Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Od sredine dana opet naoblaka. Kiša moguća poslijepodne i u utorak, potom dulje sunčano razdoblje?

Objavljeno

-

Danas djelomice, u Dalmaciji pretežno sunčano. Od sredine dana porast naoblake sa zapada, a prema noći raste vjerojatnost za kišu. Ujutro na kopnu mjestimice magla. Vjetar slab, popodne u sjevernim krajevima i umjeren jugozapadni i zapadni. Na moru će slaba do umjerena bura u drugom dijelu dana okretati na jugoistočni vjetar, u Dalmaciji sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 19 do 24, a na moru i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 23 do 27.

U utorak u većini krajeva promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, već u prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima. Na južnom Jadranu će biti sunčanije i uglavnom bez kiše. Vjetar uglavnom slab, a na Jadranu će ujutro puhati slaba i umjerena bura, na jugu jugo, a sredinom dana će okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, na Jadranu od 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom od 22 do 27 °C, samo u gorskim predjelima malo niža.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak u većini krajeva promjenljivo oblačno s povremenom kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, posebno na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima. U Dalmaciji sunčanije i uglavnom suho. Od srijede sunčanije i uglavnom bez oborine, na kopnu ujutro uz mogućnost magle. Vjetar na kopnu slab, od srijede i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će u utorak jugo okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak, potom i buru koja će u četvrtak ojačati. Dnevna temperatura u blagom porastu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ETNO DANI ZADARSKE ŽUPANIJE / U subotu na Trgu dječja skupina KUD-a Luzarica iz Pridrage

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u subotu, 25.5.2024. u sklopu ETNO DANA ZADARSKE ŽUPANIJE 2024. od 10 do 12h na Gradskom trgu predstavlja dječju skupinu, KUD  Luzarica iz Pridrage koja će izvesti ples i pjevanje pridraškog kraja. Predstavit će se “pivanjem”, plesom, starim  igrama te će pokazati kako se krpi, hekla i plete.

KUD “Luzarica”  osnovan   je 6.12.1998. godine u trenutku povratka većine mještana svojim kućama nakon Domovinskog rata,  a u cilju promicanja , razvitka i unapređenja kulture koji su od općeg interesa društva , prvenstveno pridraškog kraja kroz tradicijske pjesme i plesove.  Osim pjevanja  ( muško i žensko pivanje i  orzanje )   i plesa ( šetnja,  biračko kolo, nijemo kolo….) , KUD Luzarica  izvodi i svadbene običaje (nagovaranje, zagledavanje momka u divojku, biranje mlade, odlazak po divojku…) , te  prikaz Badnje večeri. 

KUD je dobio ime po crkvi  Gospe od Luzarice, porušene u  ratu  gdje se  oduvijek plesalo i zagledalo,  pa su  ljudi nakon povrataka osjetili potrebu da se okupe u zajedništvu i druže , kako bi se sačuvali stari običaji, nošnje , pjesma i ples.

Uz puno entuzijazma i  zalaganja  izrađena  je  kompletno nova nošnja za sve članove  KUD-a ( muška, ženska i djevojačka) . Uz nekoliko komada narodne nošnje koja se  uspjela  sačuvati, ostala je rekonstruirana. Iako je slična  ostalim nošnjama iz  Ravnih kotara razlikuje se u  boji konca, tkanju i vezu .  Društvo broji 30-tak aktivnih članova .

 Svake godine  Društvo organizira susret KUD-ova pod nazivom “Dalmacijo, Pridragu ti ljubim”, koji se održava u sklopu “Kulturnog lita”, gdje ugošćuju Društva iz Hrvatske  i inozemstva.

KUD aktivno sudjeluje na važnim smotrama i susretima u Republici Hrvatskoj: Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi,  Međunarodna smotra  folklora u Zagrebu, Državna smotra izvornog folklora u Koprivnici gdje smo   2015.godine osvojili 3. mjesto, “Na Neretvu misečina pala”, smotri folklora  „ Brodsko kolo „ gdje je članica Društva gđica. Marija Čulina osvojila mjesto prve pratilje  na izboru  za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji,   na smotri u Martinskoj vesi  članica Marina Čulina osvojila je nagradu za najbolje rekonstruiranu nošnju.

Godine 2021. osnovali su dječju sekciju  koja ravnopravno sudjeluje u aktivnostima KUD-a. Dječja sekcija broji 12 članica.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NA VIŠNJIKU: 6. zadarski MS đir

Objavljeno

-

By

Iz Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije pozivaju građane Zadra da im se pridruže u obilježavanju Svjetskog dana oboljelih od MS-a.

Kao i prethodnih godina, Društvo oboljelih od MS-a Zadarske županije organizira prigodan ĐIR, a novitet je da će se ĐIR s poluotoka preseliti na Višnjik – manje gužve, veći i pristupačniji parking, šetnja po hladu.

Sve informacije su na gornjoj slici.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Stari Bokanjac danas bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 24.05.2024. godine  ( petak), u vremenu od 09:00 pa do 13:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru, predio Stari Bokanjac.  

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Trgu Sv. Šime i Tadije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu