magazin
(FOTO) OŽIVLJENA POVIJEST BIOGRADA / Majstorica pripovijedanja Ivana Zrilić oživjela povijesne likove i čuva baštinu od zaborava
Ivana Zrilić je ovoga ljeta začinila i obogatila kulturnu i turističku ponudu Biograda na Moru interpretacijskim kostimiranim turističkim turama
Kad je bila mala, Ivana Zrilić je maštala da će jednom kad naraste biti teta u vrtiću i balerina. U međuvremenu je odrasla, diplomirala na Ekonomskom fakultetu i krenula raditi ozbiljne poslove, no pritom se nastavila zabavljati i živjeti kreativno. U njezinom je kreativnom radu veliki dio programa namijenjen djeci, a usto se rekreira plešući balet, pa možemo slobodno reći da su joj se dječji snovi ostvarili.
U radno vrijeme Ivanu Zrilić ćete pronaći u računovodstvu, na njezinom dnevnom poslu, a nakon radnog vremena, Ivana se pretvara u nesvakidašnjeg i po mnogočemu posebnog turističkog vodiča. Ovu majstoricu pripovijedanja i trenericu interpretatora baštine, poslijepodne i vikendom možete pronaći na nekom od njezinih brojnih kreativnih angažmana. Ovoga ste je ljeta mogli sresti na Ogulinskom festivalu bajke gdje je pripovijedala i držala radionice za djecu, na kreativnim radionicama za djecu u Dugom Selu i u šetnjama inspiriranima poviješću u Biogradu na Moru.
Široki interesi
Ivanino iskustvo i interesi su vrlo široki i teško ih je sve nabrojiti. Ona je turistički vodič za Zagreb i Zagrebačku županiju te Karlovačku, Ličko-Senjsku i Zadarsku županiju, a usto i voditeljica putovanja za turističke aranžmane po Europi i svijetu. Osim toga, Ivana je interpretacijski vodič, majstorica pripovijedanja, predavačica za nove turističke vodiče na Veleučilištu u Karlovcu, kao i certificirana trenerica za edukaciju interpretacijskih vodiča. A to je samo djelić njezinih kompetencija.
Upravo zahvaljujući tim širokim interesima, entuzijazmu i dobroj energiji, Ivana stvara zanimljive programe za različite turističke zajednice u Hrvatskoj. Između ostaloga, kreirala je povijesne likove i kostimirane ture u Zaprešiću, Biogradu, Rastokama i Dugom Selu i time potpuno osvojila publiku.
Priča kao ključ doživljaja
Ovoga je ljeta Ivana Zrilić stanovnike Biograda, ali i brojne posjetitelje, na zanimljiv i zabavan način upoznala s bogatom poviješću grada i njegovom baštinom. Njezine kostimirane turističke šetnje “Oživljena povijest grada Biograda” osvojile su srca svih koji su sudjelovali. Povijest je nakratko izašla iz staklenih vitrina muzeja, a sudionici šetnji su je, zajedno s Ivanom, oživjeli.
Ivana je prema slikovnici Biograjske legende, koju jeobjavila Turistička zajednica Biograda u suradnji sa lokalnom Biogradskom školom, kao i drugim lokalnim pričama, osmislila različite vođene ture za pet različitih likova i uloga, kao i posebne kostime koje je isključivo za ovu turu dizajnirala i izradila talentirana Melita Kukec. Ivana je udahnula novi život likovima slavne kraljice Jelene, banice Vilenice, normanske princeze i Kolomanove zaručnice Buzile, čudesne Gnalić vile te Čuvarice baštine – lokalne žene u narodnoj nošnji (fuštanu) koja zna sve o običajima, pričama i biogradskim legendama.
Bogata povijest Biograda
Od lipnja pa sve do rujna, Ivana je vodila deset kostimiranih obilazaka grada, po dva za svaki od pet likova. Svi su likovi dobili svoju jedinstvenu rutu, a pripovjedačica se svaki puta fokusirala na priču lika u čijoj se ulozi našla. Oživljeni likovi, njih pet, pričali su svoju priču, a te su se priče, sudeći po komentarima i reakcijama publike, nastavile prepričavati. Tijekom interpretacijskih šetnji oživljene povijesti najhrabriji su posjetitelji postali živi likovi u Ivaninim pričama i to je iskustvo koje će pamtiti cijeli život.
Pričati zanimljive priče o slavnoj prošlosti, o kraljicama, princezama i banicama izazov je i kada postoje brojni materijalni ostaci davnih vremena. Biograd na Moru je hrvatski kraljevski grad koji je u XI. stoljeću bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa, a 1102. godine u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman, ali u samom Biogradu nema građevina iz tog doba jer su Mlečani i Turci nekoliko puta kroz povijest razrušili grad. Ta činjenica čini oživljavanje povijesnih likova težim, ali i interesantnijim za publiku jer potiče imaginaciju, stvara sasvim nove svjetove i potpuno mijenja percepciju grada.
Radost kreativnog življenja
“Ljudi zaboravljaju suhoparno ispričane podatke, ali nikada neće zaboraviti dobar osjećaj s interpretacijskih tura, toplinu dobro ispričane priče, kao ni povijesna događanja prikazana toliko zanimljivo da se veliki dio odigra u njihovoj mašti. To je pogotovo važno za djecu. Njihova mašta i kreativnost nema granica. Kada vidim veliki osmijeh na dječjim licima nakon radionice na kojoj su se dobro zabavili i naučili nešto novo, znam da smo napravili dobar posao i da je to ulaganje u sljedeću generaciju ljubitelja dobre priče. To je moja najveća motivacija”, rekla je Ivana Zrilić.
Ivanin obrt Zmaj Radionice uvijek vrijedno stvara nove priče i učenja kroz igru i zabavu, kako za djecu, tako i za odrasle. Ivanu možete kontaktirati preko web stranice www.zmajradionice.com ili Facebook stranice https://www.facebook.com/IvanaZrilic0
Magazin
Mogu li bebe otkriti tko je dobar, a tko loš? Odgovor bi vas mogao iznenaditi
Često se kaže da bebe i psi prepoznaju ljude koji možda nemaju najbolje namjere. Pas može neprestano lajati, dok beba može postati nemirna i tražiti sigurnu osobu. Smatra se da je to neka vrsta urođene osobine. Iako je intuiciju teško izmjeriti, istraživači su pokušali utvrditi mogu li bebe razlikovati dobro od zla.
Prije više od 14 godina, istraživači su se zapitali mogu li bebe prepoznati dobrog lika, odnosno, mogu li razlikovati dobro od lošeg. Naravno, budući da se radilo o bebama, nije bilo moguće pitati ih zašto su odabrale ono što jesu, ali podaci su pokazali da bebe zapravo preferiraju dobre ljude, a ne loše, piše Upworthy.
U eksperimentu su bebe gledale lutkarsku predstavu s likovima koji su u osnovi samo geometrijski oblici s pričvršćenim očima. Crveni krug pokušava se popeti na brdo, ali stalno pada. Tada se pojavljuje plavi kvadrat koji pomaže krugu tako da ga gura s leđa, osiguravajući mu dolazak na vrh brda. U sljedećem pokušaju, crveni krug nailazi na žuti trokut koji vidi kako se krug pokušava popeti, ali umjesto da mu pomogne, trokut ga gura natrag dolje.
Bebe, neke stare samo šest mjeseci, bile su okrenute od svojih roditelja kako ne bi vidjele njihove reakcije. Istraživači su potom iznijeli replike likova i zamolili bebe da izaberu jednog. Prije nego što su bebe vidjele oblike, roditeljima je rečeno da zatvore oči kako ne bi slučajno utjecali na izbor bebe. U gotovo svakom slučaju, bebe su odabrale lika koji je bio pomagač, dokazujući da mogu razlikovati dobro društveno ponašanje od lošeg.
Više istraživanja potvrdilo je rezultat
Eksperiment je više puta ponavljao, a iako dva puta nije bilo moguće postići iste visoke rezultate, bebe su i dalje češće birale pomagača nego ometača. Druge replikacije eksperimenata bile su uspješnije, potvrđujući da bebe doista preferiraju dobrog lika u odnosu na lošeg. Nedavno se na društvenim mrežama pojavio video jednog od eksperimenata koji pokazuje preferenciju prema pomagaču. No, u ovom videu pomagač je bio žuti trokut, a ometač plavi kvadrat. To je dovelo do nagađanja da bebe jednostavno biraju lik koji je uočljivijih boja, sugerirajući da bi, da su uloge obrnute, i dalje izabrale žuti lik. Mnogi ne shvaćaju da je eksperiment već proveden s alternativnim scenarijem, pokazujući iste rezultate – bebe preferiraju dobrog lika. Velika replikacija u više laboratorija potvrdila je isto, a istraživači su s tromjesečnim bebama ponovno utvrdili da dulje gledaju dobrog lika.
Magazin
Horoskopski znakovi koji će se do kraja godine zaljubiti preko ušiju
Ljubav često dolazi u najneočekivanijim trenucima i obara nas s nogu kada se najmanje nadamo. Ponekad kratki susret ili spontani razgovor mogu probuditi osjećaje za koje nismo ni znali da su mogući.
Prema astrolozima, zvijezde pred kraj godine imaju posebne planove za određene horoskopski znakove. Naime, četiri horoskopska znaka mogla bi se uskoro zaljubiti preko ušiju. Evo koji su to znakovi.
Rak
Rakovi će se, pod utjecajem toplih i nostalgičnih emocija, otvoriti prema osobi uz koju se osjećaju sigurno. U nadolazećim tjednima očekuje ih susret koji će probuditi njihovu romantičnu stranu. Možda neće odmah priznati osjećaje, ali jednom kada ih prepoznaju, potpuno će se prepustiti ljubavi.
Vaga
Vage će ući u razdoblje u kojem će njihovi karizma i šarm privlačiti potencijalne partnere poput magneta. Do kraja godine mogu očekivati neočekivani susret, možda na društvenom događanju ili putem prijatelja. Njihova veza imat će harmoničan početak, a osjećaji će se razvijati brže nego što su planirali.
Strijelac
Za Strijelce, ljubav dolazi poput avanture – brzo i neočekivano. Do kraja godine, jedan slučajan susret može promijeniti njihovu perspektivu i pokazati im ljepotu emocionalne povezanosti. Njihova prirodna znatiželja i otvorenost prema novim iskustvima bit će ključ za stvaranje posebne veze.
Ribe
Ribe će pronaći ljubav koja će biti rezultat dubokog razumijevanja i suptilnih znakova pažnje. Njihova intuicija neće ih prevariti kada je u pitanju pronalazak osobe koja je kompatibilna. Do kraja godine osjećat će se kao da su pronašle svoju “srodnu dušu”, što će ih potaknuti da se potpuno prepuste emocijama.
Magazin
Želite izbaciti meso iz prehrane? Evo zašto birati mahunarke, a ne vegetarijanske zamjene za meso
Ljudima koji se žele odreći mesa i mliječnih proizvoda bilo bi bolje da prijeđu na konzumaciju mahunarki, poput graha i graška nego da se odluče na vegetarijanske hamburgere i biljna mlijeka, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Oxford. Stručnjaci su razmotrili više faktora kada su proučavali 24 alternativne namirnice mesu i mlijeku, uključujući i njihov utjecaj na zdravlje i okoliš, kao i cijenu. Otkrili su da su prirodne biljne namirnice poput graška, soje i graha bile najbolje u svim razmatranim segmentima.
Za usporedbu su prerađenu hranu, poput vege-hamburgera, zamjenskih obroka za meso poput tofua i tempeha te biljnog mlijeka povezali s manjom koristi za klimu i s većim troškovima u odnosu na neprerađenu hrane, premda su, kako su istaknuli, i te namirnice još uvijek bolje od onih životinjskog porijekla.
Na dnu popisa se našlo meso uzgojeno u laboratoriju, koje se u Britaniji još ne nudi niti prodaje za prehranu ljudi.
Istraživači s Oxforda i Sveučilišnog koledža u Londonu došli su do zaključka da bi odluka o zamjeni konzumacije svih vrsta mesa ili mliječnih proizvoda u zemljama s visokim dohotkom raznim alternativama mesu ili mlijeku s jednakom količinom kalorija mogla smanjiti preuranjenu smrt za do 5 do 6 posto.
Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
“Najviše dobrobiti za zdravlje ispitanici su imali kada su umjesto mesa konzumirali grašak (6,1 posto), zatim tempeh, grah i soju (5,1 posto do 5,7 posto), vegetarijanske hamburgere i tofu (4 posto do 4,3 posto) te vegetarijanske kobasice i vegetarijansku slaninu (3,5 do 3,6 posto)”, rekli su.
“Među mliječnim alternativama, najveća dobrobit za zdravlje uočena je pri konzumiranju sojina (5,2 posto), a potom bademova mlijeka.”
Većina promjena, kada je posrijedi produljenje životnog vijeka, bila je povezana s povećanim unosom vlakana (44 posto), što je jako dobro za zdravlje, a pritom su zamijećene i smanjene vrijednosti lošeg kolesterola te povećanje količine zdravih masti i minerala kalija u organizmu.Britanski znanstvenici smatraju da bi, kad bi pojedinac zamijenio sve kalorije iz mesa ili mliječnih proizvoda alternativama, ljudi bili skloniji konzumiranju hrane s manje masti i više vlakana jer bi se organizam na njih postupno naviknuo.
Kada su posrijedi klimatske promjene, stručnjaci ističu da je sektor stočarstva odgovoran za većinu svih emisija stakleničkih plinova povezanih s proizvodnjom hrane i za oko 20 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova.
“Bez promjena u načinu prehrane na način da se ona više temelji na biljnim namirnicama, utjecaj prehrambenog sustava na okoliš mogao bi predstavljati ozbiljan problem u naporima koji se ulažu u održavanje globalne temperature na ispod 2 Celzijeva stupnja prije industrijskog doba. Naša otkrića upućuju na to da je neprerađena biljna hrana poput soje, graška i graha najprikladnija kao zamjena za meso i mliječne proizvode u zemljama s visokim dohotkom, a i pokazala se dobrom u svim segmentima”, zaključili su.
“Za usporedbu, prerađena biljna hrana poput vege-hamburgera i biljnog mlijeka više šteti klimi i rezultira većim troškovima u odnosu na neprerađenu hranu, no i dalje nudi bitne ekološke, zdravstvene i prehrambene prednosti u usporedbi s hranom životinjskog porijekla.”
Tim britanskih znanstvenika je zaključio da bi izbor mahunarki u prehrani umjesto mesa i mlijeka smanjio “nutritivnu neravnotežu” u zemljama s visokim dohotkom, poput Ujedinjenog Kraljevstva za polovicu, preuranjenu smrt – osobito od bolesti povezanih s prehranom – za desetinu, utjecaj prehrane na okoliš za više od polovine, a troškove za više od trećine. Smanjenje proizvodnje i konzumacije mesa i mliječnih proizvoda u zemljama s visokim prihodima ključno je za ograničenje klimatskih promjena, gubitak bioraznolikosti i u konačnici je važan za poboljšanje zdravlja ljudi.
“Istraživanje je pokazalo da nam je na raspolaganju niz namirnica i prehrambenih proizvoda od kojih bismo imali višestruku korist kada bismo zamijenili meso i mliječne proizvode u sadašnjoj prehrani. Iznenađujuće drugo mjesto iza graha i graška zauzeo je tempeh, tradicionalna indonezijska namirnica napravljena od fermentirane soje, koja zadrži brojna nutritivna svojstva soje bez puno obrade ili aditiva. Ovaj podatak i relativno niska cijena daju mu prednost u odnosu na prerađenije alternative kao što su vege-hamburgeri”, smatra glavni autor studije, dr. Marco Springmann s Instituta za promjenu okoliša u Oxfordu.
Britanski znanstvenici ističu i da, uz tehnologiju koja se danas koristi, emisije koje nastaju laboratorijski uzgojenim mesom mogu biti jednako visoke kao i one koje nastaju kod prerade i proizvodnje goveđih hamburgera, da je trošak i do 40.000 puta veći, a i jednako su loši za zdravlje.