Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) HRVATSKI LESKOVAC / S. Matea Elizabeta od Kraljice mira, rodom iz Zadra, položila doživotne zavjete

Objavljeno

-

Dan Družbe Karmelićanki Božanskog Srca Isusova i doživotno zavjetovanje s. Matee Elizabete od Kraljice mira, karmelićanke BSI, svečano su proslavljeni u provincijalnoj kući Hrvatske provincije Karmelićanki BSI u Hrvatskom Leskovcu u utorak, 2. srpnja.

Svečano koncelebrirano misno slavlje u samostanskoj kapeli sv. Josipa Karmelićanki BSI u Hrvatskom Leskovcu, za vrijeme kojeg je s. Matea položila doživotne zavjete, predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, jer je s. Matea Bobić rodom iz zadarske župe bl. Alojzija Stepinca. Nadbiskup je zahvalio s. Marijani  Šušić, provincijalnoj savjetnici, na pozivu da predvodi to misno slavlje.

“Kada se osoba odluči posvetiti Bogu i živjeti ljubav, to je veliki Božji dar i milost, ne samo za pojedinca, nego i za mnoge. To je razlog naše zajedničke radosti. Na tom daru Bogu zahvaljujemo, a Vama čestitamo na odvažnom primanju Božje milosti. S Vama se raduju karmelićanke BSI, Vaša obitelj, župna zajednica bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru iz koje dolazite, Crkva u Zadarskoj nadbiskupiji i cijela Crkva”, rekao je nadbiskup Zgrablić u obraćanju s. Matei.

“Položiti doživotne zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti zahtjevno je i može izgledati teško. Ali je lijepo i veliko, jer to je oblik prihvaćanja služenja Bogu, prihvaćanje živjeti od Ljubavi i za Ljubav, živjeti u radosti i slobodi po kojima Bog želi pronaći put ulaska u svijet i naše živote, kako bi ih preoblikovao i učinio sličnijima Božanskom Srcu njegovog Sina. Biti što sličniji Isusovom božanskom srcu veličanstveno je i najljepše što može dostići ljudsko srce”, rekao je mons. Zgrablić.

S. Matea po svom doživotnom zavjetovanju “izriče svoje `Spremna sam` još tješnje povezati se s Bogom opslužujući put čistoće, siromaštva i poslušnosti kojeg su izabrali Krist i Majka Marija, obdržavajući Pravilo i Konstitucije Karmelićanki BSI”. To je i izraz njene spremnosti da “vjerno i postojano nastoji oko savršene ljubavi prema Bogu i bližnjemu i velikodušno stavi svoj život u službu Božjeg naroda”, rekao je mons. Zgrablić.

`Spremna sam` i `Da` s. Matee je “svjedočanstvo kako je moguće odgovoriti na veličanstvenu Božju ljubav koja nam se očituje i daruje u Kristu”, rekao je nadbiskup, istaknuvši da su riječi `Spremna sam` njenog redovničkog zavjetovanja slične Marijinom `Neka mi bude`, svetopisamskom `Evo me`. Nadbiskup je podsjetio da je papa Franjo rekao kako je “Evo me“ ključna riječ života koja „označava prijelaz od horizontalnog života koji je usmjeren samo na sebe i svoje potrebe, na vertikalni život koji je povezan s Bogom“.

Euharistijsko slavlje s polaganjem doživotnih zavjeta obilježeno je “čudesnim Božjim pozivom, Božjom gestom kojom nas želi zagrliti svojom ljubavlju”, rekao je nadbiskup, istaknuvši da je to gesta Kristovog zagrljaja s. Matee, ali i zagrljaj cijele Crkve i svakoga od nas.

“Prihvaćanje redovničkih zavjeta, odnosno evanđeoskih savjeta u potpunom predanju Kristu je `zagrljaj` ljubavi, `zagrljaj` Krista i njegove ljubljene zaručnice, čin svetosti koji nas povezuje s Bogom. Polaganje zavjeta je produžetak odgovora utemeljiteljice Karmelićanki BSI, bl. Marije Terezije od sv. Josipa, krsnim imenom Anna-Marie Tauscher, koja se u želji da svima posvjedoči Božju ljubav, pitala o putu svog apostolata: ‘Zašto je ne bih smjela slijediti bez stroge klauzure? Vrijeme se mijenja, ali duh, ljubav i revnost u radu za spas duša ostaje uvijek ista’”, podsjetio je predvoditelj slavlja na utemeljiteljicu Družbe.

I to slavlje upućuje na iskustvo koje su proživljavali veliki uzori i učitelji duhovnog života: sv. Terezija Avilska, sv. Terezija od Djeteta Isusa koja je i zaštitnica Družbe Karmelićanki BSI, sv. Ivan od Križa, sv. Terezija Benedikta od Križa (Edit Stein), bl. Marija Terezija od sv. Josipa, sv. Majka Terezija i mnogi drugi, rekao je nadbiskup.

Iskustvo tih velikih uzora života s Bogom i polaganje doživotnih zavjeta podsjeća nas i na učenje Drugog vatikanskog sabora kad govori o Crkvi koja je pozvana odgovoriti na Božju ljubav i na poziv na svetost, rekao je mons. Zgrablić, citirajući saborski dokument: „Kristovi sljedbenici… moraju uz Božju pomoć držati i usavršavati svetost koju su primili… Svi Kristovi vjernici, kojega god staleža ili reda, pozvani su na puninu kršćanskog života i na savršenstvo ljubavi; tom se svetošću i u zemaljskom društvu promiče čovječniji način života“ (LG 40).

Nadbiskup je razmatrao doživotno zavjetovanje i u duhu Isusovih riječi iz navještenog evanđelja kao “očitovanje Božje ljubavi i Božje blizine”.

“Isusova molitva je trajna. Obuhvaća sva vremena i sve vjekove. Ona je u isto vrijeme izvanvremenska i svevremenska. Isus i sada moli Oca za nas koji smo na njegovu riječ povjerovali. Moli za nas da budemo jedno, i to ne samo rodbinski, fizički ili prijateljski povezani, nego sjedinjeni u Duhu, u zajedništvo u kojem je On u Ocu i Otac u njemu. Isus moli za nas da slava, tj. punina života, istine, ljubavi i mira, koja je u Ocu, Sinu i Duhu Svetom, bude u nama. Isus moli da ista ljubav koja je u Ocu i Sinu bude u nama, kako bi svi mogli osjetiti beskonačnu i bezuvjetnu ljubav kojom nas Bog ljubi”, poručio je mons. Zgrablić, podsjetivši na Isusovu molitvu Ocu za svoje učenike: „I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima i ja u njima“ (Iv 17, 26).

“Te zadnje Isusove riječi molitve ulomka iz Ivanovog evanđelja liturgije doživotnog zavjetovanja su i zadnje Isusove riječi Velikosvećeničke molitve na Posljednjoj večeri. Nakon zaključka te molitve, sv. Ivan u svom Evanđelju donosi opis Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Isusova ljubav nije ostala na riječima, nego se očitovala i „još će se očitovati“, kaže Isus. Tj., darovala se i daruje se, na križu, u otvorenom Isusovom Srcu. Isusovo probodeno, otvoreno Srce, Srce iz kojega je potekla krv i voda, ostaje otvoreno da bi do nas doprle rijeke milosti u otajstvima krsta i euharistije; ostaje zauvijek otvoreno kako bismo se u njemu nastanili, kako bi ljubav kojom je Otac ljubio Sina i Sin Oca, bila u nama i mi u Njemu”, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Podsjetio je na misli Benedikta XVI.: „Samo kada u Kristu susretnemo Boga živoga, spoznajemo što je život. Nismo slučajno i besmisleno djelo evolucije. Svatko od nas je plod Božjeg nauma. Svatko od nas je željen, svatko je voljen, svatko je potreban. Nema ništa ljepše od toga da nas zahvati, iznenadi Evanđelje, Krist. Nema ništa ljepše nego poznavati Njega i s drugima dijeliti prijateljstvo s njime“.

Nadbiskup je s. Matei poručio: “Niste sami na putu svetosti i predanja Gospodinu. Niste sami jer Vas Crkva i Vaša zajednica prate molitvama. Crkva zaziva Duha Svetoga za Vas, kako biste umnažali mnoge Božje milosti koje ste primili i donosili obilni rod života. Crkva moli za Vas kako bi Vaše `Spremna sam` uvijek pratila radost i odanost Gospodinu”, kako bi se i drugima ostvarilo zajedništvo s Bogom Ocem i sa Sinom Isusom Kristom.

“Onaj tko njeguje intimni život s Bogom, tko je uskladio svoje srce, dušu i umne sposobnosti s Božjom ljubavlju, tko svoje sposobnosti stavlja u službu bližnjega, može širiti toplinu Božje ljubavi u ljudskim srcima i biti svjetlo koje će pomoći ljudima da vide Boga i slave Oca, može postati sol koja će dati okus životu i postati svjetlo po kojem će drugi moći prepoznati Kristovo lice. Tko tako duhovno živi s Kristom, može ostvariti ideal života kojeg je živjela sv. Terezija od Djeteta Isusa: ‘U srcu Crkve, moje majke, bit ću ljubav’”, rekao je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je poželio da i obred doživotnog zavjetovanja s. Matee bude duhovni poticaj “da živimo put kršćanske vjere u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, kako bismo zauvijek gledali slavu koju je dao svome Sinu”, kao i da s. Mateu i sve  karmelićanke prati radost Božje blizine, ne isključujući trenutke kušnje i križa. “Na putu života neka vas prati primjer i zagovor bl. Marije Terezije od sv. Josipa i svi  sveci i blaženici karmelskog reda”, poručio je nadbiskup Zgrablić karmelićankama.

Tijekom obreda zavjetovanja, kako određuje Obrednik, nadbiskup Zgrablić pitao je s. Mateu je li spremna doživotno predati se Gospodinu. S. Matea je rekla pred nadbiskupom da moli od Boga, Crkve i Krista, Zaručnika Crkve, da ga nasljeduje do smrti u toj redovničkoj zajednici. Nadbiskup je s. Matei za vrijeme obreda predao simbole doživotnog zavjetovanja: križić na kojem piše ime s. Matee, sličicu na kojoj je napisan tekst osam blaženstava i svijeću.

S. Matea položila je doživotne zavjete dodirom križa kojeg je uvijek sa sobom nosila utemeljiteljica njihove Družbe, bl. Marija Terezija od sv. Josipa i stavljajući svoje ruke u ruke generalne poglavarice Majke Karle Marije od Križa Peranović. Vrhovna poglavarica Peranović došla je za tu prigodu iz kuće matice iz Nizozemske. U misi su sudjelovale i provincijalna poglavarica s. M. Andreja Petravić, redovnice i prijatelji Družbe, majka s. Matee, obitelj, rodbina i prijatelji. Euharistijsko slavlje pjevanjem su animirale sestre pridošle iz svih samostana Provincije.

Provincija Karmelićanki BSI u Hrvatskoj ima 98 sestara. Njihove sestre djeluju i u misijama u Nizozemskoj, Islandu, Brazilu i Nigeriji.

Karmelićanke BSI Dan osnivanja svoje Družbe 2. srpnja slave kao ‘rođendan Družbe’ u zahvalnosti Presvetom Trojstvu za darovane milosti po životu i djelu njihove osnovateljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Na taj dan uvijek upriliče proslavu nekog redovničkog jubileja, polaganje zavjeta, ulazak u novicijat ili početak oblačenja.

U misi su koncelebrirali don Mario Akrap, župnik Mateine rodne zadarske župe bl. Alojzija Stepinca, vlč. Onesmo Simon Komba iz Tanzanije, jer je s. Matea prije dolaska u samostan volontirala u Tanzaniji u župi toga svećenika, don Antun Mate Antunović, s kojim je veže prijateljstvo dok su bili dijelom molitvene zajednice u zadarskoj župi Kraljice Mira na Stanovima, leskovački župnik Dubravko Škrlin Hren, vlč. Ivan Zovko i don Mario Karadakić, tajnik zadarskog nadbiskupa.

S. Matea je viša medicinska sestra i radila je u bolnici u Zagrebu. S. Matea je bila dolazila na duhovne susrete karmelićanki BSI u Bibinje i Zagreb gdje je upoznala njihovu karizmu. Osjeća misijski poziv i birala je biti dijelom Družbe koja ima zajednicu sestara i u misijama. To ju je dodatno privuklo Karmelićankama BSI, uz njenu pobožnost Srcu Isusovom koje je i u sâmom nazivu te karmelske Družbe.

Ines Grbić

Foto: Karmelićanke BSI

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U tijeku gradnja nove infrastrukture za poduzetnike u Sv. Filip i Jakovu

Objavljeno

-

By

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti”, smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje, obuhvaćajući površinu od 20,09 hektara, bit će kako kažu iz projekta “ključno za racionalizaciju poslovanja lokalnih obrtnika i poduzetnika, te će pridonijeti gospodarskom razvoju”.

Nova poslovna zona osmišljena je kako bi stvorila stimulativne uvjete za poslovna ulaganja, a njena namjena uključuje proizvodne, prerađivačke, zanatske i servisne djelatnosti. Zona će omogućiti racionalizaciju poslovanja i stvoriti povoljnije uvjete za poslovanje, što bi trebalo potaknuti gospodarski rast i razvoj.

“Poslovna zona omogućit će racionalizaciju poslovanja obrtnika i poduzetnika te pridonijeti općem gospodarskom razvoju. Na taj način potaknut će se stimulativni uvjeti za poslovna ulaganja, a karakter zone bit će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima,” kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Izgradnja infrastrukture unutar zone uključivat će prometne i komunalne objekte te energetsku infrastrukturu. U projektu je uključeno postavljanje pristupnih cesta, vodoopskrbnih i komunalnih instalacija, oborinske odvodnje i kanalizacije, trafostanica, javne rasvjete i električnih priključaka. Završna faza projekta predviđa potpuno opremanje zone, što će stvoriti optimalne uvjete za poslovanje i privući potencijalne investitore.

Projekt je započeo donošenjem Prostornog plana uređenja i Odluke o osnivanju zone od strane Općinskog vijeća. U sklopu priprema, Općinsko poglavarstvo angažiralo je Zavod za ekonomiku – Centar za poduzetništvo Varaždin, koji je izradio program opravdanosti organiziranja poduzetničke zone.

Osim stvaranja uvjeta za lokalne poduzetnike, uprava očekuje da će nova poslovna zona privući i strane investitore. “Kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja potiče osnivanje i rast privrednih subjekata, te dolazak stranih investitora,” naglašavaju.

Osnivanje ove poduzetničke zone također će pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture, stvarajući uvjete za poticanje osnivanja novih tvrtki te podržavajući rast i razvoj postojećih gospodarskih subjekata.

Projekt je dodatno osiguran uvrštavanjem zone u “Plan razvoja poduzetničkih zona na području Zadarske županije”, te prijenosom vlasništva zemljišta iz vlasništva Republike Hrvatske na Općinu Sv. Filip i Jakov, što je službeno odobrila Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici.

Sustav vodoopskrbe i odvodnje zone

Projekt vrijedan 796.285,57 eura, unaprijediti će infrastrukturu na području zone zanatskih i servisnih djelatnosti. Projekt uključuje 2545 metara vodovodne mreže, 1367 metara kanalizacijske mreže te 239 metara tlačnog cjevovoda.

U sklopu projekta je i crpna stanica, što će omogućiti upravljanje sustavom vodoopskrbe i odvodnje. Infrastrukturni projekt osigurava kvalitetniju opskrbu vodom i poboljšanje sanitarnih uvjeta za sve korisnike u toj zoni.

Izvor: BnM portal

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OVE SUBOTE: Dan autohtonih sorti maslina Zadarske županije na Pijaci!

Objavljeno

-

By

Dan autohtonih sorti maslina Zadarske županije održat će se 20. srpnja, subota u jutarnjim satima od 09-13 h na Pijaci na Poluotoku i u crkvi sv. Roka.

Očekuje vas:

Izložbeno prodajni sajam maslinovog ulja

Gastro kutak, degustacija ulja, degustacija hrane

Zabavni program uz Dalmatinsku glazbu grupe Renome

Predavači i predstavljanje autohtonih sorti maslina u 9h  : dr.sc. Šime Marcelić i dr. Ivica Vlatković

Organizatori: Udruga maslinara i uljara Zadarske županije, Turistička zajednica grada Zadra i Tržnica Zadar d.o.o.  Sponzori: Marikomerc d.o.o.  i Sea 4 All j.d.o.o.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KRAJ TOPLINSKOG VALA / Za vikend kiša i bura, moguća i nevremena! U novi tjedan s umjerenijim temperaturama

Objavljeno

-

By

Danas pretežno sunčano i vruće, uglavnom na obali i vrlo vruće. U unutrašnjosti su uz umjeren razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u gorju. Vjetar slab, ponegdje i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a poslijepodne uglavnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 30 do 35, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 34 i 38 °C.

U petak pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren do jak razvoj oblaka poslijepodne te osobito krajem dana u unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, posebice u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab, ponegdje i umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka, poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 17 do 22, na Jadranu od 24 do 29 °C. Najviša dnevna između 31 i 36 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša.

IZGLEDI VREMENA:

U petak pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, u unutrašnjosti uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Tijekom vikenda povremeno više oblaka te manje vruće, pljuskovi će biti češći, očekuju se lokalno i na moru, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar na kopnu slab, u petak i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati većinom umjerena bura, u petak podno Velebita i jaka, a u popodnevnim satima sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, u nedjelju i jugoistočnjak.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu