Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ KATEDRALE Nadbiskup Puljić zaredio za svećenike Marija Mršića, Franu Šindiju i Matu Žilića

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je za svećenike trojicu kandidata za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je u subotu, 18. lipnja predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru. Novi zadarski svećenici su don Mario Mršić iz župe Biograd – Kosa, don Frane Šindija iz župe Bibinje i don Mate Žilić iz župe Briševo.

Uz brojne svećenike među kojima su bili i odgojitelji ređenika pristigli iz drugih dijelova Hrvatske, u misi je koncelebrirao i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Svećeništvo je milosni Božji dar Duha Svetoga, a svećenički poziv posebno zvanje, rekao je mons. Puljić. „Svećeničko zvanje nije shvatljivo mjerilima ovoga svijeta, nego mjerom vjere. Jer, u njemu se ostvaruje vječno svećeništvo Isusa Krista. Druga zvanja čovjek može vršiti dobro ako i nema vjere. U svećeničkom zvanju to je temelj jer svećenik može biti samo čovjek vjere. Narod Božji gleda i prihvaća svećenika očima vjere“ istaknuo je nadbiskup, rekavši da su svećenici svetim činom reda i biskupovim dekretom ovlašteni propovijedati, dijeliti svete Tajne i odgajati Božji narod.

„Istina, ima ljudi koji bi mogli i znali ljepše i zanimljivije sve to činiti. Ali, nisu pomazani ni poslani. Nemaju ovlasti ni „kredencijalnog pisma“. Stoga, pitanje svećeništva silno je ozbiljna stvar“ naglasio je mons. Puljić, rekavši kako su svećenici pozvani biti „Kristovi svjedoci i znak protivljenja u ovom opakom svijetu“. Trebaju biti „svjetlo za sinove svjetla i tama za sinove tame“, kako je govorio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić.

Poželjevši da Duh Sveti ređenike obdari poniznošću srca, postojanošću duha i pouzdanjem u Boga, nadbiskup je poručio: „Neka postojanim duhom svjedoče da neće biti dvorjani koji se dodvoravaju kriterijima ovoga svijeta, već neustrašivi propovjednici onostranih vrednota; da neće biti trstika koju vjetar ljulja, već proročki navjestitelji Božje pravde i njegovog kraljevstva, poput Ivana Krstitelja. Neka čvrstim pouzdanjem u Boga, poput Abrahama i blaženika Alojzija Stepinca, prolaze svijetom pjevajući sa psalmistom: U Tebe sam se, Gospodine, pouzdao“ potaknuo je nadbiskup Puljić.

Prostracija ređenika na zemlju, dok se zaziva zagovor svetaca nebeske Crkve, „vanjski je izraz naše nemoći, ali i molitve za nove ređenike, da ih Duh Sveti obdari darovima poniznosti, postojanosti i pouzdanja u Boga“ rekao je nadbiskup.

Sveti red je dar Crkvi, narodu, zajednici, nadbiskupiji i svijetu, rekao je mons. Puljić, poželjevši da svećenici budu „dar ljubavi bez koristoljublja, darivanja bez pridržaja i služenja bez uvjetovanja“.

Nadbiskup je zamolio Gospodina koji je svećenike uzvisio na službu nebeskih tajna, „da budu dostojni sluge oltara te da ono što njihov glas iznese, njegovom posvetom bude i potvrđeno“.

„Gospe od zdravlja i Kraljice svećenika, potkrijepi naše molitve pred Srcem svoga Božanskog Sina. Neka svi ovogodišnji hrvatski mladomisnici budu svjetlo“ zamolio je mons. Puljić.

U ime ređenika koji su na kraju mise uputili svoj mladomisnički blagoslov, prigodnu riječ uputio je don Mario Mršić. Zahvalivši za darove vjere, života i poziva, don Mario je rekao: „Lako je postati svećenik, ali teško je ostati. Stoga vas molim, da još jače i žarče molite za nas, kako bismo izbjegli svaki oblik oslanjanja na svoje snage, hladni pristup prema drugima, banalizaciju sakramenata, samo biti i imati. Kako bismo izbjegli svaki oblik nezdravog aktivizma. Daj nam Bože, ponizno i otvoreno srce koje će biti poslušno poticajima Duha Svetoga“.

U želji da ih prati Božji blagoslov i zagovor Marije, Majke svećenika, nadbiskup Puljić čestitao je srebrni svećenički jubilej ovogodišnjim zadarskim misnicima, koji su 1997., prije 25 godina, primili svećenički red. To su Josip Lenkić, Alojzije Knežević, Šimun Šindija i o. Ryszard Reikowski, kao i zadarskim kanonicima koji slave 40. obljetnicu svećeničkog ređenja (1982.); to su Anđelko Buljat i Zdenko Milić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPORE MIKRO PODUZETNICIMA / Zadarska županija osigurala 70 tisuća eura, te subvencionira poduzetničke kredite

Objavljeno

-

By

Zadarska županija želi pridonijeti očuvanju i poticanju poslovne aktivnosti mikro poduzetnika pa je objavila Javni poziv za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti. Sredstva u iznosu od 70 tisuća eura su osigurana u proračunu Zadarske županije za 2023. godinu

Pravo na podnošenje prijava, korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva. To su poduzetnici koji imaju od 2 do 10 zaposlenih u mjesecu prije objave javnog poziva (u travnju 2023.), imaju sjedište i poslovanje na području Zadarske županije te  obavljaju djelatnost tijekom cijele godine.

„Namjena dodjele potpora je očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro poduzetnike. Bespovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti, unutrašnje uređenje proizvodnog prostora i uslužnog prostora. Pozivamo mikro poduzetnike koji zadovoljavaju uvjete Programa da podnesu zahtjev za dodjelu potpore, a pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše 3 tisuće eura“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije propisani su namjena i uvjeti dodjele potpore, visina iznosa potpore, korisnici potpora, potrebna dokumentacija za obradu Zahtjeva, postupak dodjele potpora te ostala pitanja vezana za provedbu Programa. Krajnji rok za podnošenje prijava je 60 dana od dana objave Javnog poziva.

Uz javni poziv za mikro poduzetnike, aktualan je još jedan i to za program Kreditom do uspjeha putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji. Naime, ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je osigurala financijska sredstva za program subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite.

„Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u njihovo rješavanje. Mišljenja smo da je ovo pravi primjer kako se regionalna samouprava i oni koji upravljaju s njom trebaju odnositi prema poduzetnicima. Sigurni smo da će to cijeniti i naši poduzetnici, jer da bi se održala gospodarska aktivnost, potrebno je održati investicijsku aktivnost“, ustvrdio je Sjauš dodavši da se programom odobravaju krediti u iznosu od 30 do 400 tisuća eura i to za investicije – kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava nove opreme i sl.

„Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2 posto godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita. Rok otplate kredita može biti do 10 godina, a poček na otplatu kredita je do dvije godine. Koristim prigodu pozvati naše poduzetnike da budu odvažni i iskoriste ovu priliku kako bi dobili povoljan kredit za unapređenje svoga poslovanja, ali i sredstva za potpore mikro poduzetnicima. Naše stručne službe u UO za gospodarstvo i turizam su tu da Vam pomognu oko prijave i slobodno pitajte sve što vas interesira jer Vaš uspjeh je i naš uspjeh“, poručuje Sjauš.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I dalje pretežno sunčano, a temperatura do 28°C. Za vikend moguć poneki pljusak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Na Jadranu danas pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje promjenljivo te danju i vrlo toplo, ponegdje i sparno. Prijepodne sunčanije, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti lokalno moguće i izraženijih. Poneki pljusak može se spustiti i do obale, ponajprije u dane vikenda. Vjetar na kopnu uglavnom slab, pa će ujutro ponegdje biti magle, a u nedjelju će povremeno puhati i umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u nedjelju podno Velebita prolazno i bura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TIJELOVO Nadbiskup Zgrablić predvodi misu u katedrali i procesiju središtem grada

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise u katedrali, nadbiskup Zgrablić predvodi tijelovsku procesiju središtem Zadra, od katedrale, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, u kojoj će vjernicima podijeliti blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom kojega će nositi za vrijeme procesije.

U proslavi svetkovine Tijelova u katedrali tradicionalno sudjeluju svećenici i puk iz zadarskih gradskih župa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu