ZADAR / ŽUPANIJA
TZ/ILIRIJA/SVEUČILIŠTE: Održana konferencija “TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE”
Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.
Svjesna činjenice kakogastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.
Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.
Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu. Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.
Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting, Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.
Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje”. Mladi su kuhari i to Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.
Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održaodoc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održalidoc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).
ZADAR / ŽUPANIJA
PREDAVANJE U NOVOM STUDENTSKOM DOMU: Mr. sc. Mirko Petrić o “Urbanim posljedicama digitalizacije turizma”
Odbor za urbanizam Društva arhitekata Zadra predstavlja još jedno u nizu predavanja o suživotu turizma i urbanizma koje će održati:
mr. sc. Mirko Petrić, pod nazivom
Urbane posljedice digitalizacije turizma
Predavanje raspravlja o promjenama urbanog identiteta i načina života zajednice zbog utjecaja mrežne digitalne komunikacije u turizmu. Terminologijom sociologa Manuela Castellsa, u središtu rasprave je utjecaj prostora tokova na prostor mjesta. U uvodnom dijelu izlaganja objašnjava se pojam digitalizacije i novi mehanizmi izvlačenja profita koje on omogućava. Pritom se naglašava da neokolonijalne turističke prakse često pristupaju prostoru kao resursu za jednokratnu eksploataciju. Slijedi zatim rasprava o promjenama urbanog identiteta uslijed digitalizacije svakodnevne komunikacije. Završni dio predavanja posvećen je mogućnostima postupne rehabilitacije prostora promjenama u simboličkoj sferi, odnosno na temelju drukčijeg pristupa kulturnim resursima.
Mr. sc. Mirko Petrić stručni je savjetnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Split. Sudjelovao je kao istraživač u projektima kulturne i urbane politike koje su financirali Britanski savjet, UNESCO-IFCD, Zaklada Kultura nova i program Obzor 2020 Europske unije. Vodio je dosad najopsežnije istraživanje društvenih procesa u povijesnoj jezgri Splita (2012.-2015.). Kolegije povezane s temom izlaganja predavao je na Sveučilištu u Zadru, Umjetničkoj akademiji u Splitu, Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu te na Sveučilištu u Grazu.
Predavanje će se održati u četvrtak, 30. siječnja 2025., s početkom u 18 sati u Sveučilištu Zadar, Novi studentski dom, Put Stanova 18.
Predavanje je omogućilo Sveučilište Zadar i Grad Zadar.
ZADAR / ŽUPANIJA
SOCRAT radionica u organizaciji Ustanove INOVAcija
Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija organizira radionicu „Kvalitativna analiza stanja kulturnog i kreativnog sektora” u sklopu projekta SOCRAT (Socializing Craft & contemporary Art for sustainable Tourism) kojoj je cilj potaknuti dijalog i istražiti mogućnosti povezivanja različitih sektora kroz razmjenu znanja, ideja i iskustava.
Pozivamo Vas na sudjelovanje u radionici posvećenoj umrežavanju ključnih dionika iz područja suvremene umjetnosti, obrta, te kreativnih i kulturnih industrija u Zadarskoj županiji. Fokus radionice bit će na istraživanju potencijalnih veza između različitih sektora te na prepoznavanju oblika lokalne industrije koji mogu uspostaviti kvalitetnu suradnju sa suvremenom umjetnošću. Radionica će također obuhvatiti analizu ključnih područja i zajednica u kojima takva suradnja može donijeti konkretne koristi te pridonijeti razvoju lokalne kulturne i kreativne scene. Radionica predstavlja priliku za stvaranje novih partnerstava, jačanje lokalne kulturne scene i razvoj inovativnih projekata koji spajaju tradiciju i suvremene umjetničke izraze.
Project SOCRAT provodi se u okviru programa Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027., u razdoblju od 1. ožujka 2024. godine do 31. kolovoza 2026. godine. Vodeći partner projekta je Zaklada Pino Pascali, Muzej suvremene umjetnosti, dok Ustanova INOVAcija sudjeluje kao projektni partner, uz Nacionalnu konfederacija obrtnika te malih i srednjih poduzeća Bari, Regiju Veneto, Veneto Institut za rad, Istarsku Županiju, Turistička zajednica Kvarnera i Sveučilište u Zadru. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj uz intenzitet potpore 80%. Cilj projekta je unaprijediti turističke tokove i poboljšati lokalni razvoj aktiviranjem i razvojem autentičnijih iskustava iz kreativnosti teritorija. Projekt predlaže društveno utemeljen model kroz kreativne laboratorije koji okupljaju lokalnu industriju, umjetnike i civilno društvo u zajedničkom stvaranju novih turističkih proizvoda i usluga koje promiču kulturnu baštinu, kreativnost i stvaraju gospodarske prilike za lokalne zajednice.
Radionica će se održati u petak, 24. siječnja 2025. godine u Centru za kreativne industrije na adresi Put Murvice 3a, 23 000 Zadar (Dvorana 3, prizemlje), s početkom u 11:00 sati. Molimo Vas da svoje sudjelovanje potvrdite do 22. siječnja 2025. godine na e-mail: andrea.smolic@inovacija-zadar.hr
ZADAR / ŽUPANIJA
VIJEST IZ OPĆE BOLNICE ZADAR: Ograničene posjete zbog prevencije širenja virusa gripe!
Zbog epidemiološke situacije, a vezano za nagli porast oboljelih od virusa gripe u općoj populaciji koja je u tijeku, privremeno su ograničene posjete bolesnicima na odjelima, osim za članove uže obitelji pacijenata, priopćeno je danas iz OB Zadar.
Posjete su ograničene do 10 minuta na jednog člana obitelji uz nošenje zaštitne maske.
Za sve daljnje upute valja se obratiti odjelnom osoblju.