Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ KATEDRALE Nadbiskup Puljić zaredio za svećenike Marija Mršića, Franu Šindiju i Matu Žilića

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je za svećenike trojicu kandidata za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je u subotu, 18. lipnja predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru. Novi zadarski svećenici su don Mario Mršić iz župe Biograd – Kosa, don Frane Šindija iz župe Bibinje i don Mate Žilić iz župe Briševo.

Uz brojne svećenike među kojima su bili i odgojitelji ređenika pristigli iz drugih dijelova Hrvatske, u misi je koncelebrirao i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Svećeništvo je milosni Božji dar Duha Svetoga, a svećenički poziv posebno zvanje, rekao je mons. Puljić. „Svećeničko zvanje nije shvatljivo mjerilima ovoga svijeta, nego mjerom vjere. Jer, u njemu se ostvaruje vječno svećeništvo Isusa Krista. Druga zvanja čovjek može vršiti dobro ako i nema vjere. U svećeničkom zvanju to je temelj jer svećenik može biti samo čovjek vjere. Narod Božji gleda i prihvaća svećenika očima vjere“ istaknuo je nadbiskup, rekavši da su svećenici svetim činom reda i biskupovim dekretom ovlašteni propovijedati, dijeliti svete Tajne i odgajati Božji narod.

„Istina, ima ljudi koji bi mogli i znali ljepše i zanimljivije sve to činiti. Ali, nisu pomazani ni poslani. Nemaju ovlasti ni „kredencijalnog pisma“. Stoga, pitanje svećeništva silno je ozbiljna stvar“ naglasio je mons. Puljić, rekavši kako su svećenici pozvani biti „Kristovi svjedoci i znak protivljenja u ovom opakom svijetu“. Trebaju biti „svjetlo za sinove svjetla i tama za sinove tame“, kako je govorio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić.

Poželjevši da Duh Sveti ređenike obdari poniznošću srca, postojanošću duha i pouzdanjem u Boga, nadbiskup je poručio: „Neka postojanim duhom svjedoče da neće biti dvorjani koji se dodvoravaju kriterijima ovoga svijeta, već neustrašivi propovjednici onostranih vrednota; da neće biti trstika koju vjetar ljulja, već proročki navjestitelji Božje pravde i njegovog kraljevstva, poput Ivana Krstitelja. Neka čvrstim pouzdanjem u Boga, poput Abrahama i blaženika Alojzija Stepinca, prolaze svijetom pjevajući sa psalmistom: U Tebe sam se, Gospodine, pouzdao“ potaknuo je nadbiskup Puljić.

Prostracija ređenika na zemlju, dok se zaziva zagovor svetaca nebeske Crkve, „vanjski je izraz naše nemoći, ali i molitve za nove ređenike, da ih Duh Sveti obdari darovima poniznosti, postojanosti i pouzdanja u Boga“ rekao je nadbiskup.

Sveti red je dar Crkvi, narodu, zajednici, nadbiskupiji i svijetu, rekao je mons. Puljić, poželjevši da svećenici budu „dar ljubavi bez koristoljublja, darivanja bez pridržaja i služenja bez uvjetovanja“.

Nadbiskup je zamolio Gospodina koji je svećenike uzvisio na službu nebeskih tajna, „da budu dostojni sluge oltara te da ono što njihov glas iznese, njegovom posvetom bude i potvrđeno“.

„Gospe od zdravlja i Kraljice svećenika, potkrijepi naše molitve pred Srcem svoga Božanskog Sina. Neka svi ovogodišnji hrvatski mladomisnici budu svjetlo“ zamolio je mons. Puljić.

U ime ređenika koji su na kraju mise uputili svoj mladomisnički blagoslov, prigodnu riječ uputio je don Mario Mršić. Zahvalivši za darove vjere, života i poziva, don Mario je rekao: „Lako je postati svećenik, ali teško je ostati. Stoga vas molim, da još jače i žarče molite za nas, kako bismo izbjegli svaki oblik oslanjanja na svoje snage, hladni pristup prema drugima, banalizaciju sakramenata, samo biti i imati. Kako bismo izbjegli svaki oblik nezdravog aktivizma. Daj nam Bože, ponizno i otvoreno srce koje će biti poslušno poticajima Duha Svetoga“.

U želji da ih prati Božji blagoslov i zagovor Marije, Majke svećenika, nadbiskup Puljić čestitao je srebrni svećenički jubilej ovogodišnjim zadarskim misnicima, koji su 1997., prije 25 godina, primili svećenički red. To su Josip Lenkić, Alojzije Knežević, Šimun Šindija i o. Ryszard Reikowski, kao i zadarskim kanonicima koji slave 40. obljetnicu svećeničkog ređenja (1982.); to su Anđelko Buljat i Zdenko Milić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

BESPLATAN ULAZ Prva Gastro večer u Poličniku spojit će delicije iz mora i zaleđa

Objavljeno

-

By

More i zaleđe, dvije naizgled nespojive stvari, spojit će se na tanjurima prve Gastro večeri u Poličniku. Tako će posjetitelji moći uživati u raznim svježe spremljenim specijalitetima od ribe i divljači, slasticama, vinu i glazbi.

Na području Općine Poličnik djeluju četiri tvrtke za ulov, preradu i distribuciju ribe, Mišlov, Marikomerc, Teši tunolov i Žuvela, koje će za ovu prigodu osigurati raznovrsnu svježu ribu. Ove tvrtke, koje su svoje pogone smjestile u gospodarskoj zoni Grabi, učinile su Općinu Poličnik „najribarskijom“ općinom u Hrvatskoj, iako sama nema izlaz na more.

Ribari na suhom, lovci iz Lovačkog društva „Kuna“, pridružit će se manifestaciji i doprinijeti svojim jelima pa će tako svatko moći pronaći nešto za sebe. Udruga žena pripremit će kruh i fritule. Sve porcije bit će podijeljene besplatno.

Tijekom manifestacije, okupljene će zabavljati KUD Carza, Klapa Koporan i Rockatansky band. Gastro večer organiziraju Općina Poličnik i TZO Poličnik u suradnji sa tvrtkama Mišlov, Marikomerc, Tuši tunolov i Žuvela, lokalnim udruženjima – KUD-om Carza, Lovačkim drušrvom „Kuna“, Klapom Koporan te NK-om Dragovoljac Poličnik.

Manifestacija će se održati pored sportske dvorane u Poličniku u subotu, 16. srpnja s početkom u 20.30 sati, a Rockatansky band okupljene će zabavljati od 21:30. Ulaz je besplatan.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) Maraška Fest Vol. 2 u Sv. Filipu i Jakovu

Objavljeno

-

By

Etno-gastro manifestacija MARAŠKA FEST – “Fešta od maraške“ održala se po drugi put u Sv.Filip i Jakovu u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, a cilj manifestacije je bio prikazati način berbe i ponuditi proizvode od maraške i to turistički valorizirati budući da za to postoje sve povijesne i druge pretpostavke.

“U samom centru mjesta na trgu „Na vr’sela“ u jednoj posebnoj rustikalnoj scenografiji kroz izložbu starih fotografija koja se provukla i kroz ulicu „Kuntrata“ uključilo se mještane i turiste u našu priču o maraški. Prezentirali su se razni alati koji su se nekad koristili u berbi maraške, a posjetiteljima i turistima nudila se maraška kao voće te kao i proizvod na posebno dekoriranim štandovima. Također, u suradnji s OPG-ovima bila je organizirana degustacija kolača, likera i raznih proizvoda od maraške”, rekla je Ana Barbaroša iz TZ Sv. Filip i Jakov, te dodaje;

“Dio pripreme išao je „uživo“ kao npr. priprema nekih jednostavnih kolača i stavljanja friških marašaka u staklenke, dodavanja šečera, tako da je to bila ujedno prezentacija i predstava, a pokušali smo animirati i uključiti turiste u pripremu, da budu aktivni sudionici”.

Zašto fešta od maraške u Sv. Filipu i Jakovu?

Proizvodnja likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821.godine. Girolamo Luxardo je iz Genove upućen u Zadar 1817. godine kao konzul Kraljevine Sardinije, a njegova supruga Maria Canevari sa svoje četvero djece, posvetila se kućnoj proizvodnji likera od maraške (prunus cerasus) – kiseloj trešnji koja raste na dalmatinskoj obali južno od Zadra.

“Likeri od maraške su se spravljali u samostanima još u srednjem vijeku, pod nazivom “Rosolio maraschino”. Na inicijativu supruge Girolamo je utemeljio je destileriju za proizvodnju Liquore Maraschino. Predstavnik treće generacije obitelji Luxardo Michelangelo Luxardo 1918. godine pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine a u kojem je radilo 30-ak mještana”, kažu iz TZ Sv. Filip i Jakov.

Razlog otvaranja novog pogona je bio proširenje tržišta na novonastalu državu SHS, ali i poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada, taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojao je i jedan dućan Luxardo u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri.

“S obzirom na ove sve činjenice kao i da je to bilo prije više od 100 godina, kada su se u destileriji LUXARDI proizvodili likeri od maraške i koji su se prodavali dućanu u Sv. Filipu i Jakovu, vjerujemo da će ova zanimljiva priča privući posjetitelje i u budućnosti”, kažu iz TZ Sv. Filip i Jakov.

Sudionici MARAŠKA FEST-a:

„Maraska“d.d. Zadar, OPG „CD Raspović“ Zadar, OPG „Novaković“ Posedarje,OPG „Babac-Damjanić“ Vrsi, Boška Kadija – Sv.Filip i Jakov, Obrt „Nada“ Jastrebarsko, Puhački orkestar Pirovac, Klapa Kontrada

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA U novoj akademskoj godini novi sveučilišni diplomski studij na zadarskom Sveučilištu

Objavljeno

-

By

U akad. god. 2022./2023. na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti počinje se izvoditi novi diplomski sveučilišni studij pod nazivom Održivi razvoj turizma.

Cilj je diplomskog studija Održivi razvoj turizma odgovoriti na suvremene zahtjeve koji stoje pred turizmom, i to kroz obrazovanje kadrova koji će biti sposobni predložiti rješenja za smanjenje negativnog utjecaja koji turizam ima na okoliš i društvo, uz istovremeno povećanje dobrobiti lokalne zajednice, ali i doživljaja turista.

Na studiju će se teorijsko-praktična znanja iz menadžmenta, marketinga, financija, poduzetništva, zaštite okoliša, prometa i različitih drugih područja razmatrati u kontekstu održivog upravljanja razvojem turizma i turističke destinacije.

Temelj će biti primjena teorijskih znanja u rješavanju praktičnih zadataka/ studija slučaja kroz koje će studenti imati priliku sami razvijati održive prakse u turizmu, dok će kroz različita studijska putovanja, terensku nastavu, ali i stručnu praksu u poslovnim organizacijama u turizmu studenti imati priliku učiti iz najboljih poslovnih praksi.

Kroz studij se studente želi osvijestiti da svojim znanjem izravno mogu utjecati na promjenu ponašanja svih dionika u turizmu, kako bi se razvijali održivi turistički proizvodi i potaknulo društveno-odgovorno ponašanje turista koji uvažavaju život lokalne zajednice, što je osnova za promišljeno planiranje i kontrolu razvoja turizma.

Diplomski sveučilišni studij Održivi razvoj turizma prvi je diplomski studijski program koji je u potpunosti prilagođen prema standardu kvalifikacija za zanimanje stručnjak/stručnjakinja za upravljanje turističkom destinacijom, izrađenog u okviru projekta „Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije – E4“. Ukupno trajanje studija je dvije godine (4 semestra), a njegovim završetkom stječe se akademski naziv magistar/ magistra ekonomije u turizmu.

Pored prvostupnika kulture i turizma Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, na studij se mogu prijaviti i pristupnici koji su završili odgovarajuće srodne sveučilišne preddiplomske studije (180 ECTS bodova) iz društvenih i interdisciplinarnih znanosti ili stručne preddiplomske studije (180 ECTS bodova) iz polja ekonomije. Studenti koji su završili ostale navedene preddiplomske studije i stekli zvanje prvostupnika polažu tri razlikovna ispita.

Sve informacije o prijavama i upisima na diplomske studije u akad. god. 2022./2023. dostupne su na sljedećoj poveznici:

https://www.unizd.hr/studiji-i-studenti/upisi-na-sveuciliste/diplomski/2022-23/upisi-u-prvu-godinu

Više informacija o studiju Održivi razvoj turizma može se pronaći na mrežnoj stranici Odjela za turizam i komunikacijske znanosti https://tikz.unizd.hr/studijski-programi/diplomski-studiji  i na službenom Instagram profilu studija Održivi razvoj turizma / Sustainable tourism development @sustainabletourismzadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu