanja je Regija jug Lions klubova Hrvatske, a događaj će uveličati dolazak Olija Walkera, svjetskog putnika i ambasadora prijateljstva u Zadar.

Oliver Walker, koji svoje putovanje oko svijeta provodi pod pokroviteljstvom Lions Distrikta 129 Slovenija u Zadru će predati poslanicu prijateljstva guvernerke Brede Pečovnik, predsjednici Regije jug, gđi. Tatjani Vukman. Ova simbolična gesta označava jačanje veza i prijateljstva između gradova i zajednica. Osim što promiče prijateljstvo, Oliverova inicijativa uključuje i humanitarnu komponentu. Prodaja majica “Oli Walker Around the World for Friendship”, u suradnji s Lions klubom Konjice, prikupljaju se donacije za stipendiranje mladih talentiranih glasbenika.

Oliverov globalni marš prijateljstva započeo je 5. travnja iz rodnih Slovenskih Konjica i uključuje promicanje prijateljskih odnosa među gradovima kao što su Biograd na Moru, Slovenske Konjice, Žalec, Radlje ob Dravi i Moravske Toplice. Njegov put kulminirat će u Biogradu na Moru, gdje će doći u utorak 30. travnja u 10:30 sati, gdje če ga na gradskoj pijaci dočekat predstavnici grada Biograda na Moru. Oliver če se pridružiti tradicionalnom Slovenskom vikendu  u Biogradu na kojem će u četvrtak 2.5. u 19.00 sati na Biogradskoj rivi – Ribarska luka pozdravit sudionike slovenskog vikenda i predstavit put prijateljstva uz pratnju gradske glasbe iz Slovenskih Konjic i Biograda na Moru. 5.5.2024 nastaviti put prema jugu i dalje oko svijeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA POMOLU NOVA PROMJENA VREMENA / Uživajte u suncu i visokim temperaturama, od sredine tjedna opća kiša

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u unutrašnjosti s mjestimičnom kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura u većini krajeva od 21 do 26 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplo, uglavnom ponegdje u unutrašnjosti i vrlo toplo. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak, mjestimice sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, toplo i vrlo toplo. U srijedu uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu