Connect with us

Hrvatska

U Zadru potpisani ugovori za tri projekta koje financira EU: Nabavljaju se fotonaponske elektrane, nadzemni i polupodzemni spremnici

Objavljeno

-

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić potpisao je u utorak ugovore za tri projekta financirana u okviru Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. vrijedna 5.3 milijuna eura.

Vodeći partneri u projektima su institucije iz Zadarske županije – Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Čistoća d.o.o. Zadar te Zavod za javno zdravstvo Zadar.

Prvi projekt orijentiran je na energetsku učinkovitost, odnosno ulaganja u obnovljive izvore energije. Drugi je vezan uz bolje gospodarenje otpadom, a treći se odnosi na mjerenje i praćenje kvalitete zraka i alergena u zraku, kazao je Erlić.

Ugovori su dodijeljeni u sklopu europskog programa prekogranične suradnje, a time Zadarska županija nastavlja uspješnu praksu korištenja europskoga novca.

11 fotonaponskih elektrana
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA potpisala je ugovor za projekt Apollo, u sklopu kojega će u Zadarskoj županiji biti sagrađeno 11 fotonaponskih elektrana.

Projekt će se provoditi na području općina Preko, Pašman, Pakoštane, Gračac, Zemunik Donji, Ražanac i Starigrad, a planira se i nabava električnih vozila i električnih punionica. Dva vozila i jedna punionica stići će u Zadar.

Nabavit će se i uređaj za praćenje potrošnje energije, a bit će postavljeni u općinama Preko i Pašman, najavila je ravnateljica agencije Marina Dujmović Vuković.

Projekt Apollo vrijedan je 2.262.234 eura, a dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose 1.922.898 eura.

Čistoća dobila 110 nadzemnih i polupodzemnih spremnika
Novac koji je dobila zadarska Čistoća u sklopu projekta Recircle bit će uložen u 110 nadzemnih i polupodzemnih spremnika. Projekt je vrijedan 2.322.953 eura, a dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose 1.974.510 eura.

Projekt AllerShield Zavoda za javno zdravstvo vrijedan je 807.816 eura, a dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose 686.643 eura.

Interreg VI-A IPA Program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku, a cilj je poticati pametan, zelen i uključiv razvoj pograničnih regija programa.

Programsko područje obuhvaća 12 županija iz Hrvatske, 109 općina/gradova i Distrikt Brčko iz Bosne i Hercegovine te 12 općina iz Crne Gore.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Iz trgovina se povlači sok od rajčice: Pronađeno više bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

Sok od rajčice – bio proizvođača Beutelsbacher, od 750 mililitara i s rokom trajanja 01.03.2026 povlači se zbog utvrđenog povećanog broja bakterija mliječne kiseline što posljedično može dovesti do fermentacije i kvarenja proizvoda, izvijestio je u srijedu Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Sok se prodaje u trgovinama BioPlanet u Splitu , koja poziva potrošače  da u poslovnicama vrate proizvodi u zamjenu za drugi proizvod ili uz povrat novaca.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

TOPLINSKI VAL / Zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije

Objavljeno

-

By

Pixabay

U utorak, 16. srpnja, u 20. satu zabilježena je nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh), objavio je dan poslije Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS). 

“U već gotovo dva tjedna dugom toplinskom valu zabilježena je još jedna rekordna, maksimalna potrošnja električne energije i novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS”, navodi se u priopćenju. 

Očekuju se novi maksimalni satni iznosi potrošnje 

– Iako se, prema planiranim vrijednostima, ne očekuje da bi danas trebao biti postignut novi maksimum u potrošnji električne energije, usporedimo li danas postignutu potrošnju električne energije u iznosu od 3259 MWh u 14. satu s jučerašnjom u istom satu (3219 MWh), uočavamo povećanje od 1,2 posto, stoga možemo očekivati da će danas biti dosegnut jučerašnji maksimalni satni iznos potrošnje električne energije, procjenjuju u HOPS-u.

S obzirom na sve intenzivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata i radnih prostora te objekata za stanovanje, očekuju da će ovoga ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije i dalje nadmašivati do sada zabilježene rekordne vrijednosti.

Opskrba strujom bez teškoća

Iz HOPS-a ističu da je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini te kako ne očekuju probleme u redovitoj opskrbi električnom energijom. 

“Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela Nuklearne elektrane Krško”, zaključuje se u priopćenju koje je HOPS objavio na svojim internetskim stranicama.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! / Zbog opasne bakterije iz prodaje povučen sendvič

Objavljeno

-

By

unsplash

Novi slučaj opoziva proizvoda zbog smrtonosne bakterije: nakon Studenca, prehrambene artikle povlače i Konzum te Mercator.

Mercator je u utorak obavijestio Upravu za sigurnost hrane Slovenije o preventivnom povlačenju sendviča Minute zbog moguće prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u jednom od sastojaka.

Riječ je o proizvodima Minute Mercator sendvič, piletina, 135 g, EAN 3838900909515, rok trajanja 17.07. i 18.07.2024. te Sendvič s pilećom salamom i svježim krastavcima Minute Mercator, 240 g, EAN 3838900838006, rok trajanja 18.07. i 21.07.2024. godine, prenosi Danica.hr.

Baciti sve

Proizvođač je Mercator, a zemlja porijekla Slovenija. U slovenskoj Upravi za sigurnost hrane kao razlog povlačenja navodi se moguća prisutnost bakterije Listeria monocytogenes u jednoj od komponenti sendviča.

“Potrošači ne bi trebali konzumirati hranu, već je baciti ili vratiti na mjesto kupnje“, ističu u Upravi.

Jedan od tih sendviča prodavao je i Konzum, sestrinska tvrtka Mercatora, a riječ je o Sendviču pileća prsa 134 g, Minute, proizvođača Mercator IP d.o.o., Delavska cesta 12, Slovenske Konjice, Slovenija.

Razlog povlačenja proizvoda je također moguća prisutnost bakterije Listerie Monocytogenes u sirovini.

“Sigurnost naših kupaca nam je na prvom mjestu te smo proizvod uklonili iz prodaje. Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac.

Isprika kupcima

Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, kažu danas u Konzumu.

Listeria je, inače, opasna jer može izazvati infekciju središnjeg živčanog sustava. Zaraza može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Infektolozi upozoravaju kako bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza je najopasnija jer često završava sa smrtnim ishodom.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu