Connect with us

magazin

Kako iznajmljivači varaju goste? Trikovi koje koriste “iskusni” vlasnici apartmana

Objavljeno

-

Pixabay

Turisti se – najčešće s razlogom – žale na kvalitetu i sadržaje apartmana, jednako kao što se iznajmljivači žale na turiste i nedostatak njihova kućnog odgoja. Napravljen je rezime pritužbi turista na naše iznajmljivače.

Uz nekoliko, – maštovitih, detalja, kao što su spužvica za pranje posuđa prerezana na pola ili, još bolje, rola papirnatih kuhinjskih ručnika prerezana na pola (malo nas i zanima kako to rade – nožem za kruh? sklapelom? pilom?) i nemaštovitih pokušaja iznajmljivača da od gosta naplate raznorazne štete od ranije, naše je iscrpno istraživanje pokazalo da su najveće muke turista u Hrvatskoj – one po klimi, a u stopu ih slijede muke po perilici rublja.

Postoji li elegantnije rješenje?

Problem je s oba uređaja to što neki iznajmljivači smatraju da postoji “red i način” kako se i prije svega – koliko se ti uređaji koriste, pa ako se navike ili potrebe gosta koji apartman plaća razlikuju od onoga što iznajmljivač misli – često ne bude dobro.

Na mnoge načine iznajmljivači ograničavaju korištenje perilice za rublje – od precvikanih utikača, do žetona, pa čak i do redovitih provjere kako, koliko toga i na kolikoj temperaturi tko što pere – i formiranja dodatnog računa na temelju toga temeljitog uvida.

Ograničavanje korištenja klime posljednjih je godina dosta napredovalo od dobrog starog skrivanja daljinskog i cijeđenja po 5 eura dnevno iz oznojenih turista na +40, koji su rezervirali apartman s klimom, ali da je ne mogu koristiti – ne bi im palo na pamet i u najluđim snovima. “Pisalo je da apartman im klimu, ali nigdje nije pisalo da moramo dodatno platiti da bismo je koristili”, požalila se jedna skuhana turistkinja i dodala: “Osjećali smo se prevarenima.” A ličnih je komentara nebrojeno mnogo.

Internet je davno stigao i u naša mala mjesta, a s njim nešto kasnije i senzori za klimu, odnosno za otvorena vrata ili prozore koji to prijave klimi pa ona prestane raditi. E, ali ponekad senzora nema, ali domišljati iznajmljivač kaže gostu da ima. Senzor je zapravo gospođa koja viri kroz grilje, pa čim turist dirne kvaku, ona preko interneta gasi klimu – to je smisao za biznis. I onda se time javno hvali: “Ja ih upozorim da klima ima senzor i da će se ugasiti ako ostave otvorena vrata ili prozore… samo im ne kažem da sam taj senzor ja i da gasim klimu preko wi-fija”, piše Punkufer.

Općenito iznajmljivači znaju bolje od gosta koliko i kako se klima koristi, na koliko treba biti podešena. Ali i gdje treba stajati. Jedan nam je majstor odao da postoji i trend – klima se postavlja iznad kreveta da puše po gostu i da je rjeđe pali.

Da se razumijemo, jasno nam je da klima troši struju, ne znamo je li iznajmljivačima jasno da troši manje ako doslovno bez prestanka radi od lipnja do rujna, ali smatramo da bi bilo mnogo manje nezadovoljnih po tome pitanju – s obje strane, da se u cijenu noćenja uračuna i korištenje perilice rublja i klime, pa da se u startu formira tih par eura viša cijena noćenja. Jednostavno i puno elegantnije.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTO/VIDEO / Maraschino Cocktail Challenge Peaches & Cream baru – uvertira za sudjelovanje na prestižnom Berlin Bar Conventu

Objavljeno

-

By

U prepunom zagrebačkom mixology baru Peaches and Cream održan je prvi u nizu Maraschino Cocktail Challenge, koji je okupio mnoga lica hrvatske mixology scene iz cijele Hrvatske. Ovaj Challenge svojevrsna je uvertira Maraskinog internacionalnog debija jer će ove godine po prvi puta s Maraschinom sudjelovati na prestižnom Berlin Bar Conventu, najpoznatijem svjetskom sajmu u industriji pića. Veliki je ovo korak ka Maraskinom cilju, a to je vraćanja starog sjaja uistinu posebnom zadarskom Maraschinu.

Maraschino Cocktail Challenge organiziran je u dva dijela. Prvi dio bio je zamišljen kao svojevrsni Maraschino Masterclass na kojem su dvojica izvrsnih gostiju i govornika na zanimljiv način približili Maraschino okupljenima pričajući o njegovoj bogatoj povijesti, načinu proizvodnje ovog visokokvalitetnog likera te o njegovoj budućnosti i upotrebi danas. Igor Županić tako je okupljenim barmenima približio Maraschino kroz povijest, ističući njegovu posebnost i značaj za zadarski kraj. Liker koji se jednom ispijao na europskim dvorovima, uz Maraskinu dobro isplaniranu strategiju, promociju i distribuciju polako, ali sigurno vraća svoju globalnu popularnost. Potvrda za to je i širenje ovog brenda na područje Ujedinjenih Arapskih Emirata i njegova sve veća popularnost na tamošnjoj barskoj i klupskoj sceni. O tome je na Masterclassu pričao Slaven Macura, čovjek koji je Maraschino predstavio Dubaiju. Mixologist i barmen s više od dvadeset godina iskustva na primjeru koktelskih klasika pokazao je kako je ustvari jednostavno uklopiti Maraschino u koktele koji su temelj svake koktel ponude, poput Broadwaya ili Daiquiri. Popularnost Maraschina na globalnoj sceni dokaz je kvalitete i posebnosti ovog proizvoda, uz malo kreativnosti Maraschino u čaši radi magiju.

Drugi dio Maraschino Challengea bilo je natjecanje dvanaest barmenica i barmena iz najpoznatijih hrvatskih mixology barova, koji su ovim povodom osmislili i publici predstavili  koktele na bazi Maraschina. U natjecanju su tako sudjelovali barmeni iz zagrebačkog Botaničara i Boogie Laba, splitskog Stringa i bara Sistema te mnogi drugi. Pobjednik natjecanja dobio je jedinstvenu nagradu, a to je putovanje na prestižni Berlin Bar Convent kao dio Maraschino tima, gdje će imati priliku predstaviti svoj koktel i bogatu povijest Maraschina svjetskoj publici. Prvo mjesto osvojio je barmen Mate Matić iz splitskog bara Sistema, koji je za ovu priliku osmislio koktel Hemingway’s Word čiji su sastojci Maraschino, Mescal, kozje mlijeko i žuti chartreuse. Koktel je ovo inspiriran klasikom Last Word.

“Nema boljeg osjećaja nego kad napraviš nešto svoje i to se ljudima svidi. Maraschino je za mene posebno piće, naše je, autohtono i moramo se svi skupa potrudit da mu se vrati stari sjaj. Putovanje u Berlin s Maraschino timom me stvarno veseli, jedva čekam, mislim da ćemo rasturiti. Potrudit ćemo se najbolje predstaviti hrvatsku koktel scenu i naravno naš Maraschino.”

Posljednje dvije godine Maraska vođena Stanić grupom uistinu ulaže velike napore u pozicioniranje Maraschina na svjetsku barsku scenu. Organiziranjem Masterclassova što u Hrvatskoj što vani, kreiranjem inspirativne liste koktela s Maraschinom i sad kao kruna napornog rada odlazak na Berlin Bar Convent. Maraschino je jedinstven hrvatski proizvod, s dugom tradicijom i povijesti koji zaslužuje ponovno zasjati punim sjajem i tome se posebno veselimo!

 
Nastavi čitati

magazin

“IGRAJMO SE” / Predstavom “Laštik” otvoreno drugo izdanje Kazališnog vikenda u Zadru!

Objavljeno

-

By

Pred prepunim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta Zadra sinoć je predstavom Laštik otvoreno drugo izdanje Kazališnog vikenda u organizaciji Kazališne udruge Igrajmo se.

– Pozdravljam vas draga publiko, pozdravljam naše prijatelje iz Pozorišta mladih Tuzle, poseban pozdrav 1. a i b razredu Osnovne škole Bartula Kašića Zadar koji su prvi put uopće u kazalištu, s ponosom je na otvaranju rekla predsjednica Udruge i organizatorica vikenda Matija Šango Šimurina istaknuvši važnost ovakvog druženja za djecu i mlade. Potom je na pozornicu izašla polaznica Igrajmo se Dora Vrkić koja je prenijela važnu poruku ovog Vikenda.

– Radujemo se što ćemo se zajedno i ove godine družiti tri dana, razmjenjivati međusobno ideje te iskazivati kreativnost koja nas zajedno povezuje te da će te prepoznati naš rad, naše zajedništvo i prijateljstvo! Želimo da znate da iza ovog vikenda stoji mukotrpan proces rada, puno uloženog truda i entuzijazma od strane svih grupa.

Svatko od nas pojedinačno uložio je mnoštvo ljubavi te smo pripremili jedinstven program kako bi vam najbolje prikazali ono što smo stvorili i na čemu smo uživali radeći proteklih mjeseci. Možda sada zvučim i preozbiljno, za nas velike, ali i za one male gluma je i dalje igra, sigurno mjesto i bijeg od stvarnosti! Svojim dolaskom dajete vjetar u leđa meni i svima nama koji ovdje provodimo slobodne trenutke od malih nogu. Tako ponovno otkrivamo ono naše unutrašnje, iskreno dijete koje se tek upisalo u “Igrajmo se” željno druženja i novih spoznaja.

Hvala svima koji će nas večeras podržati i nadamo se da će ta podrška trajati i dalje jer glumac bez publike nije glumac!

Nadamo se da ćete poslije ovih nekoliko dana izaći bogatiji za još jedno iskustvo. Uživajte u programu!, poručila je Dora u ime cijele ekipe Igrajmo se koja je nakon nje izvela predstavu Laštik koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Priča o djevojčici Marini koja se bori s malignom bolesti publiku je rastužila, nasmijala, ali i ostavila s okusom nade i vjere u rast i sreću.

Kazališni vikend nastavlja se i večeras u 19 sati kada je na rasporedu gostujuća predstava “Test ljudskosti” u režiji Amile Beširović, voditeljice iz Pozorišta mladih Tuzle.

Sudionici predstave hrabro i smjelo govore o osjećajima pasa i njihovim potrebama, te nepravdi koju ljudi, svjesno ili nesvjesno, mogu učiniti prema životinjama. Psi na ulici, tražeći svog prijatelja psa, bivaju napadnuti od strane ljudi zbog buke koju su proizvodili lajanjem završe u azilu za pse. U novom domu, psi upoznaju jedni druge, a kroz njihove lične priče zapravo bolje upoznajemo ljude s kojima su ti psi ranije živjeli.

Da li i dalje ima smisla vjerovati u to da trebaju ostati čovjekovi najbolji prijatelji, je li ljubav koju osjećaju jedni prema drugima važnija od ljubavi i vjernosti koju osjećaju prema ljudima, kada trebaju oprostiti, gdje pronaći radost života, koje granice postaviti? Ovo je samo dio pitanja koje postavljaju sebi, ali i gledaocima. Dobro došli na nježnu priču o ljubavi, vjernosti, požrtvovnosti i opraštanju.

Predstava je dio Harmony projekta „Theatre for change“ koji je podržan od strane SanChild Fondacije i partnera.

Amila Beširović je Bachelor primijenjene matematike i master dramskih i audiovizualnih umjetnosti specijalizirana za primijenjeno kazalište. Studirala je na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje je bila prva generacija na smjeru primijenjene matematike i razvila snažnu povezanost s Tuzlom. Njena ljubav prema matematici je proizašla iz želje da poboljša pristup učenju te predavanja matematike čini zanimljivim i razumljivim za djecu i mlade. Pored rada kao nastavnik matematike, aktivno se bavi kazalištem, voditeljica je Dramskog studija za djecu i mlade i ostvarila je značajan broj kazališnih predstava. Također je osvojila brojne nagrade u domeni dramske umjetnosti, uključujući priznanja za svoj pedagoški rad i dramatizaciju.

 
Nastavi čitati

magazin

RENOMIRANI HRVATSKI BRIJAČI U ZADRU / U subotu u COIN-u prvi Barber meetup! Donosimo program…

Objavljeno

-

By

Udruženje obrtnika Zadar poziva na 1. Susret brijača – Barber meetup, u subotu, 12. listopada 2024., u COIN coworking-u u Zadru, Put Murvice 16/2. kat.

Ovaj jedinstveni događaj prilika je brijačima, kako iskusnim majstorima tako i onima koji su tek zakoračili u ovaj svijet, da se povežu, razmijene iskustva i nauče nove tehnike koje će im pomoći u daljnjem profesionalnom razvoju. Na  Susretu će renomirani brijači iz Zagreba, Splita i Trogira kroz radionice i demonstracije prikazati različite tehnike šišanja, oblikovanja brade i njegu kože. Program događanja namijenjen je ne samo iskusnim majstorima već i mladim brijačima koji su tek započeli svoju karijeru.

Pripremili su bogat i raznolik program koji uključuje:

Inspirativne radionice s priznatim majstorima brijačima iz cijele Hrvatske, gdje ćete imati priliku vidjeti različite tehnike šišanja, brijanja i oblikovanja brade te njege kože.

Demonstracije tehnika šišanja, fade stilova, što će vam omogućiti da usavršite svoje vještine i naučite nove trendove u svijetu brijačke struke.

Praktične savjete o alatima, kozmetičkim proizvodima i pristupima njezi kose i brade.

Umrežavanje i razmjenu iskustava s kolegama iz branše, gdje ćemo kroz neformalno druženje stvoriti nove prilike za suradnju i rast.

U nastavku donosimo detaljan program događanja, u kojem je došlo do izmjene jednog od predavača/brijača, umjesto najavljenog Siniše Šunjića – Ka’Brada i tehnike šišanja duže kose, u programu će sudjelovati Ante Šolić – Barbershop Ritual i predstaviti klasično šišanje.

Detaljan raspored događanja:

•         10:00 – 10:30 – dolazak sudionika i jutarnja kava

•         10:30 – 11:00 – pozdravni govor organizatora i uvod u program

•         11:00 – 11:45 – Sarah Barber (Sarah Vuger, Zagreb) – Oblikovanje brade i brkova mašinicom, uređivanje kontura britvom

•         11:45 – 12:00 – pauza

•         12:00 – 12:45 – Barbershop Ritual (Ante Šolić, Split) – klasično šišanje

•         12:45 – 13:00 – pauza

•         13:00 – 13:45 – Barbershop Grozdi Barber (Grozdana Vukelić, Trogir) – Brijanje brade i njega kože nakon brijanja

•         13:45 – 14:00 – pauza

•         14:00 – 14:45 – Leekarija Barbershop (Domagoj Jukić, Split) – Fade tehnika šišanja

•         14:45 – 15:00 – pauza

•         15:00 – 16:00 – Prezentacija različitih tehnika šišanja (buzz cut, taper fade, french crop i dr.) – maturanti Obrtničke škole Gojka Matuline, Zadar

•         16:00 – neformalno druženje sudionika

Osim stručnog dijela, susret će omogućiti brijačima da kroz neformalno druženje razmijene iskustva i povežu se s kolegama, čime se jača zajedništvo unutar struke te podiže svijest o važnosti stalnog usavršavanja i prilagođavanja tržišnim trendovima.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu