Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U hotelu “Iadera” održan WINE EnoGASTRO Vip Event

Objavljeno

-

U prekrasnom zadarskom hotelu Falkensteiner Hotel&Spa Iadera, u Kongresnom centru FORTIS, održan je WINE EnoGASTRO Vip Event.

Na velikom prostoru na kojem su svoja izlagačka mjesta imali mnogobrojni vinari te proizvođači prehrambenih proizvoda mogle su se kušati, uz ugodne razgovore i upoznavanja, te sklapanja korisnih poslova, razne delicije, a nakon uvodnog pozdrava mnogobrojnih sponzora koji su prepoznali ovu manifestaciju i podržali je, poslužena su i mnoga fina jela. 

Najprije je stigao Pozdrav iz kuhinje kojeg je pripremila ekipa hotela Iadera, a to je bio primamljiv namaz od bijelog tartufa uz paštetu od guščje jetre s divljim šparogama i dimljenim brancinom. 

Potom je bila poslužena sporo kuhana pohana janjeća koljenica na podlozi od kreme poriluka i krumpira s umakom od janjetine i luka uz cherry rajčice i mladi luk, predivno jelo koje su pripremili kuhari iz Maškovića Han.

Vrijeme je u razgovoru uz gutljaje kvalitetnih vina brzo prošao i posjetitelji su se preselili u drugu dvoranu gdje su počele radionice:

Od 15.00 – 15-30 posjetitelji su prisustvovali radionici “Ekološka izvrsnost vinara Zadarskog kraja” koju je održala Manuela Plohl, sommelierka WSET 3. Predstavila je vinare zadarskog kraja MasVin i KerVin.

Od 15.30 – 15.50 krenula je druga radionica “Digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu” koju je održao direktor i vlasnik marketinške agencije ATAUCTUS, Josip Ukalović.

Uslijedila je od 15.50 – 16.30 nestrpljivo očekivana radionice Mire Šemić, slovenske sommelierke i vinske enciklopedije na kojoj su posjetitelji krenuli na “šetnju” kroz okuse istarske vinarije Prelac.

Od 16.30 – 17.30 trajala je stanka uz druženje na izložbenom prostoru s izlagačima i humanitarne kulinarske prezentacije lokalne gastronomije, pa su se tako mogli probati slatki i slani zalogajčići koje su pripremili polaznici Srednje škole Plitvice, a služile su se i riblje delicije koje je u suradnji s tvrtkom Cromaris pripremio chef uglednog zadarskog restorana Foša, Saša Began. Mogao se kušati file brancina s pireom i čipsom od čičoke uz riblji demiglace. Za ljubitelje mesa, pobrinuo se PIK Vrbovec i njihov kuhar Marko Lučić koji je pripremio teleće medaljone u umaku od bosiljka i poslužili ih uz zapečeni krumpir u plaštu od kukuruzne krupice.

Potom je započeo drugi blok radionica: od 17.30 – 18.10 radionicu “Prosjaci i sinovi, vina dalmatinske zagore i Hercegovine” održao je predavač sommelier WSET 3 Jure Andrijašević.

Od 18.10 – 18.30 održala se radionica “Promocija vina u medijima – medijski P.R.” koju su održale vinska connoiseur-ka Manuela Maras i gastro novinarka Sunčana Barušić koje su nastojale osvijestiti su prisutne zašto su bitni marketing i promocija za plasiranje vina i njihovu sve veću prodaju.

Posljednja radionica održana je od 18.30 – 19.15. Renato Todesca održao je radionicu “Strategija i razvoj poslovanja u odjelu hrane i pića – Think different, professional Expert in Hotellerie” koji je publici ispričao što je sve potrebno za biti dobar F&B manager i uspješno voditi hotel.

Svi izlagači i predavači kasnije su, od 20-23 mogli uživati u degustacijskoj humanitarnoj večeri na kojoj su se sljubljivala vina sa hranom, a opet su sakupljani i novčani prilozi u dobrotvorne svrhe.

Događaj je uz partnera domaćina Falkensteiner Hotel&Spa Iadera imao potporu Hrvatske turističke zajednice, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, Grada Zadra, Obrtničke komore Zadarske županije i HGK ŽK Zadar.

Nakon Zadra već sutra 17.3. nova vrlo lijepa priča biti će u Splitu u hotelu AMPHORA od 14 sati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan Općine Povljana

Objavljeno

-

By

U subotu, 27. travnja svečano je obilježen Dan Općine Povljana. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 10 sati, nakon čega je u Domu kulture u organizaciji Općine Povljana i Kulturnog centra Sv. Martin – Hrvatska u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Hrvatskim katoličkim sveučilištem predstavljena knjiga „Život svetoga Martina” autora Sulpicija Severa. Na promociji knjige govorila je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, dopredsjednica znanstveno-kulturne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je predstavila višegodišnji projekt i put njezina nastanku ukazavši na značaj koji knjiga danas nosi.

Knjiga „Život svetoga Martina” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prijevod je djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa, svetčeva suvremenika i sljedbenika, koju je na hrvatski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Kušar.

Prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnoga centra sv. Martin – Hrvatska i profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je projekt Kulturne rute Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Radomir Jurić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar govorio je o crkvi Sv. Martina i običajima vezanim uz slavljenje kulta Sv. Martina u Povljani na otoku Pagu.

Crkva sv. Martina spominje se kao prva župna crkva naselja Povljane već davne 1334. godine, a sagradio ju je Dižislav Radogostić Vučo u Staroj Povljani. Crkva je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovne arhitekture koja je 2001. godine u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Općina Povljana od ove godine učlanjena je u Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska koji okuplja gradove i općine pod zaštitom ovog sveca, kao i brojne štovatelje Martinske baštine.

Svečano slavlje nastavljeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Povljani uz domjenak i druženje s građanima.

„Danas smo u društvu naših gostiju i građana svečano obilježili Dan Općine Povljana. Tradicija obilježavanja svake godine obogaćuje našu zajednicu te zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili  kako bismo zajedno proslavili Dan naše općine.” – rekao je Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana.

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu